Skocz do zawartości
IGNORED

klocki do Monitor Audio GX300

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni i Szanowne,

Idzie wiosna, więc pora na zmiany. Niedawno temu sprzedałem poprzednie kolumny i zakupiłem kolumny Monitor GX300. Teraz czeka na zmianę reszta systemu, czyli wzmacniacz i źródło. Aktualnie posiadam jeszcze nadal PMA 1500AE oraz niższe źródło DCD 700AE. Wobec powyższego zwracam się do Was z gorącą prośbą o poradę, opinię, tudzież uwagi  co może możliwie dobrze zagrać z ww. GX300. Muzyki słucham różnej: od klasyki, poprzez rock, pop, hip-hop, ciężki metal i spokojny jazz (pełne spektrum jak widać poza disco polo i techno). Cena za klocek 5k – max. 10k PLN.

Po wstępnych odsłuchach mierzę w poniższe zestawy lub wzajemne połączenie komponentów różnych producentów.

Harman Kardon HK990 (ale bez CD na pewno)

Yamaha A2000 i CD2000

Musical Fidelity M6i

Krell 300i

Ewentualnie niższe modele Ayon

Polecano mi też Hegel, ale zupełnie nie znam tej marki ze słuchu.

Teraz w Was ostatnia nadzieja :-D

Z góry dziękuję za komentarze, byle z sensem i bez kłótni lub przepychanek itp. Bo liczą się konkrety :)

https://www.audiostereo.pl/topic/89896-klocki-do-monitor-audio-gx300/

Witaj,

Przy Twojej konfiguracji wyboru musisz dokonać sam po wcześniejszych odsluchach. Są to na tyle duże kwoty i na tyle dobre urządzenia, ze możesz spokojnie dobrać konfigurację, która w 100% będzie spełniała Twoje wymagania.

Z mojej strony mogę Ci zaproponować odsłuchy urządzeń marki Hegel (to jest nowa marka na polskim rynku, jednak na cały świecie Hegel istnieje od wielu lat i zbiera niezwykle pochlebne opinie). Dobrze współpracować będzie także integra marki Cary Audio SLI 80 dzięki wysokiej mocy (szczegolnievw trybie Ultra-Linear). Posłuchałbym także system dzielony Quad serii Elite oparty na dwóch monoblokach oraz Primare serii "32", do którego w przyszłości możesz dokupić końcówkę mocy i podłączyć system w bi-amping.

Zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zdecydowanie mogę polecić wzmacniacz Krell 300i do tego należy dobrać dobre źródło najlepiej do kompletu, następna sprawa to przewody, oraz też trzeba nie zapominać o odpowiedniej akustyce pomieszczenia bo bez niej sprzęt za 15tys zagra fatalnie :).

>>pascal2009<< Primo: Krell i Krell pfff, wszędzie Krell :)

Secundo: Do wiosny jeszcze daleko, mimo że sniegu nie ma :)

Tercio: do rzeczy

Zestaw Primare I32 + CD32 Bardzo porządny sprzęt, wyśmienity dźwięk. Posłuchaj bo warto,

HK990 Wzmacniacz mocny, gra charakterystycznym dla Harmana wyrazistym, przejrzystym dźwiękiem, z wyeksponowaną dosyć górą. Do tego bym zapiął Ayona CD-07, to jest entry level Ayona, ale gra bardzo dobrze, 2 lampy w stopniu analogowym, do tego wejścia cyfrowe, i dock iphone :)

Musisz sam posłuchać, oba te systemy które napisałem będą grały wyśmienicie.

>>>następna sprawa to przewody, oraz też trzeba nie zapominać o odpowiedniej akustyce pomieszczenia bo bez niej sprzęt za 15tys zagra fatalnie :)

W normalnym pokoju, sprzęt zagra bardzo dobrze, wcale nie fatalnie, jedyne z czym możesz mieć kłopot to niskie tony (jeżeli akurat u Ciebie wystąpią) chodzi o dudnienie, pogłosy itd. Ale nie przejmuj się tym na razie. Jeśli pojedziesz posłuchać czegoś w salonie to stara śpiewka się kłania że będzie przystosowany akustycznie, Jeżeli masz taką możliwość to jedź tam gdzie nie mają specjalnie przygotowanego pokoju ( nie będzie takiej rozbieżnosci salon - pięknie, dom - tak sobie)

W salonie podepną ci do odsłuchu złotymi Cardasami itd itp :) to też ma wpływ jak chyba wiesz.

Kable grają owszem, ale trzeba mieć mózg. Do kolumn kup, neutralny kabel np Supre ok 55 zł za metr, Przy tej klasie głośnikowce nie dają "dużej" różnicy, dużo ważniejszy jest interconnect, i tu bym wziął Wireworlda Eclpise.

I będziesz miał zarąbisty sprzęt i zadowolenie. Za przyzwoite pieniądze :)

Na www.audiomarkt.de są w tej chwili wzmacniacze Musical Fidelity Nuvista M3 (z Austrii) i E.A.R. 859 (z Niemiec). Oba z ceną wywoławczą 1890 EUR. Na pewno do rozważenia w budżecie, jaki sobie założyłeś.

Zapomnij o łączeniu kolumn MA z Yamahą lub Primare.

To powinien być sprzęt grający cieplej, z dobrym wypełnieniem.

Na pewno CD Ayona będzie dobrym kierunkiem.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

zgadzam się, na Audioshow połączyliśmy Fatmana 452 z Monitor Audio GX 300.

Zrobiliśmy to po odsłuchach z białostockimi audiofilami - tutaj masz recenzje i opinie:

http://rms.pl/wzmacniacze/test-fatman-itube-452-monitor-audio-gx300-triangle-antal-ex

http://forum.rms.pl/index.php/topic,743.0.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dziękuję Wam wszystkim za wskazane dotychczas uwagi i opinie.

Z mojej strony mogę Ci zaproponować odsłuchy urządzeń marki Hegel (to jest nowa marka na polskim rynku, jednak na cały świecie Hegel istnieje od wielu lat i zbiera niezwykle pochlebne opinie).

Dziękuję. Bardzo chętnie, ale trudno mi ostatnio załatwić cokolwiek w miejscu zamieszkania, a o wyjździe na odsłuch mogę tylko pomarzyć :) Poza tym jeśli już, to z Hegla chwyciłby już wyższy model, a te są póki co poza wyznaczonym zasięgiem finansowym :(

HK990 Wzmacniacz mocny, gra charakterystycznym dla Harmana wyrazistym, przejrzystym dźwiękiem, z wyeksponowaną dosyć górą. Do tego bym zapiął Ayona CD-07, to jest entry level Ayona, ale gra bardzo dobrze, 2 lampy w stopniu analogowym, do tego wejścia cyfrowe, i dock iphone :)

bart0sz1983 potrafisz chyba trafić w sedno, bo nad takim połączeniem się też zastanawiałem, abstrahując od tego, że każdy "poważny" audiofil powiesiłby mnie na strunie od fortepianu za próbę łączenie HK i Ayon :) Też jednak myślę, że to może mieć sens. HK (ale potężny aplituner) _ Yahamha 2000 CD słuchałem juz w połączeniu z GX300 przed ich zakupem. Szczerze to bardziej odpowiadało mi to połączenie niż Yamaha 2000 CD z Luxmanem za 15k PLN. Co prawda grało to ostatnie płączenie czysto, krystalicznie, ale mi chyba bardziej przypadł go gustu HK. HK miał więcej mięsa w gitarach - ciężki metal brzmiał tutaj o niebo lepiej (co potwierdza, że HK sprawdza się w tego rodzaju muzyce). Spokojniejsza muzyka też grała dobrze. Do tego mam potężny zapas mocy - PMA 1500AE nie dawał jej tyle, aby było czuć szybszy i swobony przepływ powierzta z GX300.

Też się tego obawiam po Primare, chociaż wiem, że to dobre wzmaki, więc może spróbuję innym razem. Chirurga jednego jednak miałem, więc chcę spróbować czegoś mniej bezlitosnego niż Denon 1500 itp. Z kolei HK z Yamaha 2000 był ok, o czym pisałem powyżej. Zestaw jednak 2000 jednak odpadnie. Stąd podałem MF, Krell itp.

Napisano wczoraj, 21:56

Na www.audiomarkt.de są w tej chwili wzmacniacze Musical Fidelity Nuvista M3 (z Austrii) i E.A.R. 859 (z Niemiec). Oba z ceną wywoławczą 1890 EUR. Na pewno do rozważenia w budżecie, jaki sobie założyłeś.

Dzięki Jarzabek, ale kupowanie w ciemno przez internet i spoza PL nie wchodzi w grę, chyba że zobaczę towar na włane patrzałki i odbiorę go osobiście. Za te $ wolę już nie ryzykować, a raczej dopłacić i kupić w kraju - taki ze mnie patriota :)

>>>następna sprawa to przewody, oraz też trzeba nie zapominać o odpowiedniej akustyce pomieszczenia bo bez niej sprzęt za 15tys zagra fatalnie :)

Nad tym będę jeszcze naturlanie pracował. Wszystko na spokojnie i po kolei :)

Jeśli pojedziesz posłuchać czegoś w salonie to stara śpiewka się kłania że będzie przystosowany akustycznie, Jeżeli masz taką możliwość to jedź tam gdzie nie mają specjalnie przygotowanego pokoju ( nie będzie takiej rozbieżnosci salon - pięknie, dom - tak sobie)

W salonie podepną ci do odsłuchu złotymi Cardasami itd itp :) to też ma wpływ jak chyba wiesz.

Wiem, wiem. Dlatego nie wierzę w zupełnie obiektywne i neverending odsłuchy w salonach sprzedaży. Robię to, kiedy muszę, a sprzęt preferuję testować w domu przez dłuższy czas.

zgadzam się, na Audioshow połączyliśmy Fatmana 452 z Monitor Audio GX 300.

Zrobiliśmy to po odsłuchach z białostockimi audiofilami - tutaj masz recenzje i opinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafko, wielkie dzieki! Znam już ten artykuł po tym jak wertowałem sieć pod kątem informacji o GX300. Fatmana słyszałem właśnie na ostatnim Audioshow w Warszawie i mi się podobało jego brzmienie, chociaż grał w chwili kiedy byłem mały zestaw z ROTHami za ok 3500 PLN. Dobry sprzęt, ale lampa chyba jeszcze nie tym razem. W sumie nawet i ten Fatman mnie korci i nęci, ale z drugiej strony odstrasza wyglądem (o gustach się nie dyskutuje), a kobita by mnie chyba za niego z domu pogoniła :) Zawsze jednak można trzymać zamknięty w szafce pod kluczem :)

Kończąc ten wywód. Słuchając i czytając zdecydowałem, że eolę jeszcze chwilę poczekać i kupić za jakiś czas coś extra. GX300 są do tego dobrą podstawą myślę. Na chwilę obecną zdecydowałem się na zakup HK990. Dostałem dobrą cenę, wieć zobaczymy jak to będzie grać w domu, a mam spore nadzieje po odsłuchu HK z GX. Poza tym wzmacniacz tez zbiera same pochlebne recenzje, więc nie powinno być wtopy. Najwyżej szybciej i łatwiej go upłynnię. Poszukiwania idealnego brzmienia też dają masę frajdy, a do tego dla poniektórych są pewnie dłuższe i karkołomniejsze niż szukanie wybranki życia :)

Teraz będę myślał nad źródłem, więc prośba aktualna o sugestie w tym zakresie. Biorę poważnie pod rozwagę Ayona, ale ceny sporo poszły w górę. Za 7k PLN tak, ale 10k PLN to już sporo. Wolę dołożyć i kupić coś McIntosh'a. Zresztą zestaw McIntosh'a jest moim celem, kiedyś kiedyś :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną zdecydowałem się na zakup HK990. Dostałem dobrą cenę, wieć zobaczymy jak to będzie grać w domu, a mam spore nadzieje po odsłuchu HK z GX. Poza tym wzmacniacz tez zbiera same pochlebne recenzje, więc nie powinno być wtopy. Najwyżej szybciej i łatwiej go upłynnię. Poszukiwania idealnego brzmienia też dają masę frajdy, a do tego dla poniektórych są pewnie dłuższe i karkołomniejsze niż szukanie wybranki życia :)

Teraz będę myślał nad źródłem, więc prośba aktualna o sugestie w tym zakresie. Biorę poważnie pod rozwagę Ayona, ale ceny sporo poszły w górę. Za 7k PLN tak, ale 10k PLN to już sporo. Wolę dołożyć i kupić coś McIntosh'a. Zresztą zestaw McIntosh'a jest moim celem, kiedyś kiedyś :)

HK 990 to bogaty ampli, moc, czystość, będziesz zadowolony na bank ! Ayon ma lampę ale nie brzmi tak "cieplutko" i mięciutko, jest idealnym połączeniem mocna integra i cd z lampą. U mnie Ayon gra z Mcintoshem 6300 i mogę powiedzieć tylko że jest bajka :) Celuj w HK i Ayona. :)

@ zakupy za granicą

Można zadzwonić do sprzedającego i w rozmowie zbadać czy to jest ktoś, komu możesz zaufać. Tak naprawdę warto kupować z dwóch źródeł: sprzęt ex demo ze sklepów stacjonarnych, które możesz sobie dokładnie sprawdzić w internecie (łącznie z rejestrem spółek, itd.) oraz od porządnych prywatnych właścicieli, którzy mieli dany sprzęt przez dłuższy czas (oni często mają komplet papierów zakupu wraz z rachunkami np. za przegląd i wymianę lamp).

Tacy ludzie nie powinni robić problemów z posłuchaniem sprzętu. Trzeba się tylko umówić, wybrać na miejsce, obejrzeć, sprawdzić i powziąć decyzję. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla mieszkańca Olsztyna czy Przemyśla to jest zupełnie inne zagadnienie niż dla szczecinianina, mieszkańca Breslau albo Monte Verde, ale czasem zabawa jest warta wysiłku i dodatkowego kosztu.

Polski rynek używanego audio jest znacznie płytszy, dlatego poddałem pod uwagę audiomarkt, który w praktyce zbiera oferty prawie z całej Europy.

Witam ponownie i od razu przechodzę do rzeczy.

HK 990 to bogaty ampli, moc, czystość, będziesz zadowolony na bank ! Ayon ma lampę ale nie brzmi tak "cieplutko" i mięciutko, jest idealnym połączeniem mocna integra i cd z lampą. U mnie Ayon gra z Mcintoshem 6300 i mogę powiedzieć tylko że jest bajka :) Celuj w HK i Ayona. :)

No proszę! Sam grasz na Maku. Dopytam przy okazji o bardziej szczegółowe wrażenia, bo jak wspomniałem w niedalekiej przyszłości planuję zakup apli tej firmy. Swoją drogą. Producent lub dystrybutor owija markę trochę woalką tajemnicy. Na tegorocznym Audio Show klocki były wystawione, ale nie grały, co dla mnie było rozczarowaniem. Jeszcze większe rozczarowanie było co do zachowania wystawców w tym pokoju. A może miały "grać" wyglądem swym na wyobraźni? : ))))

W każdym razie HK990 dotarł do mnie dziś się już wygrzewa wraz z GXami.

Pierwsze wrażenia dobre, ale bez rewelacji i zachwytów, których zresztą nie oczekiwałem. Czuć większą moc i jej pompowanie w kolumny, ale z umiarem. Ciężki metal i hard rock, generalnie rock, brzmi o wiele lepiej niż na KEF i Denon. Z kolei spokojny jazz, klasyka, Pink Floyds brzmi już za to gorzej. Zniknęła gdzieś ta szczegółowość, krystliczność. Teraz słucham Adele no. 2 i też nie ma tej krystaliczności, analitycznosci w jej głosie. W kilku momentach nie ma też takiego fajnego krótkiego, ale bijącego po pysku basu, który przy odgrywaniu tej muzyki sprawował się idealnie na KEF i Denon. Za to z HK jest na pewno cieplej, spokojnej, dźwięk jest zrównoważony, lepsza średnica.

Czuję też duże pokłady basu i po zmianie z KEFów dostarczających basu mało chyba muszę się do tego przyzwyczaić. Pewnie to też wina pomieszczenia. Teraz bas jest bardziej rozciągnięty, trochę niezdyscyplinowany. Taka stopa perkusji jest dosyć płaska, nie punktowa.

Generalnie czuć, że jest to zestaw grający zupełnie inaczej, czego chciałem spróbować. Sprzęt się jednak jeszcze praktycznie dobrze nie wygrzał, ale czuję, że ma duży potencjał - GX i ta moc nie w kij dmuchał :)

Niektóre fragmenty płyt już teraz wprawiają, że gęba się cieszy. Teraz słyszę też, że dłuższe i głośniejsze odsłuchy nie będą męczące jak przy poprzednim zestawie (chociaż do zmiany został mi jeszcze nadal CD Denona). Tutaj jest więcej swobody z grania. Wysokie tony i szczegółowość oraz klinicznośc też się potrafiła dać uprzednio we znaki. Więcej wrażeń podam wkrótce. Niech się oswoimy :)

Aaaa, pilot HK jest tragiczny, prawie taki jak deska do prasowania :)

Naturalnie pozostało mi jeszcze do nabycia źródło. Pewnie to zrobię za miesiąc. Póki co gra z DCD 700AE, które pewnie, jesli nie psuje efektu, to na pewno ogranicza możliwości systemu.

@ zakupy za granicą

Jeśli w taki sposób, to zgadzam się z Tobą. W sumie można spróbować, ale po sporo droższy sprzęt. Prawdą zali jest także to, że tacy Niemcy bardzo dbają o sprzęt, więc warto spróbować. Tej strony nie znam więc zapisuję link. Dzięki za podpowiedź.

Do następnego posta. Wesołego Nowego Roku 2012!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.