Skocz do zawartości
IGNORED

Przydźwięk w Dualu

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam gramofon Dual, który nie ma wyjścia na przewód uziemiający.Przeniosłam transformator jak najdalej przewodów sygnałowych, ale to do końca nie wyeliminowało przydźwięku, chociaż znacznie się poprawiło.Dotykałam uziemionym kabelkiem obudowę silnika, talerz, ramię, ale nic to nie zmieniło.Co radzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/89907-przyd%C5%BAwi%C4%99k-w-dualu/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Posiadam gramofon Dual, który nie ma wyjścia na przewód uziemiający.Przeniosłam transformator jak najdalej przewodów sygnałowych, ale to do końca nie wyeliminowało przydźwięku, chociaż znacznie się poprawiło.Dotykałam uziemionym kabelkiem obudowę silnika, talerz, ramię, ale nic to nie zmieniło.Co radzicie?

Podać model gramofonu i wkładki.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dual CST 100, wkładka oryginalna MMD 360E.Podłączony pod wzmacniacz, który na pewno ma sprawne uziemienie bo na innym gramofonie to działa.

Sprawdzić, za pomocą omomierza, czy istnieje połączenie pomiędzy przewodem "uziemiającym" wychodzącym z gramofonu, a zewnętrznymi stykami wtyków cinch/RCA na końcu kabla sygnałowego.

Jeśli gramofon jest podłączony przewodem "uziemiającym" z zaciskiem GND wzmacniacza, odłączyć ten przewód od wzmacniacza. Na próbę.

Sprawdzić połączenie wkładki, za pomocą omomierza, z wtykami cinch/RCA na końcu kabla sygnałowego. Tu trzeba się dostać do styków w gnieździe na końcu ramienia.

GM

Bardzo dziękuję, ale nie mam czym tego sprawdzić.Chodziło mi raczej o wskazanie jakiegoś konkretnego miejsca gdzie trzeba przylutować ten przewód bo mi już brakuje pomysłów.Oryginalnie gramofon powinien mieć uziemienie, ale chyba poprzedni właściciel go tego pozbawił.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję, ale nie mam czym tego sprawdzić.Chodziło mi raczej o wskazanie jakiegoś konkretnego miejsca gdzie trzeba przylutować ten przewód bo mi już brakuje pomysłów.Oryginalnie gramofon powinien mieć uziemienie, ale chyba poprzedni właściciel go tego pozbawił.

Przewód "uziemiający" powinien być przylutowany wewnątrz gramofonu, do punktu wskazanego zieloną strzałką.

Do punktu oznaczonego czerwonym kółkiem, powinny być przylutowane przewody masowe silnika i układu sterowania silnikiem.

GM

post-3254-0-76559600-1325156209_thumb.jpg

post-3254-0-63929200-1325156372_thumb.jpg

Jeśli przewód uziemiający jest przylutowany, ale zerwane jest połączenie od ramienia do tego punktu to jak wyło tak będzie wyło.

Ramię musi być uziemione. To też mozna sprawdzić omomierzem (kilkanaście zł najtańszy).

Pomiarów dokonuje się po odpięciu wkładki.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.