Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki do muzyki klasycznej

iluzjonista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Marantz SA 7003 + Marantz PM 7004. Chciałbym kupić słuchawki oraz wzmacniacz słuchawkowy przeznaczony do słuchania muzyki klasycznej. Chodzi o w miarę rozsądny finansowo zestaw, licząc za całość max. 3000zł.

PS. dodatkowe pytanie, to czy np. kupując taki zestaw za 5000-8000zł jest szansa na jeszcze lepszą jakość, patrząc na to, że posiadam zestaw Marantza???

https://www.audiostereo.pl/topic/89927-s%C5%82uchawki-do-muzyki-klasycznej/

Witaj,

Oczywiście biorąc po uwagę wyższe kwoty uzyskasz lepsza jakość dżwięku, jednak ograniczeniem będzie źródło czyli Twój odtwarzacz CD.

Zwróć końiecznie uwagę na zestaw Stax SRS-2170 oraz zestaw oparty na slchawkach AKG (im wyższy model tym lepiej) oraz AudioTechnica (seria 1000). Jako wzmacniacz słuchawkowy możesz wykorzystać NuForce Icon HDP lub Canor SH1.

Zapraszam jednak na odsłuchy,

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

iluzjonista

A co konkretnie z klasyki ? Orkiestra czy małe składy ? Instrumenty czy wokale ? Jakie instrumenty - perkusja, kontrabas czy smyczki ? Wokale - to barytony czy soprany ?

Dzisiaj GSy pokonały PSy w małych składach, przegrały w dużych (krótki odsłuch u kolegi z forum, wg niego we wszystkich aspektach lepsze były PSy, chodzi oczywiście o Grado).

Poczytaj trochę, zastanów się, poznaj kolegów z Twojego miasta, posłuchaj, potem wydasz forsę.

Q21 - jakoś mi się wydaje, że Ty doradzasz w ten sposób, że bierzesz cenę jaką może wydać kupujący, sprawdzasz co masz w tej cenie i proponujesz dany sprzęt :) Co wg Ciebie jest takiego w zestawie Staxa, że pasuje do klasyki ? Canora słuchałem jak jeszcze się nazywał po staremu i szczerze mówiąc wolałbym cokolwiek innego, nawet nie zabrałem go do domu do porównań (chyba, że to nie ten model, wtedy był jeden). Przejrzałem ofertę Q21 - w kwotach o których pisze kol. iluzjonista wybrałbym Grado RS1i, GS-1000 lub PS-1000 (w zależności co kto lubi) i jakiś wzmak DIY.

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Marantz SA 7003 + Marantz PM 7004. Chciałbym kupić słuchawki oraz wzmacniacz słuchawkowy przeznaczony do słuchania muzyki klasycznej. Chodzi o w miarę rozsądny finansowo zestaw, licząc za całość max. 3000zł.

PS. dodatkowe pytanie, to czy np. kupując taki zestaw za 5000-8000zł jest szansa na jeszcze lepszą jakość, patrząc na to, że posiadam zestaw Marantza???

Marantz SA7003 ma wejście do słuchawek z regulacją mocy więc po co kupować jeszcze jeden klocek? Chcesz słuchać jeszcze głośniej to podpinasz je do PM7004. Znakomicie z tym zestawem gra Sennheiser HD600. Oprócz pięknego brzmienia , barwy także świetna stereofonia (coś czego nie mogę uzyskać słuchając kolumn podłogowych). Czytałem test a propos HD650 - pisali, że są gorsze niż HD600.

Co do słuchawek Stax to zapraszm na odsłuch, są oczywiście podzielone opinie, jednak moim zdaniem jest to jedna z ciekawszych propozycji. Canora należy stuningowac (wymiana lampy już w dużym stopniu poprawia brzmienie) i w połączeniu z AKG jest to także moim zdaniem świetna propozycja do klasyki. Grado natomiast mnie osobiście nie odpowiada do słuchania klasyki, jednak w miarę możliwości zapraszm na odsłuchy, mamy wszystkie modele (tylko poza RS1) włącznie z GS1000i.

Każdy ma inne preferencje, dlatego pozostaje tylko odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dokładnie tak jak napisał W.Łuczyński do jakiej klasyki, bo np w muzyce fortepianowej czy kameralistyce takie np AKG 701 są świetne,ale już w dużej symfonice beznadziejne.

Wielu słuchających klasyki poleca Grado - dla mnie to też nie było to,ale ostatnio słuchałem HD 800 i dla mnie było rewelacyjnie (ale to już są drogie słuchawki i broń Boże nie kupować w ciemno bo gusta są przeróżne)

Tekstów o tym jakoby Marantz był wąskim gardłem to w ogóle nie bierz pod uwagę,notabene ma bardzo dobry wbudowany wzmacniacz słuchawkowy jak będą słuchawki to dopiero można myśleć o czymś lepszym.

Lepszym wzmacniaczem od Canor SH1 jest Canor TP-10,ale droższy.Z AKG to można pomyśleć o Q701 nieco lepsze od K701.Ale najlepiej samemu posłuchać.Kwestia czy wolisz słuchać ,czy analizować

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

K701 - wyważone, aby nie powiedzieć mdłe przy HD650, które mają dopalony bas i górę, HD800 to udane połączenie cech K701 i HD650, ale dla zwolenników K701. Stax to chyba raczej w 2-3 razy droższym wydaniu - posłuchać koniecznie. Mam K701 i cenie je za neutralność i zdolność do oddania każdych klimatów, ponieważ nie narzucają swojego charakteru (podobieństwo z HD800), przede wszystkim nie udają analizatora nagrań, brzmienie z lekką skłonnością do ocieplenia, bas trochę schowany lub inaczej niedominujący.

Wiadomo, że trzeba słuchać na docelowym przedwzmacniaczu lub sprzęcie - Staxy mają dedykowany z konieczności więc odpada problem kompatybilności, podobnie jak K701 nie próbują efekciarstwa. W bezpośrednich odsłuchach nie powinno być problemu z wyborem.

Jestem szczesliwym posiadaczem sluchawek Denon AH-D7000 , z ktorych jestem b.zadowolony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.