Skocz do zawartości
IGNORED

monitory VIFA D19TD&i VIFA C 13WG-19

ŁukaszKemski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Posiadam głośniki VIFA D19TD-wysokotonowe i VIFA C 13WG-19.Chciałbym zbudować monitory.Proszę o pomoc w obliczeniu wielkości obudowy.Parametry wysokotonowego poniżej a niskotonowego w załączniku.Pozdrawiam.

Size mm – 94mm

VC mm – 19mm

Type – Poly Dome

dB 2.8V - 89

W - 80

Z - 8

Re – 6.2

Le mH - .06

Ce µF - 1.5

Fs Hz - 1700

Xmax mm - ±0.3

Cutout mm - *68

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89980-monitory-vifa-d19tdi-vifa-c-13wg-19/

Oto cała bieda. Spróbuj coś rozpocząć, a wkrótce dowiesz się, że nie przewidziałeś: 1.sztywności obudowy;2. pochylenia ścianki;3. pomiarów zwrotnicy; 4. różnicy skuteczności, i to aż ok.0,5 dB! 5.Niuansów materiału tłumiącego; 6. wyklejenia obudowy np: materiałami xyz 7.frezowania frontów pod nisko albo wysokotonowy, albo obu. 8. Błędów fazowych z rezystorem, albo bez itd, itp. Nie mam tak dużego doświadczenia, jak koledzy. Poradzę jednak w ciemno obudowę 6-10 l. Bass-reflex o średnicy 50 mm, strojony dokładnie na głośnik, czyli 55 Hz. Zwrotnica pierwszego rzędu na 5,5 kHz (dość płaska char-ka dolnego poza pasmem przenoszenia), czyli elementy 3,6 uF i 0,23 mH. Zaraz dowiem się, że gorzej to już nie można, że szargam, ale sam bym tak właśnie zrobił, łącząc wewnątrz solidem miedzianym o średnicy nie większej niż ok. 0,5 mm

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gorzej nie można, strasznie szargasz. Nie masz nawet pojecia jak faza bedzie szalała przy podziale 5,5khz. 3 cm różnicy przy tak krótkich falach odwraca ich faze o 180'. TYLKO 3cm!!! Chyba trzeba by dorobic stojak na glowe zeby przypadkiem nie ruszyc nia podczas odsluchow.

A spojrzales na charki katowe? Przy 5 khz ten glosnik ma na oko -20dB pod katem 60'. Po jakie licho udzielasz sie w temacie patrzac tylko na oznaczenie glosnikia? nawet nie chce Ci sie dokaldnei sprawdzic na jaki temat wypisujesz te swoje bzdury.

Jak masz pisac takie glupoty to wclae sie nie udzialaj na forum, ludzi tylko w blad wprowadzasz. Co Ty jakims trole jestes czy tak w domu Ci sie nudzi? Nie masz pojecia, a pchasz sie do kazdego tematu. Dowartosciowuje Cie to, ze udzilisz komus rady? Zebys chociaz jeszcze dobrze radzil, a nie pisal glupoty to nic bym sie nie czepial.

A cewke 0,23 mH to sobie mozna... na uchu przywiesic bedzie robic za kolczyk. Takie wartosci to mozna dac ale na tweeter (jak ma za duza gorke na koncu, a komus sie nie chce bawic w pochylanie scianek albo robienie pulapek). Na tweeter, rozumiesz?! Nie na midwoofer! Na midwooferze przy tej impedancji jaka zwykly glosniki srednio-niskotnowy uzyskuje przy koncu swojej charki to ona moze co najwyzej zmniejszyc o jedna setna jednej tysiecznej wielkosc ostatniego najmniejszego piku na kocu charki.

Jeszcze ten solid miedziany. A jakby dla plecionke 3 mm to juz by nie zagralo?

Masa ludzi na forum nie ma doglebnej wiedzy na temat wzmacniaczy, tuningu cdekow, materialow tlumiacych do kolumn, akustyki pokoju, etc i oni sie nie pchaja tam gdzie nie potrzeba. Nikt oprocz Ciebie nie wymadrza sie w tematach o ktorych nie ma pojecia!

Ja wiem, ze ostro, ale już Ci kiedyś tlumaczylismy z Krzyskiem, ze tak nie mozna podchodzic do robienia zwrotnic. A Ty dalej swoje bzdury wypisujesz.

El sueño de la razón produce monstruos.

Masz prawie absolutną rację. Zmieńmy tylko tytuł wątku na: kto mi zaprojektuje i zrobi z moich głośników coś, co w skrócie można nazwać arcydziełem projektanckim pod względem fazy, impedancji itd. Ciekaw jestem, który z Was, panowie, zaczynając działalność (nie audiofilską, Boże broń, bo oni słuchają) elektroakustyczną wykonał od razu pracę dyplomową, która znaczyła dla niego absolutne zwieńczenie wiedzy i umiejętności. A po niej kilka, albo już kilkanaście lat nic, bo wiecie, wiedzieliście już wtedy i uwzględniliście wszystko? Ciekaw jestem, jaki procent zainteresowanych jakimikolwiek próbami zostanie przez Was naprawdę zachęcony, a ilu, często zdeterminowanych zbyt wczesnymi (dość częste, bo zwykle kończy się to zaleceniami raczej utylizacyjnymi) zakupami różnych przetworników będzie to ciągnąć dalej. Lepiej, żeby za elektroakustykę brali się fachowcy, którzy wiedzą, co, jak i za ile. I ja to popieram. Ale co z tymi, którzy nie pomierzą, nie ściągną, nie nauczą się prawa Ohma i innych zasad. Robi się z tego wąski tunel tylko dla fanatyków albo posiadaczy, ale oni raczej kupują. I teraz sedno sprawy: spodziewam się, że posiadając tyle wiedzy, ile twierdzicie, podacie Łukaszowi w miarę dokładne dane do kompensacji fazowej tego ( pożałuj Boże ) pomysłu z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i o ile trzeba wpuścić w głąb kolumny głośnik HF wobec czoła LF (zakładam ściankę o grubości ok 45 mm, albo wysadzony na zewnątrz LF), albo pochylić ściankę o ulubione 7 stopni, albo skompensować to elementami, może zrezygnować z cewki, albo jeszcze inaczej, np drugiego rzędu, żeby było miodzio jak u Króla Juliana. Bo jeśli nie, to wyjdzie jak zwykle, zamiast porad będą tylko pewne (zasłużone tym razem) wpisy interpersonalne. I nadal uważam, że 6-10 l z 50 mm BR na 55 Hz. Przy próbie pochylania przedniej ścianki protestował nie będę. Pamiętajcie Panowie, po co to piszecie; ja składam samokrytykę, ale poradźcie coś człowiekowi, który chce tylko złożyć sobie dobrze grające monitorki.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Masz prawie absolutną rację. Zmieńmy tylko tytuł wątku na: kto mi zaprojektuje i zrobi z moich głośników coś, co w skrócie można nazwać arcydziełem projektanckim pod względem fazy, impedancji itd. Ciekaw jestem, który z Was, panowie, zaczynając działalność (nie audiofilską, Boże broń, bo oni słuchają) elektroakustyczną wykonał od razu pracę dyplomową, która znaczyła dla niego absolutne zwieńczenie wiedzy i umiejętności.

Możnae nie zaczynac odrazu od pracy dyplomowej, ale chociaz od kolumn do których ktoś opracował już zwrotnice -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + strony Troelsa, Zapha, Visatona i zapewne kilka innych. lepiej zaczac od czegos sprawdzonego, zeby na tym sie uczyc. A sam autor wypowiedzial sie dosc ubogo, wiec zapytal o zwrotnice - czy ma nia jakis pomysl. W zaleznosci od tego co by dalej napisal podsunalbym rozne propozycje (pomierzyc samemu np w holimpulse -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wyslac do kogos kto zajmuje sie projektowaneim zwrotnic, sprzedac jeden lub oglosniki). A Ty odrazu wyskoczyles z wyssanymi z palca elementami. Przypuscmy, ze autor kupi te elmenty, zaplaci z 50 zl i okaze sie ze nie gradobrze (bo nie ma prawa dobrze grac). Czujesz sie odpowiedzialny za 50 zl ktore wyda? Ja juz sie nacialem raz na tym forum na takich "pomagaczy", jak sie okaze ze cos jest nie tak to umywaja rece, a inni pisza " jestes niemadry bo wierzysz we wszsytko co Ci napisza".

A po niej kilka, albo już kilkanaście lat nic, bo wiecie, wiedzieliście już wtedy i uwzględniliście wszystko?

Ja swoja pierwsze kolumny (a wlasciwie caly system audio) caly czas modyfikuje. Nie wiem wszystkiego. Np ostantio zrobilem zasilacz stabilizowamny i potem doczytalem ze lepsze efekty daje zrobienie takiego zasilacza z podwojnym mostkiem. Ale jest roznica udzyc sie na wlasnych bledach, a byc przez kogos wprowadzanym w blad.

Ale co z tymi, którzy nie pomierzą, nie ściągną, nie nauczą się prawa Ohma i innych zasad.

No sorry, ale czy za budowe silnikow odrzutowych biorą się osoby które sie na tym nie znaja? Nie rozumiem, dlaczego twierdzisz, ze budowa kolumn/akustyka to dzial w ktorym mozna sie bawic bez zadnego przygotowania?

I druga sprawa - odroznij dwie rzeczy: (1.) nie umiec nic i z zapalem wdrazac sie w to czytajac i dopytujac to czego sie nie wie, a (2.) byc kompletmnym ignorantem i nawet nie przyswoic sobie podstaw.

I teraz sedno sprawy: spodziewam się, że posiadając tyle wiedzy, ile twierdzicie, podacie Łukaszowi w miarę dokładne dane do kompensacji fazowej tego ( pożałuj Boże ) pomysłu z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i o ile trzeba wpuścić w głąb kolumny głośnik HF wobec czoła LF (zakładam ściankę o grubości ok 45 mm, albo wysadzony na zewnątrz LF), albo pochylić ściankę o ulubione 7 stopni, albo skompensować to elementami, może zrezygnować z cewki, albo jeszcze inaczej, np drugiego rzędu, żeby było miodzio jak u Króla Juliana.

Ja Ci napisze tak - jak autor zrobi pomiary i zacznie kombinowac "tu wieksza cewka, tu mniejsza, tu dolozmy kondesator" (olczywiscie wczesniej musialby poczytac choc troche teori) i zrobi pomiary, to bedzie widzial w jakim kierunku zmierza. I predzej czy pozniej mu sie uda. Lepiej tak niz strzelic byle jakie wartosci, sklepac zwrotnice.

Nie da sie tego tak dokladnie teoretycznie wyliczyc. Mozna przeliczyc mniej-wiecej biorac pod uwage, ze kazdy rzad filtru dolnoprzepustowego przesuwa faze w miejscu podzialu o ujemny kat -45', a filtr gornoprzepustowy przesuwa faze do przodu o +45 stopni w miejscu podzialu, do teog przeliczajac pelna dlugosc fali na 360', ale te wyliczenia beda ulomne, bo nie biora pod uwage odleglosci glosnikow od siebie i odleglosci od miejsca odsluchowego.

Opoznienie fazowe ktore mozna skompensowac pochyelneim scianki (czyli wycofaniem osi tweetera) oblciza sie ze wzoru:

If f0 = 1/(2*pi*R*C)

I nadal uważam, że 6-10 l z 50 mm BR na 55 Hz.

Akurat do strojenia Br nic nie mam. Od czegos trzeba zaczac, reszte mozna dopstroic na sluch.

ale poradźcie coś człowiekowi, który chce tylko złożyć sobie dobrze grające monitorki.

jw. (poczatkowy fragment mojej odpwoiedzi).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz proste symulacje w obudowie 8 litrów i porównanie do podobnych wielkością głośników. Producent sam sugeruje zastosowanie obudów w zakresie 5-20 litrów, więc możesz sobie posymulować różne warianty, ale skoro już masz głośniki, to najlepiej sobie zrobić prototyp obudowy i posłuchać, jak ten głośnik gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz proste symulacje w obudowie 8 litrów i porównanie do podobnych wielkością głośników. Producent sam sugeruje zastosowanie obudów w zakresie 5-20 litrów, więc możesz sobie posymulować różne warianty, ale skoro już masz głośniki, to najlepiej sobie zrobić prototyp obudowy i posłuchać, jak ten głośnik gra.

Co się dzisiaj dzieje z tymi obrazkami na audiostereo. Prawie żadnego nie można otworzyć.

I właśnie o to idzie. Kolega został uświadomiony, że to jest tak skomplikowane, jak nie wiem, co, i albo w to wejdzie, albo lepiej nie, bo jeszcze kogoś skaleczy, albo wysadzi dzielnicę. Jak przy budowie "Nowego Atlantisa" - lepiej niech się nie łapie, bo jeszcze wyśle kogoś do Krainy Wiecznych Łowów. Teraz więc, jako czeladnik, chciałbym zadać dręczące mnie od dłuższego czasu bardzo proste pytanie, dotyczące przejrzanego (ponownie!) wątku Totemów. Zwrotnica I rzędu i takie elementy 1,2 mH i 2,7uF z rezystorem od 1,5 do 3 Ohmów. Jestem zupełnie zdezorientowany, bo dotyczy to oczywiście 8-omowych głośników. Czyżby wszystkie kalkulatory miały aż tak mało wspólnego z realiami budowy kolumn i propagacji fal dźwiękowych. Jaka jest tam f podziału? Czyżby dolny odcięto na 1 kHz, a górny na 8 kHz? Może tak jest, ale mimo wszystko wydaje się to dość daleko i z czego to( co na pewno wiecie), wynika, a gra podobno świetnie. Porównując to z matematyką kalkulatorów, to każdy element można śmiało z góry podzielić (a wtajemniczeni może pomnożą) nawet przez 4 i też będzie dobrze? To na cholerę są w ogóle te różne programy, mniej czy bardziej zaawansowane, skoro powinny mieć zawsze dopisaną gwiazdkę i notę, że cokolwiek zrobisz, będzie kaszana, bo to tylko taka podpucha. Może mnie oświecicie z litości choć odrobinę.

I właśnie o to idzie. Kolega został uświadomiony, że to jest tak skomplikowane, jak nie wiem, co, i albo w to wejdzie, albo lepiej nie, bo jeszcze kogoś skaleczy, albo wysadzi dzielnicę. Jak przy budowie "Nowego Atlantisa" - lepiej niech się nie łapie, bo jeszcze wyśle kogoś do Krainy Wiecznych Łowów. Teraz więc, jako czeladnik, chciałbym zadać dręczące mnie od dłuższego czasu bardzo proste pytanie, dotyczące przejrzanego (ponownie!) wątku Totemów. Zwrotnica I rzędu i takie elementy 1,2 mH i 2,7uF z rezystorem od 1,5 do 3 Ohmów. Jestem zupełnie zdezorientowany, bo dotyczy to oczywiście 8-omowych głośników. Czyżby wszystkie kalkulatory miały aż tak mało wspólnego z realiami budowy kolumn i propagacji fal dźwiękowych. Jaka jest tam f podziału? Czyżby dolny odcięto na 1 kHz, a górny na 8 kHz? Może tak jest, ale mimo wszystko wydaje się to dość daleko i z czego to( co na pewno wiecie), wynika, a gra podobno świetnie. Porównując to z matematyką kalkulatorów, to każdy element można śmiało z góry podzielić (a wtajemniczeni może pomnożą) nawet przez 4 i też będzie dobrze? To na cholerę są w ogóle te różne programy, mniej czy bardziej zaawansowane, skoro powinny mieć zawsze dopisaną gwiazdkę i notę, że cokolwiek zrobisz, będzie kaszana, bo to tylko taka podpucha. Może mnie oświecicie z litości choć odrobinę.

Faktycznie zaczęło się od straszenia że aż można się zniechęcić. Moim zdaniem łączenie tych dwóch głośników może być problematyczne. Ten wysokotonowy trzeba dzielić dosyć wysoko a charakterystyki kierunkowe głośnika niskośredniotonowego zaczynają się rozchodzić już przy 3 kHz. Wypadałoby zatem dzielić przy 3kHz tylko czy ta wysokotonówka to wytrzyma? Ewentualnie sr** na charakterystyki kierunkowe i dzielić wyżej. Na osi na pewno będzie O.K.

Gdybym ja miał dylemat, jak połączyć te głosniki ze sobą, zrobiłbym sobie na początek taką zwrotnicę, jaką po zmanipulowaniu Boxsima udało mi się stworzyć. Producent sugeruje do kopułki D19TD filtr 3,3 uF + 0,33 mH, więc taki zastosowałem dodając tylko różne tłumiki rezystorowe. W filtrze dla C13WG użyłem dodatkowo układu 0,33 uF + 10 Ohm, który z cewką tworzy pułapkę na ok.10 kHz, czyli na pik widoczny na charakterystyce C13WG. To oczywiście tylko niezbyt dokładna symulacja, ale od czegoś trzeba zacząć, jeśli chce się coś samemu zrobić. Jesli ma się dobry sprzęt do pomiarów łatwo będzie to zweryfikować, ostateczne decyzje i tak zapadają po odsłuchach. Do symulacji przyjąłem wymiary przedniej ścianki: wys. 33 cm, szer. 21 cm, niskotonowy 12 cm od dolnej krawędzi, kopułka 25 cm od dolnej krawędzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt, żadnych obrazków nie da się powiekszyc, ale juz na tej miniaturce widac niezly reverse null (dolek na charce wypadkowej glosnikow polaczonych w przeciwfazie), wiec nawet jesli rzecywistosc rozminie sie wzgledem tego symulatora (pokreslam, symulatora, a nie porgramu liczacego "na pale" do jakies wyimaginowanej rezystancji a nie impedancji) to i tak w praktyce bedzie juz dobry start. Wkładka panasonica do mikrofonu to koszt 20 z wysyłka, zrobienie mikrofonu to pol godziny roboty (sa w necie instruktarze co i jak), a znalazlo sie juz kilka osob które jak widac maja chęć pomoc. Wiec nie wyglada to wcale strasznie.

Co do zwrotnicy totem mite -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pierwsze trzy posty mówią wszsytko:

- pomiar

- opinia "gra jak marzenie"

- opinia "słyszałem lepsze >>marzenia<<"

Zwrotnica wcale nie jest tam jakas rewelacyjna co pokazal cadam, a fenomen kolumn - moim zdaniem to tak jak z gainclonem, dla jednych gra pieknie, a inni nie widza cos ciekawego w tym salaku. Ten watek rowniez ma wiele stron, gainclon rownierz jest czesto wspomninany na forum, ale to juz nie znaczy, ze jest to jakas rewelacja.

Co do samych wartosci elementow - IMHO jest to pomysl na kompensacje BS (poczytaj, bo podajac elmenty w Twoim pierwszym poscie tutaj wlasnie o tym zapomniales). Cewka jest stosunkowo duza, zeby znacznie oslabic srednie tony, a sam podzial jest dosc wysoko.

Krzysiek A, co do podzialu na 3 khz - moim zdaniem jak sie da 3 rzad i ewentualny tlumik to powinno wytrzymac do normalnego sluchania. U siebie 19mm kopulke tne IV rzedem ale na 2,2 khz. Nie uwazam to za przyklad ogdny nasladowania (midwoofer jest nizszej klasy niz glosnik wysokotnowy, wiec u mnie akurat w tym wypadku tak gra lepiej niz z wyzszym podzialem), po prostu pisze ze powinno wytrzymac. Ale oczywiscie zadnej gwarancji nie dam, bo dla kazdego "normalne sluchanie" moze miec rozne znaczenia.

Ukryta Zawartość

Teraz wiem, że jest ewidentna dziura od 3 do 5 kHz, i to 10 dB. ( I to jest najlepszy przykład, jeszcze tylko nie wiem, na co ;-). A poważnie, to właśnie pokazuje, że pomiary sobie, a uszy i samopoczucie sobie. Ta dziura powstała już z obliczeń na papierze. Powinna być jeszcze szersza, ale została zapewne "uzupełniona" rezonansami spoza pasma głośnika LF. Zresztą widywaliście pewnie gorsze wykresy, i to nie w DIY, ale w fabrycznych i to nie tylko z najniższej półki. Co do tłumika, to zapewne masz zapas ze 3 dB HF wobec LF, to można tak ćwiczyć, ale te głośniki mają podobną skuteczność, więc nie ma za bardzo czego tłumić. Chyba, że tylko ze względu na BHP wysokotonówki. Dzięki za poglądową lekcję. To jednak jest przykład, że można być zadowolonym ( i to bardzo), nawet z "krupnioka", tyle tylko, żeby nie powodowało to zniszczeń głośników lub wzmacniacza.

Jeżeli chodzi o zbudowanie to sam osobiście je wykonam.Tak jakoś wyszło,że jestem stolarzem.Kilka dni nie zaglądałem do tego wątku i widzę,że ktoś się odezwał.Głównie chodzi mi o pomoc w obliczeniu litrażu z reszta sobie poradzę.

Witam.Widzę,ze temat wzbudził dużo kontrowersji.Z budową kolumn nie będzie problemu.Tak się składa,że jestem stolarzem.Materiały tłumiące też mam dostęp pracuje w firmie tapicerskiej.Jeżeli chodzi o zwrotnice to je po prostu kupie,jak trzeba będzie albo wykorzystam elementy z z moich starych kolumn(diora polaris 80 i bang&olufsen mc x35).Takim ostatnim żółtodziobem to ja nie jestem.Co trzeba będzie to kupie.Potrzebuje rady co do litrazu obudowy i rodzaju BR czy zamknięta.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Chcesz kupić gotowe uniwersalne zwrotnice? Jeśli tak to są nikłe szanse na poprawne zgranie głośników. Zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki pomierzone w docelowej obudowie.

Witam.Widzę,ze temat wzbudził dużo kontrowersji.Z budową kolumn nie będzie problemu.Tak się składa,że jestem stolarzem.Materiały tłumiące też mam dostęp pracuje w firmie tapicerskiej.Jeżeli chodzi o zwrotnice to je po prostu kupie,jak trzeba będzie albo wykorzystam elementy z z moich starych kolumn(diora polaris 80 i bang&olufsen mc x35).Takim ostatnim żółtodziobem to ja nie jestem.Co trzeba będzie to kupie.Potrzebuje rady co do litrazu obudowy i rodzaju BR czy zamknięta.

Idąc za tabelami strojenia zawartymi w książce Krajewskiego i po uwzględnieniu rezystancji szeregowej cewki zwrotnicy na poziomie 0,5 R to Qes=0,6, a Qts= 0,42.

Możesz spróbować z obudową BR, to jeszcze jakiś basik będziesz z tego głośnika miał, ale bez przesady.

W strojeniu SC4 Vb=13,2 l, fb=53,14 Hz, a w strojeniu QB3 Vb=14,9l, fb=57 Hz.

Pamiętaj, że im większa obudowa, tym impuls gorszy.

Ja zawsze staram się pomierzyć głośnik, a później walka.

Zwrotnice, to bez pomiarów zapomnij, totolotek.

To ja tak na szybko, tez swoje parę groszy dorzucam i pozdrawiam noworocznie.

Nie wiem, dlaczego, zamiast skorzystać z gotowca strony głośnika próbujecie pisać "Nowe Dziady". A teraz poważnie. Vifa podaje gotowe objętości razem z elementami do zestrojenia obudowy, więc chyba warto korzystać. W końcu producent też coś wie. Moim zdaniem optymalna wielkość, to będzie tak; Obudowa 10 litrów, strojona na częstotliwość 64 Hz za pomocą BR o średnicy 50 mm i długości 73 mm. Ponieważ jego Vas z katalogu to 12 l, użyłbym objętości mniejszej niż większej. Charakterystyki tej i innych wielkości skrzynek są też zamieszczone.

Dla obudowy 10 l podaje Vifa -6 dB przy 57 Hz i wydaje się to być rzetelny wynik, a do tego całkiem dobry przy tej wielkości głośnika. Moja propozycja, to front 28 cm X 17 cm. Głębokość 38. Ścianki zakładam ok 18-20 mm, choć prosi się o front nieco poważniejszy; BR tylny, bo nie psuje "designu". Jeśli z przodu, to trzeba powiększyć front, bo potrzebne miejsce na BR. Ale to tylko sugestie. Jeszcze coś; Vifa podaje szeregową oporność cewki na poziomie 0,4 Ohma, więc warto pamiętać, żeby nie dać zbyt mało. Powodzenia.

Nie wiem, dlaczego, zamiast skorzystać z gotowca strony głośnika próbujecie pisać "Nowe Dziady". A teraz poważnie. Vifa podaje gotowe objętości razem z elementami do zestrojenia obudowy, więc chyba warto korzystać. W końcu producent też coś wie. Moim zdaniem optymalna wielkość, to będzie tak; Obudowa 10 litrów, strojona na częstotliwość 64 Hz za pomocą BR o średnicy 50 mm i długości 73 mm. Ponieważ jego Vas z katalogu to 12 l, użyłbym objętości mniejszej niż większej. Charakterystyki tej i innych wielkości skrzynek są też zamieszczone.

Dla obudowy 10 l podaje Vifa -6 dB przy 57 Hz i wydaje się to być rzetelny wynik, a do tego całkiem dobry przy tej wielkości głośnika. Moja propozycja, to front 28 cm X 17 cm. Głębokość 38. Ścianki zakładam ok 18-20 mm, choć prosi się o front nieco poważniejszy; BR tylny, bo nie psuje "designu". Jeśli z przodu, to trzeba powiększyć front, bo potrzebne miejsce na BR. Ale to tylko sugestie. Jeszcze coś; Vifa podaje szeregową oporność cewki na poziomie 0,4 Ohma, więc warto pamiętać, żeby nie dać zbyt mało. Powodzenia.

Do kolegi "audioburak"

A kolega to nie pisze "Nowych Dziadów"? A tak poważnie, to każdy użytkownik tego forum potrafi czytać i nota Vify na temat tego głośnika jest bardzo czytelna.

Więc jak kolega ma chwilkę, to niech rozwinie swoją myśl, dlaczego akurat sugeruje taką pojemność obudowy.

Ja w swojej propozycji, jak kolega może zauważył, powołuję się na konkretne źródła i rozwiązania. A kolega to wybrał taką bezpieczną, środkową opcję z karty katalogowej? Czy może kryje się za tą propozycją konkretna wiedza podparta faktami. Rzetelnej wiedzy - nigdy dość. Pytam całkiem poważnie.

Pozdrawiam serdecznie.

Tak poważnie, to już kilka razy spotkałem tu próby wychodzenia poza Vas, nawet w obudowie BR. I było cienko. Sam piszesz, że im większa kolumna, tym gorszy impuls. Nie będę się podpierał rachunkami, ale właśnie taka bezpieczna, ze środka karty katalogowej opcja jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto nie jest eksperymentatorem i nie ma ambicji pionierskich. Co można zarzucić rozwiązaniom Vify? Zachowawczość, brak wizji czy może jeszcze coś, o czym producenci tego głośnika nie mieli zielonego pojęcia. Że można z niego zrobić kolumnę jak z najlepszych, dwa razy większych Scan-Speaków? Pytanie dotyczyło projektu obudowy do tych głośników, a nie doktoratu z elektroakustyki małych przetworników do uzyskania nie wiem, czego. A może labirynt, albo linia transmisyjna? To z Vify jest IMHO rozwiązaniem wystarczającym i nie absorbującym na długo sił witalnych kogoś, kto chce tylko posłuchać muzyki z własnoręcznie wykonanych kolumn. I tu się poddaję, bo pewnie krisb_68 ma rację pod każdym względem. Pozdrawiam z Nowym Rokiem również.

Tak poważnie, to już kilka razy spotkałem tu próby wychodzenia poza Vas, nawet w obudowie BR. I było cienko. Sam piszesz, że im większa kolumna, tym gorszy impuls. Nie będę się podpierał rachunkami, ale właśnie taka bezpieczna, ze środka karty katalogowej opcja jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto nie jest eksperymentatorem i nie ma ambicji pionierskich. Co można zarzucić rozwiązaniom Vify? Zachowawczość, brak wizji czy może jeszcze coś, o czym producenci tego głośnika nie mieli zielonego pojęcia. Że można z niego zrobić kolumnę jak z najlepszych, dwa razy większych Scan-Speaków? Pytanie dotyczyło projektu obudowy do tych głośników, a nie doktoratu z elektroakustyki małych przetworników do uzyskania nie wiem, czego. A może labirynt, albo linia transmisyjna? To z Vify jest IMHO rozwiązaniem wystarczającym i nie absorbującym na długo sił witalnych kogoś, kto chce tylko posłuchać muzyki z własnoręcznie wykonanych kolumn. I tu się poddaję, bo pewnie krisb_68 ma rację pod każdym względem. Pozdrawiam z Nowym Rokiem również.

Wiesz kolego, odpowiem Ci tak i nie obraź się na mnie. Nie wiem, czemu ma służyć Twoja wylewność i uszczypliwość, bo jak wspomniałem, każdy z forumowiczów potrafi czytać i chyba ŁukaszKemski też przejrzał notę Vify i doczytał. Jak zadaje pytanie, to widać ma dylemat :). Nie trzeba mieć doktoratu z elektroakustyki, wystarczy odpowiednia wiedza na temat i troszkę z fizyki, a na pewno trochę doświadczenia. Akurat parametr Vas jest jednym z kilku, który determinuje wielkość obudowy. Głośnik ten jest z parametrem Qts raczej na pograniczu obudowy BR i zamkniętej. Ma mały napęd i wysokie Qts, więc jakiej się obudowy spodziewać?

Lepiej poeksperymentować z wielkością i strojeniem, aby wydusić z tego malucha max możliwości. A do samej Vify nie mam nic, choć nie lubię szczególnie aplikować te głośniki.

I przyznaję się bez bicia, że nie mam racji pod każdym względem :-). Dzielę się moją wiedzą, bo do tego to forum zostało stworzone.

Do stench: a port od dołu, to może być ciekawe rozwiązanie dla tego głośnika :). I oczywiście obowiązkowo kolce!

I zdecydowanie, bez cienia złośliwości, pozdrawiam serdecznie.

Z kolcami dobry pomysł, bo pozwala na swobodne ustawienie, żeby tylko kolumna za bardzo nie "urosła". A wracając do tematu, to Qts 0,39 jest taki sobie, raczej średni; tak pomiędzy 0,25 a 0,5. Mam już luki w pamięci, ale wysoki Qts to od 0,6 do 0,8, albo i wyżej. Nie przesadzajmy z radami, czasem wystarczą rozwiązania rzekłbym, klasyczne. A już na pewno sprawdzone w teorii i praktyce. Miło było się czegoś nowego dowiedzieć. Dzięki i pozdrawiam. PS. ciekawe jakie rozwiązanie wybierze ŁukaszK ?

Witam.Nie odpowiadałem,bo byłem zbanowany.Szczerze mówiąc mam mały mętlik w głowie.Woofer vify-z niego nie wyciagne za wiele i to mnie najbardziej martwi.Posiadam jeszcze 2 głośniki tesla ARN-150-05/8.Myślałem o konstrukcji 3 drożnej VIFA D19TD&i VIFA C 13WG-19&ARN-150-05/8.Ale to jak dla początkującego to za wiele jeżeli chodzi o zwrotnice bo obudowy to nie widzę problemu.Musiałbym niskotonowce umieścić w osobnych komorach ale czy tak można to nie wiem,może Wy macie na ten temat jakieś zdanie.

• Moderatorzy

wejdź na stronę polink, mają tam różne głośniki, również takie jak w Dynaudio, ze specyfikacjami i wszystkim, również projektują i wykonują zwrotnice z własnych dobrej jakości materiałów

zrób jakieś dynaudio z lepszą zwrotką, będzie pan zadowolony...

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.