Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw hk980 probem

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Z zaleceń producenta wynika jasno że wzmacniacz ma stać na cd po to żeby nie podgrzewał go.. Problem jest taki że jak postawie wzmacniacz na cd to szufladka z płyta otwiera się z oporem i słychać tarcie.. Jeśli cd stoi na wzmacniaczu to po godzinie grania jest bardzo ciepłe i zawiesza się.. Co robić? nie mam miejsca żeby postawić je gdzieś z boku... wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90015-zestaw-hk980-probem/

Z zaleceń producenta wynika jasno że wzmacniacz ma stać na cd po to żeby nie podgrzewał go.. Problem jest taki że jak postawie wzmacniacz na cd to szufladka z płyta otwiera się z oporem i słychać tarcie.. Jeśli cd stoi na wzmacniaczu to po godzinie grania jest bardzo ciepłe i zawiesza się.. Co robić? nie mam miejsca żeby postawić je gdzieś z boku... wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

A może cd postawić na kolcach? Powinien zagrać lepiej, a przy okazji odległość pomiędzy urządzeniami wzroście o jakiś centymetr. Jakimś pomysłem może być płyta na kolcach, zwiększy dystans i odizoluje, jednak może wpłynąć na brzmienie. :)

Ukryta Zawartość

Podłuż na próbę pod nóżki CD dwie szarsze listewki od stopek CD ( listewki mają być ułożone na " głębokość " wzmacniacza . Ciężar się trochę rozłoży . Oczywiści wysokość listewek musi być odpowiednia , zwiększysz wentylację CD .

Z tej trudności w otwieraniu kieszeni obciążonego wzmacniaczem cedeka wynika,że stoi on krzywo na powierzchni tzn.nie równo rozłożony ciężar na każdą nóżkę. Podkładaj kolejno coś pod nózki, aż będzie efekt.

Sprawdź też np. na podłodze lub innej twardej powierzchni.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość Gość

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś ten zestaw i też miałem wzmak na CD. Wszystko było O.K. Obecnie mam HK990 na CD Onkyo 7911. Ale nie bezpośrednio. Zamówiłem blachę o grubości 5mm. w kształcie jakby litery C. Pomalowana proszkowo na czrny połysk ładnie się zgrywa z kolorem HK. W ten sposób HK stoi na tej podstawie a w niej w środku jest CD. Wykonałem to w miarę na wymiar i wygląda jakby klocki stały na sobie. Nawet CD ma trochę powietrza chociaż to chyba nie jest konieczne.

Polecam to rozwiąznie. Tanie i łatwe do wykonania. Zakład ślusarski i malarnia proszkowa.

chyba nie wytrzeźwiałeś po sylwestrze :) coś ty tam nagrał ?:) nagraj jak szuflada sie otwiera. kupiłeś badziewie z Saturna to tearz masz

Wśród 5 postów są 4 porady i tylko 1 chamska i obraźliwa odpowiedź. To i tak niezły wynik jak na to forum.

Człowiek kupił zestaw bo kocha muzykę..... podaje problem a Ty mu mówisz, że to badziew........? Słabo mi.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

sprzęt kupiłem w salonie audio po uprzednim odsłuchu... z tymi listewkami nie pomaga:( cd po prostu ugina się pod wzmacniaczem

Z saturna to chyba on jest wgl co on robi na tym forum?

wgl chcę zmienić sprzęt co myślicie o tych monitorkach? warto? wzmacniacz zmienie pózniej..

Ukryta Zawartość

zapomniałem dodać że problem z szufladką nie występował w salonie wzmacniacz ma ponad rok tak samo cd

Ukryta Zawartość

jesli CD ugina sie pod wzmakiem a z kolei CD przegrzewa się stojąc na wzmaku to jakaś KPINA !!!!!!! kolego idź do sklepu to oddaj !!!!!!!!!!!!! nigdy sie nie spotkałem z takim badziewiem !!!!! popatrz na fotkę !!!!! i żadnych problemów !!!!!!!! ile ten harman kosztował ???? bo za cd marantza 6000 ose dałem 450 zł

ten harman to jakies plastikowe śmieci

jesli CD ugina sie pod wzmakiem a z kolei CD przegrzewa się stojąc na wzmaku to jakaś KPINA !!!!!!! kolego idź do sklepu to oddaj !!!!!!!!!!!!! nigdy sie nie spotkałem z takim badziewiem !!!!! popatrz na fotkę !!!!! i żadnych problemów !!!!!!!! ile ten harman kosztował ???? bo za cd marantza 6000 ose dałem 450 zł

ten harman to jakies plastikowe śmieci

a przepraszam bardzo w sklepie co nie stoi jeden klocek na drugim ???? i co ?? cos sie zawiesza ???? kupiłeś trefny towar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawiesza się od przegrzania cd nie może stać na wzmaku tylko odwrotnie :( eh szkoda słów

cd waży jakieś 3kg a wzmacniacz 20 pewnie dla tego jak go stawiam to widac jak cd pod nim siada..

z tymi listewkami nie pomaga:( cd po prostu ugina się pod wzmacniaczem

Jeżeli masz chęć to możesz spróbować z listewkami , kształtownikami metalowymi , ale odpowiedniej długości tzn. żeby listewka , kształtownik był trochę dłuższy od głębokości CD . Chodzi o to by listewka łapała tylną i przednią ściankę . Listewka lub kształtownik musi być odpowiedniej sztywności ,wtedy to powinno zadziałać .

Z tymi metalowymi kształtownikami to dobry pomysł , sam bym to wykonał , ale dla mnie prościej było zrobić drewniane ( mam nieograniczony dostęp w pracy do drewna i narzędzi obróbki drewna )

Przy okazji nanoszę poprawkę w moim wcześniejszym poście , listewki mają być podłożone pod stopki wzmacniacza , taka mała pomyłka .

Gość Gość

(Konto usunięte)

zawiesza się od przegrzania cd nie może stać na wzmaku tylko odwrotnie :( eh szkoda słów

cd waży jakieś 3kg a wzmacniacz 20 pewnie dla tego jak go stawiam to widac jak cd pod nim siada..

HK980 waży 12.7kg. Nie powinien powodować takiego problemu.

HK980 waży 12.7kg. Nie powinien powodować takiego problemu.

pierwszy raz spotykam sie z takimi problemami ! człowieku kupiłeś jakies gówno !

wmawiasz se głupote czy co ? czego oczekujesz ? ze ktoś powie ze tak ma być ???? idź do kazdego sklepu audio i z reguły tam jeden klocek stoi na drugim !!!!!!!!

Dziwi mnie również przegrzewanie się tego wzmacniacza, gdy stoi na nim cd. Nie stoi to w jakiejś szafce, więc nawet kilku mm szczelina powinna zapewniać wystarczającą cyrkulację powietrza (powinno być to tak zaprojektowane, by temperatura wzrosła max o kilka stopni, projektując taki zestaw może zbyt krótkie nogi dali :)

Mimo wszystko jest to potwierdzenie, że HK zszedł na psy. Bardzo głośno jest o tym od czasów odtwarzacza 750.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dziwi mnie również przegrzewanie się tego wzmacniacza, gdy stoi na nim cd. Nie stoi to w jakiejś szafce, więc nawet kilku mm szczelina powinna zapewniać wystarczającą cyrkulację powietrza (powinno być to tak zaprojektowane, by temperatura wzrosła max o kilka stopni, projektując taki zestaw może zbyt krótkie nogi dali :)

Mimo wszystko jest to potwierdzenie, że HK zszedł na psy. Bardzo głośno jest o tym od czasów odtwarzacza 750.

Miałem kiedyś ten zestaw. Na pewno HK980 mi się nie przegrzewał. Ale to pewnie też jest zalezne od kolumn i poziomu głosności. Ale zawsze ustawienie CD na wzmaku na dłuższą metę nie jest korzystne. Raczej należy założyć że w przypadku lepszej wentylacji wzmaka będzie on pracował w niższej temperaturze. To powinno skutkować dłuższą jego żywotnością.

1. dziwi mnie przegrzewanie sie wzmaka

2. dziwi mnie blokowanie szuflady z powodu ciepła który generuje wzmak

3. dziwi mnie uginanie się obudowy CD po ciezarem tego wzmaka

podsumowując NAPEWNO COS JEST NIE TAK !

pierwszy raz spotykam sie z takimi problemami ! człowieku kupiłeś jakies gówno !

wmawiasz se głupote czy co ? czego oczekujesz ? ze ktoś powie ze tak ma być ???? idź do kazdego sklepu audio i z reguły tam jeden klocek stoi na drugim !!!!!!!!

Wyobraź sobie że w sklepie jest potrzebne coś takiego jak miejsce....kolumny w sklepach też stoją jedna obok drugiej to też tak sobie ustawisz?Pozaglądaj w instrukcję coniektórych wzmacniaczy a się zdziwisz jak zobaczysz rysunek wzmacniacza z krzyżykiem na górze i dopiskiem żeby nie stawiać na nim odtwarzacza CD/DVD bo temp. z wzmacniacza może uszkodzić to urządzenie.

Te nowe CD jest zbyt delikatne, aby stawiać na nim wzmacniacz. Odwrotnie, to wiadomo: wzmacniacz podgrzewa CD, CD blokuje chłodzenie wzmacniacza, wzmacniacz nagrzewa się jeszcze bardziej, aż CD osiąga temperaturę przy której już nie pracuje poprawnie. Tu nie ma innego rozwiązania, jak postawienie oddzielnie klocków, tak aby zapewnić lepsze chłodzenie.

jesli takie rzeczy dzieją sie z nowymi harmanami to uwazam ze nie jest to sprzet warty wydania nawet 100 zł. nie kazdy ma mozliwość postawienia klocków jeden obok drugiego. tutaj jest wzmak i CD, a jak ktos ma jeszcze tuner, DVD, SAT to ma zrobić ?

Posiadam HK 3490 klocek o większej posturze ale podobnej wadze do Hk980 i stoi na odtwarzaczu HD 980 i nie żadnych z tego problemów.

Posty pana IGNACa wskazują że jest to zwyczajny prostak.

jesli takie rzeczy dzieją sie z nowymi harmanami to uwazam ze nie jest to sprzet warty wydania nawet 100 zł. nie kazdy ma mozliwość postawienia klocków jeden obok drugiego. tutaj jest wzmak i CD, a jak ktos ma jeszcze tuner, DVD, SAT to ma zrobić ?

Kupić sobie odpowiedni stolik RTV..........takie moje zdanie. Mimo wszystko ja bym oddał do reklamacji tego CD.

Żadne listewki itp.... odtwarzacz cd musi być wypoziomowany - wzmak stawiamy na cd - na cd płytę wiórowa lub mdf grubość dwa centymetry lub więcej - takiej samej szerokości, długosci ja wzmacniacz - na płytę wzmacniacz i po problemie.... wzmacniacz bedzie odizolowany od cd-ka........... temperatura cd jak z '' Antarktydy''

?

• 2 tygodnie później...

Problem rozwiązałem w taki sposób:

Ukryta Zawartość

Nie stety od jakiegoś czasu wystepuje inny problem :(

Lewy głośnik przy dużym poziomie głośności tylko przy określonych częstotliwościach powoduje to że obudowa mocno drży przy tym wydając dziwny dźwięk jakieś brzęczenie :( Odkręciłem głośnik średnio-nisko tonowy trzymając go w ręku włączyłem muzykę i problemu nie było głośnik grał czysto nawet przy dużo większym poziome głośności. Gdy tylko przykręciłem go z powrotem od razu zaczęło brzęczeć:( macie na to jakieś pomysły? w środku nic nie lata wszystko jest przykręcone. Wewnątrz znajduję się zwrotnica kilka wzmocnień klejonych gabka wygłuszająca i nic tam więcej nie ma :( Obudowa mocno drży wpada w rezonans w drugiej kolumnie problem nie wystepuje.

Ukryta Zawartość

Problem rozwiązałem w taki sposób:

Ukryta Zawartość

Nie stety od jakiegoś czasu wystepuje inny problem :(

Lewy głośnik przy dużym poziomie głośności tylko przy określonych częstotliwościach powoduje to że obudowa mocno drży przy tym wydając dziwny dźwięk jakieś brzęczenie :( Odkręciłem głośnik średnio-nisko tonowy trzymając go w ręku włączyłem muzykę i problemu nie było głośnik grał czysto nawet przy dużo większym poziome głośności. Gdy tylko przykręciłem go z powrotem od razu zaczęło brzęczeć:( macie na to jakieś pomysły? w środku nic nie lata wszystko jest przykręcone. Wewnątrz znajduję się zwrotnica kilka wzmocnień klejonych gabka wygłuszająca i nic tam więcej nie ma :( Obudowa mocno drży wpada w rezonans w drugiej kolumnie problem nie wystepuje.

Jeśli brzęczy głośnik - to cewka uderza o magnes - głośnik do wymiany/naprawy. Jeśli obudowa wpada w rezonans to także serwis.

Dokręć porządnie/mocno i dokładnie głośnik na początek i sprawdź.

Zamień jeszcze kolumny miejscami lewą daj na prawą stronę, prawą na lewą i sprawdź czy nadal brzęczy ta sama, czy też brzęczenie się przeniosło na niby zdrową kolumnę.

Jeśli się przeniosło to winny jest wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Nie przeniosło się. Nie brzęczy głośnik tylko obudowa :(

czy może to być spowodowane tym że po dokręceniu głośnika występują jakieś naprężenia na metalowym koszu głośnika?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.