Skocz do zawartości
IGNORED

Akkus, kolumny nie tylko do składania

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wróciłem od konstruktora kolumn firmy Akkus pana Witolda Albeckiego. Słuchałem trzech par kolumn. Dwie wolnostojące o symbolach 1240.2-R1 (zestaw na głośnikach PHL Audio 1240 i Raven R1) i CQ-95-44-12 z (głośnikami Accutona C95-T6,C44-8,C12-6). I kolumny podstwakowe C95-ART2

(oparty na głośnikach Accuton C295-T6 i ART-2) Miałem na odsłuchu swój sprzęt i przyznam się podobały mi się konstrukcje pana Witolda. Najlepiej wypadły podstawkowe, odniosłem wrażenie,że to najbardziej dopracowana konstrukcja grały bardzo precyzyjnie,szczegółowo ze sporym basem-chyba jeden z lepszych jaki słyszałem z kolumn podstawkowych.W ogóle nie grały jak monitory to znaczy w pomieszczeniu około 20m (beznadziejna akustyka-w trakcie urządzania-pusty) stworzyły spore ciśnienie i potęgę dźwięku. Srednica nasycona,lekko wyeksponowana góra tego pasma (to spostrzeżenie Andrea 29) ,bogata i może troszkę sucha . Bardzo dynamiczne i przestrzenne. Cena chyba ok. 8000zł. Panowie miałem B&W Nautilusy 805 i muszę przyznać,że C95-ART2 w niczym im nie ustępowały. Były różnice,ale klasa dźwięku ta sama. Z kolumn stojących ,które były głównym celem mojej wyprawy do Wejherowa podobały mi się CQ-95-44-12 , ale chyba nie do końca dopracowane-to były prototypy, konstruktor zapewniał,że końcowa wersja będzie miała grubsze ściany z MDFu co z kolei wpłynie(mniejsze drgania) na średnicę bo na razie słyszeliśmy z Andreą 29 wyraźne przybrudzenie średnicy.I w wersji ,którą słyszeliśmy były zamontowane niskośredniotonowe głośniki Ushera co miało wpływ na mniejszą cenę-ok.8000zł. Kolumny 1240.2-R1 raczej nie były w moim typie choć grały poprawnie, ale z dużym basem nie do moich 18m2. Miałem też okazję porównać moje 10 letnie CD Accuphase z SACD (nie pamiętam marki) i panowie CD wyszło bez kompleksów.Jak jesteście ciekawi to wieczorem wrócę do tematu, a był tam prototyp końcówki mocy ..............???

chyba w nastepna sobote ja sie tam wybiore... konstrukcje wygladaja ciekawie, a jelsi dobrze brzmia i samemu mozna skladac lub kupic gotowe, tym lepiej. Andrea juz wczesniej mi wspominal, ze mu przypadl do gustu monitor Akkusa...

->gutekbull

Jestem ciekaw! Napisz.

Ja także słyszałem trochę dobrego o konstrukcjach p. Albeckiego, a z tego, co wyczytałem, to zainteresowały mnie te same podłogowce, co i Ciebie. Wybieram się od jakiegoś czasu do Akkusa, ale ciągle mi sie nie udaje. Mam dość daleko... No i pociągiem nie zabiorę swojego sprzętu :(

Czy p. Albecki uzasadniał jakoś zmianę niskotonowego z T6 na Ushera? Wydawać by się mogło, że cały sens oryginalnej konstrukcji polegał na zastosowaniu tego samego rodzaju membran we wszystkich przetwornikach...

"Miałem też okazję porównać moje 10 letnie CD Accuphase z SACD (nie pamiętam marki)"

Jest to SHANLING SCD-200

Swoją drogą nie chce mi się wierzyć, żeby Twój CD miał coś do powiedzenia przy tym Shanlingu.

js => jaka jest wartość tego klocka SHANLING SCD-200 ,nie znam tej marki.

Klocki zagrały na podobnym poziomie. Testowliśmy płytę hybridową Norah Jones "Come away with me".

SACD był bardziej dźwięczny,selektywny,dźwięki były bardziej dopieszczone-okrągłe, ale też cukierkowate, jakoś tak sztucznie przesłodzone.Nie podobało mi się to.To można usłyszeć w tańszych modelach CD grających ciepło-słodko, ALE NIE BLISKO PRAWDY !!!

Spodziewałem się usłyszeć znacznie więcej z SACD, a tu nic takiego nie miało miejsca, wręcz odwrotnie odniosłem wrażenie, Accuphase był bliższy prawdy-bardziej naturalny.Faktura głosu N.Jones bardziej naturalna-"chropowata".Przede wszystkim odniosłem wrażenie ,że SACD odchudził dźwięk,pozbawił go "tej mięsistości"-wypełnienia-to się bardzo wyrażnie słyszało. Na pewno dźwięk SACD SHANLING SCD-200 może się podobać, dla mnie było za słodko, wręcz efekciarsko.

ZAWSZE TWIERDZIŁEM, ŻE JEŚLI TRĄBKA MILESA DAVISA BRZMI GŁADKO-BŁYSZCZĄCO TO ZNACZ, ŻE COŚ JEST NIE TAK , ci co go sluchają wiedzą o co chodzi :-))

Dodam tylko uprzejmie, że w sumie to sporo konstrukcji można w Wejherowie odsłuchać ( BAAARDZO DZIĘKUJEMY p. Konradowi za poświecony czas i cierpliwość, zwłaszcza, że byliśmy dość upierdliwymi petentami, hehe).

COAXów nie było :-((( "Trochę się ich sprzedało" wyjaśnił pan Konrad.

* * *

To tak jak z serem edamskim, (koniecznie z Górowa Iławeckiego): "mamy tu wiele innych, lepszych" zachęcała ekspedientaka. Odpowiedziałem, że dzielę sery na edamski (z Górowa) i resztę świata, a to, że go nie było (bo się sprzedał) o czymś świadczy, nie ?

Kto chce - nich eksperymentuje i szuka, kto znalazł najlepszy (nawet jeśli tylko pod swój gust) dźwięk, ten swoje wie.

To tyle.

* * *

Ciekawi mnie, jak ewoluował (?) mój gust od czasu pamiętnej wystawy AS'02 i "odkrycia" przeze mnie Akkusa.

Teraz jestem bardziej (może) wymagający, oblatany ale i konkretny. Jednak wtedy też byłem ;-) Wystarczająco.

a tego chromowanego wzmaka - naleśnika chciałbym mieć po wsze czasy u siebie. To konstrukcja dual - mono i co jakiś czas widzę ją w różnych konfiguracjach na wystawach. (Szkoda, że duet Burdjak&Sikora się rozpadł.)

Pozdr.

PS. W tym roku stoisko Akkusa zapowiada się interesująco za sprawą dwóch (?) nowych urządzeń z... półki.

Ale nie będę paplą, bo nie wiem czy byłoby to po myśli panów z Akkusa, a nie zamierzam być niczyim rzecznikiem ;-)

Krótko: jeśli tylko oni mieliby się wystawić - przyjeżdżam :-)))

Moge rowniez polecic produkty Akkusa. Akurat mi przypadl do gustu dwudrozny model na Audaxach (areozel plus tytan). Kolumny graja bardzo otwartym i zywym dzwiekiem, dalekie sa jednak od krzykliwosci. Ich główna cecha to szczegółość i bliska, naturalna srednica. Bardzo dobry jest bas, gdzie naprawde slychac klase konstruktora. Jest przede wszystkim konturowo i inaczej niz przyzwyczaic sie mozna w konstrukacjach bass-reflex. Mimo stosunkowo niskiej efektywnosci 87db, latwo graja z moimi lampami (6C33C single ended 11W i KT88 UL single ended 7W). Fakt, ze pomieszczenie nie jest za duze, 12m, ale wczesniej mialem tuby 94db a z Akkusami wcale nie jest ciszej.

Podsumowujac, po zainstalowaniu Akkusow, stwierdzilem, ze to jest to i koniec ze zmianami kolumn. Teraz "mecze" sie tylko ze wzmacniaczami i cd. Na warsztacie jest juz single ended na gm70 a nad moim heliosem zbieraja sie czarne chmury :-)))

-> frisky: fajne "o mnie" ;-))

Masz rację ;-) Też poszedłem po rozum do głowy ;-)

* * *

Wszystkim polecam kolumny Akkusa, by sprawdzili, co warte. Zastanawia mnie czemu w prasie o nich taka cisza ? Za dobre dla konkurencji ;-)) ? Czy może Akkus sam sobie toruje drogę (podobnie jak parę innych firm), nie dając zarobić prasie.

Zważywszy na ceny ich produktów, nie chciałbym, by były one z jakiś powodów jeszcze droższe.

Pozdr.

• 2 lata później...

Na AS'02, nie było dla mnie fajniejszego brzmienia...

Nie mam pojęcia jak ewoluowałem z gustem czy krytycznością zmysłów od tamtej pory...

A ponieważ szukam kolumn podstawkowych dla siebie, zapytam wprost.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma podstawkowe COAXy Akkusa i mógłby umożliwić mi ich odsłuch w jego systemie ?

Pozdrawiam.

Dla przypomnienia, chodzi o te brzydale :) /na PHL TWX 1240 (przytaczam przetworniki z pamięci - mogłem się pomylić)/:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26-100002288 1178643396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.