Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki w małym metrażu

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie - być może idiotyczne... Czy wstawienie kolumn KEF XQ30 do gabinetu o powierzchni ~9-10 m2 to jest zupełnie poroniony pomysł? Zakochałem się w nich od pierwszego wejrzenia - nie w XQ10, nie w XQ20, tylko właśnie w XQ30 - i teraz tęsknię strasznie! Oczywiście poza wstawieniem, miałyby też grać... Podpięte do wzmacniacza Sony TA-F550ES i grające z odtwarzaczem CD Pioneer PD-9700 oraz docelowo z gramofonem Pro-Ject RPM-5.1. Właśnie na winyl nastawiam się najmocniej. Co myślicie? Czy takie kolumny się tam uduszą i nie będzie żadnej frajdy? Mają raptem 85 cm wysokości, więc nie są to też jakieś potwory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rydz

(Konto usunięte)

Dobrze byłoby wypożyczyć i wybadać,z basem nie koniecznie musi być problem,dwie trzynasteczki,ale stereofonia,przestrzeń,oderwanie się dżwięku od kolumn będzie zapewne gorsze jak z monitorów.

Chyba jednak monitor jest lepszym pomysłem.

Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie. Ale w praktyce im mniejsze pomieszczenie tym bardziej upierdliwe są rezonanse przy niskich częstotliwościach. Monitory maja to do siebie że bądź co bądź bas mają słabszy ale + room gain i jakoś się to układa. Przy trójdrożnych raczej bez adaptacji akustycznej to mody "mody" grają i to dość ostro...

Teoretycznie można spróbować te kolumny wstawić do 10m2, w praktyce jednak z dużym prawdopodobieństwem pojawią się problemy z basem. Zdecydowanie proponowałbym poszukać dobrych monitorków.

Domyślam się, że poza brzmieniem XQ30 urzekły wyglądem - czy jest to kwestia formy, dostępnej kolorystki ?? Jest teraz dużo kolumn o równie ekskluzywnym wykonaniu, które także brzmią dobrze i będą lepiej dopasowane do tak małego pomieszczenia. Chyba że najprościej XQ20 ???

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zdaję sobie sprawę z tych uwarunkowań. W przeciwnym razie nawet bym się nie zastanawiał. Ale po pierwsze - bas w takiej muzyce jakiej słucham jest akurat mile widziany (rap, r'n'b, klasyka jazzu, różne czarne wokalistki w rodzaju Tracy Chapman czy Cassandry Wilson, Michael Jackson) i ja bardzo lubię granie "dołem", a nie "górą". Po drugie - bas refleks z przodu (przy ograniczonym miejscu między ścianami może to mieć jakieś znaczenie). I wreszcie po trzecie - mam możliwość ich zakupu w bardzo atrakcyjnej cenie (niższej od najniższych z serii QX10). Martwi mnie tylko właśnie ta stereofonia i "znikanie" kolumn w tak małym pomieszczeniu - na tym też mi bardzo zależy.

Q21: Tak - wygląd jest dla mnie urzekający. To jest dokładnie to, co "tygryski lubią najbardziej". Nie podobają mi się "zwykłe" kolumny przypominające kartony po butach. A na B&W Nautilus mnie nie stać ;-)

Miałem kiedyś monitorki w 13m2 pokoju i jak zmieniłem je na podłogówki to już nigdy nie wrócę do monitorów.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

różne czarne wokalistki w rodzaju Tracy Chapman czy Cassandry Wilson, Michael Jackson)

Badzo przepraszam za tą drobną złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać- Michael Jackson z pewnością zasługuje na miano czarnej wokalistki R.I.P.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam

PS. Te kolumny naprawdę są ładniusie.

Badzo przepraszam za tą drobną złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać- Michael Jackson z pewnością zasługuje na miano czarnej wokalistki R.I.P.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam

PS. Te kolumny naprawdę są ładniusie.

Nie masz za co przepraszać. Akurat poczucia humoru Allach mi nie poskąpił. Co więcej, w momencie, w którym skończyłem pisać to zdanie, wiedziałem, że może wzbudzić takie skojarzenia... Ale ja na Króla plwać nie dam! :-) I bardzo jestem ciekaw, jak na tych kolumnach zabrzmiałoby japońskie pierwsze tłoczenie LP "Thriller", które na taką okazję czeka w szufladzie.

Również pozdrawiam.

To co, panowie - BRAĆ KEF-Y?! :-)

Wcale nie musi być źle, ale na ślepo bym nie kupował. Jeśli masz grube ściany z cegły to może być ok, jeśli jakieś blokowe płyty, albo jakieś inne cienkie wynalazki, kartongipsy, etc - to raczej gwarantowana lipa. Można tez w razie zbyt buczacego, lejacego się basu próbować zatkać basrefleksy. Powodzenia.

Jeśli jest dobra cena, to ryzykuj. XQ30 to świetne kolumny o bardzo ekskluzywnym wykonaniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja mam podłogówki w małym pokoju, do tego nie wymiarowym (jakieś 2,5 na 4,5 metra). Sprzęt raczej budzetowy, stara yamaha i wharfedale diamond 10.6. Nawet się zgrywa z pomieszczeniem ALE kolumny muszą być daleko od siebie, są jakby na przestrzał i dobre miejsce do odsłuchu jest tylko w jednym miejscu, inaczej się nie da. Na jednej ścianie mam korek i kilka półek z książkami, więc bas jest uporządkowany. Ustawienie kolumn zajęło mi tygodnie zwłaszcza przez bass reflex z tyłu i meble w pokoju. Jest to jednak ryzykowne i nie polecałbym tego rozwiązania, pomimo że mi jakoś udało się to zgrać, kolumny kupiłem okazyjnie i perspektywicznie, bo niedługo będą stały gdzie indziej. Największą wadą jest to że kolumna w małym pomieszczeniu może być najwyżej jakieś 2 od ucha, a to moim zdaniem jest niekomfortowe, wysokie tony brzmią lepiej z większej odległości.

Powodzenia:)

grałem podłogówkami w 11 metrach miały dość słaby bas więc było ok . Kumpel na podłogówkach o dużym basie grał w 25 metrach grało średnio jak przeniósł je na poddasze ze skosami w pokoju ok 9 metrów kwadratowych zagrało ..... lepiej :) ale faktycznie to wyjątek z reguły jest odwrotnie :) .

nie słyszałem tych XQ30 i 10m2 to faktycznie niewiele

ale myślę że warto zaryzykować

bass reflex z przodu więc powinno być łatwiej z ustawieniem bliżej ściany, no i w razie czego można zatkać

moje AP Tempo VI grały/grają na 14m2 i było ok - a bass reflex z tyłu i niskotonowe po bokach, więc ustawić trudniej

Gość

(Konto usunięte)

Witam!

Mam takie pytanie - być może idiotyczne... Czy wstawienie kolumn KEF XQ30 do gabinetu o powierzchni ~9-10 m2 to jest zupełnie poroniony pomysł? Zakochałem się w nich od pierwszego wejrzenia - nie w XQ10, nie w XQ20, tylko właśnie w XQ30 - i teraz tęsknię strasznie!

...

To co, panowie - BRAĆ KEF-Y?! :-)

jeśli tak sprawa wygląda, to bym brał :)

Nawet, odpukać, jeśli wyjdzie źle, w co wątpię, odsprzedasz je i być może jeszcze zarobisz.

Ale, czy sprzedaje się rzeczy kochane ? fuj.

Niecierpliwych muszę rozczarować. Kolumny zagrają dopiero na przełomie lutego/marca w nowym lokum. Czeka mnie jeszcze wybór i zakup gramofonu. Po prostu okazja nie mogła czekać :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.