Skocz do zawartości
IGNORED

Proa Systems AMJ SE w Delta Studio

Delta Studio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5 czerwca 2004 r na kolejnym spotkaniu we Wroclawiu,

polaczylismy w jednym torze kolumny Proa Systems Anna Maria Jopek Special Editions ze wzmacniaczami Delta Studio.

Uzupelnieniem byl odtwarzacz CD Meridian 502.20 oraz gramofon Thorens 147 z wkladka Audio Note IQ II.

Do opisania wrazen zapraszam wszystkich uczestnikow tego spotkania (a byli tez mili Goscie z dalekich stron).

https://www.audiostereo.pl/topic/9015-proa-systems-amj-se-w-delta-studio/

Widze, ze impreza wczoraj trwala dluuugo bo jeszcze nikt nie wstal :) Ja krociutko - milo mi bylo poznac wroclawska ekipe z gospodarzem na czele :)

Co do odsluchu - na pewno bylo lepiej niz w SAPR - to zapewne kwestia pomieszczenia - nie sialo juz tak strasznie gora/nie scinalo glowy, glosniki sa bardzo przejrzyste i detaliczne - dla mnie za bardzo i nie moglbym tak na codzien sluchac muzyki ale oczywiscie nie oznacza to, ze sa to zle glosniki - po prostu mi nie odpowiadaja.

na poczatku chcialem podziekowac Panu Witoldowi za mila goscine, oraz liskowi za podwiezienie (bylem juz troche wciety i nie usmiechalo mi sie jezdzenie MZK)

co do kolumien /opis krotki i lekko tautologiczny, ale nie czuje sie dosc kompetentny/: na poczatku nie byl dla mnie to komfortowy odsluch, gorne rejestry sprawialy mi bol. Ale to zniknelo w miare jak system chodzil. dzwiek zmienial sie takze wraz z kazda zmiana pozycja siedzenia. w symfonice troche mala byla scena, dzwiek byl jakos skondensowany. pomoglo podniesienie tweeterow. kiedy puszczone zostaly kawalki akustyczne, pokazalo to klase, dla mnie super. perlistosc, przejrzystosc, ale komfortowo. bas tez extra. bardzo pozytywna zmiane wniosla zmiana interkonektu na cardasa. wg mnie wszystko uleglo poprawie, szkoda, ze nie zaproponowalem tej zmiany wczesniej, ciekaw jestem jakie bylyby odczucia innych.

to sum up: kolumny maja wg mnie potencjal.

pozdrawiam

...no i po kolejnym sympatycznym spotkaniu, tym razem wspartym nieco większą ilością „paliwa” niż dotychczas. Podziękowania dla Delty Studio za całokształt i Liska, który udostępnił swoje kolumny, oraz dla wszystkich za dorzucenie – co tam miał który ciekawego i ekipy z Wawy za przybycie z daleka:). Trudno się nie zgodzić z palem55, że kolumny ProA są analityczne i szczegółowe - właściwie od początku wszelkie zabiegi jakie były podejmowane służyły właśnie poskromieniu ich temperamentu. Odpowiadają one mojemu stereotypowi monitora studyjnego, który ma pokazywać wszystko, nawet kosztem przyjemności ze słuchania. Pod koniec spotkania gdy, system spięty był Cardasem i Windami, i nie było już tak głośno ProA pokazywały naprawdę wysoką klasę. Uwzględniając ile kosztują - wymykają się one jednoznacznej ocenie. Według mnie mogą śmiało stawać w szranki z monitorami i podłogowymi konstrukcjami dwudrożnymi z zakresu 10-15kzł, uwzględniając design i pewien towarzyszący im blichtr związany z imieniem „matki chrzestnej” powinny znaleźć zwolenników, aczkolwiek nie będzie to liczne grono. Widać było, że służy im mocny wzmacniacz, na samym początku grały z gramofonu i monobloków SE – dźwięk mimo, że czysty był jednak strasznie wolny, a dodatkowo brakowało wypełnienia w dolnej części średnicy. Ze wzmacniaczem na 6s33s była to już zupełnie inna bajka (także ze względu na temperaturę która zapanowała w pomieszczeniu:) Dźwięk był szybki i dynamiczny, barwa poprawna z tendencją do wyostrzania na górnej średnicy, dźwięk wydawał się jednak uproszczony, brakowało powietrza. Wymiana kabli GLD na Windy spowodowała uwolnienie od pewnej mechaniczności- było zdecydowanie muzykalniej i co tu dużo mówić przyjemniej. Bardzo dobrze według mnie wypadła muzyka klasyczna i wokalna. Jazz w małych żwawo grających składach dalej pozostawał nieco natarczywy. Dużo zależało od miejsca z którego słuchało się muzyki, wpływ miała też wysoka głośność – jakoś zawsze gdy audytorium jest liczne muzyka jest puszczana coraz głośniej, aż do momentu gdy z pokoju zaczynają chyłkiem umykać ci którzy już nie wytrzymują:))). Wpięcie Cardasa Quadlink dodatkowo uspokoiło brzmienie, wyciągając sporo niesłyszalnych (lub zagłuszanych) szczegółów z góry pasma. Bas uwzględniając budowę, i przeznaczenie głośników był bardzo przyzwoity – zróżnicowany w górnym zakresie i obecny w dolnym. Z pojedynczego 17cm głośnika trudno byłoby wyciągnąć dużo więcej. Troszkę brakowało mi mięsistości, jaką znam ze swoich monitorów, ale to już bardziej kwestia gustu i ustawienia kolumn. Na koniec chcieliśmy, na spokojnie porównać brzmienie Meridiana i gramofonu, ale niestety obraził się na nas phonostage kwitując próbę włączenia głośnym buczeniem – widocznie za długo nie był używany, do czego najpewniej w Witkowych warunkach nie przywykł.

Nowe doświadczenia i możliwość wymiany myśli na żywo z Forumowiczów to zawsze duży plus takich imprez, zwłaszcza gdy słucha się na nich z przyjemnością i tak było (z wyjątkami potwierdzającymi regułę) i tym razem.

No i na koniec epilog – pożyczyłem Meridiana i włączyłem u siebie. Hm... lepsze jest wrogiem dobrego. Nie tracąc cech CD17II takich jak muzykalność, ładna barwa i dobrze prowadzony bas Meridian pokazał przede wszystkim o doskonałe wyrównanie pasma uzupełnione o całe bogactwo szczegółów na wysokich tonach, absolutnie bez popadania w jakąkolwiek natarczywość. Niestety musiałem go szybko oddać właścicielowi – podsumowując – kapitalne urządzenie!

Pozdrawiam wszystkich uczestników i do zobaczenia na następnym spotkaniu!

Witam wszystkich!

Bylo to moje pierwsze tego typu spoktanie,które wg mnie wypadło bardzo fajnie.Atmosfera dopisała,również dzięki osobnikom często krążącym do sklepu w celu uzupelenia zapasów "paliwa":))Dziekuje wszystkim przybylym,Witkowi.

Moje wrazenia co do nowych monoblockow byly pozytywne,lecz jak na moje kolumny 2*15W nie wystarcza.Był dobry bas,góra do podciagniecia....no ta regulacja glosnosci tzn balans:)))Monobloki pokazay juz swoja klase,byla nie mal tak jak byc powinno(wieksza moc).Troche za pozno wlaczylismy tego Cardasa,ale nic straconego.Nie bylo to pierwsze i nie ostatnie spotkanie.

Dwa slowa o Panach z Warszawy.Nie sadzilem iz pierscieniowy Scan Speak i lagodniejsza zwrotnica sa w stanie zmienic ich opinie o kolumnach o 180 stopni.Za jasny charakter,mala scena,no coz kazdy szuka czego innego.Tylko gdyby Panowie byli bardziej komunikatywni....:)

Kolumny zostaja u Witka do konca czerwca wiec nie sadze aby byl problem z ponownym odsluchem.

Pozdrawiam Lisek

nie bardzo rozumiem tych "Panow" - a po drugie u siebie nie zauwazylem zwrotu o 180 stopni - dzieki innemu pomieszczeniu glosniki staly sie bardziej akceptowalne - nie rozbolala mnie glowa a to spory postep :) Co do braku komunikatywnosci - wstalem o 5.30 rano, prowadzilem 4 h, spedzilem 6h na odsluchach i dopiero potem trafilismy do Wrocka - po prostu bylismy zmeczeni.

A co do zwrotu to mialo byc inaczej ale zapomnialem dopisac.Mialo byc "nie sadzilem ze glosnik i zwrotnica beda w stanie zmienic Wasza opinie o 180 stopni."I chyba nie zmienily...ale to juz kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje:)

ja niestety musiaem się szybko zwijać tak więc nie dotrwałem do tych wszystkich zmian i przeróbek.

Wrażenia z początku: dla mnie góra była akceptowalna, nie było natarczywie. Kawałki wrzucane przez Zegarmistrza wypadały b. fajnie. Myślę że w Jazzie, muzyce akustycznej na małe składy będzie b. dobrze. Fortepian Jarreta też wypadł dobrze. Rozczarowaniem natomiast była dla mnie symfonika ze względu na brak pary zarówno w IX-ej Beethovena jak i w "Tako rzecze Z...".

Rozumiem, że to w zasadzie monitory, no ale udają podłogowce, a ta cena powoduje, że oczeiwania są wysokie.

Odniosłem wrażenie, że to kolumny zaprojektowane z myślą o muzyce akustycznej, na małe składy + wokalik i tu czują się świetnie.

pozdrownienia od "panów z dalekich stron" dla "panów hen na południu" ;-)

lisek, ja bym tam ci proponował posłuchać wieeelu wzmacniaczy z tymi kolumnami, zanim się na coś zdecydujesz. w tym pokoju, na spotkaniu, zagrały "gładko (neutralnie) począwszy od >górnego dołuniskim dołem

Prawa fizyki obowiązują także ProA i nie da się ich porównać z głośnikami, grającymi prawdziwym basem, ale też nie o to w nich przecież chodzi (vide membrana suba w Liskowym autku:))). Faktem jest, że forsowanie ich duzą mocą nie dawło dobrych efektów - to też ma swoje plusy - dobry wzmacniacz powiedzmy 2x60w bywa na ogół tańszy od dobrego wzmacniacza 2x120w :), a kolumny te absolutnie zasługują na klasowych partnerów. Ja cały czas miałem też wrażenie ograniczenia sceny w górę - jakiś postumencik by się im przydał, podniesienie tweetera pomogło w minimalnym stopniu.

Kubeł - mam nadzieję, że Junior OK - coś masz pod tym względem pecha do naszych spotkań.

Krótko, gwoli wyjaśnienia kwestii głośności.

Każdy "puszczając" swoją płytę decyduje o poziomie głośności. W końcu mamy demokrację.

Ingerencja następuje dopiero w momencie gdy wszyscy uczestnicy oprócz sluchającego tej swojej płyty zgromadzili sie w okolicy lodówki i zaczyna brakować "paliwa".

Ale zmniejszyć głośność można także samodzielnie, tak jak wczesniej została zwiększona (należy tylko dokonac ruchu w przeciwną strone - można się tego nauczyć).

Taa, wygląda na to że faktycznie nie mam szczęścia do spotkań - to już drugie z rzędu, które musiałem szybko opuścić. Niestety choroby polubiły juniora. Ale już jest z nim znacznie lepiej.

Co do wrażeń, które zdążyłem odnieść: od strony wizualnej kolumny są zrobione świetnie. Dobre materiały, precyzyjne i fachowe wykończenie. Mogą się podobać i stanowić w domu niebanalną ozdobę. Co do dźwięku - w miarę słuchania i zmieniania elementów w torze "jopki" grały coraz lepiej. Na początku dźwięk trochę męczył górnymi rejestrami, brakowało mi spójności i wypełnienia, zachwiana była równowaga tonalna. Ta ostatnia uwaga dotyczy pierwotnego ustawienia wzdłuż ściany, bo wtedy niskie częstotliwości wpadały w nieciekawy rezonans i bas był jedną wielką buczącą pulpą dominującą nad resztą pasma. Po zmianie ustawienia (na diagonalne) i źródła nieprzyjemny efekt zniknął. Najlepiej brzmiały z Meridianem 506, no i gramofonem połączonymi do „smoka” na 6S33S. Kolumny grały dość szczegółowo i precyzyjnie, brakowało mi jednak pewnej kropki nad i, wypełnienia i budowania sceny zarówno wszerz jak i wgłąb. Tu jednak będę upatrywać winy w pomieszczeniu. Przydałoby się porządnie powalczyć z dokładniejszym ustawieniem, bo te kolumny potencjał mają. Moja ocena nie może być pełna i dokładniejsza z powodów wiadomych. Ci, którzy dłużej słuchali mają z pewnością więcej do powiedzenia.

Co do nowych monobloków Delta Studio, to trudno mi po dość krótkim odsłuchu coś więcej powiedzieć. Chętnie posłuchałbym ich dłużej w spokoju – tu wykonuję uśmiech do Ciebie Witku: może da się je wypożyczyć na 2-3 dni?

Chciałem bardzo podziękować gospodarzowi spotkania , za atmosferę , gościnność i wprowadzenie mnie w tajniki winylu ;) . Uważam , że Delta Studio to wzór tego jak powinno się podchodzić do potencjalnego klienta . Konkurencja z Wrocławia ( i nie tylko ) musi się jeszcze wiele nauczyć .

Co do samego odsłuchu , to przekonał mnie on co do konieczności zakupu gramofonu . Niestety , ale nie da się na tym zaoszczędzić ;) . Dźwięk jaki "produkował" niedrogi thule nie dał nawet szansy meridianowi . To co sie czyta tu i ówdzie nt. otwartości i bezposredniości analogu to szczera prawda .

Bedąc przy temacie gazet audiofilskich , po powrocie do domu przeczytałem recenzję kolumn proa systems (modelu za 14 tys ze słabszym tweeterem ) . Duzo tam byl nt. super jakości basu , stereofoni , powalających wysokich tonów i neutralności . Konkluzja było zdanie , ze sa to kolumny które trezba kupić . Hmm .

Byc może było cos w torze co mocno ograniczało brzmienie kolumn proa syst. (nie mam pojecia co to mogłoby być ) , ale zgodziłbym się jedynie z opinia nt. neutralności . Rzeczywiście srednica (szczególnie na gramofonie ) była prawdziwa , niestety cała reszta dość znacznie odstawała klasą brzmienia . A opis w sound&vision uważam bądź to za dowód fantazji recenzenta , bądź to ciemnych układów z dystrybutorem proa . Bas był skromniutki , zarówno pod względem rozciągnięcia jak i kontroli , wysokie tony przygaszone mało dźwięczne , stereofonia na trójkę z plusem . Ale dla mnie największą wadą tych kolumn było to , że nie było w nich życia , były jakies takie anemiczne , nie wciągały w słuchanie . Nie grały dla mnie jak dobre kolumny za 22 tys zł ( ani za kilkanaście ).

Wnioski z tego dla mnie są dwa : być może przy uważnie dobranych komponentach towarzyszących , w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu zagraja lepiej (ba nawet jestem pewien , ale o ile lepiej ? )

Druga możliwość : są to kolumny do małych pomieszczeń z jakąś mocna lampką , do tzw odsłuchu relaksacyjnego , niemęczącego , czyli cos bardziej dla melomana niż audiofila - poszukiwacza szczegółów .

Odczucia mojej małżonki były praktycznie identyczne .

Pozdrawiam wszystkich uczestników spotkania i mam nadzieję , ze spotkamy sie wkrótce na następnym !

>>>>>> Małżonka Cortazara i Cortazar,

Dziękuję Tobie, a jeszcze bardziej Twojej Małżonce, za odwiedziny. Z pewnością następne spotkania będą - ich częstotliwość zależy tylko od Waszych możliwości i chęci. Tu nie trzeba nic kupować, tu można także słuchać, słuchać do woli. Będzie mi miło.

>>>>>> Zegarmistrz,

Założyłem wkładkę Excel ... ... ... ... chyba będę sprzedawał AN IQ II ... ... ... ...

tak, tak...

A oto zdjec kilka:

zacznijmy od Gosci w koszulkach Made in Kubel

czyli Audiofile w czerni

[obrazekLUKASZ-135035_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I pozostale Czarne Charaktery

[obrazekLUKASZ-135037_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135037_2.jpg] [obrazekLUKASZ-135037_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1735-100004639 1170257183_thumb.jpg

post-1735-100004640 1170257181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostali Goscie byli NORMALNI

[obrazekLUKASZ-135040_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135040_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1735-100004637 1170257187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I cos co dawalo dzwiek

[obrazekLUKASZ-135043_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135043_2.jpg] [obrazekLUKASZ-135043_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1735-100004634 1170257192_thumb.jpg

post-1735-100004635 1170257190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe ksztalty w Delta Studio

[obrazekLUKASZ-135044_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135044_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1735-100004632 1170257195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I od razu ustawila sie kolejka do wzmacniaczy DS

[obrazekLUKASZ-135045_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj tak, szkla troche oproznilismy :)

a co do Anny Marii Jopek w wydaniu Proa Systems.... Na pewno najlepiej zagrala ostatnia konfiguracja czyli okablowanie vdH Wind/ Cardas na prawdziwym piekarniku 8*6s33s. Kable nadaly wypelnienie dzwiekowi zrobil sie bardziej "okrągly". Natomiast sam dzwiek wydobywajacy sie z tych kolumn a wlasciwie systemu... detaliczny, byl czy naturalny? tego bym jednak nie powiedzial... gdzies w wyzszej srednicy bylo podbicie niewielkie bo niewielkie ale przy wyzszych strunach dawalo znac o sobie. W przypadku wokali zenskich wypadalo to bardzo sugestywnie to wokale meskie byly zdecydowanie za wysokie.. Mark Knopfler brzmial jakby mu ktos cos ucial ;) Na temat basu trudno cokolwiek mi powiedziec... w pierwotnym "tradycyjnym ustawieniu" bas byl i w zbudzal sie w pomieszczeniu natomiast w ustawieniu diagonalnym prawie go nie bylo.. Na plycie Grusina Homage to Duke ktora jest nagrana z naprawde duzym basem, bylo go niewiele. Choc tutaj Zegarmistrz siedzacy gdzies po boku stwierdzil ze nie bylo takl zle. Tak wiec bas ewidentnie tu zalezal od ustwienia. Góra pasma byla na calkiem wysokim poziomie i w sumie nie mam zastrzezen.. moze poza tym ze w normalnym :plaskim" ustawieniu scena walala sie gdzies po dywanie wystarczylo troche wysokotonowe podniesc troche do gory by bylo lepiej. Generalnie nie sa to kolumny ktore bym sobie kupil, ale z latwoscia sobie moge wyobrazic ludzi ktorym tego typu prezentacje beda sie podobaly.. Kolumny te bronia sie w zdecydowanie wiekszym stopniu niz np MinimaAusio Talismany czy MicroMonstery. Wykonanie Proa Systems tez oceniam zdecydowanie wyzej taki maly niuans a cieszy : gniazda glosnikowe made by WBT. No i ten podpis na przedniej sciance ;)

pozdrawiam

P.

ps Witku tak sobie mysle ze chyba zostawilem jedna(CD) plyte u ciebie Dave Grusin Homage to Duke.. dobrze mysle?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.