Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony głośnik cf160/78 , na co zamienić ?

radek6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spaliła mi się ostatnio LM3875 w moim Gainclone - no i jak to bywa - nastała chęć natychmiastowej wymiany :) I jakoś tak wyszło, że roztrzęsionymi rękoma jakimś cudem puściłem stałe napięcie na wyjście no i padł głośnik niskotonowy w kolumnach Mission 702E (tak wiem, stare ale przyjemnie mi się ich słucha :) ) Czy ktoś się orientuje skąd można taki dostać ew. na co wymienić ? gdzieś przeczytałem, że podobno tonsil je produkował dla mission...

Pozdrawiam serdecznie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie, podobny do GDN17/40 Tonsila, choć otwory wentylacji cewki bardziej przypominają te w GDN11/30

Ukryta Zawartość

post-7066-0-47930700-1325617258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, podobny do GDN17/40 Tonsila, choć otwory wentylacji cewki bardziej przypominają te w GDN11/30

Faktycznie wyglądają bardzo podobnie , membrana identyczna , tylko , ze gdn 17/40 jest tylko w wersji 4ohm , a cf160/78 8 ohm :/

Pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam

Temat trochę stary ale może ktoś potrafi pomóc, gdyż stalem sie posiadaczem kolumn MISSION 705 i w obydwu są spalone głośniczki CF160/78 dokładnie tak jak przedmówca. Chciałbym je wymienić oczywiście na sprawne lub jakieś zamienniki i tu zaczynają się schody.... znalazłem na ebay ale jeden gościu ma używane w stanach więc wysyłka droższa od samych głośników. Jeżeli ktoś potrafi coś zasugerować to będę zobowiązany :)

Pozdrawiam

Nie wiem czy istnieje, ale wiedza ogólna do nabycia:

Wsadzisz inny głośnik, będziesz miał inną kolumnę a na dokładkę z niedopasowaną zwrotnicą. Najlepsze co można zrobić w przypadku uszkodzenia bez projektowania nowej zwrotki, to przywrócić do stanu oryginalnego. Jeśli chcesz wymienić na co innego, to wymień w obu i daj komuś do zaprojektowania zwrotnicy. Nawet jeśli znajdziesz głośnik który wygląda tak samo to pamiętaj, że przy dużych zamówieniach producent głośnika może wprowadzić jakieś zmiany do niego. Więc w kolumnach siedzi często indywidualny produkt. Nawet rodzimy STX chociaż z otwartymi ramionami podchodzi do diyowców, nie sprzedaje luzem niektórych przetworników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.