Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa XT25TG & Visaton W170SC ???...

BartekT

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa rysuje się następująco mam skromny budżet ok 900-1000 zł na monitory (niestety te liczby nie podlegają weryfikacji). Czy sprawdzi się połączenie vify xt i visatona 170 s???.... Pomieszczenie ok 16m2 Proszę o rade !!!...

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9017-vifa-xt25tg-visaton-w170sc/

Trochę ( na pierwszy rzut oka ) nie pasują jakościowo te komponenty do siebie. Vifa z górnej półki, Visaton z dolnej, chociaż nie jest zły. Napisz w jakiej obudowie ma to pracować, bo żeby z tego Visatona wyciągnąć więcej basy, trzeba zastosować dość dużą obudowę

A wiec tak, co do obudowy to:

bas reflex

30 litrów

strojona na 36 Hz

- 3 dB przy 38 Hz

- 6 dB przy 33 Hz

tunel o średnicy 6cm, 17cm długości.

lub

to samo tylko że strojenie na 40 Hz

+ 1,5dB dla około 60Hz

- 3dB przy 39Hz

"Trochę ( na pierwszy rzut oka ) nie pasują jakościowo te komponenty do siebie." za tą kasę nie ma za dużego wyboru zwłaszcza jak się bierze XT co pochłania ~60% budżetu :]

Ten Visaton brzmi podobnie jak wyroby Tonsila, w miarę poprawnie, ale brak szczegołów. XT dużo odstaje od tego głośnika.

Na Twoim miejscu zamiast XT kupił bym D27 z komorą i połączył z Peerlessem HDS albo M18WH.

Nie wierzę, że nie jesteś w stanie dołożyć 200zł, to tylko 20%.

To jest tak jak z dyskami do komputera, za 40GB płacisz 300zł, a za 100GB 360zł. Warto dołożyć.

Ja nie popieram Twojej konfiguracji. Jeśli już się upierasz, zamiast Visatona kup Tonsila.

Cześć

Mam nadzieję, że ten visaton to wersja 4ohm? Mam program visatonowski z parametrami głośników (wiem, że najlepiej to mierzyć w komorze bezechowej profesjionalnym sprzętem, ale jak się nie ma co się lubi... ), no w każdym razie program liczy obudowę dla 4 ohmówki na 26l, strojenie 42Hz. Proponuję niżej nie stroić, chyba, że ktoś nie przepada za basem(soute pewnie zejdzie niżej, ale w gęstych aranżacjach może trochę brakować-jak dla mnie, o gustach nie dyskutuję:)). Wersja 8ohm to inna bajka, wyższy(sporo) qts obudowa zamknięta raczej, gdybym to ja miał ten głośnik(może ktoś ma doświadczenie z linią transmisyjną, to coś ci podpowie).

Co jeszcze, spory rezonans przy 5khz, ale z xt i filtrem 12/okt można spróbować ciąć przy 2,5khz. Myślę, że będzie optymalnie. I jeszcze jedno... nie słuchaj mnie:) Dowiedz się jak naj więcej i decyduj sam. Pozdrawiam

js ma rację zaczekaj jeszcze trochę dozbieraj trochę kasy i złóż coś w rodzaju M18WH+D27 i nie kombinowałbym za daleko tylko "zerżnąłbym" OSTATINO 2000. To strzał który będzie celny a to nie jest takie proste na własną rękę. Opisy Ostatino masz w necie chyba na elektrodzie i zapewne ma to wielu kolegów z forum.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Bartku proponuję Ci następujący krok, patrząc, że masz raczej średniej wielkości pokój. Zrezygnuj z Vify, bo chociaż jest dobra to nie najlepsza - daj SEASA NoFerro 650 za 248,00 zł/szt. - niepozorny, ale bardzo dobrze przygotowany głośnik i ... jeżeli chcesz koniecznie VISATONA to weź AL170 (398,00 zł) - przy starannie wybranej zwrotnicy dostaniesz nierozjaśnione, dynamiczne i szybkie brzmienie w litrażu rzędu 25 litrów - musiałbym sprawdzić spadek, ale do 30Hz słyszlanie powinno zejść :) Mamy niestety łącznie 1300 zł + zwrotka i skrzynka...

Inne produkty VISATONA odradzam, bo w stosunku do oferowanej jakości są zdecydowanie za drogie.

Musiałbym Ci doradzić głośnik niskotonowy za 250,00 zł przy Twoim budżecie hm... spróbuj zapoznać się z ofertą Peerleesa - znajdziesz tam lepsze modele od wspomnianej powyżej firmy i za Twoją cenę.

Pozdrawiam

Właśnie zdążyłem się zapoznać z oferta, Peerleesa i spodobał mi się głośnik HDS 164 (350zl.) tylko ze wtedy zaczynają się schody, ponieważ przy założeniu ze dam po 200zl na wysokotonowy to już będzie 1100 :] ale wiem, że już niżej nie można zjechać wiec niech już tak zostanie. Tylko ze zabardzo nie mam koncepcji, co wziąć?? Zostanę raczej przy Vifie, bo jest stosunkowo tania, tylko, co wybrać... (??) wybór w zasadzie jest nie wielki (DX, D27 ewentualnie PL).

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!!!...

Pozdrawiam Bartek

ups... przepraszam.. to focal 6V4211 - całkiem ładny głosnik...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.... a może jeszcze rozważyć Monacor SPH - 165 KEP

Ukryta Zawartość

Słyszałem jak gra i możgę powiedzieć, że duża precyzja w średnicy.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

U mnie w mieście jeden sklep w detalu może sprzedać ten głośnik po 244 zeta. Tak więc budżet by się zamknął w 1 KPLN.

Bartek napisz może jakiej muzyki słuchasz i jaki lubisz dźwięk (tylko nie opisz zestawów w cenie domu:)). Najprościej będzie jak powiesz brzmienie jakich kolumn(monitorów) przypadło ci do gustu. Inaczej zaraz będziesz miał tu recenzje wszystkich przetworników na tej planecie. Prywatnie w roli niskośredniotonowego widzę 13 Vify(polipropylen)+D27, pewnie byś się w budżecie zamknął, a dźwięk poprostu ładny, dynamiczny(do czasu- to jednak 13), i skrzynka do tego może być całkiem zgrabna(wąska). Schematy widziałem kiedyś na necie-znajomy złożył i grało to o niebo lepiej niż moje B&W602(tylko nie piszcie, że to żaden sukces zagrać lepiej od 602:)) Pozdrawiam

Hip Hop przez Reggae, po Santane itd... (w zasadzie to jest bardzo ogólny zarys, ale myślę ze nie ma sensu się rozpisywać). Co do dźwięku to oczekuje (oczywiście w granicach możliwości) czytelnej, ale nie ostrej góry, środek wyrazisty nie za głośny, nie na pierwszym planie, ale i nieprzytłumiony, bas głęboki i w miarę szybki. Może i jestem uparty, ale te Peerless HDS 164 bardzo mi się podobają tylko problem polega na tym ze tego nigdy nie słyszałem i te głośniki są to tylko dla mnie cyferki ma monitorze :( Czy mógłby mi ktoś przybliżyć ich brzmienie? Pozdrawiam

zacier - fs wynosi 60Hz, a Qts po zastosowaniu filtra będzie oscylowało w pobliżu 0,5. Niezbyt dobre połączenie.

BartekT - mam w domu HDS'y, ale leżą na półce. Na razie nie mam czasu się z tym bawić. Biegną też do mnie 90-ki Focala które będą grały z tym HDS'em.

Obudowa będzie miała 17 litrów.

Na razie tylko tyle Ci mogę powiedzieć, do miesiąca powinienem je skończyć i mogę wtedy zdać relacje.

Sam głośnik ma bardzo solidny kosz, dobre chłodzenie cewki, tylko membrana jest dość miękka.

W planie 3 rząd dla tweetera + 1 dla woofera z linearyzacją. Czy to będzie mozliwe do realizacji - zobaczymy.

Jeżeli to są perełki z nowej generacji to zdaje się, że pojawiły się w nowej generacji(jakiś czas temu:)) Audio Physica (Step, Tempo). Stare AP były kolejno na Seasie i Vifie. Zdania ekspertów są podzielone:) Ja słyszałem na Audio Show jedne i drugie(Tempo), z innymi wzmacniaczami, ale obie były ok, te nowe jak dla mnie nawet b.ok, ale też reszta toru była droższa(BAT+gramofon- to raczej zawsze się podoba-nie pamiętam jakiej marki, ale Bambino to nie był:)) Dodam tylko, że w starych Tempo tweeter to aluminiowy Seas(pewnie nawet niedrogi), a w nowych tym razem Stepach pogrywa xt. Tak więc myślę, że wszystkie ww. kombinacje głośników mniej lub bardziej do siebie pasują, kolumny na jakieś braki się nie uskarżają (klienci pewnie też). Ceny... jak to u AP uczciwe-tu akurat poważnie. Przy dobrym doborze perełki, lub vify możesz spróbować podłączyć ją bez filtra(tylko na wysokotonówce kondensator+rezystor, a la AP właśnie:)). Na koniec napiszę, że sam takich eksperymentów nie próbowałem. Przyszło mi to do głowy, kiedy napisałeś jakie głośniki Cię interesują. Gdybyś napisał, że chcesz pakować ss, to byśmy pewnie kombinowali z ProAc:) Kiedyś b mi się podobały Zollery na Audaxie i Focalu(nie znam cen). Pozdr

Witam

Głośniki HDS164 to bardzo przyzwoity przetwornik , zwłaszcza za te pieniądze -miałem okazje "popełnić' na nich zestawy . Graja z Vifą DX.Próbowałem też z XT .

HDS-y brzmieniowo sa dość szybkie i dynamiczne- raczej twarde . Bas nie jest "przeciągnięty " i rozmazany . Mimo że to polipropylen - jednak warstwowa membrana jest dosyć sztywna . Dlatego raczej delikatnie odradzłbym "puszczanie" go bez zwrotnicy .Bez zwrotki potrafi zagrać dość ostro , sucho .

Aha, nie jest to ten sam głosnik który gra w AudioPhysicach...Tam membrana jest z nomexu- (kevlar+celuloza)

Pozdrawiam

PS

Jakby co służę pomoca

Vifa XT jest sztuką dla sztuki i niczego poza nietypowym wyglądem nie wnosi do brzmienia. Poza tym do takiego zestawienia jest chyba niepotrzebnym wydatkiem, bo ten Visaton to przecietny głośnik. Lepszym wyborem bedzie Vifa D27 lub PL27. Można ją ciąć filtrem 2 lub 3 rzędu przy ok. 2500-2800Hz - lepiej wyżej.

Z Visatona to dopiero Al170 jest dosc dobrym głosnikiem (ale za 400zł.)

Rambo wspomniał o Monacorze SPH-165KEP. Głośnik ciekawy - kevlarowy, dobry do monitorów. W sieci mozna znaleźc jego aplikacje z różnymi zwrotnicami. Od 1 rzędu do 3. A skoro już Monacor to jeszcze SPH-165C i głośnik wysokotonowy LPG D254 lub D252.

pozdr.

Witam!

> WaldemarK

Moim mocnym typem do tego HDSa jest właśnie Vifa DX, bo jak dla mnie to dość ciekawy głośnik zwłaszcza za tą kasę. Wiec tym samym nasuwa się pytanie ( "... miałem okazje "popełnić' na nich zestawy. Graja z Vifą DX."), jak Pan ocenia tą kombinacje (wrażenia, wnioski)?

>Qubric

Co do dość nietypowej koncepcji z Visatonem to raczej już z niej zrezygnowałem :). Faktem jest to ze nie mam zbyt wielu punktów odniesienia, ale Vifę XT słyszałem i jak dla mnie jest naprawdę OK! Ale istotnie nie było by dobrym posunięciem pakować XT do monitorów za 1kzl. A co do HDS to jak już wcześniej wspomniałem bardzo mi się podoba i sądzę, że nie ma tu, co za dużo kombinować i wybrzydzać :)

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Witam

Zestawy które"popełniłem" na tym układzie głosników pozostaja w ofercie firmy MinimaAudio pod nazwa Elixir 3.

Prosze zatem zrozumiec że będąc projektantem w/w zestawów nie będę pisał ich recenzji - byłoby to co najmniej nietatkowne i nie fair a przede wszytstkim nieobiektywne i niewiarygodne.

Co do samych głośników :

Podczas prób słuchałem HDS-a z XT - ta kombinacja zagrała o wiele lepiej niz z DX-em . Jednak ze wzgledów "politycznych " wersja z XT nie wszła do oferty.

Chętnie natomiast służę radą i pomocą przy Pana monitorkach . Namiar w " o mnie" . Żeby nie było wątpliwości - nie chodzi mi o jakąkolwiek formę płatnej usługi czy porady.

Pozdrawiam

Ja ze swoja wifa mialem problemy ze zwrotnica, ona na standardowej zwrotnicy nie chciala dobrze zagrac. Inna bajka ze katowalem ja razem z z PL18. Dopiero w ukladzie takim jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaczelo to jakos latac i nie gryzie w uszy, nie trąci plastikiem itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oni mają, w końcu to producenci:)

Ukryta Zawartość

Ja Ci wrzucę jedno zdjęcia na zachętę ;-)

[obrazekLUKASZ-136548_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.