Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre stereo z lat 80' i 90'

androzek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem nowy.Chciałem się poradzić Was wszystkich,którzy wiedzą znacznie więcej ode mnie.A teraz coś o mnie.Lata licealne i studenckie spędziłem właśnie w tych latach.Pamiętam pierwszą kasetę BASF chromdioxid kupioną za 1,20 $ w Pewexie i nos przy szybie za którą stał sprzęt dla mnie nieosiągalny.Po latach dowiedziałem się,że był to dobry okres dla HiFi stereo.Miałem amplituner Elizabeth HiFi i magnetofon szpulowy M2405S a potem wieżę mini Unitra.Teraz ma amplituner Yamaha do kina domowego i kolumny Jamo ale mam dziwne wrażenie,że moja Elizabeth i Altusy 110 lepiej grały w stereo niż Yamaha.Przeglądam Allegro i widzę sprzęt Sony,Technics z lat 80'i 90'.Chciałby wrócić trochę do młodości i nagrywać muzykę na magnetofon,odtworzyć CD na dobrym odtwarzaczu a nie na "plastikowej chińszczyżnie".Proszę o pomoc w doborze amplitunera ( lub wzmacniacza i tunera ),magnetofonu i CD oraz kolumn z tamtego okresu,może Technics,może Sony,Yamaha.Będę wdzięczny z podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/90182-dobre-stereo-z-lat-80-i-90/

W latach 90-tych nabyłem NADa 312 i kolumny DALI 505 - bardzo dobre. Zaś CD Pioneer PD-S 505 służy mi do tej pory. Magnetofon Technics RS-TR333 pożegnałem bo kasety były jednak upierdliwe w stosunku do CD i CDR. I to był dobry budżetowy zestaw.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jak chcesz cos z tamtego "zlotego" okresu audio to popatrz na kolumny, wzmacniacz, tuner i jakis CD - taki kpl., magnetofon sobie odpusc. Najlepiej cos z jednej firmy i podobnego okresu, cos co bedzie wizualnie podobne, cos co bedzie ci sie podobac. Najwieksza uwage/finanse poswiec na kolumny, potem na wzmacniacz. poogladaj na A...... Jezeli nie masz wyrobionych jeszcze wysokich potrzeb muzycznych ( a nie masz, bo bys sie nie pytal ) to wystarczy cos wybrac za kilkaset zl, nie wdajac sie w szczegolowe poszukiwania, byle ci sie podobal, bo to chyba jest najwazniejsze. A Elizabetke tez mialem, modyfikowalem ja dosc mocno, ale to byly dawne czasy,

Ryszard ma rację, fajnie jest mieć komplet (mi się udało), a szansa że zagra jest duża. Wybór sprzętu z tych lat jest też naprawdę spory, ale i ryzyko niemałe, że się "trupa" nabędzie oraz że się przepłaci. Warto "zapolować" na marki mniej popularne, np. taki Dual, Braun, Grundig

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Jeśli posiadasz sporo kaset magnetofonowych to nie rezygnowałbym z magnetofonu sam nabyłem dość prosty model Sony i nie ma tragedii da się tego słuchać .

Żeby Ci cokolwiek zaproponować podaj dane o które prosił Palton .

Może poszukaj CD Marantza 63 IKi modowanych przez Kena Ishiwatę ? Wzmacniacze też chyba modował (PM-14MKII 17-Ki).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

z lat 80tych to polecam grundigi, szczegolnie te dzielone jak ma100, a5000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i duale cv1500,1600. Z wiekszych piecow to japonskie NIkko, sa malo znane i niedoceniane a to doskonale wzmacniacze tranzystorowe.

Ukryta Zawartość

Niezłe i poszukiwane na Allegro są końcowki mocy NAD 2200.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.