Skocz do zawartości
IGNORED

Nowsze interpretacje muzyki organowej Bacha

aleksandraU

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio ukazało się kilka boksów ze wznowieniami i kilka relatywnie nowych wykonań muzyki organowej Bacha. Przykładowo Michel Chapuis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie chwalony boks Ricercara z nagraniami Bernarda Foccroulle:

Ukryta Zawartość

Po odkryciu ostatnich wykonań koncertów brandenburskich, które wydała Alpha, a które przyćmiły mój ulubiony dotychczas Musica Antiqua Koln, zastanawiam się czy warto zaryzykować zakup :-)

Póki co mam na półce wspaniałe, mistyczne wykonania Helmuta Walchy i jakieś pojedyncze rzeczy Richtera. Ale przecież co jakiś czas objawiają się nowe, świetne interpretacje.

Ktoś z Was próbował powyższych wykonań?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Chapuis wyborny! Jednak większą uwagę niż na nowe wykonania kieruję ostatnio na głębsze wejście w wykonania stare. W tym celu zaopatrzyłem się w głośniki z b. niskim basem, bez czego trudno po prawdzie mówić że się słyszało dzieło organowe Bacha - poza kościólkiem naturalnie, gdzie warunki są jeszcze lepsze niż z najlepszym głosnikami. Organy - jak mało co - naprawdę wymagają porządnego basu w domciu.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nie znam podanych przez Ciebie wykonań, ale oprócz niesamowitego Walchy polecam to: patrz zdjęcie.

Właśnie gdy słucham tych nagrań, przychodzą mi do głowy rózne kontrowersyjne cytaty o Bachu ;)

Nie znam podanych przez Ciebie wykonań, ale oprócz niesamowitego Walchy polecam to: patrz zdjęcie.

Dziękuję. O Zsigmondzie Szathmary pierwsze słyszę.

Sample też rewelacyjne:

Ukryta Zawartość

No i pozytywne opinie na jsbach.org.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Póki co mam na półce wspaniałe, mistyczne wykonania Helmuta Walchy i jakieś pojedyncze rzeczy Richtera.

Co właściwie Olu mistycznego w tych wykonaniach Walchy? Ja mam Prestona. Może bym się skusił na zakup.

Co właściwie Olu mistycznego w tych wykonaniach Walchy? Ja mam Prestona. Może bym się skusił na zakup.

Mistyczne, to oczywiście subiektywne określenie. Chodzi o sposób wydobywania dźwięku, brzmienie, granie.. ciszą :-)

U Richtera tego nie ma. Może przyczyną jest fakt, że Walcha był niewidomy, być może percepował tę muzykę trochę inaczej.

Uwielbiam te wykonania, ale chciałam spróbować czegoś mniej klasycznego.

Pozdrawiam,

Ola

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.