Skocz do zawartości
IGNORED

Sluchawki Sennheiser PC31 i Maya44PCI

Tai

Rekomendowane odpowiedzi

Heh. NIezle sie wpakowalem. Potrzebowalem jakiegos mikrofonu i sluchawek do skype`czy innego komunikatora glosowego. Sluchawki mam, ale kupilem sobie takie "cus" ja w tytule z mysla o wykorzystaniu ich tez na innym kompie.

Niestety na innym dzialaja, a na mojej Mayi44 PCI - nie :-( Sluchawki maja jacki 3,5m, Maya 6,3mm. Mam od starych sluchawek przejsciowki z jaka 3,5 na 6,3mm. Podlaczylem, ale lipa.

Nie moge wydobyc zadnego dzwieku :-( Cos mam zle ustawione, czy to po prostu nie ma prawa dzialac? Sprawdzilem, mikrofon jest na maxa, urzadzenie w windowsowym mikserze Maya 1$2 (probowalem i 1 i 2 gniazdo) W programie dolacoznym do karty - wejscie ustawione na "MIC" tez normalnie. Przy probie uzycia mikrofonu nic - zadnej reakcji na "slupkach".

https://www.audiostereo.pl/topic/90306-sluchawki-sennheiser-pc31-i-maya44pci/

Od czego zacząć? ;) :)

Oznaczenia wejść i wyjść: wejście 1/2 to w rzeczywistości pierwsze gniazdo od góry (najbardziej oddalone od płyty głównej).

Wejście 3/4 to drugie gniazdo od góry.

Wyjście 1/2 to trzecie gniazdo od góry.

Wyjście 3/4 to czwarte gniazdo od góry.

Mikrofon podłącza się do pierwszego gniazda od góry i w panelu sterowania karty włącza się przycisk "MIC". W żadnym wypadku nie wciskać przycisku "+48V", bo można spalić mikrofon (taki zwykły). Podłącza się przez przejściówkę 3,5->6,3 MONO.

Słuchawki podłącza się do czwartego gniazda od góry i w panelu sterowania karty włącza się przycisk "3/4 symbol słuchawek" ;) . Przez przejściówkę 3,5->6,3 STEREO.

W systemowym mikserze windy, jako playback powinno być ustawione Maya ch 1234 (nie 12).

Można również jako record ustawić Maya ch 1234.

Prawdopodobnie trzeba będzie również w panelu DirectWire karty "połączyć" kolumnę "Input 1 i 2" z kolumną "MME In 1 i 2".

Prawdopodobnie o czymś jeszcze zapomniałem, ale to wyjdzie "w praniu". ;) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Od czego zacząć? ;) :)

Oznaczenia wejść i wyjść: wejście 1/2 to w rzeczywistości pierwsze gniazdo od góry (najbardziej oddalone od płyty głównej).

Wejście 3/4 to drugie gniazdo od góry.

Wyjście 1/2 to trzecie gniazdo od góry.

Wyjście 3/4 to czwarte gniazdo od góry.

To akurat mialem dobrze. Tu sie nie pomylilem, od tego zaczalem :-)

Mikrofon podłącza się do pierwszego gniazda od góry i w panelu sterowania karty włącza się przycisk "MIC". W żadnym wypadku nie wciskać przycisku "+48V", bo można spalić mikrofon (taki zwykły).

Tak zrobilem podlaczylem raz do pierwszego, potem do drugiego.

+48V juz tesotwalem XD, mik przezyl :-), ale tak wlasnie myslalem.

Podłącza się przez przejściówkę 3,5->6,3 MONO.

I tu moze byc pies pogrzebany, tez sie nad tym zastanawialem. Mam tylko stereo (po sluchawkach)

Słuchawki podłącza się do czwartego gniazda od góry i w panelu sterowania karty włącza się przycisk "3/4 symbol słuchawek" ;) . Przez przejściówkę 3,5->6,3 STEREO.

W systemowym mikserze windy, jako playback powinno być ustawione Maya ch 1234 (nie 12).

Można również jako record ustawić Maya ch 1234.

To juz mnie nie dotyczy, mam osobne sluchawki na DACu, karte spieta z DACiem sygnal wychodzi z karty przez SPDIF (w progsie ustawione zlacze 3/4 tak samo w mikserze.

Natomiast tak czy siak mamy jszcze urzadzenie nagrywajace - tutaj mam wybrane Maya 1&2...

Prawdopodobnie trzeba będzie również w panelu DirectWire karty "połączyć" kolumnę "Input 1 i 2" z kolumną "MME In 1 i 2".

Prawdopodobnie o czymś jeszcze zapomniałem, ale to wyjdzie "w praniu". ;) :)

Domyslam sie, ze tak, przy czym. Jesli mic dzialalby poprawnie, to chociaz powinno to byc widoczne na wykresie w programie kontrolnym karty, myle sie? Tymczasem brak reakcji...

Jedyne co mi sie nasuwa - zdobyc przejsciowke na 3,5mm na 6,3mm mono?

To juz mnie nie dotyczy, mam osobne sluchawki na DACu, karte spieta z DACiem sygnal wychodzi z karty przez SPDIF (w progsie ustawione zlacze 3/4 tak samo w mikserze.

Rozumiem, że dźwięk na słuchawkach masz, a problem jest tylko z mikrofonem?

Natomiast tak czy siak mamy jszcze urzadzenie nagrywajace - tutaj mam wybrane Maya 1&2...

Powinno wystarczyć 1 i 2, bo to się odnosi do pierwszego gniazda, gdzie podłącza się mikrofon.

Domyslam sie, ze tak, przy czym. Jesli mic dzialalby poprawnie, to chociaz powinno to byc widoczne na wykresie w programie kontrolnym karty, myle sie? Tymczasem brak reakcji...

Tak, wskaźniki poziomu powinny działać. Przypominam tylko, że przycisk "MIC" musi być włączony i trzeba pamiętać, że tam jest podwójna regulacja poziomu wejściowego - "potencjometr" obrotowy i suwakowy.

Jedyne co mi sie nasuwa - zdobyc przejsciowke na 3,5mm na 6,3mm mono?

Jeżeli mały jack z mikrofonu jest mono to przejściówka nie ma większego znaczenia (tak mi się wydaje :) ).

Rozumiem, że dźwięk na słuchawkach masz, a problem jest tylko z mikrofonem?

Powinno wystarczyć 1 i 2, bo to się odnosi do pierwszego gniazda, gdzie podłącza się mikrofon.

Tak, sluchawki dzialaja.

Tak, wskaźniki poziomu powinny działać. Przypominam tylko, że przycisk "MIC" musi być włączony i trzeba pamiętać, że tam jest podwójna regulacja poziomu wejściowego - "potencjometr" obrotowy i suwakowy.

Nie dzialaja wskazniki, przycisk "MIC" oczywiscie wlaczony. Wyjscie "od mutowane" ;-) dolozenie +25dB nic nie daje,

Jeżeli mały jack z mikrofonu jest mono to przejściówka nie ma większego znaczenia (tak mi się wydaje :) ).

No to ja juz nie wiem.

Naorawde wszystko walkowalem kilka razy. To o czym pisales sprawdzilem wczesniej i teraz rowniez, po kolei.

No to ja juz nie wiem.

Niestety, ja też już nic więcej nie wiem :(

Trochę to dziwne.

Może ktoś inny wpadnie na ciekawy pomysł.

Niestety, ja też już nic więcej nie wiem :(

Trochę to dziwne.

Może ktoś inny wpadnie na ciekawy pomysł.

Albo to kwestia przejsciowki, albo samego mikrofonu. Sprobuje pozyczyc od znajomego konkretniejszy mikrofon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.