Skocz do zawartości
IGNORED

QuistCable / Quist Cable

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu obserwuję wysyp okablowania marki QuistCable / Quist Cable i jestem ciekaw Waszych opinii na temat tych produktów. Czy ktoś już miał okazję testować te kable?

Wygladają zacnie i podobno sprawdzają się (vide pozytywna opinia w HiFi Choice). Czyżby po raz kolejny dobry marketing i miedź ubrana w piękne szaty bez większego wpływu na dźwięk?

https://www.audiostereo.pl/topic/90424-quistcable-quist-cable/

Mam Quista Premium pro z łamana koncowka 1,5m ale niestety nie przesylam nim dzwieku tylko obraz na TV wiec o obrazie moge sie wypowiedziec. Jest dobry :) Ogolnie niespecjalnie to widze :P poruwnywalem kila modeli i na tych co obraz chodzi plynnie obraz jest "chyba" taki sam. Bo zdarzaly sie kable na ktorych obraz szarpal lub migal.

Zwykła badziewiasta china tylko ładnie ubrana. Eic sobie wymyśliło jak M-audio. A co do HiFi Choice to większość tam produktów z Eic i wszystkie oczywiście wybitne :)

Jak chcesz dobry kabel HDMI to kup Wireworlda.

Pieniądze nie grają !

Zwykła badziewiasta china tylko ładnie ubrana. Eic sobie wymyśliło jak M-audio. A co do HiFi Choice to większość tam produktów z Eic i wszystkie oczywiście wybitne :)

Jak chcesz dobry kabel HDMI to kup Wireworlda.

Borys, bez urazy i z całym szacunkiem. Ja rozumiem, że może to być made in PRC, ale nie znaczy, że to jest zaraz badziew. Z M-Audio się zgadzam, ale jaka cena, to w sumie taka jakość. Do Chin przeniesione zostały produkcje wielkich koncernów, w tym m.in. Denon, ale też i innych cenionych marek z np. Wielkie Brytanii, które na tylnej ściance dumnie prezentują napis "Developed in GB" :) na co nikt nie narzeka już. Jest i np. Xindak, Vincent, więc nie zawsze co Chińskie powinno nam się źle kojarzyć. Kable QC wyglądają solidnie, więc pytam o konretny, najlepiej osób, które bezpośrednio

Nie do końca też chyba zostało odczytane moje pytanie, chociaż padło w prawidłowej sekcji formu. Precyzując moje pytanie Chodzi mi o kable głosnikowe Quist Cable, ale też in IC ekty, np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak firmy przeniosły fabryki do chin a ten kabel to jest twór znany tylko w Polsce wymyślony przez EIC i zlecony chińczykom żeby ładnie wyglądał a w jakiś system zawsze się wpasuje.

Pieniądze nie grają !

...Argentum też kiedyś widziałem w Media M.

A teraz konkrety i mimo wszystko, że jak widać powyższa wieść ma forum niesie kable audio QuistCable są chińską produkcją, ciekaw jestem konrketów od użytkowników IC i głosnikowych tej firmy. Czy ktoś testował lub posiadał takowe?

Kabel jakościowo porównywalny z M-Audio. Z tego co mi wiadomo, z wspomnianych przez Was marketów, bardzo dużo zwrotów ze względu na brak działania. Generalnie łatwo trafić na niedziałający kabel, jednak jak się na początku nie zepsuje to będzie pewnie działał. Półka Manty, Silicona itd. Nie polecam. Kolejny "bombowy" twór EIC.

Dziekuje postoje, już raz miałem podobny chiński kabelek, miedź w środku była tak brudna i utleniona że aż czarna, brzmienie bez życia, ponure, ciemne.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zestawianie ze sobą Quistów i Qedów to daleko idące nadużycie. Idąc tym tropem nie ma znaczenia jakie kable damy do systemu, jeden pies, zawsze będzie tak samo. Chyba jednak nie do końca :)

Jeśli przy porównaniu QuistCable padają porównania do M-Audio lub co gorsza Manta, to ja dziękuję bardzo. O Manta wiem, że co najmniej 40% - 50% zwrotów z marketów to standard z uwagi na wadliwość produktów. Tylko przy Manta od razu widać tragiczną jakość wykonania i tego samego można się spodziewać w trakcie użytkowania. Sprzęt ten kupują kompletni laicy lub inni nieświadomi pod wpływem nieznanego impulsu :) Rzeczowo myślacy człowiek, nawet przy braku gotówki, kupiłby może nawet i nieco droższą, ale sprawdzoną używkę dobrej marki.

Wracając do Quist. Te w porównaniu z MAudio i Manta wyglądają przyanjmniej na zdjęciach jak rasowe Nordosty itp., więc łatwo o złudzenie :)

Wejde w ta chinska produkcje :P Moi drodzy myslsicie ze Quist i np Profigold QUED itp wychodza z innej fabryki? Maja inna miedz? :) HI HI To tak jak z laptopami..... zastanowcie sie

QED przynajmniej te co widziałem nawet najtańsze głośnikowce są robione w UK.

Pieniądze nie grają !

Chce tylko przypomniec pamietny test kabli glosnikowych "Slepy test" gdzie juz nie pamietam chyba na 10 kabli iejsce 3 zajał wyprostowany stary wieszak. A wielcy Panowie "audiofile" byli oburzeni ze pewnie ktos podmienil :P Wiecie generalnie o co tutaj chodzi? Bo nie mowie ze to jest rewelacyjny kabel i kupujcie go wszyscy. Po prostu dyskusja na temat kabli byla jest i bedzie zawsze burzliwa. Jedni twierdza ze to najwazniejsze czym polaczysz system przeciez inni natomiast wola dolozyc do drozszego (nie zawsze lepszego) sprzetu. Wdalismy sie tutaj w poruwnanie do Quedow z mojej winy przyznaje nie potrzebnie do M-Audio i do Manty. chyba temat odbiegl troche od tego gdzie powinien isc. Skupmy sie na kablu. Co ma znaczene w jakosci?

1. Czystośc iedzi

2. Splot

3. Zakończenia

4. Sposob łączenia kabla z zakonczeniem

4. ekranowanie

5. ? Dodajcie cos

i wtedy moglibysmy cos porównywać.

Dobrze pisze. Przejdźmy wieć do konkretów i pomówmy więc o szczegółach. Przynajmniej ja na tych szczególistych szczegółach aż tak dobrze się nie znam, więc opinie ekspertów od rodzajów miedzi itp. są więcej niż mile widziane :)

Proponuję ocene tych 2 kabli, 1 IC i 1 głośnikowiec i sprawdzenie co z poniższych informacji jest czytą prawdą, a co czystym marketingiem :)

I. Przewód głośnikowy QuistCable High End model LCS/BW

Każdy z czterech rdzeni przewodu wykonany jest z sześciu miedzianych żyłek składających się z 40 przewodów o średnicy 0.1mm i 4 nici o średnicy 0.25mm wzmacniających mechanicznie konstrukcję. Przekrój poprzeczny pojedynczego rdzenia sygnałowego wynosi 1.884 mm2, (4 x 1.884 mm2 w przypadku całego przewodu). Rdzeń izolowany jest warstwą wykonaną z polietylenu średniej gęstości. Całość (cztery rdzenie w izolacjach) pokryte są cienką papierową bibułą i zewnętrzną warstwą ochronną z polichlorku winylu oraz nylonową siateczką co daje łączną grubość przewodu około 15.8mm.

Przewód głośnikowy QuistCable High End LCS/BW wyposażono w sześć pozłacanych 24 karatowym złotem widełek o rozstawie końcówek od 6 do 9mm, które mogą być zastąpione pozłacanymi wtykami bananowymi. Końcówki (widełki lub banany) są nakręcane na zaciskane na przewodach ekskluzywne wtyczki. Kable dostępne są w długościach 2.5m i 4m i sprzedawane są pojedynczo zapakowane w ekskluzywną skrzynkę.

Cechy charakterystyczne

- Bezkompromisowa konstrukcja zapewniająca doskonałe właściwości dźwiękowe

- Jako przewodnik wykorzystano miedź beztlenową

- Połączenie Bi-Wirnig

- Cztery rdzenie sygnałowe składające się 6 żył, w każdej zastosowano 40 przewodów o średnicy 0,1mm

- Przekrój pojedynczego rdzenia – 1.884 mm2

- Izolacja rdzenia z polietylenu średniej gęstości (średnica rdzenia w izolacji około 4mm)

- Zewnętrzna warstwa ochronna z polichlorku winylu i nylonowej siateczki

- Średnica zewnętrzna przewodu około 15.8mm

- Solidne pokryte 24 karatowym złotem końcówki widełkowe zamienne na wtyki bananowe (w zestawie)

- Dostępne w długościach 2.5m i 4m

II. Interkonekt QuistCable High End model ICD

Doskonały przykład najwyższej jakości transmisji sygnału analogowego z łatwością użytkowania i niewygórowana ceną. Interkonekt ma budowę podwójną koaksjalną niezależną i izolowaną mechanicznie dla każdego kanału.

Dwa rdzenie przewodzące sygnały dla poszczególnych kanałów stworzone są z 28 przewodów z czystej miedzi beztlenowej o średnicy 0,12 mm każdy. Zatopione są one w oddzielnych rdzeniach wykonanych z polietylenu średniej gęstości zapewniających wystarczającą giętkość przy dużej średnicy całego przewodu. Rdzenie pokryte są aluminiowymi koszulkami i plecionką z miedzianych przewodów o średnicy 0,12 mm. Zewnętrzną izolację stanowią kolejne rdzenie z polietylenu średniej gęstości. Dwa izolowane przewody koncentryczne o średnicy zewnętrznej 4mm uzupełnione dwoma wypełniaczami (polipropylenowe linki) utrzymującymi przewodniki w odpowiedniej pozycji i stabilizującymi całą konstrukcję mechanicznie, otoczone są folią z kompozytu mylaru i aluminium i pokryte zewnętrzną warstwą ochronną z polichlorku winylu i nylonowej siateczki co daje łączną grubość przewodu około 12mm.

W interkonekcie QuistCable High End Line model ICD zastosowano pozłacane 24 karatowym złotem bardzo solidne łącza RCA. Przewody dostępne są w długościach 1m i 2m. Kabel sprzedawany jest w ekskluzywnej skrzynce.

Cechy charakterystyczne

- Konstrukcja koaksjalna (dwa rdzenie w oddzielnych ekranach) minimalizująca wpływ zakłóceń zewnętrznych

- Dielektryk ze spienionego polietylenu o niskiej gęstości

- Przewody sygnałowe z miedzi beztlenowej

- Rdzeń x 2 z 28 drutów miedzianych o średnicy 0,12mm

- Przekrój pojedynczego rdzenia 0,31mm2

- Ekranowanie – aluminiowa koszulka i siatka z przewodów z miedzi beztlenowej o średnicy 0,12mm

- Zewnętrzny ekran folia z mylaru i aluminium

- Izolacja zewnętrzna z polichlorku winylu i nylonowej siatki

- Grubość zewnętrzna 12 mm

- Solidne wtyki pozłacane 24 karatowym złotem

- Sprzedawany w długościach: 1m i 2m

- Sprzedawany w ekskluzywnej skrzynce

Zdjęcia pochodzą z aukcji allegro.

Chce tylko przypomniec pamietny test kabli glosnikowych "Slepy test" gdzie juz nie pamietam chyba na 10 kabli iejsce 3 zajał wyprostowany stary wieszak.

5z0p3n'ie moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie jakości wykonania oraz niezawodności i bezawaryjności tych kabli. Co do jakości obrazu i dźwięku się nie wypowiadam, bo nie testowałem ich pod tym kątem.

5z0p3n'ie moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie jakości wykonania oraz niezawodności i bezawaryjności tych kabli. Co do jakości obrazu i dźwięku się nie wypowiadam, bo nie testowałem ich pod tym kątem.

Rozumiem :) Wszystkie uwagi sa tutaj cenne. a fakt faktem awaryjnosci nie da sie sprawdzic rozbierajac kabel albo patrzac w jaki sposob jest skonstruowany. tak mi sie przy najmniej wydaje

Jasne, masz rację. Co do mojej opinii o awaryjności to pochodzi ona od kilku sprzedawców w sklepach MM i Saturn (dodam, że różnych), których prywatnie znam, a którzy sprzedawali te przewody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.