Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie w małym pokoju.

monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy więc wypada się przedstawić. Mam na imię Michał, mam 24 lata. Około 2 lat temu zafascynowałem się dźwiękiem stereo.

Dopiero zaczynam więc sprzęt nie jest zbyt imponujący (Magnat Monitor 220 + Denon PMA-495r). Na razie odkładam na coś lepszego... :)

Przejdźmy do problemu. Jak widać na zdjęciach lewy głośnik stoi bliżej ściany. Głośniki ustawione ok. 50cm od... właśnie okna. Samo ustawienie sprzętu względem pokoju nie jest symetryczne. Pokój bardzo mały więc nie mam możliwości manewrów z meblami. Kiedy słucham muzyki wydaję mi się, że scena przesunięta jest w lewo. Wydaję mi się, ze trzeba zastosować jakieś wytłumienie z lewej strony pokoju. Tylko, w którym miejscu i z jakich materiałów? Lewa ściana karton - gips. Na ścianie tylko tapeta.

Na planie pokoju, pomarańczowa kopka to moja głowa :)

Jak widać na planie nie siedzę w odległości od głośników, takiej jak odległość między głośnikami.

W momencie, kiedy zbliżam się do głośników dźwięk staje się płaski i zaczyna promieniować z głośników, scena znika. Na moje ucho to miejsce, to miejsce optymalne do odsłuchu.

Liczę na rady doświadczonych i starszych forumowiczów. Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35566-0-26176000-1326136229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90430-ustawienie-w-ma%C5%82ym-pokoju/

Po pierwsze punkt pierwszego odbicia wymierzony jest w biurko. Jego powierzchnia może w pewnym stopniu wzmacniać wysokie tony i lekko destabilizować scenę. Drugą sprawą jest niesymetryczne ustawienie głośników względem ścian bocznych. Dobrze by było gdyby Ci się udało biurko zamienić z regałem, który to regał stanowiłby na wstępie element rozpraszający. Poza tym w miejscu odsłuchu miałbyś większą przestrzeń dookoła. Na lewą ścianę przy samej kolumnie w zasadzie można dać wąski pasek jakiegoś pochłaniacza (wełna mineralna, gąbka typu piramidka... itp). To samo bym zrobił na jednym skrzydle drzwi od szafy ;) Nie musisz tego kleić, ale dla dobra jako takiej równowagi, pochłaniacze powinny być po dwóch stronach. Z tyłu zasłony i firany, tam jest dobrze :)

.

Lewa ściana karton - gips. Na ścianie tylko tapeta.

Dla niskich tonów to taka ściana jest prawie przeźroczysta. Gąbka piramidka - nie zatrzyma basu w pokoju. Jedynie wełna mineralna o dużej gęstości może coś zaradzić. Poszukaj w wątkach jak zbudować taki ustrój akustyczny z zastosowaniem wełny mineralnej.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i podpowiedzi.

Pierwsze co spróbuję to zamienić biurko z regałem. Musze tylko poczekać, aż wpadnie mi chwila wolnego czasu.

Później za radą Imacman'a zbuduję ustroje z wełny.

Do głowy wpadła mi jeszcze jedna myśl. Czy TV między głośnikami, może wpływać na dźwięk? Zdejmę go i posłucham, zobaczę co się stanie.

Chcę jeszcze zakupić podstawki granitowe lub kolce. Ciekawy jestem jak/czy zmieni to dźwięk.

Będę starał się na bieżąco informować o moich postępach.

Czy TV między głośnikami, może wpływać na dźwięk?

Każda duża i płaska powierzchnia pomiędzy kolumnami ma jakiś tam wpływ na dźwięk. Generalnie dużo czynników ma taki wpływ. Na większość masz wpływ, tylko trzeba wiedzieć co i jak zmienić. Jak co, to pytaj postaram się coś doradzić.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Monitor.

Ja mam dla Ciebie jeszcze lepsze rozwiązanie. Weź wywal tą komodę z tego pokoju. Następnie w miejsce Dużej szafy wstaw biurko jeżeli masz mniejsze niż 120 to ci powinno wejść. Następnie Regał przesuń w prawo z czego zrobi ci się miejsce na kolumnę którą ustawisz na standach. Dalej między komodą a szafą ustaw se stoliczek ze wzmakiem i tv następnie duża szafa i w drugi róg pokoju wstaw drugą kolumnę. Miejsce odsłuchowe będziesz miał na tapczanie i scena na pewno będzie lepsza niż z tego ustawienia obecnego. Oczywiście kolumny musisz wysunąć/odsunąć od tylniej ściany. Nie pożałujesz.

Dla niskich tonów to taka ściana jest prawie przeźroczysta. Gąbka piramidka - nie zatrzyma basu w pokoju. Jedynie wełna mineralna o dużej gęstości może coś zaradzić. Poszukaj w wątkach jak zbudować taki ustrój akustyczny z zastosowaniem wełny mineralnej.

Ja wypełniłem przestrzenie między takimi płytami pianką poliuretanową.

Miałem podobny problem. Źródłem w moim przypadku była krawędź regału (dyfrakcje ?). Po założeniu kątownika z gąbki na kant regału od strony głośnika - zjawisko ustąpiło. A przesunięcie sceny było mocno związane z moją pozycja względem relacji głośnik - regał. Czasem wystarczał ruch w bok lub przód rzędu 0,5 m, czyli nawet nie ruszając się z fotela, by całkiem zmienić scenę. Więc może krawędź szafy ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ustroje z wełny to taka najbezpieczniejsza opcja. Do tego tania jeśli się je robi samemu.

Żebyś długo nie szukał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Żebyś długo nie szukał:

Ukryta Zawartość

Szkoda, że tamto forum zawiesiło częściowo działalność - nie można pisać, zostało tylko czytanie archiwalnych wpisów.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.