Skocz do zawartości
IGNORED

QA100 Hi-Fi Full-Digital Stereo Amplifier

Maciej Czerwiński

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to całkowicie cyfrowy wzmacniacz. Posiada 4 wejścia SPDIF (RCA, BNC, optyczne, AES/EBU) oraz jedno wejście I2S (RJ45). Wejście AES/EBU jest izolowane transformatorem. Pozostałe są typu ekran-masa i sygnał przez kondensator. Odbiornik SPDIF to CS8416. Również on zajmuje się przełączaniem wejść SPDIF. Sygnał I2S podawany jest na 74VHC125 (poczwórny bufor trójstanowy), a potem na 74VHC157 (cztery multipleksery dwuwejściowe), który jest przełącznikiem pomiędzy sygnałem z CS8416, a bezpośrednim z wejścia I2S. MCLK z gniazda I2S oraz z CS8416 nie jest wykorzystywany. Ostatecznie sygnał dociera do konwertera częstotliwości AD1896A. Tutaj jego częstotliwość jest zmieniana na 132,3kHz i podawany jest on dalej do DSP zaprojektowanego specjalnie dla tego wzmacniacza. Dokonuje on konwersji PCM na 4 sygnały PWM. DSP również reguluje głośność wzmacniacza. Sygnały PWM idą do dwóch końcówek mocy TAS5162. Końcówki są skonfigurowane do pracy różnicowej z kanałów A i B. Kanały C i D są niewykorzystane. Na wyjściu końcówek znajdują się typowe filtry 2 rzędu z dwoma cewkami 22uH w rdzeniach kubkowych i kondensatorami WIMA MKP (2*100n i 470n). Głośniki włącza duży przekaźnik (ale nieszczelny).

Przedni panel obsługuje osobna płytka z mikrokontrolerem. Pobiera on sygnał z impulsatora obrotowego (gałka głośności) i przekazuje do DSP. Obsługuje też przełączanie wejść, odbiór z pilota poprzez odbiornik podczerwieni, wyświetlacz poziomu głośności i nr wybranego wejścia. Każde wejście ma swój, zapamiętywany poziom głośności.

Wzmacniacz zasila zasilacz impulsowy. Wytwarza on 30V bezpośrednio dla mostków końcówki, 13V do dalszej stabilizacji i zasilania pozostałych układów. 30V jest filtrowane przez kondensator 10000uF 40V BHC i dwa 3300uF 35V FC przy końcówkach. Pozostałe kondensatory filtrujące to Panasonic ZL, FM, Oscon SEP oraz tantalowe smd. Każdy układ ma swój własny stabilizator napięcia. W sumie jest 11 stabilizatorów. Zasilany z 30V LM317 podaje 12V do logiki TAS5162. Drugi LM317, zasilany z 13V, podaje 6V dla pozostałych stabilizatorów (5V i 3,3V). Wyprowadzone osobno z zasilacza 12V służy tylko zasilaniu cewki przekaźnika głośnikowego.

AD1896A dostaje sygnał zegara z generatora 33.8688MHz (0.11ppm). Generator ma też swój własny stabilizator zasilania. Nie wiem czemu użyto akurat układu AD1896A – są resamplery o lepszych parametrach, ale myślę, że Chińczycy to przemyśleli.

Obudowa wzmacniacza jest wykonana z czarnej blachy aluminiowej 1,5 mm. Przedni panel to aluminiowy płaskownik o grubości 6mm. Wykonanie oceniam na 8/10. Gniazda głośnikowe, BNC i RCA są niskiej jakości. Również wyświetlacz jest brzydki – zwykłe, czerwone, kanciaste ósemki. Impulsator ma zbyt luźno zamocowaną ośkę, co powoduje, że gałka głośności telepie się lekko na boki. Włącznik sieciowy trzeba wciskać zbyt głęboko – poniżej powierzchni panelu.

Filtry dolnoprzepustowe na wyjściu zaprojektowane są dla obciążenia 8 omów. Niższa impedancja głośników spowoduje obcięcie wysokich częstotliwości, a wyższa ich nadmiar (patrz rys.). Sprzyja temu całkowity brak sprzężenia zwrotnego. (przykłady współpracy z dwoma, różnymi typami głośników na rys.).

Obserwacje mocy wyjściowej dokonałem przy podaniu na wejście sinusa 1kHz o poziomie 0dB i przy obciążeniu rezystorem 8 omów. Rzeczywista moc wzmacniacza to 40W (18V przy 8omach). Powyżej zniekształcenia rosną lawinowo. Przy zwiększeniu poziomu głośności z 39 na 40 następuje skokowy wzrost szumu, a o krok wyżej (41) skokowo rosną zniekształcenia harmoniczne. Dzieje się tak zarówno na obciążonym, jak i nieobciążonym wzmacniaczu. Przy poziomie głośności 60 napięcie na wyjściu osiąga 30V, czyli tyle, ile napięcie zasilania mostków, i dalej już nie wzrasta. Maks. Poziom głośności to 80. Poziom, przy którym 3 harmoniczna wychodzi spod szumu to 20, czyli moc 0,25W.

Brzmienie wzmacniacza jest perfekcyjne. Dla mnie jest to ostateczne rozwiązanie kwestii odsłuchu źródła cyfrowego. Część analogowa to tylko cewka i kondensator (no i głośnik)!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31970-0-78487800-1326189066_thumb.jpg

post-31970-0-38848500-1326189302_thumb.jpg

post-31970-0-51058900-1326189319_thumb.jpg

post-31970-0-49986700-1326189328_thumb.jpg

post-31970-0-84002000-1326189364_thumb.jpg

post-31970-0-75749000-1326189374_thumb.jpg

post-31970-0-06109000-1326189396_thumb.jpg

post-31970-0-74184200-1326189417_thumb.jpg

post-31970-0-58258800-1326189425_thumb.jpg

post-31970-0-10981600-1326189435_thumb.png

post-31970-0-41408500-1326189441_thumb.png

post-31970-0-40380800-1326189704_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filtry dolnoprzepustowe na wyjściu zaprojektowane są dla obciążenia 8 omów. Niższa impedancja głośników spowoduje obcięcie wysokich częstotliwości, a wyższa ich nadmiar (patrz rys.).

Fatalnie zaprojektowane uwzględniając, że większość kolumn jest faktycznie (nie w tabelce) 4 ohmowa...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Ja sam się sponsoruję :) Kupiłem, spodobało mi się, rozkręciłem, obadałem. Podałem o wiele więcej informacji, niż można znaleźć np. na stronie producenta. Może ktoś będzie szukał podobnego urządzenia i te inform. się mu przydadzą. Jedynie moje zdanie o brzmieniu zawiera ocenę, ale to tylko moja ocena.

Fatalnie zaprojektowane uwzględniając, że większość kolumn jest faktycznie (nie w tabelce) 4 ohmowa...

Szczególnie, że w nocie katalogowej TAS5162 jest proponowany filtr dla obc. 4-omowego. Tutaj jest to zrobione z premedytacją, ale ja mam głośniki o wysokiej impedancji, więc mi pasuje.

• 4 miesiące później...

Dodałem sobie wejście USB poprzez kawałek karty Musiland Monitor 01 US. Zasilacze wymienione na niskoszumne i ucięte zbędne fragmenty płytki z zasilaniem wzmacniacza słuchaw. i dac'em. Sterowniki do tej karty są trochę narowiste, ale za to mam asio 24/96 w przystępnej cenie (teoretycznie 24/192 ale QA-100 i tak resampluje wszystko na 24/132). Niektórzy uważają, że to jest jedno z lepszych rozwiązań USB-I2S.

Ukryta Zawartość

post-31970-0-40168500-1337673379_thumb.jpg

post-31970-0-10016100-1337673381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie można, trzeba by dokupić sobie ADC'a :-) Szukałem, i przy dużej różnorodności DAC'ów na rynku, ADC'a trudno znaleźć i raczej są to sprzęty studyjne.

• 3 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja sam się sponsoruję :) Kupiłem, spodobało mi się, rozkręciłem, obadałem. Podałem o wiele więcej informacji, niż można znaleźć np. na stronie producenta. Może ktoś będzie szukał podobnego urządzenia i te inform. się mu przydadzą. Jedynie moje zdanie o brzmieniu zawiera ocenę, ale to tylko moja ocena.

Dział "Opinie" stanowi oddzielną część forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.