Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz do CD/SACD/DVD-A

Makgajwer

Rekomendowane odpowiedzi

walcze ostatnio z zasilaczem do sekcji audio odtwarzacza DVD-Audio / SACD i jestem pozytywnie zaskoczony poprawą jakosci po zastosowaniu prostego zasilacza na osobnym trafie i tranzystorach stosowanego np w referencyjnym odtwarzaczu Marantz SA-7. Czy to sugestia czy rzeczywiscie zasilacz na tranzystorach jest optymalny brzmieniowo do odtwarzaczy i lepszy od teoretycznie dokładniejszych stabilizatorow scalonych które wczeniej stosowałem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/90472-zasilacz-do-cdsacddvd-a/

Polecam rozwiązanie z SONY DVP-NS900V jak na załączonym obrazku.

Jakie rozwiązania stosujesz, w jakim sprzęcie i jaką masz sekcję audio, gdybyś mógł zaprezentować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W zasilaczach audio dokładność nie odgrywa aż takiej roli (jeżeli mówimy o analogówce) parametry takie jak przebieg PSRR=f(f), Z=f(f),szumy itd... ważniejsze , no i oczywiście rodzaj zasilanego układu - bo np jeżeli opampy - to impedancja wyjściowa regulatora nie musi być ultraniska - i kaskada LM317 + wtórnik emiterowy (ewentualnie Sziklai co przy dociążeniu wyjścia regulatora rezystorem tak dobranym by obciążenie sumaryczne regulatora było ok 100mA daje impedancję rzędu 100mOHm w bardzo szerokim zakresie częstotliwości)

Mam 2 Marantze 7600 jeden nie grzebany a w drugim mi zaczyna brakowac miejsca ze nawet myslałem o osobnym zasilaczu jak w SACD soulution 745 ale to juz chyba przesada i jeszcze przez komplikacje wystapia problemy z masą a to podstawa dobrego dźwięku. Stopien audio jest na tranzystorach, oczywiscie modyfikowany , bez kondensatorow i z wyciszeniem na przekażniku zwierającym do masy. Podstroiłem wstępnie kondensatory w zasilaczu i może niech pochodzi kilka dni bo nowe elektrolity muszą się ułozyć. Mysle ze ważna jest takze praca wzmacniacza błędu stabilizatora i bo w scalakach zwykle działa on mocniej ale niekorzystnie wpływa na jakosc dzwieku. Co do Sony-ego to mam serwisówki flagowych klocków i jak sie wygrzeje obecny zasilacz to moze cos sprobuje np z SCD-1 tylko czy moze byc jeszcze lepiej ? W końcu to tylko zasilacz ale trudno uwierzyc jak potrafi wpłynac na jakosc a jak sie ma 2 takie same klocki to słychac to jak na dłoni bez zadnych sugestii. Odtwarzacz CD tez tak robiłem mam 2 takie same modele dla porównań.

Wszystko jest ważne.

Zasilanie cyfry , DACa , zegar i osobny porządny tor analogowy .

Oraz dobry kondensator w torze jeżeli taki występuje .

Tu

Ukryta Zawartość

Masz propozycję można powiedzieć najlepszych zasilaczy.

Do analogowego stopnia wyjściowego dla TDA1541 mam zasilacz z pierwszej strony - drugi od lewej.

I w porównaniu z tym z odtwarzacza jest kolosalna różnica.

Ale wszystkie części dawałem topowe.

Ukryta Zawartość

Pomyśl o dobrym stopniu wyjściowym bo jest bardzo ważny.

najwazniejszy jest, w CD mam OPA627 ale tutaj na gęstym wolę układ na tranzystorach . Kondensatorów to ja w ogóle nie używam w torze chyba że w filtrze wtedy mierzone 0,02% MKP. Chyba zakręcę na dobre pokrywę na jaki czas w odtwarzaczu. Dołozylem ferryty przed trafami , filtr LC przed stabilizatorem i stroiłem kondensatory na zasilaniu audio. Sprawdza się znowu moje sprawdzone rozwiązanie - za stabilizatorem byki 2 * 18000 mikro Nippon-a + lov esr 2200 mikro + 2 mikro MKP firmy ACS a na płytce przy układach audio 6 szt Roederstein 1000 mikro + 2 * 470nF MKP. Dodatkowe MKT i tantale delikatnie jakby psuły gladkosc i wprowadzały ostrosc wiec wywalilem.

za stabilizatorem byki 2 * 18000 mikro Nippon-a + lov esr 2200 mikro + 2 mikro MKP firmy ACS a na płytce przy układach audio 6 szt Roederstein 1000 mikro + 2 * 470nF MKP

o kurde !!!!!!

a próbowałeś może tak z pojemnościami 1000 razy mniejszymi ? :)

pozdrawiam

PS. chyba że chodziło o mostek a nie stab. ?

o kurde !!!!!!

a próbowałeś może tak z pojemnościami 1000 razy mniejszymi ? :)

pozdrawiam

PS. chyba że chodziło o mostek a nie stab. ?

Generalnie to układy najwyższej klasy mają spore kondziorki, oryginalnie Marantz SA-7 ma za stabilizatorami 8 * 470 mikro ale jak dokładałem jeszcze to gra ciut lepiej. Zobaczcie na schematy żródeł hi-endowych nawet pioneer 75 czy 95 daje 6szt 1000 mikro na kazdy czip DAC!! dlatego między innymi gra dużo lepiej od tańszych modeli . Tu na forum jest jakie dziwne przewiadczenie, że wystarczy mała pojemnosc ze 100 mikro bo muli bas czy cos w tym stylu a to bzdura. Mam 2 takie same odtwarzacze CD jeden z wielkimi pojemnosciami tuz przy stabie i 2 odtwarzacze DVD-A tak samo jeden przerobiony a drugi fabryczny to sobie w kazdej chwili moge sprawdzic ile daje dobre zasilanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.