Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa do wszystkiego-Pomocy

moshica

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję sprawdzonej karty muzycznej, która pod Windowsem 7 64bit będzie u mnie działać poprawnie.

Do tej pory przez wiele lat sprawnie działa mi Sond Blaster Live 5.1 z której pod XP byłem bardzo zadowolony.

Czytam wiele różnych opinii na temat kart i na celowniku mam Sound blastera X-Fi Xtreme Audio, lecz wiele jest negatywnych opinii, że tak naprawdę to odmłodzone Audigy.

Niestety przespałem moment na rynku kart po roku 2000 i teraz muszę kupić coś co będzie conajmniej na poziomie karty Live.

Kartę używam głównie do obróbki płyt (mastering CD), słuchania mp3 ( najlepiej jakby miała sprzętowe DSP) oraz do grania również.

Wiem, że zachwalane są karty audiotrak, ale tylko do zastosowań w obórbce a nie w rozrywce typu gry.

Zatem potrzebuję kartę uniwesrsalną. Czy danwy Live przewyższa jakością karty X-Fi ?

Staram sięszukac po forach, ale decyzja ciężka jak i zasób wiedzy na ten temat, mogę liczyć na pomocne głosy ?

Jeśli chodzi o gry to Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio ma w tym celu dodatkowy dedykowany chip więc masz dwa w jednym (DAC AKM + X-Fi od Creativa).

Który się do niczego nie przydaje. Najlepiej jest model kupić 7.1HIFI który po prostu lepiej gra, ale i do gier tak samo dobry jak wyżej wymieniony.

creative to firma która oszukuje zwłaszcza z modelem X-FI audio, gdzie to nawet k**ewstwo nie posiada procesora x-fi , a gra to tak beznadziejnie że najlepiej przez oko wyrzucić

Panowie zadam kolejne pytanie, jak z obsługą Audiotraka 7.1 HIFI pod Win 7 64Bit ? Czy są jakieś problemy ?

Kolejne pytania to takie: czy ta karta ma sprzętowe DSP, czy może programowe ? Czasem chciałbym sobie wybrać tryb, np. Arena, Concert Hall itd., głównie przy odtwarzaniu koncertów na TV i zewnętrznym wzmaku.

Kolejna sprawa, wzmak nie ma wejścia optycznego, więc muszę połączyć go analogowo do karty, tak samo komputer, czyli sygnał z karty musi iść równocześnie na wzmak i głośniki (słuchawki) komputera. Czy da się ? Na zdjęciach widzę 2 wyjścia cinch i 2 kolejne z jakimiś zatyczkami. Potrzebowałbym 2 pary wyjść, jak z tym jest ?

"Jeśli chodzi o gry to Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio ma w tym celu dodatkowy dedykowany chip więc masz dwa w jednym (DAC AKM + X-Fi od Creativa). "

Czy ten X-Fi od Creative'a to ten "prawdziwy" czy ten "beznadziejny" po którym tylu ludzi jeździ ?;-)

Czy ten X-Fi od Creative'a to ten "prawdziwy" czy ten "beznadziejny" po którym tylu ludzi jeździ ?;-)

Nie wiem, wielokanałówki mnie nie interesują za bardzo więc tematu nie zgłębiałem, po prostu wiem, że taki chip tam jest i Audiotrak się tym chwali. Nic prostszego niż kupić wysyłkowo i wytestować. Ryzykujesz tylko koszty wysyłki.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Który się do niczego nie przydaje. Najlepiej jest model kupić 7.1HIFI który po prostu lepiej gra, ale i do gier tak samo dobry jak wyżej wymieniony.

creative to firma która oszukuje zwłaszcza z modelem X-FI audio, gdzie to nawet k**ewstwo nie posiada procesora x-fi , a gra to tak beznadziejnie że najlepiej przez oko wyrzucić

A Audiotrak X-Fi, żeby było zabawniej, dokładnie oparty jest na rozwiązaniu programowym, identycznym jak w X-Fi audio, więc kanał totalny. Szkoda pieniędzy.

...

jak wyżej.

Odświerzam temat.

Zatem która karta ma wbudowany chip X-Fi z Creative'a ? Czy jest to model Fatality, bo rozumiem te które posiadają chip EMU, są efekty programowo obsługiwane. Co oprócz odciążenia CPU przy sprzętowym X-Fi zyskam ?

PS. Karta SB Live 5.1 która na XP mi działa 10 lat i mi wystarczała poszła na emeryturę, bo na Win7 64bit były same problemy. Zainstalowałem integrę Realtek ALC888 i kupa straszna. Dźwięk zlepiony w jedną masę, bas jest po korekcji ale sztuczny, wysokie to same jakieś sybilanty i ogólnie po włączeniu efektów dźwięk przeradza się w jedną kakofonię dźwięków bez żadnej przestrzeni.

Nadal jestem w du.... bo na rynku widać nie ma nic sensownego co zastąpi SB Live. Jakieś dalsze sugestie ?.

Kartę używam głównie do obróbki płyt (mastering CD),

I używałeś Live!?

I podłączyłeś pod to monitory studyjne? (które wypada mieć by nie psuć podczas masteringu)

ps. oczywiście do masteringu wyjście analogowe z integry jak najbardziej jest niewystarczające, podobnie jak SB Live!

Zapewne odbierzesz tą wiadomość jako nie wiem ... "atak" czy coś ... po prostu jak czasem słucham niektórych "masteringów", robionych byle jak, na byle czym, przez ludzi nie znających się na rzeczy, to jestem pewien, że grało by to znacznie lepiej gdyby tego "masteringu" ktoś nie robił wcale x-P

Mastering "rozumiem" w tekście napisanym przeze mnie na własny użytek, np. składania płyt przykładowo o różnych poziomach głośności w jedną płytę, do 1 płyty CD, ew. equalizacja, itd. nic zapewne studyjnego w Twoim słowa rozumieniu.

Owszem żadnych monitorów nie podpinałem tylko zestaw stereo z kolumnami.

Jedno nie ulega wątpliwości, u mnie po analogu Live miał dobrą rozdzielczość dźwięku przy włączonych trybach dsp, czyli chorus, reverb. Natomiast na Realteku przy wybranym przykładowo trybie "Sala koncertowa", dźwięk nie ma rozdzielczości, wszystko jest zbite w jedną masę, bas nie schodzi nisko a całe pasmo mam wrażenie jest przytłumione.

Zainteresowałem się kartą Creative Sound Blaster X-Fi Titanium 7.1 i chyba od tej karty wzwyż ma dopiero dobre recenzje. Czekam cierpliwie ;-) na dalszy rozwój tematu....

Mastering "rozumiem" w tekście napisanym przeze mnie na własny użytek, np. składania płyt przykładowo o różnych poziomach głośności w jedną płytę, do 1 płyty CD, ew. equalizacja, itd. nic zapewne studyjnego w Twoim słowa rozumieniu.

Owszem żadnych monitorów nie podpinałem tylko zestaw stereo z kolumnami.

Jedno nie ulega wątpliwości, u mnie po analogu Live miał dobrą rozdzielczość dźwięku przy włączonych trybach dsp, czyli chorus, reverb. Natomiast na Realteku przy wybranym przykładowo trybie "Sala koncertowa", dźwięk nie ma rozdzielczości, wszystko jest zbite w jedną masę, bas nie schodzi nisko a całe pasmo mam wrażenie jest przytłumione.

Robisz EQ tych płyt + zapewne wyrównanie głośności tak by brzmiały na ucho podobnie głośno. Mam sugestie:

- wyłącz jakiekolwiek Chorus i Reverb

- nie używaj jakichkolwiek trybów "Sala koncertowa" itp.

... po prostu przy swoim masteringu nie używaj zupełnie efektów DSP. Dla czego? Bo nie słyszysz tego co z płytą robisz. To tak jak byś ubrał zielone okulary (albo te czerwono niebieskie do 3D) i zabrał się za obróbkę zdjęć (usuwanie subtelnych zafarbów z sukni ślubnej, korekcja balansu bieli i te sprawy).

Tak tylko dobrze radzę.

A najlepiej wejdź w ustawienia dźwięku w win7 i zaznacz dla każdego we-wy wyłączenie wszelkich efektów ;)

Kyle Twoje rady owszem jak najbardziej na miejscu;-) Jednakże zrobiłem pewien skrót myślowy pisząc o lepszej jakości SB Live. Odnosiło się to do subiektywnego mojego odbioru muzyki, zarówno przy właczonych "polepszaczach" jak i bez. Reasumując mam jednoznaczne wrażenie co do jakości, SB ten dźwięk i scenę ma jakoś poukładaną vs. Realtek, gdzie mam wrażenie słuchania "za kotarą" w dodatkowo przy zbiciu "całości" sceny muzycznej w jedną "kluchę".... Gdzieś również na forach czytałem o subiektywnych opiniach, że ta integra jest gorsza po analogu niż stare SB Live...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Zainteresowałem się kartą Creative Sound Blaster X-Fi Titanium 7.1 i chyba od tej karty wzwyż ma dopiero dobre recenzje. Czekam cierpliwie ;-) na dalszy rozwój tematu....

Może chodziło Ci o Titanium HD, bo zwykłe Titanium to dramat. Ledwie powyżej integry, a i to nie zawsze, bo zakłócenia od pracującego dysku, przedostające się do toru audio, psują wszelki efekt. To typowa karta do gier i w zasadzie do niczego więcej.

Sławek R, miałem te karty w licytacjach poniżej na uwadze :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dodatku, na Realteku mam na stałe predefiniowane tryby, nie mam wpływu jak w SB było aby samemu ustawić poziom danego efektu, np. chorus czy reverb + ew. modyfikacje ręcznie w innych efektach. W realteku efekty są na stałe, czyli albo wybrzmiewają tak albo wcale jeśli się je wyłączy...

Ukryta Zawartość

Kyle Twoje rady owszem jak najbardziej na miejscu;-) Jednakże zrobiłem pewien skrót myślowy pisząc o lepszej jakości SB Live. Odnosiło się to do subiektywnego mojego odbioru muzyki, zarówno przy właczonych "polepszaczach" jak i bez. Reasumując mam jednoznaczne wrażenie co do jakości, SB ten dźwięk i scenę ma jakoś poukładaną vs. Realtek, gdzie mam wrażenie słuchania "za kotarą" w dodatkowo przy zbiciu "całości" sceny muzycznej w jedną "kluchę".... Gdzieś również na forach czytałem o subiektywnych opiniach, że ta integra jest gorsza po analogu niż stare SB Live...

Efekt kotary może być złudny. Tzn. konkretnie to miałem SB Audigy 1 (IEEE 1394, ten z firewire). Była to karta która przy odtwarzaniu muzyki generowała wysokie zniekształcenia IMD (tak samo jak robi to SoundBlaster Live! firmy Creative). Było to słychać jako nienaturalne wyostrzenie dźwięku, a konkretnie sopranów. Rozwiązaniem był dopiero programowy resampling (np. ten z foobar) do 48 kHz. Można powiedzieć, że przez gładsze brzmienie, wzgl. ostrego jest "kotara", ale ja bym powiedział że bez resamplingu na Audigy czy Live! jest po prostu jazgot na górze pasma.

ps. oczywiście wszystko się tyczy odtwarzania materiału 44,1 khz

Realtek ma jeszcze jedną niedogodność w postaci tego, że jak mamy wybrany dźwięk kwadrofoniczny to przednie głośniki graja jak należy, natomiast tylne (tam mam podłączone wzmak+słuchawki) ma ten dźwięk cichszy i zniekształcony. Problem występuje na Win7, opisywany na elektrodzie....

Nigdy tak nie używałem karty dźwiękowej. Z tego co piszesz to przez dodatkowe wyjścia idzie inny sygnał. Może tu główny problem w tych zniekształceniach? Dla czego masz tyle sprzętu podpięte pod jedną kartę? (2 zestawy stereo + słuchawki) Nie wystarczył by Ci jeden zestaw stereo, do którego w razie potrzeby podłączałbyś słuchawki?

Kyle, chyba nie zrozumieliśmy się.

Na wyjściach Front sygnał mam wzmaka i kolumny (czyli opcja odsłuchu + filmy+ inne duperele)

Na wyjściu Rear mam wzmak słuchawkowy i słucham przez słuchawki. Tylko dlatego że sprzęt główny jest oddalony o kilka metrów od komputera. Na SB Live na 2 parach wyjść (kwadro) dźwięk był ten sam, jakość, głośność.

Dlatego na wstępie pytałem o wielokanałówki....

kupiłem TOTO :

Ukryta Zawartość

i jest super extra

ale "tylko" stereo... (ja nie gram)

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Zamówiłem SB X-Fi Titanium, mam nadzieję że spełni się w jakości dźwięku, mnogości ustawień w tym DSP i w grach będzie można ją też wykorzystać...

Dzięki wszystkim za wpisy i pomoc w wyborze.

Zamówiłem SB X-Fi Titanium, mam nadzieję że spełni się w jakości dźwięku, mnogości ustawień w tym DSP i w grach będzie można ją też wykorzystać...

do gier i rozmaitych surandów to chyba rzeczywiście optymalny wybór. Będziesz zadowolony.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

mocno przeciętna jakość dźwięku, ale widzę uparty byłeś. Jak Creative zbierał żniwo niewiedzy tak dalej zbiera. Choć z drugiej strony dla ciebie dobry dźwięk raczej nie interesuje, a bardziej mnogość ustawień(nie potrzebnych) to i może dobra karta dla twoich preferencji

• 2 tygodnie później...

Panowie zadam kolejne pytanie, jak z obsługą Audiotraka 7.1 HIFI pod Win 7 64Bit ? Czy są jakieś problemy ?

Działa bez problemu, jedyną ciekawostką jest to, że instalując sterownik w systemie trzeba wskazać cały folder sterownika a nie konkretny plik. Poza tym wszystko działa jak na 32bitowym.

Niestety jak na złość dla mnie temat wraca. Kupiłem X-Fi Titanium, zainstalowałem najnowsze stery PAX Suite pod Win 7 do tej karty i nadal olbrzymie rozczarowanie tak jak przy integrze. Mianowicie, nie da się jej dźwięku porównać do SB Live pod Win Xp. SB Live grała mi jak z jakością CD, z podbitymi basami i sopranami oraz wybranym trybem np. Cathedral, to w odsłuchu to był "ogień". Jakość na poziomie CD, pasmo wyrównane, każdy instrument słyszalny i przede wszystko klarowność dźwięku ! Jak brzmi i gra płyta CD przed wzmacniacz przez słuchawki każdy z Was wie, więc podobnie grał ten zestaw.

Natomiast po instalacji SB Titanium ze sterami PAX (wcześniej tylko drivery z Creative'a) z dźwięku robi się kakofonia jak ze starego magnetofonu, który przeciąga. Następuje bliżej dla mnie nie określone falowanie dźwięku, podnoszenie wysokich czy basów nie ma sensu bo się robi jeden jazgot. Nawet na ustawieniach z wyłączonym EAX, Crystalizer oraz wszystkie ustawienia default, dźwięk jest jakiś dziwny, pływający i zagłuszony. to samo miałem na integrze. Z jakością porównywalną do CD nie ma nawet mowy. Używam Foobara i tam mam wybrany sterownik SB X-FI, zmiana na podstawowy nic nie daje. Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak z tym wszystkim ? Chyba przejdę jak się wku...z powrotem na WinXp +SB Live i dźwięk będzie jak z dobrej wieży. Do końca nie wiem czy to wina Win 7, sterowników czy czegoś innego ?

• 2 tygodnie później...

Ostatnia dobra karta od Creative to Audigy 2ZS. Wszystko co dalej to niestety szajsowaty sprzęt + tona marketingu i ładny wygląd. Są co prawda i lepsze modele, ale za ich cenę można mieć produkt ze dwa razy lepszy pod względem dźwiękowym. Creative to firma dla zapalonych graczy komputerowych, nie dla audiofili. Creative da Ci multum znaczków i "super technologii dla graczy", ale na pewno nie dobry dźwięk adekwatny do ceny.

SB Live o dziwo nie jest taka zła.. Miałem ją i dźwiękowo na pewno przewyższała intergrę Realteka 888, a dałem za nią chyba z 15zł.. Dlatego rozumiem Cię.

Proponuje pozbyć się tego szajsu Titanium (nie jesteś pierwszą osobą która się zawiodła) i kupić choćby Audiotraka HD2 który jest już na bardzo wysokim poziomie dźwiękowym :).

Dzięki David za kontynuację wątku, myślałem że temat umarł... Ale napisałeś w zasadzie czystą prawdę w tym temacie. Sprawa potoczyła się dalej tak : posiedziałem kilka dni nad starym Live i po win7 udało mi się ją w końcu skonfigurować na sterach kx projext, nie ma trzasków zarówno przez foobara jak i playery do filmów. Poustawiałem sobie różne preset'y w kx DSP, między innymi : EQ, chorus ( co prawda słabo działa). Muszę jasno i dosadnie napisać, jakość na tych sterach pod win 7 przewyższyła stery creative'a pod winXp, nie ma porównania. Bas jest szybki i głęboki, przestrzeń i dynamika to jest to. Na chwilę obecną jest super, karta odzyskała druga młodość !!! A Titanium, no cóż o zgrozo totalna porażka. Zrobiłem test instalując ją na win xp i i gra jak pod win 7, czyli totalnie źle, bez dynamiki, przestrzeni, dodanie tonów wysokich i niskich zmienia dźwięk do tego stopnia, że robi się kakofonia i nie da się tego słuchać. Jeśli prawdą jest to, że te karty są takie beznadziejne, to chyba moje testy to potwierdzają. Titanium gra poniżej jakości zwykłego, marnego Realteka integry. Totalna Porażka !!! Karta idzie na allegro...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.