Skocz do zawartości
IGNORED

Thomson 32 WB 642S i Synchro Scan

Adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna TV, na początku myślałem o Panasonic TX-32PX20, ale ostatnio obejrzałem ww. Thomson i dla mnie rewelacja :) Niestety, nie udało mi się tych dwóch porównać, Thomson stał koło wyraźnie gorszego (ale też zdecydowanie tańszego) TX-32PS11.

Czy ktoś z Szanownych Grupowiczów orientuje się co u Thomsona oznacza "Synchro Scan" na wejściu komponent?

Może to po prostu Progressive Scan tylko ich marketingowcy mają na to inny pomysł?

Wiem, że projektorowo-plazmowi puryści uważają, że ma to znaczenie tylko dla dużych ekranów, ale ja się z taką tezą nie zgadzam, tak samo jak nie uważam, że 15 calowy monitor komputerowy ma wyświetlać obraz z przeplotem, bo ma to znaczenie dopiero przy 21 calowym - jak ktoś tak jak ja spędza życie przed monitorem komputera, to wie co mam na myśli ;)

No i drugie pytanko - czy ktoś widział te 2 TV koło siebie i może podzielić się ważeniami, albo jeszcze lepiej powiedzieć mi, czy można je zobaczyć gdzieś w W-wie?

Pozdrawiam,

Adamu

https://www.audiostereo.pl/topic/9055-thomson-32-wb-642s-i-synchro-scan/

Hey. Niestety nie wiem co oznacza to synchro scan, ale wiem że w podobnej cenie mozesz kupić Panasonic TX 32 PX 30 z progressive scan + system " ACUITY"!!! Poczytaj o nim bo warto- z pewnością przewyższa Thomsona. A żeby Ci utrudnić niechcący sprawę to masz jeszcze do wyboru Philipsa pixel plus 2 (32 PW 9509) + pixel plus PW 9528 oraz Sony Wega KV 32 FQ 86 lub LX 90. Ja mam doświadczenie niestety nienajlepsze z tv Thomson i stawiam na konkurencje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popatrz, oceń, zadecyduj.

P.S Mój faworyt - nowy Panasonic TX32PX30P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie cała bajka polega na tym, że oglądałem Panasonica (niestety nie z tej półki cenowej) obok Thomsona - i różnica była kolosalna na korzyść tego drugiego.

Sam myślałem o Panasonicu, ale ustawiłem sobie górny limit ceny na 6000. Tego Thomsona widziałem za 5999 w Mega Avansie w BlueCity - i różnica była widoczna od razu. Akurat leciał w TV mecz, więc mogłem sobie porównać odtwarzanie szybkiego ruchu - na piłce i piłkarzach - znów zdecydowanie na korzyść marki T. Trochę to kłóci się z tym, co sobie wykalkulowałem czytając o TV w Internecie - i stąd ten post. W zasadzie szedłem do sklepu z ideą, że chcę kupić Panasonica i chciałem go obejrzeć na żywo, nie znalazłem modelu ktróry wybrałem tylko tańszy i dużo droższy (za 16000), no i zaskoczył mnie ten Thomson, o którym w ogóle wcześniej nie myślałem.

Po prostu zaskoczyła mnie różnica w jakości - no i nie wiem, czy Panasonic w droższym modelu wypadnie równie dobrze jak Thomson - chciałbym zobaczyć je koło siebie.

Adamu

Adamu >

Nie mam zdania n.t. ani jednego ani drugiego TV.

Pisze bo chcę zwrócić uwagę, że często nie warto sugerować się tym "co widać" na wystawie , zwłaszcza w takich sklepach RTV. Panowie sprzedawcy to często lenie i po prostu nie chce im się grzebać w ustawieniach odbiornika żeby włączyć dodatkowe funkcje lub wyregulować lepiej niz fabrycznie obraz.

To że Thomson wypadł znacznie lepiej niż panasłonik szczególnie mnie ku temu skłania, gdyż w obecnych czasach przy zbliżonym poziomie technologii (a takie stosują obie firmy) trudno jest wyprodukować produkt znacznie odbiegający od konkurencji w tej samej klasie cenowej.

Kto wie może róznica wynikała także z tego że jeden odbiornik był podłączony przez zupełnie inne złącze video , a juz na pewno nie przez component video, jeśli to był mecz.

Radzę pokręcić samemu nastawami obu odbiorników przed podjęciem decyzji, dzisiejsze molochy w stylku MMarkt pozwalają na wielogodzinne eksperymenty, trzeba tylko znaleźć między regałami pilota i poprosić grzecznie Pana o instrukkcje obslugi. ;-)))

szacunek

• 4 miesiące później...

Definicja Thomsona:

Synchro-Scan

Podłączenie odtwarzacza DVD do telewizora za pomocą wyścia komponentowego automatycznie zwiększa rozdzielczość obrazu (1,5 raza więcej szczegółów na obrazie) w porównaniu z podłączeniem przez gniazdo RGB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.