Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa/modyfikacja kolumn Paradigm Monitor 7 v4

kamiru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się z prośbą o pomoc, od prawie 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Paradigm Monitor 7 v4 do dnia wczorajszego kiedy to jedna z kolumn najpierw zaczęła grać nieznacznie ciszej (lekka regulacja balansem załatwiła sprawę) a po godzinie uszkodziło się coś więcej. Kolumnie uciekł bas dźwięk stał się suchy, wiec najprawdopodobniej uszkodził się głośnik średnio/nisko tonowy lub niskotonowy.

Moja znajomość elektryki kończy się na wymianie baterii w pilocie więc ciężko coś konkretnego mi ustalić. Sprawdziłem jedynie sprawność wzmacniacza zamieniłem przewody i nadal ta sama kolumna szwankuje.

I teraz zwracam się z zapytaniem czy nie znacie jakiegoś dobrego serwisu w Łodzi lub okolicach gdzie mógłbym kolumny podwieźć na diagnozę(naprawę).

Ewentualnie czy któryś z szanownych forumowiczów zajmujący się modyfikacją kolumn nie zechciał by oczywiście odpłatnie zająć się doprowadzeniem moich maleństw do sprawności.

Oraz drugie pytanie czy jest sens próbować podmieniać głośniki z drugiej kolumny żeby dokładnie zidentyfikować który jest uszkodzony czy raczej nie próbować takich rzeczy samemu żeby nie uszkodzić sprawnych element. A jeżeli już bawić się samemu to gdzie szukać nowych głośników do kupienia.

Pozdrawiam

w uszkodzonej kolumnie odkręć głośnik i podłącz przewodem bezpośrednio do wzmacniacza z pominięciem zwrotnicy, żeby upewnić się czy to głośnik jest uszkodzony czy tylko zwrotnica.

Witam,

to chyba jakaś epidemia wśród 7v.4. Kilka dni temu miałem podobny przypadek. Trochę przesadziłem z poziomem dźwięku (amer. wzmacniacz studyjny BGW 250D) i nadpaliłem cewkę w głośniku niskotonowym. Zamieniłem głośniki w kolumnach i tak stwierdziłem, że to niestety nie zwrotnica tylko głośnik. Głośnik ma fi 165 mm, na magnesie napisy:Made in Canada, Part no 2010300730 i pod spodem jeszcze jeden numer 0206.

Na razie poszukiwania takiego głośnika nie dały rezultatu. Sugestie idą w kierunku Polpaku, dystrybutora Paradigm ale mam podejrzenia, że nawet gdyby mieli taki głośnik to cena będzie porażająca. Zastanawiam się nad naprawą głośnika przez jakiś specjalistyczny zakład ale na razie nie mam czasu się tym zająć.

Witam

U mnie niestety tez wszystko wskazuje na głośnik nisko-średnio tonowy . Zamieniłem miedzy kolumnami i w drugiej gra też źle. Oznaczenia z naklejki 2010300734 i 0805. Czy takie uszkodzenia głośnika(gra ciszej i bez głębi) w ogóle się naprawia czy pozostaje zakup nowego? Jeżeli ktoś zna namiar na dobrą firmę naprawiającą głośniki najlepiej w okolicach Łodzi (najlepiej choć niekoniecznie wysyłka samego głośnika na drugi koniec polski to nie taki problem jak całej kolumny) to prosze o namiar. Ewentualnie czy jest szansa zakupić gdzieś taki głośnik nowy poza kontaktowaniem się z dystrybutorem kolumn?

Prawdopodobnie da się naprawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - powinien pomóc profesjonalnie, szybko i tanio,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.