Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny w cenie 4k - 5k PLN

halmil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam kolumn stereo w granicach 4k-5k PLN. Mają działać ze wzmacniaczem NAD C370, jako źródło będzie NAD C541 oraz PC przez DAC (chwilowo jakis tani).

Pomieszczenie około 30 m2, niestety kolumny będą nienajlepiej ustawione, blisko tylnej ściany i dość niesymetrycznie. Muzyka to generalnie szeroko rozumiany rock, bywa że ostry.

Bardzo proszę o poradę. Zastanawiałem się nad Monitor Audio RX6 i RX8. Pytanie również czy warto przeznaczać 5k na kolumny mając świadomość ograniczeń w ustawieniu.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90677-kolumny-w-cenie-4k-5k-pln/

Witam,

szukam kolumn stereo w granicach 4k-5k PLN. Mają działać ze wzmacniaczem NAD C370, jako źródło będzie NAD C541 oraz PC przez DAC (chwilowo jakis tani).

Pomieszczenie około 30 m2, niestety kolumny będą nienajlepiej ustawione, blisko tylnej ściany i dość niesymetrycznie. Muzyka to generalnie szeroko rozumiany rock, bywa że ostry.

Bardzo proszę o poradę. Zastanawiałem się nad Monitor Audio RX6 i RX8. Pytanie również czy warto przeznaczać 5k na kolumny mając świadomość ograniczeń w ustawieniu.

pozdrawiam

To co napisałeś jak najbardziej - jeszcze KEFy Q700/900 no i do Rocka Paradigmy Monitor 11v7 (chociaż te ze względu na bassreflex z tyłu wymagają odsunięcia od ściany o ok 50 cm)

Jeżeli zastanawiasz się nad MA to może pomyślisz o MA gs20 ale używanych.Ja sam stałem się ich szczęśliwym posiadaczem i jestem bardzo zadowolony z ich brzmienia.To jednak wyższa półka dźwiękowa niż RX6/RX8.Są bardzo uniwersalne, myślę że do rocka też się nadadzą.A cenę spokojnie znajdziesz w granicach 4tys.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Oczywiście warto posłuchać kolumn Monitor Audio serii Rx, chociaż do rocka zwróciłbym Twoa uwagę na Paradigm Monitor 11 v.7. Trochę ciepłej i spokojniej zagrają także kolumny Tannoy Revolution DC6T.

Proponuje zdecydowanie odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wziąłbym jeszcze pod uwagę Epos M16i, ewentualnie Xavian Gran Colonna v.2

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Chyba nikt nie zwrocil uwagi na Twoje osttanie zdanie "Pytanie również czy warto przeznaczać 5k na kolumny mając świadomość ograniczeń w ustawieniu"

Załozony ostatnio prze ze mnie watek pokazal ze akustyka pomieszczenia wplywa bardzo znaczaco jesli nie najbardziej na jakosc stereo. Wiec Twoje ytanie jest jak najbardziej trafne. Rozrysuj jak beda ustawione

Vienna Acoustic Mozart Grand

znajomy który pracuje w TopHiFi, uważa zupełnie inaczej, twierdzi że nadają się do jazzu, klasyki, ale dla rocka mają za mało basu, nie sprawdzają się. Może nazwa tych kolumn też sugeruje coś innego!

ja bym spróbował coś z Dynaudio np: DM 3/7

znajomy który pracuje w TopHiFi, uważa zupełnie inaczej, twierdzi że nadają się do jazzu, klasyki, ale dla rocka mają za mało basu, nie sprawdzają się. Może nazwa tych kolumn też sugeruje coś innego!

Jeśli klasyka i jazz brzmią na nich jak trzeba, to rock ma basu za mało i nie sprawdza się:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Posłuchaj Vandersteen 1C.

Poszukiwałem znacznie droższych kolumn, ostatecznie nabyłem wyższy model ale

byłem zaskoczony jak dobrze gra podstawowa seria.

Słyszałem w sklepie, że często "budżetowo" zestawiają je "Nad-em"

Posłuchaj MAVG zanim napiszesz :) Akurat basu w nich jest nadmiar.

Miało byc VAMG :)

Miało być VAMG :)

a czy paradigmy (zarówno monitor 11 v7 jak i studio 60 v5) z nadem nie będą "za cięzkie"?

te vandersteeny sa brzydkie jak noc co akurat komponuje sie z nadem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to są rózne konstrukcje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amstaff Micro - 4900zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.