Skocz do zawartości
IGNORED

Aranżacja akustyczna pokoju.

revers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co myślicie o "wyposarzeniu" akustyczym pokoju ? Co i gdzie możnaby dodac lub zmienic. Jestesmy na etapie wyboru umeblowania.

Wymiary 5,3 x 6,3 m

Grube zasłony w rogach na scianie z oknem napewno.

Pozdrawiam

Revers

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90708-aran%C5%BCacja-akustyczna-pokoju/

W narożach umieściłbym narożne pułapki basowe. Grube zasłony w tym miejscu to za mało.

W miarę możliwości wytłumiłbym przednią ścianę szerokopasmowym absorberami. Miejsca pierwszych odbić na prawej ścianie również absorbery. Na oknie po lewej grube zasłony.

Na więcej ustrojów nie ma za bardzo miejsca. Jeśli masz możliwość, dyfuzory w miejscu pierwszych odbić na suficie.

Pozdrawiam.

Ja na tych półeczkach za kolumnami z pewnością bym dodał słownik ortograficzny.

Jakaś taka złośliwa ta Twoja odpowiedź ... i nie na temat.

W narożach umieściłbym narożne pułapki basowe. Grube zasłony w tym miejscu to za mało.

W miarę możliwości wytłumiłbym przednią ścianę szerokopasmowym absorberami. Miejsca pierwszych odbić na prawej ścianie również absorbery. Na oknie po lewej grube zasłony.

Na więcej ustrojów nie ma za bardzo miejsca. Jeśli masz możliwość, dyfuzory w miejscu pierwszych odbić na suficie.

Pozdrawiam.

Te narożne pułapki basowe to np: coś o przekroju trapezu, jak na Twojej stronie ? Rozumiem ze ma to być wklejone od podłogi po sufit na pełnej wysokości pomieszczenia ?

Na prawej ścianie będą półki z książkami, myślę, ze nie zabraknie tak też słownika języka polskiego ... jak sugerował to przedmówca ;)

Jeśli po tych zabiegach okaże się, że jest źle to pozostaje rezonator ?

Zastanowiłbym się nad kanapą i jej ustawieniem, bo widze w tej chwili tylko jedno miejsce idealnie pomiędzy kolumnami. Osobiście odczuwam duży dyskomfort gdy nie mam równowagi pomiędzy stronami.

Osobiście myślę, że inaczej kombinował by z ustawieniem w tym pokoju, bo w chwili obecnej nie ma wygodnego przejścia ze schodów do stołu + jest mały dystans a kanapy do kolumn. A jeśli by wrzucić TV i kolumny tam gdzie stół, kanapę na przeciwległą ścianę, a stół na wprost wejścia na schody..? Nie wiem, jakie wymiary i jak to wygląda w praktyce...

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 miesiące później...

Za ładny pokój aby go "popsuć" ustrojami akustycznymi :)

Projekt pokoju zostal zrealizowany i wprowadzony do uzytkowania. Jednak z subtelnymi zmianami, jak to w projektach bywa ;)

Zamiast naroznika jest 3-miejscowa sofa symetryczna w ustawieniu do kolumn + dwie pufy (tez symetrycznie).

Na parapecie kwiaty.

Stereofonia, przestrzen ... zachwycajaca ! ale ...

Pojawil sie problem ... brak basu w miejscu odsłuchu (środkowe miejsce na sofie). Bas jest przy scianach.

Chyba nie obejdzie sie bez "psucia" ustrojami akustycznymi :) ... wiec od czego mialbym zaczac ?

Oczywiscie wiem dlaczego basu brakuje, tylko jak najmniejszym kosztem przyczynę wyeliminowac a wlasciwie zniwelowac jej skutek ?

Pozdrawiam.

Powiedz, ktora sciana jest "przednią scianą" ? Ta za kolumnami czy ta za stolem ?

Prosze o link ze wskazaniem na narozne pulapki basowe - wiele ustrojów akustycznych kryje sie pod tym pojęciem.

Dziekuje za podpowiedzi.

ReverS

Mówiąc o przedniej ścianie, miałem na myśli tą za kolumnami.

Mówiąc o panelach narożnych, miałem na myśli np. takie jak produkujemy my:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

jaka bedzie ich skutecznosc

Musisz umówić się na wypożyczenie, bo to trudno tak na odległość stwierdzić. Z dwoma sztukami bym nie zawracał sobie głowy. Jak już próbować to, z kompletem w czterech rogach ustawionych jedno na drugim od podłogi po sufit.

• 2 tygodnie później...

Całość demolują i to potężnie schody nie widzę sensu takiej walki w tak niesymetrycznie akustycznym pomieszczeniu. Ciężko dać tak duży element chłonny po drugiej stronie osi symetrii (miedzy oknem a stołem) Zasuwane zejście schodów może by bardziej pomogło?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.