Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi jako PC media center

darekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

A co sądzicie o takim cudzie jako PC media center:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90709-raspberry-pi-jako-pc-media-center/

Na moje oko, może to być bardzo dobra płytka. Jeżeli okaże się, że będzie powszechna, trzeba troszkę poczekać na przystosowanie software'u. Troszkę mam tylko wątpliwości, czy popularne oprogramowanie MC nie będzie zajmować jej zbyt wielu zasobów.

Również jestem tym zainteresowany, gdzies czytalem ze po konfiguracji pinow plytka udostepnia I2S lub SPDIF czy jest w stanie ktoś to potwierdzic? Czy na linuxa sa jakies programy MediaCenter-owe udostepniajace bitperfect? Buduje teraz DAC-a i smialo znajde w nim miejsce na naped DVD plus raspberry pi. Aktualnie steruje to z Macbooka przez foobara a jako pilota mam telefon z androidem.

Ukryta Zawartość

post-14735-0-96965200-1326726963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo mi się podoba ten projekt.

Teraz do odtwarzania muzyki używam terminala HP, ale już do filmów nie da rady, chętnie bym go zastąpił właśnie Raspberry Pi.

Na karcie SD postawi się oprogramowanie, po USB dysk twardy i wyjście na DACa, dodatkowo ma HDMI i kartę graficzną, która daje radę z 1080p.

Oczywiście będę stawiał linuksa, pewnie Debiana, lub jego uciętą wersję - Voyagera.

Do odtwarzania muzyki będę używał MPD, świetnie się sprawdza.

Cytując FAQ:

Will it run WINE (or Windows, or other x86 software)?

No.

What Linux distros will be supported at launch?

Debian, Fedora and ArchLinux will be supported from the start. We hope to see support from other distros later. We will be selling SD cards with the distros preloaded. (Sept 4 2011 – originally, this FAQ suggested that Ubuntu would be supported. Because of issues with newer releases of Ubuntu and the ARM processor we are using, Ubuntu can’t commit to support Raspberry Pi at the moment.)

A więc na początek należy oswoić się z Debianem, Fedorą lub Archem; chyba najlepiej pod LXDE.

Ps. ech, gdyby jeszcze wypatrzeć przyzwoity panel dotykowy i rozsądnej cenie :); coś macie na oku?

Ja nie używam w ogóle trybu graficznego w komputerze do odtwarzania muzyki. Dopiero, gdybym miał filmy oglądać, to wtedy, ale możliwe, że nawet bez menadżera okien, po prostu smplayer jako jedyna aplikacja pod Xami.

Komputer do muzyki jest pod Debianem, laptop którego używam na co dzień pod Archem. Polecam oba systemy.

Ja nie używam w ogóle trybu graficznego w komputerze do odtwarzania muzyki. Dopiero, gdybym miał filmy oglądać, to wtedy, ale możliwe, że nawet bez menadżera okien, po prostu smplayer jako jedyna aplikacja pod Xami.

Komputer do muzyki jest pod Debianem, laptop którego używam na co dzień pod Archem. Polecam oba systemy.

Pingwing, Ty nie strasz innych zaciekawionych tym "trybem tekstowym" :)

Większy szacun daje stanowczo netbsd i mplayer z caca.

witam,

A co sądzicie o takim cudzie jako PC media center:

Ukryta Zawartość

Z urządzeń dostępnych to wolałbym jednak

Ukryta Zawartość

Tu jest jednak więcej pamięci i do tego port e-sata

nie mówiąc o obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z urządzeń dostępnych to wolałbym jednak

Ukryta Zawartość

Tu jest jednak więcej pamięci i do tego port e-sata

nie mówiąc o obudowie.

Tylko cena nie ta ;)

Ukryta Zawartość

Ale ja pisałem o czymś JUŻ dostępnym.

Tudzież już nie dostępnym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tudzież już nie dostępnym:

Ukryta Zawartość

Ale umówić już się można. Zresztą produkt już raz powstał.

W przypadku maliny to na razie można sobie zawrzeć umowę

odnośnie naklejki.

Ukryta Zawartość

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna kupic podobne rozwiazania na ARMie. Nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem jest jednak bardziej standardowa plyta glowna ze zintegrowanym zasilaczem. Takie rozwiazanie byloby bardziej elastyczne.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

• 2 tygodnie później...

Ale czym tu straszyć? System raz stawiam i zapominam, a klientów MPD jest pełno, GMPC na linuksa i windowsa, MPDroid na Androida. Klienci oczywiście graficzni, a, że serwer MPD jest tekstowy co szkodzi?

Producent zapowiada sprzedaż nośników SD z gotowymi dystrybucjami Linuxa, co powinno ułatwić nieobeznanym użytkownikom instalację i konfigurację urządzenia.

Jeśli da się dodać ekran alfanumeryczny z przyciskami i pilota, oraz wyprowadzić S/PDIF (z PCM i DSD) to uważam ,że to może być bardzo ciekawa opcja.

Szkoda, że nie będzie wsparcia dla Androida.

linux "skrojony" pod audio z bitperfect i obsługą USB DAC 24/96 -

Ukryta Zawartość

Również jestem tym zainteresowany, gdzies czytalem ze po konfiguracji pinow plytka udostepnia I2S lub SPDIF czy jest w stanie ktoś to potwierdzic? Czy na linuxa sa jakies programy MediaCenter-owe udostepniajace bitperfect? Buduje teraz DAC-a i smialo znajde w nim miejsce na naped DVD plus raspberry pi. Aktualnie steruje to z Macbooka przez foobara a jako pilota mam telefon z androidem.

Ukryta Zawartość

linux "skrojony" pod audio z bitperfect i obsługą USB DAC 24/96 -

Ukryta Zawartość

Ale linuxa nie trzeba specjalnie "skrajać" pod bitperfect. Trzeba wyłączyć zbędne bajery.

Ukryta Zawartość

Proszę uważnie czytać. Napisałem "skrojony" pod audio. Można to rozumieć jako właśnie "wyłączone zbędne bajery". Słowo bitperfect to niejako uproszczenie w odniesieniu do poprzednigo wpisu - jeżeli poprawnie skonfigurujemy alsa w mpd.conf w zakresie formatu odtwarzanych plików to wtedy otrzymamy bitperfect.

Ale linuxa nie trzeba specjalnie "skrajać" pod bitperfect. Trzeba wyłączyć zbędne bajery.

Jak już tak sobie żartujemy to ja napiszę dla precyzji, że każdego linuxa można skroić pod audio ale nie każdy od razu jest tak przygotowany - np. patch rt, odpowiednio ustawione przerwania dla sprzetu (np dla USB), priorytety dla procesów (np. mpd), itd, itp.

W VoyageMPD pewne parametry są zdefiniowane z tzw default'a i dzięki temu zostaje sporo czasu na słuchanie muzyki :-)

Dlatego Voyage to taki chwyt marketingowy. Każdy Linux jest skrojony pod audio.

Jak już tak sobie żartujemy to ja napiszę dla precyzji, że każdego linuxa można skroić pod audio ale nie każdy od razu jest tak przygotowany - np. patch rt, odpowiednio ustawione przerwania dla sprzetu (np dla USB), priorytety dla procesów (np. mpd), itd, itp.

W VoyageMPD pewne parametry są zdefiniowane z tzw default'a i dzięki temu zostaje sporo czasu na słuchanie muzyki :-)

Ja tak sobie nie żartuję. Podaj mi konkretne informacje. Aktualne. Taki np. rt patch. Na stronie voyage jakoś nie ma o tym wzmianki.

Fajnie byłoby wiedzieć o jakiej łacie mowa bo chyba było kilka projektów tego rodzaju.

I o co chodzi z itd. itd?

Niestety Voyagempd z kernelem 3.0.0 nie posiada łatki rt.Trochę to dziwne bo łatka rt była włączona w poprzednim kernelu - 2.6.39.

Tu znajdziesz patcha rt do kernel 3.0.0 :

Ukryta Zawartość

Tu jest link to łatek rt do pozostałych kernelów:http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/rt/

Dokładny proces instalacji oraz dodatkowe opcje dla RT są opisane tu:

Ukryta Zawartość

Następnie trzeba zainstalować patcha rt do demona mpd oraz ustawić tzw realtime_option w pliku mpd.conf.

Pozdrawiam.

Ja tak sobie nie żartuję. Podaj mi konkretne informacje. Aktualne. Taki np. rt patch. Na stronie voyage jakoś nie ma o tym wzmianki.

Fajnie byłoby wiedzieć o jakiej łacie mowa bo chyba było kilka projektów tego rodzaju.

I o co chodzi z itd. itd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dziś pierwsze 10 tysięcy sztuk już się sprzedało, ciekawy jestem, czy udało mi się kupić. ;)

Jakby co, za około miesiąc będą już w dużo większej ilości.

Jak tylko będę miał Raspberry Pi, postawię na nim serwer audio i dam znać.

Działać na pewno będzie, nie wierzę też, że jakość może być inna, bardziej chodzi mi o jakieś dziwne, nieprzewidziane niedogodności.

Gigantyczny sukces Raspberry Pi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w jaki sposób kupowałeś? Bo pierwszy sklep już nie działał gdy próbowałem a w drugim mogłem wypełnić formularz i niby mają powiadomić jak będzie dostępne.

Jestem w identycznej sytuacji, ciekawe, czy udało mi się kupić ;) Jeszcze nikt się ze mną nie kontaktował, czytałem coś o końcu przyszłego tygodnia.

tu niby można składać rezerwację na Raspberry Pi

co z tego wyjdzie zobaczymy;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to takiego maila też posiadam :) Wynika z niego tyle, że nic nie wynika - zamówienia będą realizowane w kolejności jak spływały :)

Ja właśnie dziś dostałem, zobaczymy co z tego wyniknie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.