Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy do CD

Aero

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję w miarę niedrogiej sieciówki do 280CD. Cena tak do 1000 PLN. Może być s/h. Moje typy:

- Shunyata Diamondback

- Oyaide L/i 50 EXs

- Furutech FP-314Ag/11G

Który z wyżej wymienionych się nadaje do tego odtwarzacza? A może jakieś inne propozycje? Chętnie skorzystam z podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/90742-kabel-sieciowy-do-cd/

No tak, szydercze dni się tutaj zdarzają dosyć często ;-). Co do sprecyzowania, to najważniejsze nic nie zepsuć. Kabel ma być wyrównany i gładki, żadnego osuszania czy wyostrzania dźwięku.

oyaide jest bardzo fajnym kablem za te pieniądze, szczerze mówiąc jest wart nawet troszkę więcej niż kosztuje. jeśli chcesz troszkę wygładzić górę,dodać trochę barwy, nasycenia to powinieneś być zadowolony.

W zasadzie należałoby spytać co chcesz zmienić/poprawić i gdzie wepniesz ten kabel-do gniazdka?listwy?kondycjonera?Furutecha skreśl bo to nie jest kabel do cd.Oyaide nie znam,Shunyata u mnie nie sprawdził się.Dobrze jest z Xindak fp-5-spokój,bas,przestrzeń-nieco zmalała rozdzielczość góry,nieżle jest na tanim Yarbo 7000pw-złocone/srebrzone wtyki.Warto popytać o kabel z SonusOliva+listwa od nich.oraz o Van den Hul Mainstream.

Ma to grać z Krellem 400xi, kolumny VAMG. System dosyć neutralny, chociaż Vienny dodają od siebie troszkę ciepełka. Nie chodzi mi o zmiany konkretnych aspektów dźwięku, dlatego szukam kabelka spokojnego z dobrą przestrzenią, który nic nie wyostrzy. Raczej po ciepłej stronie neutralności.

Bardzo dobra podpowiedź. Ja dodam ze swej strony, że trzeba przetestować wszystkie trzy i wybrać jakąś.

wybrac chyba nazwe kabla !! w/g mnie kabel do cd nie powinien miec mniej niz 2m a przekroj 1,5m2 dobre wtyki a jak sie bedzie nazywal to indywidualna sprawa

wg instrukcji Krell, najlepszy jest firmowy ktory jest na wyposazeniu tego CD :)

To samo dotyczy wzmaka, ale ja się nie zgadzam. Sprawdzone organoleptycznie :-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Mam u siebie Furutecha FP-314Ag II / FI-11G / FI-E11G jest wpięty właśnie w CD lecz nie jest to Krell, ten kabel raczej nie uwypukla góry jest raczej powiedział bym "równy" jeśli chcesz gładkości i lekkiego zmiękczenia to spróbuj Argento

Mam u siebie taki kabel jak na zdjeciu , zrobilem go sam: kabel kupiony w Obi przewod do spawarki dostal 3x ekran z tasmy aluminiowej , siatki miedzianej , tasmy miedzianej, oplot i koszulka termokurczliwa. Do tego zastosowalem wtyki Oyaide , zalozylem pierscien ferrytowy . Koszt samego kabla 2m okolo 12zl , wtyki koszt...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena ekranowania ( podzespolow ) okolo 200zl kabel wyszedl za 1400zl gra tak samo jak kable z tego przedzialu czyli do 2000zl PROSZE nie pisac ze taki ??? kabel a ile pieniazkow wydalem , no wlasnie komponenty oryginalne plus ekran duze koszta a sam kabel ( przewod ) tani jak barszcz tak samo jest z markowymi drogimi kablami sam przewod tani a koncowki i ekranowanie plus robocizna audiofilska drozyzna .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ma to grać z Krellem 400xi, kolumny VAMG. System dosyć neutralny, chociaż Vienny dodają od siebie troszkę ciepełka. Nie chodzi mi o zmiany konkretnych aspektów dźwięku, dlatego szukam kabelka spokojnego z dobrą przestrzenią, który nic nie wyostrzy. Raczej po ciepłej stronie neutralności.

Krell i VA to świetna para. Dźwięk jest bardzo wyrównany i muzykalny ale też potrafi kopnąć jak to Krell. Szkoda że 400xi a nie 300i. Sam mam 280-tkę i jestem w zasadzie przed doborem kabla sieciowego więc chętnie poczytam co koledzy mają do powiedzenia;-)

PS Ignoruj idiotów, na tym forum już tak jest że najwięcej do powiedzenia mają ci co nie mają zielonego pojęcia o czym mówią;-) Potem kupują przetworniki za 500 PLN i myślą że rozjadą Wadię;-)

Co za kultura wypowiedzi :) Czyli porady w stylu "posłuchał chłopie nim kupisz" uważasz za idiotyczne. Ogólnie zauważyłem, że branża ociera się o fanatyzm. Wytłumacz mi, co złego, idiotycznego jest w poszanowaniu pieniądza? Czy ślepy test, w którym uzbrojone jest tylko ucho, można uznać za zły? Nie ma nic lepszego,obiektywniejszego, logicznego. Idiotyczne, to jest czytanie tego, co powiedzą koledzy. Identycznie działa wiara w Boga lub Allaha. Nikt go nie widział, nie dotykał, ale świat zabija się w jego imieniu. Mało tego, to działa mechanizm tłumu, czyli idziemy na wojnę z tymi, którzy wyznają inną teorię. Jeśli już kupujecie sieciówki za grube tysiące, bierzcie Neela. Zarobią Polacy przynajmniej, może powstaną jakieś miejsca pracy. A tak Japonia staje się jeszcze bardziej wiśniowa a Ameryka tłusta. Czy naprawdę muszę wysłuchiwać, że jestem idiotą, bo mam odmienny i zwyczajnie logiczny pogląd na sprawę? Z drugiej strony czemu się dziwić, skoro ludzie dają się przekonać guru w sekcie, przepisując mu cały majątek i dając żonę do przebzykania, widzą Matkę Boską Płaczącą, zostali porwani przez UFO, słyszą głosy nakazujące im mordować. Taką właśnie mamy psychę. A wystarczyłaby otwartość umysłu, kultura, mądrość, miast talibańskiej zaciekłości posuwającej ludzi do wybuchów, na szczęście słownych. Szanujmy się ludzie...

Trochę przesadzasz z tym filozofowaniem. Ja np. nie mam zamiaru udowadniać Tobie, że słyszę różnicę i Ty też powinieneś. To nie moja sprawa. Twój system, Ty go słuchasz i Ty masz być zadowolony. Z drugiej strony skoro inni słyszą to od razu znaczy, że równie dobrze mogli by przystąpić do sekty? Bzdura! Żyj i daj żyć innym. A porada w stylu jak to napisałeś "posłuchaj chłopie nim kupisz" to nic innego jak zwykłe wymądrzanie się. Nikt nie wyda pieniędzy w ciemno. Ja nie pytam co mam kupić, tylko czego mam posłuchać. Od tego między innymi jest forum, żeby dzielić się doświadczeniami i wymieniać opinie. Zabawne, że najbardziej krzyczą ci, którzy mają najmniej w temacie do powiedzenia.

disco, niestety 300i nie dane mi było posłuchać. 400setki słuchałem wiele razy i nie zawsze było super, ale jak wiemy gra cały system. Zgadzam się z Tobą, że zestawienie z VA jest nad wyraz udane. Wzmacniacza jeszcze nie mam, sprzedałem swój i jestem na etapie poszukiwań dobrego egzemplarza. Nie uwierzysz w jakim tragicznym stanie jest sprzęt w ogłoszeniach. Dzisiaj oglądałem egzemplarz, który miał być w stanie idealnym, a wyglądał jak by wypadł z okna. W dodatku właściciel życzył sobie za niego 6k. Paranoja!

Wracając do tematu, to dziękuję za nieliczne merytoryczne wpisy. O Oyaide słyszałem dużo dobrego. Znam Tunami, między innymi słuchałem go podpiętego do wzmaka i kabel jest świetny. Słyszałem jednak opinie, że do źródła się nie nadaje w przeciwieństwie do L/i 50 EXs. Diamondback też jest powszechnie uważany za świetny kabel w tej cenie, ale właśnie - czy akurat do 280CD?

Ja mam takie pytanie? Jak się spisuja Polskie kable Artech'a. Miał ktoś może z tymi kablami do czynienia?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

sory ,ale musze tu o to zapytac, ktore z wymienionych cd playerow krella brac na pierwszym miejscu, mam do wyboru 250cd,280cd,300cd i SACD??ogolnie cena bardzo podobna wiec chodzi wylacznie o jedno, co bedzie z tego najlepszym wyborem??? pytalem pare osob po za forum, ale dalej jestem glupi,albo jeszcze glupszy, bo co nowego wyczytam o ktoryms,to zmieniam opinie, niestety nie mam mozliwosci posluchac, wiec zdaje sie na podpowiedzi, oczywiscie zakladam ,ze kazdy z nich prezentuje duzo wyzsza klase od mojego rotelka, wiec ktorys w tym tygodniu bedzie moj, tylko ktory????

dzieki

rs

mam do wyboru 250cd,280cd,300cd i SACD??

SACD odpuść od razu. Awaryjność mechanizmu SACD Philipsa gorsza niż Alfa Romeo z lat 80-tych. Do tego jak dobrze padnie (razem z servoboardem) to może być nie do naprawy i będziesz miał drogi przycisk do papieru. Odradzam także najnowszą wersję MK3 (z mechaniką DVD).

250CD odradzam ze względu na problemy z dostępnością lasera. Oryginalny, z odpowiednimi wyprowadzeniami kabli jest niedostępny, PODOBNO są magicy którzy potrafią zrobić jakiś przeszczep z podobnego lasera Sanyo SF-P1. Zdecydowanie zakup na własną odpowiedzialność.

300CD to model wyżej niż 250CD, z mechaniką TEACa. Lasery Sony dostępne, paski i zębatki również, gorzej jak padnie łożysko w mechanice VRDS - unikaj egzemplarzy chodzących głośno, co może być znakiem zużycia mechanizmu.

280CD - najnowszy i chyba najlepszy wybór ze wszystkich. Laser i cały mechanizm łatwo dostępny i tani.

Jeżeli masz wątpliwości, to umów się przed kupnem na przejrzenie odtwarzacza u Pana Kałuży w Milanówku. Unikniesz przykrych niespodzianek. Pan Kałuża zna się na Krellach jak nikt w Polsce.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

SACD odpuść od razu. Awaryjność mechanizmu SACD Philipsa gorsza niż Alfa Romeo z lat 80-tych. Do tego jak dobrze padnie (razem z servoboardem) to może być nie do naprawy i będziesz miał drogi przycisk do papieru. Odradzam także najnowszą wersję MK3 (z mechaniką DVD).

250CD odradzam ze względu na problemy z dostępnością lasera. Oryginalny, z odpowiednimi wyprowadzeniami kabli jest niedostępny, PODOBNO są magicy którzy potrafią zrobić jakiś przeszczep z podobnego lasera Sanyo SF-P1. Zdecydowanie zakup na własną odpowiedzialność.

300CD to model wyżej niż 250CD, z mechaniką TEACa. Lasery Sony dostępne, paski i zębatki również, gorzej jak padnie łożysko w mechanice VRDS - unikaj egzemplarzy chodzących głośno, co może być znakiem zużycia mechanizmu.

280CD - najnowszy i chyba najlepszy wybór ze wszystkich. Laser i cały mechanizm łatwo dostępny i tani.

Jeżeli masz wątpliwości, to umów się przed kupnem na przejrzenie odtwarzacza u Pana Kałuży w Milanówku. Unikniesz przykrych niespodzianek. Pan Kałuża zna się na Krellach jak nikt w Polsce.

Miałem u siebie wszystkie w/w i zgadzam się z Elbem poza tym że jest w Krakowie fachowiec który potrafi naprawić 250-tkę. 280-tka wydaje się być najlepsza z całej trójki. Do kupienia za mniej więcej 6kzł.

Poszukuję w miarę niedrogiej sieciówki do 280CD. Cena tak do 1000 PLN. Może być s/h. Moje typy:

- Shunyata Diamondback - nie znam

- Oyaide L/i 50 EXs - słuchałem i nie pasował mi do Krella 280

- Furutech FP-314Ag/11G - było tak jakoś nijako z 280 CD

Mam Krelle 400xi oraz 280 CD. POlecam kable z miedzi monokrystalicznej...takiej nie mają w OBI;-)

Do 400xi używam Oyaide Tunami z rodowanymi wtykami które dają bardziej przejrzysty dźwięk niż ze złotymi...ale jeśłi potrzebujesz ciepełka to weź złote wtyki...

Do 280 CD używam Furutech FP-3TS20 / FI-25G / FI-E35G. Właściciel RCMu polecił mi go osobiście, sam takiego używa z topowymi cyframi CECa. Jak to on określił: ten kabelek to optymalna relacja cena - jakość.

Oba kable powinny się pojawiąc na rynku wtórnym...

Słuchałem też kabli VdH, Acrolinka, XLO...ale wybrałem to co powyżej...

sory ,ale musze tu o to zapytac, ktore z wymienionych cd playerow krella brac na pierwszym miejscu, mam do wyboru 250cd,280cd,300cd i SACD

Powtórzę za kolegami SACD nie kupuj nawet za 1000 PLN... sam byłem świadkiem jak u dystrybutora nawaliła wersja III...a dopiero co wrócił z serwisu;-)...to się psuje stojąc! na półce w sklepie...

300 nie znam...ale to stary model....

250 nie bierz ale jest też wersja 250/2!!! Sam miałem ją w domu na odsłuchach. Ma ona napęd Philipsa ten sam który jest w 280 i np. w Marantzu CD 5000 za kilkaset PLN;-) WIec nie ma problemu z jego serwisem. Natomiast dźwiękowo to gorszy sprzęt niż 280.

Wybór więc prosty - 280! To takie Audi A3 - daje dużo frajdy za całkiem normalną kasę czyli tak 5000 PLN lub trochę więcej. Uważaj jednak na naprawiane/przerabiane byle jak egzemplarze. Sam szukałem długo tego dobrego. Często te dłubane maja po prostu kiepski dźwięk...u mnie przejawiało się to buczącym basem! Stąd zapewne wiele złych opinii o tych Krellach. Jak trafisz na dobry egzemplarz to od razu usłysz to u siebie...to dźwięk wysokiej klasy...

dzieki i sorry za off. tak przy okazji to mieszkam w stanach i tu kupuje, glownie na audiogonie, te 300setki maja dobre opinie tutaj,dlatego sa porownywane do 280tki-a nawet wyzej.coz,bedzie 280tka.

no i ciekawostka-bo na wiekszosci forow w stanach sacd jest bardzo wysoko i duzo wyzej niz 280tka ,ciekawe czyzby sie tu nie psuly?

rs

a i jeszcze pytanie odnosnie nowego s350a, czy to podobne/lepsze od 280/300 ???

Pisał o tym już ELB, że CD 350 lepsza jest od 280...podobno wyraźnie...w Europie jej prawie nie ma, a przynajmniej w Polsce...to biały kruk...popytaj u siebie w USA...

SACD ma w USA świetną opinię... może łatwiej o naprawę w USA... albo mało się kto przejmuje jak mu CD za kilka tysięcy USD padnie? Ja jednak bym tego nie dotykał... jak masz więcej kaski i jesteś w USA to kup sobie s/h po prostu Krella CD 505 to taki SACD na sterydach... i chyba się nie psuje? A najlepiej to kup po prostu Audio Research Reference CD-7 CD Player with upgraded Power Supply jakieś 4500 USD i masz spokój na wiele lat... świetnie brzmiące urządzenie... zazdroszczę Tobie dostępu do amerykańskiego rynku s/h... korzystaj więc z niego jak najlepiej...

505 to w 99% to samo co SACD mk3, różnica to inna obudowa i transformator liniowy zamiast impulsowego do mechaniki. Bez sensu zatem dopłacać aż tyle, tym bardziej że taki ARC CD-7 za porównywalną kasę jest znacząco lepszy od strony brzmienia.

Złe opinie o SACD standard w USA nie są niczym niezwykłym. Wystarczy poszukać. Sam czytałem historię właściciela na Audio Asylum, który swojego SACD odsyłał na gwarancji chyba z 5 czy 7 razy do naprawy. Nie trzeba dodawać, że był tym nieźle sfrustrowany. U nas się sprawa komplikuje, bo serwis daleko.

Chyba że chodzi ci o brzmienie - tu faktycznie SACD jest lepszy od 280CD.

S350a jest zdecydowanie lepszy od 280CD/300CD, i ma do tego jeszcze wejście cyfrowe. Niestety nie czyta SACD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dzieki,

generalnie to wlasnie chce wydac jak najmniej lub nie wydac za duzo(jak kto woli), wszystkie playery,ktore wymienilem wyzej,moge dostac w granicy 1100dol, mam budzet jakies 1300-1500, i jest mozliwosc kupic za to audio research cd3mk2, czy to faktycznie bedzie lepszy poziom od wspomnianych czy raczej krok w bok??

apropo byl u mnie dzis gosc po preampa(rogue magnum99) i bardzo zachwalal swojego sony xa5400es, o ktorym troche tu na forum poczytalem, raczej nic dobrego,

ciekawe ,ze jest to u niego spiete z conradem

sorry,chyba po prostu trzeba wymyslic jakis nowy watek bo mialo byc o kablach...

rs

Kupiłem okazyjnie używaną Shunyatę Diamondback. Jak się nie sprawdzi to zawsze mogę odsprzedać, albo zostawić do czegoś innego. Za 500 zł to chyba okazja, więc zaryzykowałem. Jak kabelek przyjdzie to dam znać jak się wpasował, chociaż zamieniając seryjny przewód to zakładam, że i tak będzie słychać różnicę na plus!

Krell jasno stwierdza, że w jego produktach najlepiej sprawdzają się seryjnie dołączane przewody

Jak już kilka razy pisano są urządzenia mniej lub bardziej wrażliwe na zmianę kabla zasilającego.

Jakie są podstawy takiego założenia? Nie jestem złośliwy (wiadomo, że ja wpływu kabli nie słyszę), tylko zakładnie z góry w ciemno, że coś będzie na plus jest moim zdaniem nierozsądne i dlatego chciałbym poznać przyczynę takiej asumpcji.

Zwłaszca, że Krell jasno stwierdza, że w jego produktach najlepiej sprawdzają się seryjnie dołączane przewody.

Robiłem takie testy na innych klockach i zawsze nawet niedrogi kabel pozytywnie wpływał na brzmienie w większym bądź mniejszym stopniu. Podobnie było ze wzmacniaczem Krella, w przypadku którego również producent zaleca stosowanie oryginalnego kabla.

Zwłaszca, że Krell jasno stwierdza, że w jego produktach najlepiej sprawdzają się seryjnie dołączane przewody.

Ukryta Zawartość

dzieki,

generalnie to wlasnie chce wydac jak najmniej lub nie wydac za duzo(jak kto woli), wszystkie playery,ktore wymienilem wyzej,moge dostac w granicy 1100dol, mam budzet jakies 1300-1500, i jest mozliwosc kupic za to audio research cd3mk2, czy to faktycznie bedzie lepszy poziom od wspomnianych czy raczej krok w bok??

ARC CD3 MK2 jest dużo lepszy od wszystkich wymienionych, nie wiem tylko czy zmieścisz się w budżecie - nie widziałem CD3mk2 poniżej $2000 na AUdiogonie, zazwyczaj jest to $2200-2400 za egzemplarz w idealnym stanie.

Ukryta Zawartość

bum pisze o ogólnie znanym wywiadzie z inzynierem/projektantem krella /kilka lat wstecz/ gdzie pisalo ze najlepsze sa kable fabryczne zasilajace wzmacniacze krella dołaczane do kompletu a jako uzasadnienie padlo ze trzymaja parametry w przeciwieństwie do niektorych audiofilskich

najwyrazniej maja juz kolejna fabryke w chinach tym razem kablową :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Toż to sama logika,że muszą mieć interes,bo jak nie wiadomo o co chodzi,to chodzi o ..........kase.Bum obudź się i przeczyść uszy.Kurde,nie wiedziałem,że u buma tak słabo ze słuchem.

Albo zadawał się za długo z mulsem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.