Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie do domu

prawieZIELONY

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to jest mój pierwszy post chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.

Stanąłem przed koniecznością, zwaną dalej chęcią, zakupu nagłośnienia do domu, tylko kompletnie nie orientuję się co powinienem kupić, żeby w założonym budżecie otrzymać najlepszy dźwięk, nie wiem też jak to rozstawić, żeby nie okazało się, że złym ustawieniem zaprzepaściłem szansę na przyjemny dźwięk. Poza tym nie mam zielonego pojęcia jak po wybraniu kolumn dobrać odpowiedni amplituner, ani też czy kolejność zakupu nie powinna być dokładnie odwrotna...

Sprawa przedstawia się następująco: plan pomieszczenia, w którym ma wszystko stać jest następujący:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czerwone kreski to ściany, które kazałem wyburzyć, wiec finalnie ich nie będzie, natomiast niebieska kreska w miejscu, gdzie teoretycznie były drzwi, to ściana, którą kazałem dostawić. Część po lewej stronie to szafki kuchenne i na górze oczywiście stolik.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w kuchni będzie kamień, a na podłodze w pokoju deska bambusowa. Przy ścianie po prawej będzie stała jeszcze komoda, ale nie wiem dokładnie w którym miejscu no oczywiście żona pewnie wymyśli jakieś dodatki na ścianach, czy stojące na podłodze, ale co do tego to nie mam bladego pojęcia co to będzie i gdzie będzie stało/wisiało.

Lubię brzmienia typu Adele, ale chętnie słucham też Snoop Dogga i 50 Centa. Moja żona lubi Rihannę. Oczywiście czasami będę chciał obejrzeć jakiś film:)

Zrobiłem małe rozeznanie w sklepach i odsłuchałem chyba w sumie sporo kolumn. Moją uwagę (w moim zasięgu cenowym) przykuły takie oto kolumny:

Wharfedale Diamond 10.7

Paradigm Monitor 7 v.6

JBL Studio 190

Brzmieniowo najbardziej podobały mi się kolumny JBL. W trakcie odsłuchu muzyka sprawiała wrażenie lekkiej i wyraźnej, a dźwięki nie przeciągały się męcząco. Ale domyślam się, że z uwagi na warunki w jakich dokonywałem odsłuchu mógł on nie być w pełni miarodajny. Jak to jest jeśli chodzi o pomieszczenia, czy kolumny powinienem dobierać do pomieszczenia (czy różne kolumny w różnych pomieszczeniach inaczej się spisują)? Jeśli tak, to w moim przypadku, które z tych kolumn powinienem kupić, a może polecicie mi coś jeszcze do odsłuchania?

Dalsza sprawa, to jaki amplituner dokupić, żeby dobrze współgrał z kolumnami i żebym zmieścił się w budżecie? Cena kolumn, które wymieniłem, to około 1200-1300 zł/szt. Tak się jeszcze zastanawiam i tu również proszę o poradę, czy dobrze byłoby zaoszczędzić trochę na amplitunerze i dokupić do kolumn subwoofer (czy poprawi to coś w kwestii jakości dźwięku)?

Na innym forum (o tematyce komputerowej) ktoś wspomniał, że sub do stereo to wydatek porównywalny do zakupu jednej kolumny...

Chciałbym prosić jeszcze o informację, czy w kolejny kroku, przy rozbudowie zestawu nagłośnienia, powinienem kupić głośnik centralny, czy może małe głośniki na tył, no i oczywiście, gdzie te dodatki powinienem ustawić w moim pomieszczeniu.

Domyślam się, że to będzie ciężkie zadanie, ale chciałbym, żebym słuchając muzyki w kuchni nie myślał cały czas o tym, że wolałbym wyłączyć muzykę bo się tego słuchać nie da...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90805-nag%C5%82o%C5%9Bnienie-do-domu/

Jestem ciekaw ile kosztował dom a raczej jaki jest procent inwestycji przeznaczony na dźwiek.Zawsze się dzieli taką inwestycje na poszególne etapy i tak dla przykładu dzielimy na stan surowy,na elewacje,okna,tynki,łazienki,kuchnie no i na samym końcu na dźwięk...tak widać po twoich decyzjach...a to błąd.Dźwięk dobry kosztuje,tak samo jak dobry dom i jego wyposażenie a więc radze poczekać i wydać więcej.

Kwota przeznaczona na dźwięk jest nieproporcjonalna do tego co dom ma przedstawiać i co w rzeczywistości przedstawia.To troche tak jakbyśmy kupili dobrej klasy garnitur a do niego założyli dziurawe buty.Cierpliwość to trudna cecha.

Oczywiście każdy ma swoje zdanie.

Do samej muzyki starczy wzmacniacz lub amplituner stereo,dwie kolumny.odtwarzacz CD lub DVD.

Film na stereo też da się ogladać tzn słuchać ;-)

Jeżeli chcesz kino domowe np 5.1 czyli dwie kolumn przód, dwie tył,central,subwoofer to może w dziale kino domowe podpowie coś ktoś.

Zapomniałem dodać,że Paradigm 7v6,9v6 nie nadają się do Snoop Dogga itp.

Wiem co piszę bo mam 9v6 i czasem jak puszczę coś w tym rodzaju to nie ma tego zejścia basu jak w innych kolumnach podłogowych.

Jest dynamika,wykop,twardy mocny bas,jest fajnie,ale nie do tej muzyki ;-)

Procent inwestycji przeznaczony na dźwięk faktycznie nie jest duży. Generalnie wychodzę z założenia, że na etapie wykańczania nie warto oszczędzać na podłogach, ścianach, czy innych elementach, których wymiana wiąże się z istotnymi nakładami nie tylko finansowymi ale przede wszystkim czasu (i oczywiście pewną niewygodą). Na nieszczęście dla muzyki (i tu pewnie popełniam grzech wypowiadając takie słowa na audiofilskim forum) wymiana sprzętu grającego to tylko (i również aż) kwestia pieniędzy.

Wiem, że biorąc pod uwagę to co oferuje obecnie rynek przeznaczona przeze mnie kwota nie jest jakaś powalająca, czy nawet satysfakcjonująca, ale niestety finanse zostały skierowane w nieco inne rejony:) Jednocześnie nie chce mi się wierzyć, że za 4-5 tys. nie da się posłuchać przyzwoitej muzyki, szczególnie że nie posiadam wybitnego słuchu muzycznego - niektórzy mówią, że mi słoń nadepnął....:)

Biorąc pod uwagę powyższe chciałbym mimo wszystko prosić o jakieś wskazówki, żeby wydane przeze mnie pieniądze nie okazały się wyrzucone w błoto. Dążąc do nirwany pewnie jak tylko domowy budżet zostanie podreperowany skuszę się na wymianę sprzętu na coś lepszego, ale z całą pewnością nie będę chciał robić tego w cyklach rocznych - doczekam chociaż do momentu, aż się gwarancja skończy;)

Ostatnio piszę się dużo o kolumnach Roth Audio Oli 40.

Do preferowanej muzyki możesz przesłuchać.

Don111 pisał troszke o nich i radzę przeszukać wpisy.

Tu jest opinia o tych kolumnach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wharfedale 10.7 odpuść od razu, tragicznie zniekształcona góra, dół fajny średnie przyjemne, jednak góra psuje na prawdę wszystko. W utworach ze sporym sopranem będzie jazgot. Głośnik zostaw od razu w spokoju. JBL studio 190 nowy wynalazek by Harman, ja się osobiście wyleczyłem z JBL już dawno ale porównaj je jak najbardziej. Ja ze swojej strony dorzucę jeszcze Klipsch RF 62 jako alternatywę dla JBL. Będą trochę niżej schodzić i lepsza kontrola basu. Z głosników grających twardszym basem to z kolei Magnat Quantum 655, Heco 501 czy Quadral Rhodium 90. Przesuchaj także proponowane przez arcam-a32 ROTH

Paradigm Monitor 9.7, Yamaha RS-700

Szukasz sprzętu do nagłośnienia? Napewno będziesz zadowolony, tak jak ja.

Wystarczająco mocny sprzęt, a i dźwięk cieszy ucho. Jeśli o budżet chodzi, zawsze możesz zapytac sprzedawce o obniżkę, ze swojej strony polecę ci Q21.

Ja do tego jako źródło dokupiłem używane DCD-960.

P.S.

Paradigmy dośc długo się wygrzewają.

Dzięki, za sugestie - zdecydowanie łatwiej jest odsłuchać powiedzmy tuzin zaproponowanych, wartych uwagi kolumn niż wejść do sklepu postawić wielkie oczy ile tego jest i nie wyciągnąć z takiej wizyty nic konstruktywnego. Jak dotychczas odsłuchałem kilka kolumn, ale tak jak wspomniałem powątpiewam w miarodajność odsłuchu, bo był to odsłuch na szybko w gwarnym miejscu i z pewnością źle ustawionymi kolumnami. Jak już mam pewne sugestie co do tego, czemu powinien się bliżej przyjrzeć udam się do sklepu, gdzie jakiś wyrozumiały człowiek pozwoli mi, mam nadzieję, posłuchać tego co lubię w przyzwoitych warunkach.

Mam więc jeszcze prośbę o polecenie jakiegoś sklepu w Warszawie, w którym "nie zedrą ze mnie całej skóry" :) i pozwolą trochę pomęczyć każdy zestaw, bo 30 sekund z jednym zestawem, to chyba dla mnie zbyt mało. Zazwyczaj efekt zmęczenia wywołany czymś, czego nie widać/słychać na pierwszy rzut oka/ucha pojawia się po dłuższej chwili. Zanim udam się na odsłuch chciałbym prosić jeszcze o informację jak to jest z doborem kolumn do pomieszczenia, czy powinienem przy wyborze kolumn brać pod uwagę warunki w moim pokoju i np zdecydować się na kolumny, które według mnie brzmią trochę gorzej, ale potencjalnie lepiej sprawdzą się w pomieszczeniu docelowym, czy może pomieszczenie nie ma tu znaczenia. Jeśli jednak by miało, to czy biorąc pod uwagę wszelkie atrybuty pokoju, w którym będą stały kolumny, wszystkie przedstawione wyżej propozycje się nadają?

Ostatnia chyba na tym etapie rzecz, jaka mnie nurtuje, to czy są może Wam znane jakieś utwory/piosenki (mniej więcej w gatunkach, które preferuję), które ze względu na swoją charakterystykę bardziej niż inne będą potrafiły obnażyć ewentualne niedoskonałości sprzętu. Generalnie chodzi o to, że pewnie nikt nie pozwoli mi odsłuchać wielu utworów, które lubię szczególnie, bo to by zbyt długo trwało. Ostatnio usłyszałem w radio kawałek, który bardzo mi się spodobał Gotye- Somebody That I Used To Know albo Adele - Set Fire To The Rain - ale w tej wersji:

co o tym myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.