Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizator napięcia

Mr.Black

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Imacman' timestamp='1326831713' post='2374390']
Forumowi koledzy testują z powodzeniem [b]"STABOR 120"[/b] - cena śmieszna. Może wywołani do tablicy, odezwą się?
[/quote]

[quote name='slaw123' timestamp='1326884109' post='2374875']
witam ten akurat ma 800w , moj ma 2000w jest troche wiekszy a dziala jak kondycjoner za 5 - 10tys z tym ze stabilizator nie ma filtracji ...moze to i dobrze ma trzymac rowny prad aby lampki pieknie graly :) koszta to okolo 50zl
[/quote]

A przy skokach napięcia jakiego rzędu należy stosowac stabilizator?
Normy elektryczne (dobór przekroju przewodów) dopuszczają do 1% przy prądach do 1kV.

Powrót po dłuższej przerwie...

[quote name='romekjagoda' timestamp='1326884471' post='2374883']
A przy skokach napięcia jakiego rzędu należy stosowac stabilizator?
Normy elektryczne (dobór przekroju przewodów) dopuszczają do 1% przy prądach do 1kV.
[/quote]
u mnie np: w kuchni po wlaczeniu mikrofali, piekarnika , pralki i czajnika elekt. prad spadl z 230v do 218-225v wahal sie , po podlaczeniu tego stabilizatora prad trzymal sie caly czas o dziwo az 238v . Pierwsza i najwazniejsza poprawe jaka zauwazylem stosujac stanilizator do wzmaka i cd lampowego jest to ze slucham muzyki i mam idealna rozdzielczosc nawet po mocnym podgloszeniu muzyka dalej jest idealnie rozdzielcza , nie zlewa sie . To glowny argument dla ktorego go mam a ze chroni moje lampki przed zmainami napiec to inna bajka ..wnosi tyle ze wart jest zakupu . Sa tu na forum osoby ktore byly sluchaly ale wstydza sie co kolwiek napisac bo obawaija sie ze zostana wysmiane przez mlodych nic nieznajacych sie formuawiczow ( albo nie wiedza jak to okreslic - napisac ) sami juz zaopatrzyli sie w te stabilizatory , furore robi natomiast moj cd denon 1450ar po lampizacji made in McG .

[quote name='Kyle' timestamp='1326885975' post='2374910']
Jak duże straty energii taki stabilizator powoduje?
[/quote]
a czy to jest wazne , jaki pobor wzmaka i cd plus kolumny !! on tylko prad trzyma , a jesli cos pobiera to ja nie zauwazylem aby licznik sie kracil jak sam jest wlaczony .

[quote name='Mr.Black' timestamp='1326885877' post='2374906']
slaw123 ten czarny mam 230v ?
czy nie wydaje on jakiegoś hałasu czy coś?
bo by stał pośrodku wzmacniacza i kolumny.
i chcesz za niego 50zł ?
[/quote]
on nie jest w oryginale czarny zostal lekko przerobiony , pomalowany aby jakos wygladal , na poczatku tranformatory brumily ale pociagnalem je lakierem kilka razy i jest ok , nie sprzedaje :( na allegro podobny byl za 50zl , jesli bedzie stal od wzmaka, cd , kolumn z 0,5 m nie bedzie zaklocen. na moim na tabliczce napisane jest 220-250v polecam taki stabilizator do ostrej muzy ( metallica ) na pewno spadku napiecia nie bedzie a glosno mozna sluchac bez obaw ze muzyka bedzie sie zlewac ??

[quote name='slaw123' timestamp='1326886152' post='2374914']
a czy to jest wazne , jaki pobor wzmaka i cd plus kolumny !! on tylko prad trzyma , a jesli cos pobiera to ja nie zauwazylem aby licznik sie kracil jak sam jest wlaczony .
[/quote]
Nawet filtr sieciowy swoje pobiera ... tyle że taka listwa to są sprawy na prawdę pomijalne i przynosi zdecydowanie więcej korzyści (niż gdyby jej nie było). Natomiast taki stabilizator na bank będzie pobierał znacznie więcej - cudów nie ma. Dotknij go ręką ... jak jest cały ciepły to znaczy że ze 20W bierze na dzieńdobry. Najlepiej weź watomierz, zobacz ile pobiera Twój cały sprzęt przez stabilizator, a następnie na tej samej muzyce, przy tych samych ustawieniach, ale bez stabilizatora ... i podaj różnicę ;)

... po prostu jestem ciekaw ile % energii która przez niego przechodzi "zjada".

[quote name='Kyle' timestamp='1326886447' post='2374920']
Nawet filtr sieciowy swoje pobiera ... tyle że taka listwa to są sprawy na prawdę pomijalne i przynosi zdecydowanie więcej korzyści (niż gdyby jej nie było). Natomiast taki stabilizator na bank będzie pobierał znacznie więcej - cudów nie ma. Dotknij go ręką ... jak jest cały ciepły to znaczy że ze 20W bierze na dzieńdobry. Najlepiej weź watomierz, zobacz ile pobiera Twój cały sprzęt przez stabilizator, a następnie na tej samej muzyce, przy tych samych ustawieniach, ale bez stabilizatora ... i podaj różnicę ;)

... po prostu jestem ciekaw ile % energii która przez niego przechodzi "zjada".
[/quote]
ok dzis elektronik - kolega u mnie bedzie bedziemy cudowac z lampizacja cd wiec sprawdze . Owszem cieply jest i to mocno tam w srodku jest to ...ale jakosc muzyki przerasta straty w zlotowkach , bo na rok wydam z 100zl wiecej za prad moze mniej ??

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wl;asnie czekam na niego z utesknieniem, ci co sie ucza niech sie ucza ,ja też sie uczę- stabilizator do lampy narazie nie posiadam ale wiem ile trzeba wysilku,i cierpliwosci żeby ustawić biassy zeby byly mniej wiecej rowne,i sie za czesto nie partolily!!!

Bias po ustawieniu ma sie trzymac, jak skacze to cos jest spieprzone.
No nie wiem, jak dla mnie te Stabory są zbyt niebezpieczne.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

[quote name='slaw123' timestamp='1326885547' post='2374899']
u mnie np: w kuchni po wlaczeniu mikrofali, piekarnika , pralki i czajnika elekt. prad spadl z 230v do 218-225v wahal sie , po podlaczeniu tego stabilizatora prad trzymal sie caly czas o dziwo az 238v . Pierwsza i najwazniejsza poprawe jaka zauwazylem stosujac stanilizator do wzmaka i cd lampowego jest to ze slucham muzyki i mam idealna rozdzielczosc nawet po mocnym podgloszeniu muzyka dalej jest idealnie rozdzielcza , nie zlewa sie . To glowny argument dla ktorego go mam a ze chroni moje lampki przed zmainami napiec to inna bajka ..wnosi tyle ze wart jest zakupu . Sa tu na forum osoby ktore byly sluchaly ale wstydza sie co kolwiek napisac bo obawaija sie ze zostana wysmiane przez mlodych nic nieznajacych sie formuawiczow ( albo nie wiedza jak to okreslic - napisac ) sami juz zaopatrzyli sie w te stabilizatory , furore robi natomiast moj cd denon 1450ar po lampizacji made in McG .
[/quote]

Slaw, ja tam nie krytykuję, bo za 50 PLN to faktycznie warte spróbowania.
Tyle, że uważam, ze masz coś nie tak z instalacją elektryczną w domu, bo spadki rzędu 10% nie są normalne.
Ja dociekam tylko dla sztuki, bo u mnie jest idealnie non-stop 236-237V, choć to może dlatego że właśnie wymieniłem (jeszcze kończę) całą elektrykę, doprowadziłem osobną dedkowaną do audio linię i mam obwody z nie większą niż 8 liczbą punktów na każdym (takie przepisy).

[quote name='romekjagoda' timestamp='1326891053' post='2375000']
Slaw, ja tam nie krytykuję, bo za 50 PLN to faktycznie warte spróbowania.
Tyle, że uważam, ze masz coś nie tak z instalacją elektryczną w domu, bo spadki rzędu 10% nie są normalne.
Ja dociekam tylko dla sztuki, bo u mnie jest idealnie non-stop 236-237V, choć to może dlatego że właśnie wymieniłem (jeszcze kończę) całą elektrykę, doprowadziłem osobną dedkowaną do audio linię i mam obwody z nie większą niż 8 liczbą punktów na każdym (takie przepisy).
[/quote]
to sie powinienes cieszyc ze tak masz , u mnie spadki sa po dodaniu urzadzen pradozernych ktore powoduja ze napiecie sie waha ( czyli + - jakis % ?? a czytales umowe z energa podobno spadki napiecia do 15% to norma :) pisalem o kuchni co sie tam dzieje a do sprzetu mam pociagnieta od rozdzielni nowa gruba instalacje :) takze jest OK a stabilizator czuwa aby nie bylo inaczej ! przyjedz posluchasz Dire Straits lub cos innego ze stabilizatorem i bez pokiwasz glowa sam zaczniesz go szukac pozdrawiam

[quote name='slaw123' timestamp='1326893056' post='2375023']
to sie powinienes cieszyc ze tak masz , u mnie spadki sa po dodaniu urzadzen pradozernych ktore powoduja ze napiecie sie waha ( czyli + - jakis % ?? a czytales umowe z energa podobno spadki napiecia do 15% to norma :) pisalem o kuchni co sie tam dzieje a do sprzetu mam pociagnieta od rozdzielni nowa gruba instalacje :) takze jest OK a stabilizator czuwa aby nie bylo inaczej ! przyjedz posluchasz Dire Straits lub cos innego ze stabilizatorem i bez pokiwasz glowa sam zaczniesz go szukac pozdrawiam
[/quote]

Sław, ale ja wierzę, ze to może pomagać. Nie mam podstaw by wątpić.
Nową grubą instalacje do audio tzn. ile? - więcej niż 2,5mm2?

[quote name='romekjagoda' timestamp='1326901919' post='2375126']
Sław, ale ja wierzę, ze to może pomagać. Nie mam podstaw by wątpić.
Nową grubą instalacje do audio tzn. ile? - więcej niż 2,5mm2?
[/quote]
Tak 3x2,5m2 300-500V Wystarczy grubszych kabli nie trzeba.

[quote name='Mr.Black' timestamp='1326889063' post='2374966']
Jak poprawi mi się jakość stereo choć trochę to sobie go kupię w dodatku za takie grosze ;)
Lamp nie mam ale co tam ;)
[/quote]
Też mam taki stabilizator dzięki Sławkowi, ale obawiam się że teraz po założonym wątku cena wzrośnie i nie będzie już za grosze. Pozdrowienia dla Sławka

[quote name='czolgista778' timestamp='1326890519' post='2374994']
Bias po ustawieniu ma sie trzymac, jak skacze to cos jest spieprzone.
No nie wiem, jak dla mnie te Stabory są zbyt niebezpieczne.
[/quote]
Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl. Dlaczego stabilizator miałby stwarzać zagrożenie?

• 2 tygodnie później...

[quote name='Mr.Black' timestamp='1326831176' post='2374379']
Witam

Jaki polecili byście najtańszy stabilizator napięcia do stereo .
Najlepiej do 150zł ale mogę dać max 300zł .

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz
[/quote]
witam znowu na allegro pojawil sie stabilizator za smieszne pieniadze ....http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-sprawny-bulgarski-i2088076910.html

Ten troche zewnetrznie gorszy , ale mozna go odrestaurowac ...to co ma w srodku jest najwazniejsze ..http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-i2094575677.html

• 1 miesiąc później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

kupile taki stabilizator napiecia-i co!!! nie chodzi ,sprzedawca na allegro tlumaczy sie ze urzadzenie wyslal sprawne-smieszne zaproponowal zebym wymienil bezpiecznik , jak to niepomoze to zebym mu odeslal -pytanie czy mi zwroci kase-jak uniknąć aby mnie w k karolka nie zrobil!!!. -doradcie!!!

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

[quote name='zbyniu 360' timestamp='1331305907' post='2423782']
http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-i2155159735.html?source=oo- tu sie sprawa ma -kupilem bezpieczniki zaswiecil ale jeszcze nie podlanczalem -dzisaj wieczorem
[/quote] a nie lepiej kupic juz dzialke w zarnowcu i czekac jak zrobia przylacze . ?

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

tak lepiej to wyrzucic na zlom ,bo jak wlanczam wzmacniacz... to slychac jak dostaje obciazenia -ten stabor 120 cholernie sie grzeje na wylaczniku ,ile to wytzymuje obciazenia,? pochodzi 5 minut -co dalej ...albo dojtnie albo wzmak padnie.

Strzelam że 120W obciążalności?
Do cedeka albo pre pewnie się nadaje ale do wzmaka słabawy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 3 tygodnie później...

witam,
zakupiłem stabora 120a, okazał sie NOSem z pudełkiem, instrukcją i gwarancją wystawioną w 1978 r. wygląda niezmiernie wintydżowo, ale jak działa - jeszcze nie wiem :-(
otóż, w instrukcji stabilizatora piszą, by przed użyciem ustawić go wedle tego, czy urzadzenie pod niego podpięte posiada prostownik jednopołówkowy czy dwupołówkowy; w zależności od tego, należy przekręcić zworkę (p. foto), obecnie jest ona ustawiona fabrycznie na pracę z urzadzeniami z prostownikiem jednopołówkowym.
i teraz pytanie laika - jak ustawić tę zworkę, gdy nie mam zielonego pojęcia, jaki prostownik jest w moim wzmaczniaczu (unison research simply four P) czy też innym urządzniu, jakie chciałbym podpiąć pod stabilizator. jak to sprawdzić? ;-)
może ktoś z obeznanych oświeci mnie i powie, co zrobić, by stabor nie uszkodził sprzętu?

[url="http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1635633025&title=stabilizator-napiecia-svr-5000w-do-generatora"]http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1635633025&title=stabilizator-napiecia-svr-5000w-do-generatora[/url] ciekawe urzadzenie ale napięcie wyjściowe 230V(+/_8%)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

[quote name='krzych' timestamp='1333733115' post='2451683']
może ktoś z obeznanych oświeci mnie i powie, co zrobić, by stabor nie uszkodził sprzętu?
[/quote]
Jak nie wiesz to lepiej daj na jednopołówkowe, bo to chodzi o to, żeby się stabilizator nie dał oszukać pojawiającej się składowej stałej w prądzie odbiornika. Ona może nasycać rdzeń transformatora, a w położeniu przełącznika na jednopołówkowe pewnie trafo pracuje na mniejszej indukcji (inna liczba zwojów) i się nie nasyci. Zapewne stabilizacja w tym ustawieniu będzie słabsza, inaczej by nie dawali tej drugiej opcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.