Skocz do zawartości
IGNORED

Jm Lab PS 5.1 vs Focal Cobalt 806S kto słyszał ?

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazję kupić Jm Lab PS 5.1 i nie wiem czy ma to sens. Obecnie gram na Cobaltach 806S Focala i jest super jednak trochę poczytałem o Jm Lab PS 5.1 i mam mętlik w głowie. Czy ktoś z szacownych forumowiczów miał możliwość bezpośredniego porównania tych kolumn.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Mam okazję kupić Jm Lab PS 5.1 i nie wiem czy ma to sens. Obecnie gram na Cobaltach 806S Focala i jest super jednak trochę poczytałem o Jm Lab PS 5.1 i mam mętlik w głowie. Czy ktoś z szacownych forumowiczów miał możliwość bezpośredniego porównania tych kolumn.

to są bardzo ciekawe kolumny kiedyś legendarne, barwa dźwięku i scena to głowne zalety... jest ale: bas one po prostu dołem prawie nie grają. wtedy albo sub albo się z tym godzić.. nie wiem do jakiego pomieszczenia bo jak małe to może być ok, a bardzo urokliwie zagrają z chińską lampą.

Witam,

na moje nieszczęście na tychże monitorach uczyłem się słuchać muzyki. Piszę "nieszczęście", bowiem wyprowadzając się z rodzinnego domu na swoje śmieci nie mogłem zabrać Tacie jego sprzętu, a teraz korzystam z odziedziczonego po Teściu systemu, który powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa (no i jest co najmniej klasę niżej niż sprzęt Taty).

W każdym razie - jestem w stanie potwierdzić wszelakiego recenzje, opinie, testy o tych kolumnach. Są skrajnie przejrzyste i neutralne. U Taty chodzi toto z CD od Regi (nie jestem w stanie powiedzieć, który model) oraz wzmacniaczem Densen Beat 100. I teraz główny punkt wypowiedzi - Tato jest również szczęśliwym posiadaczem dedykowanych głośników niskotonowych PS 10...

Więc jeśli ma lub miałby Kolega Lucky możliwość zdobycia do monitorów PS 5.1 niskotonowców PS 10 - brałbym w ciemno (czasem jeszcze gdzieś się pojawiają). Taki zestaw głośników zostanie na naprawdę długie lata.

Pozdrawiam,

Szczepan

Swoje Cobalty Focala wspieram subem Velodyne i jest naprawdę ok. Jednak po przeczytaniu opini na forach audio PS 5.1 kusi mnie swoją chyba jeszcze większą naturalnością i przejrzystością. Z dołem sobie jakoś poradzę, jednak góra z P.S 5.1 może okazać się strzałem w 10-tkę. Dzięki dobrym ludziom chyba zagoszczą u mnie na testy PS 5.1. Napiszę jak wypadły porównania z Cobaltami może komuś pomogę w wyborze.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Swoje Cobalty Focala wspieram subem Velodyne i jest naprawdę ok.

Jeśli obecnie wspierasz się subem velodyne to moim zadanie PeSy średnicą i górą przebijają jakością Cobalty.

Ja bym sie nie zastanawiał specjalnie mocno ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

PS 5.1 są świetne, naprawdę.

A uzupełnione firmowymi subami lub czymś innym na odpowiednim poziomie nawet więcej niż świetne...

jeśli tylko zawieszenie nie jest zbyt zmęczone

a pokój wystarczająco nieduży :) - nie powinno być problemów

ja w swoich focalach (Imagination) zmieniłem elementy zwrotnicy (te sama parametrycznie)

gra to teraz nieporównywalnie lepiej niż oryginał (niestety nie jest to tanie rozwiązanie)

tak więc - można pokusić się o wyprowadzenie zwrotnicy na zewnątrz i maksymalizację efektu sonicznego

polecam

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Odświeżę temat czy wymiana kabli w P.S. 5.1 ma sens. Kolega kupił swego czasu na allegro te głośniki z dokonaną zmianą wytłumienia oraz okablowania na kable z posrebrzanej miedzi. Gra to u niego super. Właśnie kupuję PSy i zastanawiam się czy jest to konieczne.

Odświeżę temat czy wymiana kabli w P.S. 5.1 ma sens. Kolega kupił swego czasu na allegro te głośniki z dokonaną zmianą wytłumienia oraz okablowania na kable z posrebrzanej miedzi. Gra to u niego super. Właśnie kupuję PSy i zastanawiam się czy jest to konieczne.

posłuchaj pół roku.

dowiedz się wszystkiego o ich dźwięku

a jak ci będzie pasował - wymień elementy zwrotnicy na naprawdę dobre

wymiana kabli coś zmieni, ale to półśrodek

wycisnąć można dużo więcej...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 4 tygodnie później...

Jeśli obecnie wspierasz się subem velodyne to moim zadanie PeSy średnicą i górą przebijają jakością Cobalty.

Ja bym sie nie zastanawiał specjalnie mocno ;)

Xniwax miałeś rację JMlab Point Source to doskonałe kolumny. Od dnia zakupy wiele się już nauczyłem. To zupełnie inna szkoła grania. Te kolumny mają duszę, grają bardzo naturalnie. Wcale nie ma nachalności, jaskrawej góry. Jest tempo, wspaniała scena oraz to co najważniejsze detal. Jestem mocno zaskoczony ich aksamitną górą. Jednak to co pokazały w zestawieniu z interconectem SPM Nordost przeszło moje oczekiwania, myślałem że zagra za jaskrawo.

W wzmacniaczu mam obecnie dwie bardzo dobre lampy 6SN7 Meltz Metal Base które dopełnia dwójka 6SN7 RCA "szaraków". Jest piękna dźwięczna góra szybki dół i bogata średnica czego można sobie życzyć tylko słuchać, słuchać i słuchać.

Aha i suba wcale nie potrzeba jest wyłączony :). Wczoraj od deski do deski In the Court of the Crimson King, oj jak pięknie grało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.