Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem niesymetryczny wzmacniacz

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

Onkyo A-8850 dotarł dziś rano, egzemplarz dosłownie jak nowy. Niestety okazało się że jeden kanał gra inaczej od drugiego, w prawym jest więcej niskich i wysokich tonów. Zmieniałem kable, zamieniałem kolumny, IC i gniazda w kolumnach, oczywiście bez powodzenia. Poza opisaną usterką nie znalazłem innych problemów. Oczywiście znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wypowiedź, ale w desperacji wierzę, że może jednak ktoś tak miał i naprawił? Trochę załamany...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/90903-kupi%C5%82em-niesymetryczny-wzmacniacz/

Przeczyść potencjometry od regulacji basu/sopranu, zobacz, czy działa przycisk Source Direct...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Source Direct (pokrętło) działa poprawnie, w ogóle wszystkie przełączniki, przyciski i pokrętła działają bardzo ładnie, nic nie wydaje "dodatkowych" dźwięków. To potencjometry basu/sopranu mogą działać inaczej na lewy a inaczej na prawy?

Przepięcie z A na B niestety nie pomogło, jest identycznie. Potencjometrów na razie nie mogę ruszać, wydaje mi się że mógłbym go jeszcze reklamować więc rozkręcanie odpada. Ogólnie nie czuję się dobrze z myślą, że miałbym go rozkręcać i czyścić te potencjometry. Justas32, 50zł to pewnie za samą ekspertyzę a jeszcze dostarczenie do serwisu i ewentualna naprawa + ryzyko, że kurier go rozwali bo przecież to kloc a oryginalnego opakowania nie ma.

Sukces, sprawdzałem na tunerze i squeezeboxie podpiętych pod CD i Tuner.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Skoro "przyczyny oczywiste" - typu przekaźnik , potencjometr itd okazały się nietrafne to pozostają bebechy. Stawiam na rozregulowanie kanału co oczywiście może być związane z nienajlepszą kondycją którejś części elektroniecznej (z reguły tyczy to kondensatorów i ich pojemności ale czasem też rezystorów). Sądzę, że bez fachowej pomocy to się nie obejdzie. Często się tak dzieje jak fachowcy "dźwigają" do zycia martwy sprzęt na byle jakich częściach - nietylko innych niż oryginał ale też często o nieco innych wartościach.

Taka moja refleksja na koniec - takich problemów jak Twoje to życzę tym, ktorzy uważają, że każdy kondensator gra tak samo ...

Mam jednak nadzieję, że u Ciebie to jest jedynie kwestia pomiarów i regulacji zgodnie z serwisówką. Pozdrawiam !

Z jakimi kosztami powinienem się liczyć, da się to w jakimś wielkim przybliżeniu określić? Sprzedawca nie jest handlarzem, ale ma wzmacniacz też z allegro. Mówi, że u niego wszystko było Ok. Zdjęcia jakich miejsc powinienem zrobić i tu zamieścić, żeby było widać czy ktoś tam grzebał i "naprawił" tak, jak czubsi pisze?

Tak bardzo wstępnie, znajdę na forum fachowca z sercem do takiego sprzętu z Wrocławia?

nikt ci kolego na oko nie określi co jest zepsute ani ile to może kosztować

to po primo

Zdjecia .... musiał byś pół wzm rozebrać też bez sensu

Na oko też nie liczył bym na fachofca ....zawsze się znajdzie podpuszczacz jeden do drugiego ....

Pieron wie kto i jak grzebał

Pewnie własnie poprzedni sprzedał bo coś nie grało :) a teraz wali sciemę - to wrecz standart na allegro

Chcesz to się mogę tym zajac ale wysyłka do Krakowa kurierem (załatwiam) za 25 PLN w jedną stronę.

szybki Gonzo, no właśnie nie jestem pewny. Kupowanie na aukcji zawsze wiąże się z ryzykiem, co jak oddam ten i kupie jeszcze gorszy... Może nie jest bez sensu kupić prawie dobry taniej i zapłacić za doprowadzenie do ludzi, przynajmniej człowiek wie na czym stoi.

Na razie nie robię żadnych ruchów w stronę sprzedawcy, jestem wkurzony i nie chcę żeby emocje brały górę.

Dziś zauważyłem coś jeszcze jak zamieniałem kable od kolumn, po włączeniu wzmacniacza prawa (ta lepsza) zadziałał z kilkusekundowym opóźnieniem w stosunku do lewej. Coś zaszeleściło i zaskoczyła.

Mam weekend żeby zdecydować czy go naprawiać, czy odesłać, sprzedawca nie robi problemów. Raczej odeślę, straciłem zapał i całą radochę... Mam swojego starego harmana porządnego i pewnie wrócę do niego, nie będę już kombinował.

Wzmacniacz ma ze 20 lat, miał prawo się rozkraczyć bez grzebania przez partaczy.

@bartleby

Najważniejsze abyś kasy nie marnotrawił, a zwłaszcza nie ruszał spokoju nerw, czyli mówiąc językiem młodych "spoko luzik" ma być.

Oddaj sprzęt, kupisz może lepszy, zwłaszcza że masz możliwość zwrotu.

Z drugiej strony - ?????

Zacytuję; "Na oko też nie liczył bym na fachofca ....zawsze się znajdzie podpuszczacz jeden do drugiego ...."

Jest możliwość, WIELKA, NIEPOWTARZALNA SZANSA, URATOWANIA TEGO SPRZĘTU, bo jak z podziemi wyrasta krasnoludek/cudotwórca i rzecze ....

Chcesz to się mogę tym zajac ale wysyłka do Krakowa kurierem (załatwiam) za 25 PLN w jedną stronę.

Nie można ? można można , zwłaszcza u krakowiaków.

"To dusza nie ludzie", gdyby nie Galicja to pewnie nie byłoby POLSKI.

A jakie mondre* i zaradne chłopaki ? lepiej nie pytaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.