Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW GIER PLANSZOWYCH I KARCIANYCH.

diegesise

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zainteresowałem się grami planszowymi. Byłem zaskoczony, jak wiele się zmieniło w świecie gier, od czasów chińczyka. Istnieje nawet specjalny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeszcze kilka lat temu "Hi-Endem" były takie gry jak Magia i Miecz czy też Eurobiznes. Nie każdy pewnie się ze mną zgodzi, ale zdaje się że szybkość z jaka rozwija się mechanika planszówek, nie ustępuje rozwojowi w świecie gier komputerowych. Jak tam, także i tutaj, zdarzają się oczywiście tytuły ponadczasowe np. ze względu na wyjątkową "miodność", a czasem po prostu zwykły (wyjątkowy?) sentyment. Dla mnie są one czasem tylko tłem, pretekstem do wspólnego przebywania. Sokrates mawiał, że słowo pisane, pozbawione jest sytuacji życiowej, wspólnego tu i teraz - dlatego zresztą nic nigdy nie napisał. Nieco analogicznie, planszówki w przeciwieństwie do gier komputerowych, wymagają (ale i dostarczają) pewnej interakcji i to całkiem innej niż "wspólne" spędzanie czasu przed monitorem, czy telewizorem - bo twarzą w twarz, nie twarzą w ekran!.

Piszcie w co lubicie grać, pochwalcie się co macie, w co uważacie, że warto pograć i/lub w co zagrywaliście się niegdyś.

Kiedyś grywałem w chinczyki itp, jak to dziecko, później na jakiś czas zakochałem się w szachach, ale jakoś czar szybko prysnął. Grałem W Magię i Miecz (Talisman?) ale chyba gry jakoś wtedy nie rozumiałem. Później wiele godzin spędziliśmy z kolegami i bratem nad grą Ryzyko, teraz wydaje mi się za bardzo losowa, mimo że zasady wypracowaliśmy swoje, które tę losowość nieco zmniejszały. Jeszcze niedawno miałem Cylusa (trochę za "suchy" jak dla mnie, choć mechanika dopracowana perfect. Mam Cyklady (jeszcze, bo na sprzedaż) Bardzo ciekawa gra, ale wg.mnie raczej od 4os, w dwie osoby ok, ale jak się zagra w 4 to w 2 już grać się jakoś nie uśmiecha. Sprzedaję, ale z żalem, no i żona nawet lubiła. Battlestar Galactica (BSG) z ukrytymi zdrajcami. Mało grałem, ale suuuper się zapowiada, szczególnie na więcej niż 3os. Struggle of Empire, gra o świetnej mechanice, dość rozbudowana. Wizualnie niestety przy np.BSG prezentuje się dość skromnie, nawet rzekłbym marnie... Brakuje mi ciągle chętnych osób do gry(w zasadzie 5-7), więc wystawiona na sprzedaż. Najnowszy nabytek to Zimna Wojna (Twilight Struggle), jestem w trakcie pierwszej partii, jeszcze nie mam w pełni zdania, ale już jestem na tak, bardzo ciekawy klimacik. Acha, mam jeszcze taką prostą 15min karciankę Agenci Molocha, gra na większą ilość osób, ale jak dla mnie rewelacja - ależ dyskusje powstają kto jest agentem i dla czego :), a taka prościutka mechanika...

Zapraszam do dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja (nasza) przygoda z planszówkami zaczęła się od ślubów. Oprócz standardowych prezentów dawaliśmy sobie ze znajomymi i rodzeństwem właśnie po planszówce - żeby było śmiesznie. I w tej całej śmieszności poznałem Carcassone, Osadników z Catanu (później doszły dodatki i rozszerzenia na większą ilość graczy), ale wszystko chyba przebija prezent dla Siostry i Szwagra - Agricola. W takiej kolejności je poznawałem, w takiej rośnie "złożoność" i w takiej najchętniej w nie gramy.

Jest tylko jeden problem - mało okazji i czasu na granie...

ostatnio z córką 6letnią gram w super farmera wersja delux

Ukryta Zawartość

fajna gra dla rodzinki,,

ale też naszło mnie na jakąś poważniejszą typu horror ,

kiedyś grało się w magię i miecz ale to było ponad 20lat temu :)

Ukryta Zawartość

ktoś może coś o niej napisać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ale też naszło mnie na jakąś poważniejszą typu horror ,

kiedyś grało się w magię i miecz ale to było ponad 20lat temu :)

Ukryta Zawartość

ktoś może coś o niej napisać?

Horror w Arkham (AH) to gra kooperacyjna - gracz/gracze kontra gra. Nie mam osobiście, ale ma mój znajomy który bardzo ją sobie chwali. Jest mnóstwo kart i zadań do wykonania. Trzeba jednak zaznaczyć że gra ma dość skrajne opinie, warto więc zagrać na jakimś wieczorku planszowym itp lub chociaż przeczytać instrukcje.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ja grałem ostatnio w : Shoguna (strategia, jest w niej taka fajna wieża do rozstrzygania bitew), Dracula ( 5 graczy poluje na Dracule chowającego się w XIX wieczjnej europie, fajowa gierka :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.