Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz stereo i subwoofer

Bobonerek

Rekomendowane odpowiedzi

witam.Brakuje mi troche basu i myslę o opięciu subwoofera do wzmacniacza stereo.Mam wyjscie preout 2 .Czy mozna taka przejsciówką jak linku poniżej.Z obu kanalów zredukować do jednego kabla rca do subwoofera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90910-wzmacniacz-stereo-i-subwoofer/

Nie można. Taką przejściówką zrobisz zwarcie na wyjściach pre wzmacniacza. Poszukaj suba z wejściami niskopoziomowymi stereo lub wysoko poziomowymi. Na przykład REL seria T albo R.

Podepnę się pod temat - mam jedno pytanie odnośnie połączenia wzmak-subwoofer. Czy subwoofer podłączony do wzmacniacza stereo dostaje czysty sygnał (jak przez PRE OUT) czy dostaje sygnał nacechowany brzmieniem wzmacniacza ? Zakładając, że wzmacniacz X gra płaskim i wycofanym basem - subwoofer też tak będzie grał ?

Podepnę się pod temat - mam jedno pytanie odnośnie połączenia wzmak-subwoofer. Czy subwoofer podłączony do wzmacniacza stereo dostaje czysty sygnał (jak przez PRE OUT) czy dostaje sygnał nacechowany brzmieniem wzmacniacza ? Zakładając, że wzmacniacz X gra płaskim i wycofanym basem - subwoofer też tak będzie grał ?

Największe zniekształcenia dźwięku są generowane przez przedwzmacniacz. Więc założenie że subwoofer dostaje "czysty sygnał" przez wyjście pre-out - jest nieprawdziwe...

Pytanie raczej retoryczne:

Kiedy subwoofer dostaje sygnał nie przechodzący przez przedwzmacniacz????

Używałem takiej przejściówki, pobierającej sygnał z wyjść głośnikowych. Wykonana była na podstawie Cabasse Sigma, dodawanej do ich kompletów sub-sat. Nawiasem mówiąc, wcale nie trzeba pobierać sygnału z obu kanałów, bo do kilkuset Hz jest on w nich IDENTYCZNY.

Sygnał zawsze popłynie przez przedwzmacniacz. Nie da się tego ominąć. Można to zrobić ale nie będziemy mieli wpływu na jego wartość na wyjściu. Co do podłączenia to zawsze powinno pobierać się sygnał z obu kanałów. Powinieneś poszukać subwoofera z dwoma wejściami. Większość subwooferów posiada takowe. Subwoofery z jednym wejściem są raczej tylko do wzmacniaczy z takim wyjściem gdzie sygnał jest sumowany w elektronice wzmacniacza.

Nawiasem mówiąc, wcale nie trzeba pobierać sygnału z obu kanałów, bo do kilkuset Hz jest on w nich IDENTYCZNY.

Nie zawsze, czasem w ramach zamysłu artystycznego sygnał jest miksowany tylko do jednego kanału, w drugim może być zwyczajna cisza. System powinien być gotowy na takie przypadki również.

Ja nie używam przedwzmacniacza jako odrębnego urządzenia. Końcówkę mocy zasilam bezpośrednio z wyjścia regulowanego odtwarzacza CD. A ew. subwoofer można zasilać bezpośrednio z końcówki po wyjściu wysokoprądowym.

A ew. subwoofer można zasilać bezpośrednio z końcówki po wyjściu wysokoprądowym.

To z kolei wyklucza filtrację sygnału idącego do kolumn i odciążenie ich od wychyleń na samym dole. Bas musi na nie pójść żeby subwoofer go dostał.

To z kolei wyklucza filtrację sygnału idącego do kolumn

Ale czy w przypadku filtracji sygnału przez sub, sam sygnał idący na kolumny nie zostaje już trochę zmieniony przez filtr suba?

Po co kabel głośnikowy za tysiaka jak sygnał przepuszczamy przez filtr;>

Myślę, że w przypadku solidnych kolumn i solidnego pieca nie trzeba odcinać dołu pasma kolumnom, poradzą sobie... ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Ale czy w przypadku filtracji sygnału przez sub, sam sygnał idący na kolumny nie zostaje już trochę zmieniony przez filtr suba?

Po co kabel głośnikowy za tysiaka jak sygnał przepuszczamy przez filtr;>

Myślę, że w przypadku solidnych kolumn i solidnego pieca nie trzeba odcinać dołu pasma kolumnom, poradzą sobie... ;)

Wysokopoziomowy sygnał można filtrować tylko pasywnie, a tego nie da się zrobić dobrze bez dużych kosztów jak i wiedzy odnośnie przebiegu impedancji kolumn.

Solidne kolumny rzadko potrzebują wspomagania subem. Oczywiście można go dołożyć jako dolne 0.5 drogi w przypadku nisko strojonego BR jednak takie coś wymaga wiedzy żeby dobrze zgrać fazy w szerokim zakresie.

witam.Brakuje mi troche basu i myslę o opięciu subwoofera do wzmacniacza stereo.Mam wyjscie preout 2 .Czy mozna taka przejsciówką jak linku poniżej.Z obu kanalów zredukować do jednego kabla rca do subwoofera.

Ukryta Zawartość

kiedys to przerabialem . chcialem podlaczyc sub do wzmaka . podlaczylem go pod wyjscie sluchawkowe i to bylo dobre podlaczenie bo potenciometrem glosnosci podgloszalem suba i glosniki . zrezygnowalem z tego bo dawalo wiecej minusow niz plusow . obecnie jestem zdania ze stereo slucha sie w 2.0 a nie 2.1 a jesli brak ci basu to kup podlogowki jesli masz podlogowki a malo basu dawaja to je zmien . jesli brak funduszy to zmien ustawienie kolumn . blziej scian bocznych co da wiecej basu czy blizej rogow a jak jeszcze zle to zmien wzmacniacz ....

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Chyba nie do końca zostałem zrozumiany. Zakładając, że sub jest podłączony pod pre out (np. do amplitunera KD) to subwoofer gra niezależnie od kolumn (to miałem na myśli, mówiąc czysty bas). Czy tak samo dzieje się, gdy sub jest podłączony do wzmacniacza stereo ? Rozumiem, że sub może odcinać kolumny, ale jak gra wtedy sam subwoofer ? Przy podłączeniu suba pod pre out - praktycznie niezależnie od jakości amplitunera - subwoofer ten gra tak samo. Czy przy połączeniu suba ze wzmakiem stereo jakość basu z suba jest uzależniona od samej charakterystyki brzmienia wzmacniacza ? Zakładając, że mam kiepski wzmacniacz i gra on niekontrolowanym, rozlazłym i nie schodzącym nisko basem, a subwoofer jest jakiś rewelacyjny-high-endowy - to finalnie sub zagra i tak do dupy (tak jak wzmacniacz) ?

Coż, pewnie są systemy z subem, które grają znakomicie, ale w typowych przypadkach (mówiąc o niskich cenach za system), sub będzie kulą u nogi. Zwyczajnie może zwracać na siebie uwagę (a nie powinien). Bas z dwóch kolumn ustawionych symetrycznie w pokoju, a duży klocek postawiony obok to dwie różne sprawy. Aczkolwiek przy dobrym zgraniu i ustawieniu fajne monitory + prężny sub to może być niezła alternatywa w mniejszym pomieszczeniu.

.

Zargonyac zostałeś zrozumiany tak jak napisałeś. Zapewne chodziło Ci o wyjście LFE amplitunera gdy pisałeś o "czystym basie" a to jest zupełnie co innego niż "pre out" wzmaczniacza stero na którym masz pełne pasmo sygnału po wstępnym przetworzeniu.

DJ_Achmed do małego pokoju nie wstawisz kolumn podłogowych z dobrym niskim basem bo choćbyś nie wiem jak je ustawiał to efekt będzie tragiczny a sub w takich warunkach poradzi sobie całkiem nieźle.

Zakładając, że mam kiepski wzmacniacz i gra on niekontrolowanym, rozlazłym i nie schodzącym nisko basem, a subwoofer jest jakiś rewelacyjny-high-endowy - to finalnie sub zagra i tak do dupy (tak jak wzmacniacz) ?

Jeśli wzmak zintegrowany gra słabo, jest to wina (w dużym uproszczeniu) przedwzmacniacza i końcówki mocy.

W tej sytuacji (sub podpięty pod pre out) sub będzie grał tak źle/dobrze jaki zły/dobry jest przedwzmacniacz we wzmaku.

Rozumiem, że sub może odcinać kolumny, ale jak gra wtedy sam subwoofer ?

Sub gra wtedy poniżej częstotliwości którą na nim ustawisz a kolumny powyżej (tej częstotliwości)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Jeśli wzmak zintegrowany gra słabo, jest to wina (w dużym uproszczeniu) przedwzmacniacza i końcówki mocy.

W tej sytuacji (sub podpięty pod pre out) sub będzie grał tak źle/dobrze jaki zły/dobry jest przedwzmacniacz we wzmaku.

Sub gra wtedy poniżej częstotliwości którą na nim ustawisz a kolumny powyżej (tej częstotliwości)

O - i o to mi chodziło :). "Sub gra wtedy poniżej częstotliwości którą na nim ustawisz a kolumny powyżej (tej częstotliwości)" - to jasne.

Dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.