Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie obudowy i zwrotnice do kolumn.

adrianswdn14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję w najbliższym czasie kupić aktywny subwoofer estradowy SUB-15AMP marki Ibiza-Sound

I do tego zrobić satelity na głośnikach nisko/średniotonowych 10": DIBEISI model B1023-8 lub DIBEISI model B1010-8 + po wysoko-tonowym Dibesi

model F18

A pytanie jakie obudowy zrobić do tego i jak zrobić lub jaką kupić zwrotnicę( satelity będą napędzane wzmacniaczem w subie i używane jako dodatkowe kolumny do słuchania muzyki w domu jak i na imprezki w plenerze.

Proszę potraktować moje pytanie poważnie, gdyż bardzo zależy mi na systemie 2+1 a na droższy nie mam więcej pieniędzy.

Linki :

SUB-15AMP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DIBEISI model B1023-8:

Ukryta Zawartość

/

DIBEISI model B1010-8:

Ukryta Zawartość

Dibesi model F18:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90937-jakie-obudowy-i-zwrotnice-do-kolumn/

Witam planuję w najbliższym czasie kupić aktywny subwoofer estradowy SUB-15AMP marki Ibiza-Sound

I do tego zrobić satelity na głośnikach nisko/średniotonowych 10": DIBEISI model B1023-8 lub DIBEISI model B1010-8 + po wysoko-tonowym Dibesi

model F18

A pytanie jakie obudowy zrobić do tego i jak zrobić lub jaką kupić zwrotnicę( satelity będą napędzane wzmacniaczem w subie i używane jako dodatkowe kolumny do słuchania muzyki w domu jak i na imprezki w plenerze.

Proszę potraktować moje pytanie poważnie, gdyż bardzo zależy mi na systemie 2+1 a na droższy nie mam więcej pieniędzy.

Linki :

SUB-15AMP:

Ukryta Zawartość

DIBEISI model B1023-8:

Ukryta Zawartość

/

DIBEISI model B1010-8:

Ukryta Zawartość

Dibesi model F18:

Ukryta Zawartość

A może by tak jakieś linki z parametrami do tych głośników?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może by tak jakieś linki z parametrami do tych głośników?

Parametry są napisane na aukcji.

Te głośniki to raczej się nie nadają do satelit, po pierwsze za duże a po drugie to są typowe basy stosowane w woferach średnich tonów z tego nie wyciągniesz.

Ja mam jedna kolumnę "estradową" z podobnym głośnikiem i słychać bardzo ładnie średnie tony jaki i trochę basu.

>adrianswdn14

SUB-15AMP:

Ukryta Zawartość

Jakoś nigdzie w linku nie znalazłem, by ów subwoofer miał wbudowany wzmacniacz stereofoniczny. Po co Ci zestaw sub-sat MONO ?????

Ukryta Zawartość

Parametry są napisane na aukcji.

Ja mam jedna kolumnę "estradową" z podobnym głośnikiem i słychać bardzo ładnie średnie tony jaki i trochę basu.

W aukucji to napisany jest marketingowy bełkot a nie parametry. Prosiłbym o parametry TS i charakterystyki bo jakoś mi się nie chce wierzyć że 25 cm głośnik do subwoofera samochodowego można połączyć z tubową pierdziawką za 30 zł.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Traktując poważnie, to potrzebujesz jeszcze wzmacniacza, który ma wyjście na aktywny subwoofer. A dopiero do wzmacniacza podłączysz ewentualne kolumny.

Jednakże ten subwoofer jest urządzeniem estradowym i monofonicznym, więc do słuchania muzyki w domu to nie bardzo się nadaje. Owszem kolumienki satelitarne dołączysz, ale tam nie będzie żadnej stereofonii, bo i wejścia stereofonicznego nie ma. Wzmacniacz wyraźnie też jest mono. Więc to jest piecyk dla klezmerów na wesela.

W domu słucham na zwykłych kolumnach stereo a ten sub będzie jedynie do uzupełnienia basów (W domu będzie grał bez kolumn pasywnych (satelit) a na małych plenerkach już z satelitami.

..

A może by zrobić je na tych głośnikach?

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

I szerokopasmowe puścić całym pasmem a wysokotonówkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przez taka zwrotnice ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rece opadaja...

Zamiast składac kolumny na jakis smieciowatych głosnikach z jakaś przypadkowa zwrotnica obudowa i strojeniem znajdz na allegro używane kolumny które mieszcza sie w twoim budżecie i je kup,I skoncz kierować sie parametrem moc nie wiedzac co on oznacza.

Jak sie nie ma obecnie pieniędzy to sie nic nie buduje z byle czego,tak jest u mnie.

Jak kupiłem neta kilka razy dałem sie zrobić jeleniem czytając opisy niektórych aukcji czy widząc ładne kolorowe zdjęcia.

Tanie satelity robi się na tanich Selenium czy Eminence. Eminence beta 10cx to gotowy sprawdzony koaksjalny głośnik,wystarczy dokupić bądz dostroic zwrotnice.

Poczytaj forum Estrada,zapoznaj sie z firmami cenami,albo znajdź gotowe satelitki na aukcji,zazwyczaj te estradowe stare są brzydkie ale dobra firma obiecuje chociaż te prarametry i brzmienie.

Nie potrzebuje nie wiadomo jakich kolumn żeby nagłośnić sale 100-200 osób zresztą będą to moje pierwsze kolumny diy i od czegoś trzeba zacząć. Później w planach mam chęć zrobić tonsil zeus na orginalnych przetwornikach ale najpierw chciałem zrobić coś tańszego.

Nagłośnienia sal to nie moja bajka.Używam takich głośników tylko ze względu na ich sprawność i inne cechy dźwieku.

U STX masz dość dobre tańsze głośniki. Musisz opanować podstawy zwrotnic głośnikowych,prosty system pomiarowy. Cewki i kondensatory to wydatek wcale nie najmniejszy,nie jest to takie najprostsze i tanie,tzn proste jest ale wymaga czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.