Skocz do zawartości
IGNORED

SACD/CD do 40 tys.pln.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Co jest a rynku godnego polecenia z odtwarzaczy CD/SACD do 40 tys.pln?

Wchodzi nowy Krell Cipher ale nie mieści się w cenie. Ma meć w UE detal 13500 euro.

Ale są:

- Cary 303

- Cary 306

- T-A D10mk2

Ktoś słuchał powyższych odtwarzaczy?

Jakie opinie?

A inne propozycje?

Pozdrawiam

Sly30

https://www.audiostereo.pl/topic/91005-sacdcd-do-40-tyspln/

Cary Audio Design to raczej mistrz wokali - partie śpiewane brzmią bardzo ładnie. Są nasycone, bardzo emocjonalne i realne.

Sam posiadam CD Cary 303/300 i bardzo lubię ten cedek, właśnie za te wokale.Chociaż reszcie też nic nie brakuje.

Wspomniałeś coś o CD 300. - to chyba jest jakiś stary model.

Linia Dźwięku już bardzo długo nie może się pozbyć tego cedeka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dobry i fajny jest Cary CD 303T, który jest już znacznie lepszy od mojego, a CD 306 to już wogóle kosmos i ich ceny też.

W każdym bądź razie CD CARY bardziej mi się spodobał niż CD MBL 1431.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

Cary Audio Design to raczej mistrz wokali - partie śpiewane brzmią bardzo ładnie. Są nasycone, bardzo emocjonalne i realne.

Sam posiadam CD Cary 303/300 i bardzo lubię ten cedek, właśnie za te wokale.Chociaż reszcie też nic nie brakuje.

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry i fajny jest Cary CD 303T, który jest już znacznie lepszy od mojego, a CD 306 to już wogóle kosmos i ich ceny też.

Ukryta Zawartość

Fajnie że odezwał się ktoś znający CDki CARY.

Czyli mają mocną średnicę a skraje pasma? Jaka jest góra i bas?

303T ma wyjście lampowe i "nie lampowe" do wyboru i ponoć na lampowym gra znacznie gorzej.

306 to wyższy model i już lampowego wyjścia nie ma w ogóle.

Jestem ciekaw jak gra taki 306 w porównaniu np z DCS-ami czy Esotericami które są jednak 2-3x droższe.

Mam T+A D10 upgreadowany przez T+A do MkII ,odtwarzacz wedlug mnie nie do pobicia w tej cenie, porownywalem z oslawionym AMR ktorego chcialem kupic, T+A zmiazdzyl go niczym walec :-)

Ten CD jest bardzo wysoko oceniany, w zasadzie na równi z 2x droższymi klockami.

Poza fajnym designem ponoć super gra.

Napisz coś więcej o brzmieniu? Średnica? Szybkość? Góra? Bas?

A jak spisuje się mechanizm domykania top loader?

Dziwne tylko że nie ma wyjść XLR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak wspomniałem, że średnica to mocna strona CD CARY. Bas jest tak jakby lekko pogrubiony, szybkości mu nie brakuje, a góra nie kłuje w uszy, jest raczej delikatna.

Sam słucham z buforem lampowym właczonym, bo wzmacniacz mam też lampowy.

Te cedeki mają spore możliwości konfiguracji brzmienia odpowiednio do własnych potrzeb.

Nie powiedziałbym, ze z włączonymi lampami gra gożej niż bez nich.- po prostu w jednej muzyce lampy się sprawdzą,a w innej nie.

A po za tym masz możliwość dokupienia lamp NOS do tego cedeka i już zupełnie możesz zmienić brzmienie bufora lampowego.

Gdyby mnie było stać, to miałbym już dawno CD 303T- ten akurat najbardziej mi się podobał, tylko cena jego już mniej :(

Dlatego mam tańszy CD 303/300.

L.G. life is BRUTAL...

Jeszcze inne chyba ciekawe propozycje:

Ukryta Zawartość

post-8986-0-57523500-1327340048_thumb.jpg

post-8986-0-42165900-1327340050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeszcze inne chyba ciekawe propozycje:

Mialem X-05 Esoterica , ktorego zdjecie zalaczyles, bardzo dobrze go wspominam.Mysle, ze to jeden z najlepszych jak chodzi o relacje cena/jakosc.Przesiadka na ARC ref 8 z Esoterica byla bardzo trudna, dlugo sie wahalem sluchajac obu,w zasadzie mialem juz ARC ref8 spakowany, bo wolalem X-05 , no i gral SACD. W ostatniej chwili zmienilem zdanie pod wplywem opinii kolegow , miedzy inn. z naszego forum , no i po wygrzaniu okazalo sie, ze to byla dobra decyzja. Jednak Esoteric zostawil w mojej pamieci b przyjemne wspomnienia. Brak mi jego SACD.

marslo

Konto w trakcie usuwania

Bardzo mi się podobał Krell SACD Standart-niestety mułowaty i awaryjny.Tutaj piękny i zbierający dobre recenzje Shanling CD-T2000:

Wygląda fajnie a ciekawe jak to gra. Nie ufam chińskiemu audio.Wiem że to tendencyjna nieufność i być może nie uzasadniona ale jednak tak to czuje.

Bardzo podobnie i fajnie wygląda niemiecki, bardzo uznany w świecie CD/SACD T+A D10-2, to już trzecia edycja tego ponoć świetnego CD który też czyta SACD.

Cena nie jest niska bo ok 35000zł ale jest stawiany na równi z klockami wartości 50000-70000zł. Ja nie miałem z nim jeszcze kontaktu ale w czwartek rzucę sobie

na niego okiem i uchem w Berlinie. Też to jest top leader, w 2 wersjach wykończenia tzn alu i tytan, oraz 2 wersjach tej niby szklanej górnej płyty bo może być niebieska lub szara.

Poza tym wielki plus że firma jest germańska bo jest blisko i łatwo o ewentualny serwis czy upgrade. To ważna rzecz.

Mechanizm w T+A D10 jest wykonany bardzo starannie ,jest dosc cichy otwiera sie i domyka go za pomoca takiej wajchy jak przy ramieniu gramofonu,jedyne co mnie troszke denerwuje to dosc dlugi czas wczytywania plyt ale to nie jest problem, wiadomo zanim sprawdzi warstwy itd to chwila musi minac ,co do brzmienia moge nie byc obiektywny bo akurat posiadam ten odtwarzacz ale po przezuceniu 15 playerow niekiedy drozszych zatrzymalem sie na D10 i jak narazie nic lepszego nie slyszalem ,troszke kombinowalem z lampami(warto) ,jak tylko masz mozliwosc posluchaj i sam sie przekonaj ,ludzie z T+A sa przemili i zawsze sluza rada, wrecz natychmiast odpisuja mam caly czas kontakt z firma ,mam tez wzmacniacz T+A V10 i mysle ze jest to bardzo dobre zestawienieTA3.jpg[/img]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A miał ktoś kontakt z transportem CEC TL 0-X ?

To ich najlepszy transport o kosmicznym wyglądzie i dość malych wymiarach bo 30cm x 30cm i bardzo ciężki z zewnętrznym zasilaniem.

Sly, CEC TL0x nie czyta SACD.

Tu znalazłem coś dla ciebie: TAD D600 CD/SACD Player

Ukryta Zawartość

To jest tzw. Game Over player :)

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sly, CEC TL0x nie czyta SACD.

Tu znalazłem coś dla ciebie: TAD D600 CD/SACD Player

Ukryta Zawartość

To jest tzw. Game Over player :)

Wiem, że ten CEC nie czyta SACD ale jest taki piękny...hehehe...a poza tym ponoć w CD jest nie do pobicia.

Ten TAD to już jakaś wyczynowa maszyna, potwór z głębin Japonii, prawdziwa Godzilla!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcale mnie nie dziwi że CD MBL 1431 wypadł słabo w porównaniu z CD CARY.

W MBLu 1431 siedzą wnętrzności z SHANLINGa CD-S 100 mkII. ale o tym pisane było w wątku:

Ukryta Zawartość

kiedyś zauroczył mnie Shanling cdt-100se,mile wspominam lampowe czasy.

Widzę że ciebie byle co zauroczy, nawet chińska tandeta w której bufor lampowy jest po stopniu analogowym który jest wykonany na wzmacniaczach operacyjnych (opamach).

Miałem to "coś" u siebie. Dla mnie to budżet, my z kolei dyskutujemy w temacie SACD/CD do 40 tyś.pln.

Proszę Cię o niezaśmiecanie tematu!

Ciekawe czy swoją wybrankę też wybierałeś po wyglądzie zewnętrznym bo jeśli tak, to pewnie rozwód murowany, albo już po rozwodzie. Co ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Fakt jest faktem MBL robi dobre CD ale ceny nie odpowiadają ich jakości. Są z kosmosu. Gdyby były tak z 2 razy niższe to może odpowiadałyby poziomem konkurencji. Generalnie MBLe grają zimno i sucho ale za to przejrzyście (zwłaszcza topowe modele). Mnie się taka filozofia nie podoba. Sam jestem ciekawy wątku. Chętnie poczytałbym jakiś test porównawczy następujących CDków:

Accuphase DP 510

McIntosh MCD 500

Ayon CD 5

Marantz SA11S2

Burmester 061

Ancient Audio Lektor Prime

Audio Aero Capitole Clasic

Audio Research CD5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.