Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszamy zestaw

david11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może zanim napisze ile mam na tę operacje sprecyzuje o co mi chodzi. W pokoju 12m2 gra sobie muzykę różną i najczęściej ubolewam nad niewielką przestrzenią, trochę sztucznym basie (choć to zauważyłem często zależy od częstotliwości próbkowania w danym formacie który jest odtwarzany). Chciałbym też żeby dźwięk skoczył ogólnie jakościowo o klasę. Sprzet to: Sound Blaster Audigy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). > prolink'a 5m > stara wieża sony (w porównaniu do nowszych wież gra fajnie i dość chłodno/neutralnie) > Cordial CLS225 > Wharfedale Crystal 30.

Co tu byście zmienili, do niestety tylko .. 300-340zł?

Przymierzałem się już do wzmacniacza, ale zastanawiam się czy nie lepiej będzie zmienić dźwiękówkę na DAC'a..

Mam nadzieje że kwota was nie zniechęci do pomocy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/

Lepiej jest kupic jakies tang bandy lub founteki szerokopasmowe i kupienie malego wzmacniacza niz zakup takich komputerowych wynalazkow... ;) W dziale diy jest wiele fajnych rozwiazan.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2383184

Mysle ze najlepiej zaczac od kolumn, oczywiscie uzywanych, ale nie wiem co masz dokladniej, jaka wieze, i z jakimi kolumnami,

Wszystko jest w pierwszym poście..

Nie lepiej będzie wymienić tę wieżę na jakiś wzmak stereo, zamiast zmieniać kolumny?

Chciałem edytować, ale się już nie da.

Wieża to dokładnie Sony HCD rxd6av.

Budżet podnieśmy do ok. 400zł. Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2386090

Ludzie no, pomóżcie co, bo dalej nie wiem co wybrać ;).. Co do słuchawek, to mam CAL i nie planuje ich zmieniać. Podoba mi się ich brzmienie, a nawet chyba bym chciał by tak mi grało stereo w pokoju. Zobaczymy co będzie jak zmienie kabelek na coś lepszego, ale póki co wróćmy do stereo.

Chce więcej przestrzeni, dźwięku lepszego o klasę-dwie, lepszej kontroli nad basem. W sumie to już drugi raz piszę czego oczekuje, to może napiszę czego nie lubię, żeby ułatwić Wam ewentualną pomoc. Nie lubię agresywnych i ostrych wysokich, ani kiedy bas zaczyna się rozlewać i dudnić.

Piszcie proszę co potrzebujecie wiedzieć by mi pomóc, ja postaram się uzupełnić zawartość tego tematu o niezbędne informacje.

Pokój mam mały (12m2) i raczej nie potrzebuje niesamowitej mocy.

Cały czas coś czytam i doszedłem do wniosku, że najlepiej jakby wzmacniacz posiadał (z technicznych kwestii, muzyczne opisane wcześniej):

- niezłą dziurkę na słuchawki gdyż zdarza mi się słuchać muzyki w nocy.

- możliwość odcięcia regulacji barwy dźwięku, gdyż obawiam się zakłóceń ze starych potencjometrów.

- klasę A przynajmniej przy mniejszych mocach. Podobno najmniejsze zakłócenia..

- najlepiej aluminiowy front, albo chociaż żeby wygląd nie odrzucał..

W tej chwili najbardziej się skłaniam ku serii ES Sony, choć oczywiście jestem otwarty na propozycje. Dziękuje i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388102

Ludzie no, pomóżcie co, bo dalej nie wiem co wybrać ;).. Co do słuchawek, to mam CAL i nie planuje ich zmieniać. Podoba mi się ich brzmienie, a nawet chyba bym chciał by tak mi grało stereo w pokoju. Zobaczymy co będzie jak zmienie kabelek na coś lepszego, ale póki co wróćmy do stereo.

Chce więcej przestrzeni, dźwięku lepszego o klasę-dwie, lepszej kontroli nad basem. W sumie to już drugi raz piszę czego oczekuje, to może napiszę czego nie lubię, żeby ułatwić Wam ewentualną pomoc. Nie lubię agresywnych i ostrych wysokich, ani kiedy bas zaczyna się rozlewać i dudnić.

Piszcie proszę co potrzebujecie wiedzieć by mi pomóc, ja postaram się uzupełnić zawartość tego tematu o niezbędne informacje.

Pokój mam mały (12m2) i raczej nie potrzebuje niesamowitej mocy.

Zacznij od kupna wzmacniacza, np. na Allegro czasem mozna w tej cenie znalezc calkiem przyzwoitego NAD'a. Do niego polecam interkonekty IXOS'a. Pozniej zastanowisz sie nad kolumnami i kablami do nich...

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388145

Dźwięk lepszy o klasę lub dwie i budżet 400pln? Obawiam się, że to naprawdę nie możliwe. Ale oczywiście możesz kombinować i się łudzić. Patrząc na allegro to sprzęt w tej cenie to głównie powystawkowe (nie mylić z powystawowymi!), naprawiane i pobijane szroctwo. Poza tym sama wymiana wzmaka nie gwarantuje spektakularnych efektów.

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388155

Dźwięk lepszy o klasę lub dwie i budżet 400pln? Obawiam się, że to naprawdę nie możliwe. Ale oczywiście możesz kombinować i się łudzić. Patrząc na allegro to sprzęt w tej cenie to głównie powystawkowe (nie mylić z powystawowymi!), naprawiane i pobijane szroctwo. Poza tym sama wymiana wzmaka nie gwarantuje spektakularnych efektów.

Nawet biorąc pod uwagę przesiadkę z plastikowej wieży nastawionej na 5.0?

Wydaje mi się że to właśnie ta wieża jest problemem (mimo niezłej mocy jak na takie zabawki, bo ma niby te 2x65w przy stereo i 190w poboru z gniazdka). Wnioskuje to po tym, że po podłączeniu dołączonych do niej "monitorów" gra to niewiele gorzej od Wafli. Raz już miałem troszkę lepszy sprzęt (celowo piszę "troszkę" bo to był nieszczęsny Technics) i oprócz tego że sprzęt się w ogóle nie komponował ze sobą, to różnica w samej klasie dźwięku była słyszalna. Więc jeżeli tani Technics dał jakąś tam poprawę, to czy kupno jakiegoś ES'a, lub Denona nie pozwoli wskoczyć o tę klasę-dwie wyżej?

P.S

Ta wieża jest grzebana i ma wymienianą końcówkę mocy na "zamiennik" (cokolwiek to znaczy).

Pozdrawiam i dziękuje że wreszcie ktoś włączył się do dyskusji ;).

Edit:

Póki co myślałem o Sony 530ES. Zaletą jest cena i niezły stan (przynajmniej wizualny). Co sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388226

Swoją opinię napisałem bazując na tym: stara wieża sony (w porównaniu do nowszych wież gra fajnie i dość chłodno/neutralnie). A toi Twoje słowa.

Ten wzmak to z allegro? Od mis_2007? Wg mnie to powinien dostać nagrodę foto-allegro :) Głośniki które od niego kupiłem na fotkach są pokazane tak, że mucha nie siada, w rzeczywistości sporo gorzej. Na fotkach sprzęt jest odpowiednio ustawiony, nie ma fotek uszkodzeń a i prawdopodobnie przechodzą obróbkę. Natomiast jeśli chodzi o sprawność to kolumny są OK.

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388237

Edit:

Póki co myślałem o Sony 530ES. Zaletą jest cena i niezły stan (przynajmniej wizualny). Co sądzicie?

W tej cenie tylko uzywany NAD da wyrazna i odczuwalna poprawe dzwieku. Teraz to tylko kwestia jaki model uda sie w tej cenie kupic. Niedawno widzialem na Allegro NAD 304 za okolo 400 zl. Wedlug mnie to idealny zakup, choc i slabsze mocowo NAD'y tez beda lepsza propozycja niz to co teraz. O Sony zapomnij, no chyba ze to bylo pytanie retoryczne i szukasz tylko od kogos potwierdzenia swojego juz dokonanego wyboru, co niestety tutaj jest czestym przypadkiem :)))

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388247

Zgadza się, ale ową nowszą wieżą był jakiś Panasonic którego miałem (nie) przyjemność słuchać i oprócz basu próbującego burzyć ściany, i syczących sopranów to nie było nic w tym dźwięku :P. Ogólnie faktycznie jestem zaskoczony jakością dźwięku tej Sonówki, ale jednocześnie myślę że nie trzeba wiele by ją brzmieniowo przeskoczyć.

technicznie wygląda to tak (a przypominam że końcówki mocy są nieoryginalne, więc cholera wie jakie te "zamienniki" mają parametry)

Continuous RMS power output:

60+60 watts

(6 ohms at 1kHz, 10% THD)

A wygląda to tak

Ukryta Zawartość

więcej zdjęć i opis

Ukryta Zawartość

Co do ES'a, tak, dokładnie o tę aukcję chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tylko pytanie jak to gra? Bo z ryskami się liczę..

Edit: Oczywiście pisząc wcześniej o niewielkich różnicach między brzmieniem Wafli, a kolumn z zestawu trochę się rozpędziłem. Różnice są, ale spodziewałem się większych :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388249

Z Sony nie pomogę, na allegro widzę dwa Rotele RA-920AX, bardzo przyzwoite sprzęty, ale nie mam podstaw żeby polecać te konkretne sztuki które tam widzę bo nigdy nie ma pewności, że nie trafi się walnięty - takie rzeczy jak potencjometry, przełączniki się po prostu wycierają a o zamienniki pasujące mechanicznie jest zazwyczaj trudno.

P.S. Faktycznie ta wieża do wymiany... a parametry które podałeś to na wiele się nie zdadzą w ocenie sprzętu, takie 120W to pewnie tyle co Rotela 50W :D

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2388410
  • 2 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie. Grzebie sobie cały czas w internecie w poszukiwaniu wiedzy, ale teraz chciałbym się z kimś skonsultować.. Wymieniłem dźwiękówkę Audigy na Audigy 2ZS Gold i słychać różnice. Dźwięk stał sie bardziej poukładany. Przestrzeń może nie jest większa, ale za to wyraźniejsza.

Mam niestety tylko 450zł, myślałem że uda się coś dołożyć, ale niestety.

Mam na oku Rotela 930AX, podobno przestrzenny i muzykalny, ale obawiam się tej niewielkiej mocy.. No i trafo zwykłe, nie toroidalne. Finansowo idealnie mi podchodzi.

Kolejną pozycją jaką sobie upatrzyłem jest także Rotel, ale 820BX4. Tutaj obawiam się tylko że zrobi się za ostro, choć sam już nie wiem.. Nienawidzę syczenia wysokich.

Potem jest już wspomniany tutaj Sony 530ES, ale jak czyta się to:

TAF530ES niestety nie jest najbardziej udanym wzmacniaczem sony problem jego lezy w słabym zasilaczu i nie najlepszym układzie wzmacniacza koncowego znanego z samowzbudzen łatwosci samospalenia mimo iz pozornie wsio wyglada nawet niezle to trzeba traoche przysiasc z oscyloskopem nad tym wzmakiem tam jest atki myk zamiast tradycyjnej koncówki mocy sony poszło troszke na łatwizne i zastosowało układ STK Sanyo który napędza dwie pary darlingtona oparte o klocki Sankena czesc pradowa i napieciopwa oddziela radiatorek a pomidzy nimi biegna przewody rodem z jamników...

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

.. to się człowiekowi odechciewa.

Jeszcze w sumie został NAD, ale jakoś boje się kupować aż tak stare konstrukcje. Na nowsze mnie nie stać.

Nie pisałem o tym od razu, ale dobrze jakby wzmak posiadał sensownie grającą dziurkę na słuchawki (póki co pod CAL). Lubie też czasem posłuchać głośniej, ale nie zapominajmy że pokój niewielki.

Dziękuje z góry za pomoc, pozdrawiam :).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2400642

Mimo wszystko obawiam się tej słynnej ostrości Rotela, dlatego też go odpuściłem. Co więcej, udało mi się zgarnąć Sonego 550ES za 490zł, także teraz tylko czekać aż dojdzie. Przekonała mnie jego budowa wewnętrzna i dobre opinie. "Najlepszy z serii 5xx ES", zobaczymy. Liczę że się nie zawiodę.

Dziękuje Wam i postaram się napisać parę słów jak sprzęt dojdzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/91036-ulepszamy-zestaw/#findComment-2401174

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.