Skocz do zawartości
IGNORED

Roth Oil 40 vs. Monitor audio MR6

Terry

Rekomendowane odpowiedzi

Muzyka z radia;) bo planuję na tym sprzęcie słuchać głownie radia. Może czasami jakiś film obejrzeć. Basu nie musi mieć dużo choć trochę by się przydało.

Pomieszczenie ok. 20m2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu masz ze zdjęciami moje BX6 i Roth 40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W moim odczuciu Roth Oil'e mają czystszą i wyraźniejszą górę i słabszy dół. Monitory Audio natomiast dół mają całkiem interesujący natomiast góra zdecydowanie słabsza. Moim zdaniem RO40 są uniwersalne, MAMR6 już nie.

• 8 miesięcy później...

Dodam swoją opinię aby ostrzec przez Monitor Audio MR6. Porównywałem z Acoustic Energy Neo 3.

Monitor Audio MR6 ma wszystko jak należy, super bas przede wszystkim, ale wadą są wysokie tony. Strasznie ostrzą, Jazgot nie z tej ziemi. Metaliczny. Aż uszy bolą. Takie kolumny w rezultacie się przycisza. Dodam, że Acoustic Energy Neo 3 słuchałem o wiele głośniej, i nie było bólu w uszach. Nie chodzi tutaj o efektywność względem pozostałych głośników w kolumnie, a o beznadziejną jazgotliwą barwę.

Nie polecam Monitor Audio MR6.

Zapomniałeś, że w ostateczności i tak wszystko zależy od połączenia z elektroniką. Czasem różne kwiatki wychodzą, co dobrze gra z AE niekoniecznie musi z MA i na odwrót.

Np kolega wyżej pisze o lepszym basie z MR6 od Oli 40. Nie wiem jak, ale widocznie jakimś cudem on tak usłyszał.

Ja jestem też uczulony na ostrą górę, ale uważam że MR6 stoją nawet lekko po ciemnej stronie.

Zapomniałeś, że w ostateczności i tak wszystko zależy od połączenia z elektroniką. Czasem różne kwiatki wychodzą, co dobrze gra z AE niekoniecznie musi z MA i na odwrót.

Np kolega wyżej pisze o lepszym basie z MR6 od Oli 40. Nie wiem jak, ale widocznie jakimś cudem on tak usłyszał.

Ja jestem też uczulony na ostrą górę, ale uważam że MR6 stoją nawet lekko po ciemnej stronie.

A mnie do tej pory uszy bolą :) Elektronika, do której MA był podłączony to HK AVR 265. Czyli teoretycznie dźwięk powinien być cieplejszy. Jak by podłączyć AE do wzmaka Yamachy to by szyby popękały :)

w zeszłym roku grały na AS oli 40 z hybrydą - czego jak czego ale w tej cenie bas i dynamika były bardzo dobre. Grało to z hybrydą fatmana (też niedrogą). Co do MA to słuchałem wyższych serii ale mnie nie zachwyciły, m.in na słaby dół. ALe jak piszą Koledzy wszystko zależy od zestawienia, o czym po raz kolejny przekonałem się niedawno na własnych zabawkach :>

Posiadam Roth oli 40 I graja czysto I uniwersalnie słodko do radia będziesz miał okej.rs6 to już inna kolumna i inne brzmienie wiecej szczegółowe ale czasem za piskliwe rx6 to już tak te graja pięknie lepiej od rs6 i Oli 40.sam sprzedaje Oli bo jutro jadę po bw cm8

:)

chetnie poslucham tutaj opini kogos kto odsluchiwal je w bezposredniej konfrontacji

OLi 40 ma dosadniejszy lepszy bas i selektywniejszą górę, MR6 ładniejszą średnicę. Audiofil który lubi plumkanie weźmie MR6, zaś przeciętny człowiek lub kinoman OLi 40. Ciekawi mnie jak na tle MR6 wypada Indiana Line Tesi. Plotka głosi, że średnica deklasuje wszystko w swojej cenie, ale to tylko plotka zasłyszana od kogoś, kto słuchał Tesi i BX5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.