Skocz do zawartości
IGNORED

Radeon HD6970 jako karta dźwiękowa?

pesco

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post tu, zatem Witajcie!

W niedługim czasie planuję wymianę stacjonarnego PC i myślałem o grafice AMD Radeon HD6970 która, jak się okazuje, posiada zintegrowany kontroler dźwięku. Z karty tej chciałbym wyjść po HDMI (dźwięk idzie razem z grafiką) na ampli Yamaha rx-v571. Do kompletu są w tej chwili 2 x Nexton M-100 + S-200, całość od naszego rodzimego STXa.

Ponieważ nie jestem ekspertem w pc audio, mam kilka pytań i liczę na waszą pomoc i opinie:

1. Czy do sprzętu audio, który posiadam, widzicie sens inwestowania w kartę muzyczną z wyjściem cyfrowym albo w konwerter USB/Spdif, czy lepiej zostać przy tym, co oferuje karta graficzna? Myślałem o kartach muzycznych "Auzen X-Fi HomeTheater HD" lub "Asus Xonar HDAV1.3", ale pytanie, czy będą one w stanie cokolwiek zmienić, skoro konwersja D/A i tak odbywać się będzie po stronie amplitunera, czy raczej byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto? Specyfikacja zintegrowanego układu w HD6970 niżej. Do dyspozycji będzie jeszcze zintegrowany z płytą główną Realtek® ALC892.

2. Może lepsze wyniki uzyskałbym korzystając z jakiegoś lepszego DACa i podając do amplitunera od razu analogowy sygnał?

3. Może warto dopytać się jeszcze u AMD o więcej szczegółów na temat tego, co siedzi w tej karcie graficznej? Jak tak, to o co dokładnie pytać?

4. Czy SNR liczy się także w przypadku sygnału cyfrowego, czy tylko analogowego?

Komputer chcę wykorzystać do odtwarzania muzyki w 2.1 (mam sporo obrazów płyt CD, nie zamierzam korzystać z napędu) i gier, a w późniejszym czasie także do filmów, kiedy rozbuduję zestaw do 5.1. Jak już pisałem, planuję zakup komputera, natomiast sprzętu audio zmieniać nie zamierzam.

Na temat zintegrowanego kontrolera w HD6970 udało mi się zdobyć takie informacje:

- Integrated HD audio controller 24 bit 44000hz 192

- High bit-rate audio

- Output protected high bit rate 7.1 channel surround sound over HDMI with no additional cables required

- Supports AC-3 AAC

- Supports Dolby TrueHD

- Supports DTS Master Audio

Z góry dzięki.

Podstawowym pytaniem jakie powinieneś sobie zadać to: "Czy potrzebuję wydajnej karty graficznej?" lub "Jak bardzo wydanej karty graficznej potrzebuję?".

Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że procesory Intel i3/i5/i7 bazujące na chipsecie płyty głównej począwszy od serii 5 są w stanie zrobić "bitstream".

Przykładem może być płyta główna: Gigabyte GA-H55-USB3. Więcej szczegółów? Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na temat zintegrowanego kontrolera w HD6970 udało mi się zdobyć takie informacje:

jak to rozumieć? Chodzi mi o końcówkę, 192?

Podstawowym pytaniem jakie powinieneś sobie zadać to: "Czy potrzebuję wydajnej karty graficznej?".

Przecież napisał, że komputer będzie wykorzystywał do muzyki i gier.

Przecież napisał, że komputer będzie wykorzystywał do muzyki i gier.

Jeden gra w pasjansa, drugi gra w settlersów, a trzeci gra w battlefielda. Czytaj ze zrozumieniem i nie cytuj czegoś wyrwanego z kontekstu.

Dzięki za zainteresowanie Panowie.

Przeczytałem poradnik napisany przez użytkownika "il Dottore", a wspominam tu o tym, ponieważ podobnie jak to opisał autor poradnika, obudziłem się jakby z długiego snu zimowego - 8 lat temu kupowałem mojego aktualnego PC i od tamtego czasu niewiele się orientowałem w tematach pc audio, dlatego staram się rozgryzać pomału wszystkie nowe pojęcia :)

Podstawowym pytaniem jakie powinieneś sobie zadać to: "Czy potrzebuję wydajnej karty graficznej?" lub "Jak bardzo wydanej karty graficznej potrzebuję?".

W gry nie grałem kilka dobrych lat, więc jak już, to chciałbym spróbować battlefielda3 (lepiej żeby moja kobieta nie dowiedziała się o tych planach ;) ), więc potrzebna grafika pokroju Radeona HD6970, ale zdecydowanie bardziej niż na grach, czy filmach, zależy mi na muzyce w 2.1 i wolałbym na ten temat dowiedzieć się czegoś więcej.

Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że procesory Intel i3/i5/i7 bazujące na chipsecie płyty głównej począwszy od serii 5 są w stanie zrobić "bitstream".

Przykładem może być płyta główna: Gigabyte GA-H55-USB3. Więcej szczegółów? Polecam lekturę: Intel Chipset 5 Series.

To dobry przykład, bo o "bitstreamie" z procesora wcześniej nie słyszałem. Z tego co przeczytałem, to bitstream dotyczy się tylko multikanałowego dźwięku, prawda? Wolałbym jednak skupić się na stereo 2.1.

Jak dobrze rozumiem, kupując dziś sprzęt: procesor i3/i5/i7 załóżmy i5-2500k, do tego mobo Asus P8Z68-V Pro i wspomnianego Radeona HD6970 mam do dyspozycji 3 źródła sygnału cyfrowego dla audio:

1. Intel® Display Audio

2. Realtek® ALC892

3. tajemniczy kontroler z Radeona

Podpowiedzcie, czy zamiast się zastanawiać, czy 3. może być lepsza od 1. czy 2. lepiej kupić dobry zasilacz i zająć się konfiguracją softu, uzyskaniem bit perfect - dobry trop?

Pytania z pierwszego posta również ciągle jak najbardziej aktualne ;)

jak to rozumieć? Chodzi mi o końcówkę, 192?

Też bym chciał wiedzieć :) Takie informacje dostałem bezpośrednio z supportu AMD.

Pewnie powino byś tak

24 bit 44,1kHz-192kHz

Posiadam co prawda HD6950, ale przypuszczam że kodek Audio jest taki sam, foobar wywala się już przy 96kHz.

Kolega napisze jaki komunikat wyświetla Fb2K. Bo jak słyszę że "...foobar wywala się..." to nie od tej strony do zagadnienia podchodzisz.

Pojawia się standardowy komunikat w stylu "not supported", w tej chwili jestem w pracy więc dokładnie nie jestem w stanie tego przytoczyć, napiszę wieczorem. Co ciekawe chciałem na kompie w pracy wywołać ten sam komunikat, kombinowałem na jakimś starym Realteku różne ustawienia, gra nawet przy ustawieniu 32 bity 192 kHz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.