Skocz do zawartości
IGNORED

masakra, brak stereofonii

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

W pokoju, ze sprzętem ustawionym jak na załączonym rysunku, jakość dźwięku jest po prostu beznadziejna. Wszystko się zlewa, o scenie i jakiejkolwiek stereofonii można zapomnieć. Dudni masa zlewającego się basu. Przyczyną jak nietrudno stwierdzić jest lewa kolumna ustawiona blisko ściany, do tego jeszcze częściowo przysłonięta kanapą (tylko podstawa, głośniki są wyżej). Nie pomaga tłumienie narożnika. Doginanie kolumn też nie pomaga, poza tym stoją za wąsko w stosunku do odległości od słuchacza żeby można to było zrobić.

Po wywleczeniu całego zestawu o metr w prawo (prawa wtedy stoi na środku przejścia do kuchni) robi się ok, poza basem, który dominuje z lewej strony (nie dziwne, gdy prawa kolumna ma za sobą prześwit).

Oczywiście na stałe tak sprzęt stać nie może. Przemeblowanie pokoju raczej nie wchodzi w grę - na ścianie ze sprzętem jest ekran projekcyjny, nad kanapą rzutnik, poprowadzone są kable w ścianach itd.

pokój jest wytłumiony w miarę, jest dywan, kanapy, na wielkim oknie są zasłony.

Zatem pytanie... czy w ogóle istnieją sensowne kolumny stereo które sobie poradzą w takich warunkach? bo obecny sprzęt gra tak fatalnie, że jedyne co mi przychodzi do głowy to sprzedaż... i wstawienie na jego miejsce jakiegoś kina domowego tylko do filmów. Muza niestety na słuchawkach, albo monitorkach bliskiego pola na komputerowym biurku w innym pokoju. ;/ W mieszkaniu nie ma innego pokoju na tyle dużego żeby można było tam wstawić podłogówki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91296-masakra-brak-stereofonii/

A sprawdzałeś takie ustawienie? To żółte - panele absorbujące szerokopasmowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę skomplementować Imacmana bo właśnie tak sobie rozmyślam nad twoim pokojem i w sumie ustawienie nie jest aż tak złe żeby był aż taki dramat,

bo rozstaw kolumn całkiem dobry a nawet bardzo dobry, odległość od przedniej ściany 89cm to jest całkiem OK, prawa kolumna na boki ma full miejsca i jedynie

lewa kolumna ma mało bo te 59cm to za wiele nie jest.

Myślę więc sobie że można by nieco zawęzić bazę czyli rozstaw kolumn ale bez ruszania prawej, zmniejszyć to do 2m przez co lewa kolumna jeszcze odsunie

się od ściany i będzie mieć ok 90cm luzu a to już bardzo ładnie.

Problemem największym jest miejsce w jakim siedzisz czyli właściwie na tylnej ścianie w strefie największych podbić i dudnień(tak przypuszczam).

Co gorsze nie masz gdzie wstawić ustrojów akustycznych.

I tu nagle Imacman, nie wiadomo jak i skąd!...hehehe...doznaje olśnienia(żarcik) i podaje tobie super rozwiązanie które po 1-eliminuje konieczność siedzenia pod tylną ścianą,

po 2- pozwala tobie dowolnie(no prawie) ustawiać bazę kolumn, rozstaw i odległości od ścian i po 3-daje tobie możliwość wstawienia kilku ustrojów akustycznych które

są konieczne nawet w lepszych akustycznie pomieszczeniach a co dopiero u ciebie.

Siedzenie na środku pokoju ma jednak też pewne wady ale korzyści są tu niewspółmiernie większe.

Jedyną wadą jest to że z reguły na środku pokoju jest tzw węzeł basowy czyli dziura w basie.

Polega to na tym że odbijające się od narożników i bocznych ścian fale basowe wracają na środek pokoju z tą samą siłą(prawie) ale z odwróconą fazą i nakładają się w tym samym

czasie na fale basowe biegnące z głośników. Jak wiemy wtedy fale te nakładają się na siebie a ich przeciwfazy powodują że te fale znoszą się wzajemnie.

Czyli kolumny puszczają bas a potem w ułamku sekundy odbite fale basowe wracają i znoszą się z tymi z kolumn. To takie tłumaczenie na skróty ale zrozumiesz o co chodzi.

I teraz co się dzieje? W pewnych miejscach pokoju basu będzie za dużo np w narożnikach, przy ścianach a na środku nie będzie go prawie wcale.

To i tak lepsze niż to co masz teraz bo jednak nie będzie dudnień, będzie stereofonia, będzie scena, będzie przestrzeń i pozostanie do powalczenia tylko o bas.

To tylko to nie jest tak prosto bo przekonasz się że nie będzie łatwo ale są i na to rozwiązania.

Wpierw powinieneś przestawić kolumny tak jak naszkicował tobie Imacman a potem posłuchać.

Może dziura basowa nie będzie aż tak wielka. W tej chwili mogę tylko gdybać bo akustyka czasem płata figle i może akurat w twoim pokoju nie będzie tak źle.

Wiele czynników o tym decyduje, np jaki są ściany, z czego, czy reagują jak częściowe pułapki basowe(ścianki z płyt KG) itd.

Imacman chyba coś bierze że taki pomysłowy.Ostatnio widziałem fajny film "Jestem Bogiem"...hehehe...fajne prochy mieli na pomyślunek...hehehe

Imacman, dzięki za szybka odpowiedź. Niestety takie ustawienie raczej odpada z powodów estetycznych, ponadto system służy też do nagłaśniania kina, a ekran, projektor i kable są już na tej "wejściowej" ścianie ;/

spróbowałem rozszerzyć bazę wg znalezionego tu wzoru - ,866 x Baza < odleglosc < 1,207 x Baza. Wyszło mi, że muszę miec bazę min 270cm, miałem 227.

Przesunąłem lewą kolumnę na tyle na ile się dało nie wjeżdzając w wejście, oraz mocno dogiąłem, żeby zminimalizować odbicia od lewej ściany. Scena się mocno poprawiła, natomiast bas dudni niemiłosiernie dalej z lewej. Dla testów zdjąłem bas z lewego kanału equalizerem (profesjonalnym pluginem do foobara, źródłem jest PC z DACem USB) i jest nieco lepiej ale bez rewelacji, jakoś to brzmi sucho (pewnie wciąż sobie dudni tylko ciszej, więc wrażenie jest trochę lepsze).

Prawa kolumna wjechała mi 45cm w prześwit do kuchni. Mogę na ścianie tego prześwitu postawić jakiś regał np na książki..

ale.. czy jest sens się tak bawić? lewej nie ruszymy, bo wejście i ekran, a bez tego to chyba conajwyżej uzyskamy jakiś mierny półśrodek ;/ nawrzucałem poduszek w ten narożnik żeby wytłumić, ale to nie daje efektu

Imacman chyba coś bierze że taki pomysłowy

Dzięki za uznanie :) Oczywiście miejsce siedzenia trzeba "poszukać" - dobrze zrobić to używając np dźwięków testowych:

Ukryta Zawartość

Wypalasz z nimi płytę, na talerz - odtwarzasz i chodząc po pokoju szukasz strzałek i węzłów dla danych niskich częstotliwości - zapisujesz lub robisz rysunek gdzie można ewentualnie umieścić miejsce odsłuchu.

Panele można tanio zrobić z wełny mineralnej i płyt meblowych lub kantówek - poszukaj w Akustyce, jest parę wątków ze zdjęciami. Tak je umieszczasz, aby "zniwelować akustycznie" stojącą kanapę z jednej strony.

Ustawienie dwóch za kolumnami pozwolą ograniczyć efekt SBIR - interferencji fali odbitej od ściany.

Ukryta Zawartość

Chyba zapomniałem jeszcze napisać, że okno ma szerokość 360cm i szyby od podłogi do sufitu. To może być chyba przeszkodą przy ustawieniu Imacmana? (które jest fajne, ale którego raczej nie mogę skorzystać, z powodów o których napisałem..)

Sly - dzięki za obszerne wskazówki. Co do zwężania bazy w obecnym ustawieniu, to raczej odpada - dźwięk nabiera oddechu dopiero przy bazie 270cm, węższa baza produkuje zgiełk.

Te 57cm to jest liczone do osi głośnika.. udało mi się zwiększyć do 60, przy dogiętych kolumnach od najbliższego jej narożnika do ściany jest 45 :(

Kolumny to Avance dana 509, mają bassrefleksy tylne.. czy zmiana na takie które miałyby BR z przodu pomogłyby? albo na takie przystosowane do pracy w narożnikach - ale wtedy znowu tylko jedna miałaby dobre warunki

dlaczego pisałem o KD - amplitnuery mają DSP który optymalizuje dźwięk, przynajmniej do filmów byłoby może w miarę (bo o muzie z czegoś takiego to chyba można zapomnieć?)

współczesne mieszkania to masakra dla audio ehh

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Imacman, dzięki za szybka odpowiedź. Niestety takie ustawienie raczej odpada z powodów estetycznych, ponadto system służy też do nagłaśniania kina, a ekran, projektor i kable są już na tej "wejściowej" ścianie ;/

spróbowałem rozszerzyć bazę wg znalezionego tu wzoru - ,866 x Baza < odleglosc < 1,207 x Baza. Wyszło mi, że muszę miec bazę min 270cm, miałem 227.

Przesunąłem lewą kolumnę na tyle na ile się dało nie wjeżdzając w wejście, oraz mocno dogiąłem, żeby zminimalizować odbicia od lewej ściany. Scena się mocno poprawiła, natomiast bas dudni niemiłosiernie dalej z lewej. Dla testów zdjąłem bas z lewego kanału equalizerem (profesjonalnym pluginem do foobara, źródłem jest PC z DACem USB) i jest nieco lepiej ale bez rewelacji, jakoś to brzmi sucho (pewnie wciąż sobie dudni tylko ciszej, więc wrażenie jest trochę lepsze).

Prawa kolumna wjechała mi 45cm w prześwit do kuchni. Mogę na ścianie tego prześwitu postawić jakiś regał np na książki..

ale.. czy jest sens się tak bawić? lewej nie ruszymy, bo wejście i ekran, a bez tego to chyba conajwyżej uzyskamy jakiś mierny półśrodek ;/ nawrzucałem poduszek w ten narożnik żeby wytłumić, ale to nie daje efektu

To masz pecha jeśli nie da się zmienić ustawienia systemu.

Poduszkami to możesz się porzucać z dziewczyną ale na bas nie pomogą.

Pozostaje tobie jedynie wyjście słuchawkowe i będziesz mieć super muze za relatywnie małą kasę.Dobre źródło, wzmacniacz słuchawkowy i jakieś dobre słuchawki.

Cena takiego systemiku zaczyna się od 3000zł i idzie w góre aż do...nawet nie pytaj ale za 6000-10000 zł można mieć słuchawkową wersję prawdziwego High Endu.

A jeśli myślisz że to drożyzna to tak grający normalny system to min 300 000zł.

Szczyt systemu słuchawkowego to STAX SR-009, wzmacniacz dzielony Wooaudio WES i dobre źródło np T+A, Esoteric, dCS itd i cena robi się 100 000zł...hehehe

Świat jest okrutny ale już za 6000zł skompletujesz fajny system słuchawkowy. Możesz też rzucić okiem na używki w dobrej cenie.

Pozdrawiam

Sly

mhm. spodziewałem się. wyjątkowo ten pokój jest niefortunny, widywałem systemy teoretycznie gorzej rozmieszczone, w mniejszych pomieszczeniach i grały znacznie lepiej. nie mieszkam sam i nie bardzo mogę ten pokój przeznaczyć na czysto odsłuchowy. ponadto nie znoszę siedzieć tyłem do okna.

rozumiem, że nie da rady tego narożnika wytłumić na tyle by kolumna zagrała w takiej odległości od niego? (albo znaleźć kolumny przystosowanej do grania w rogach)

słuchawek to będę raczej używał sporadycznie, więc 3000zł na system słuchawkowy to wolałbym nie wydać. może polecisz raczej coś na biurko? ;) monitory bliskiego pola z subem?

Imacman zaproponował najwłaściwsze ustawienie. Z tyłu sporo wolnej przestrzeni zdecydowanie sprzyja słuchaniu. Jak się bardzo chce zmienić wrażenia odsłuchowe, to wszystko jest możliwe. Poza tym w obecnej sytuacji siedzisz nieco za daleko (tak o pół metra spokojnie).

.

bliżej nie mogę siedzieć, bo tak jak napisałem, mam też projektor i spory ekran, od którego znowu trzeba siedzieć daleko. nie dam rady mieć w jednym pokoju dwóch par kolumn, osobno do filmów i muzy.

chyba jednak nie da się pogodzić kina i stereo w jednym pokoju

pytanie - czy kino domowe 5.1 da radę w takim ustawieniu jak teraz? z założeniem wykorzystywania go do filmów, do muzyki to jako tło najwyżej... teraz stereo nawet nie da rady wykorzystać do grania w tle, bo jest po prostu denerwujące

Kiedyś też stawiałem na KD - do tej pory dużo się zmieniło. HK AVR255 stoi i się kurzy. Doszedłem do wniosku, że jednak stereo niż KD. Szkoda, że nie możesz przenieść ekranu i kabli oraz projektora.

Może faktycznie lepszym wyjściem będzie system słuchawkowy, ale trzeba to lubić.

bliżej nie mogę siedzieć, bo tak jak napisałem, mam też projektor i spory ekran, od którego znowu trzeba siedzieć daleko. nie dam rady mieć w jednym pokoju dwóch par kolumn, osobno do filmów i muzy.

chyba jednak nie da się pogodzić kina i stereo w jednym pokoju

pytanie - czy kino domowe 5.1 da radę w takim ustawieniu jak teraz? z założeniem wykorzystywania go do filmów, do muzyki to jako tło najwyżej... teraz stereo nawet nie da rady wykorzystać do grania w tle, bo jest po prostu denerwujące

No cóż....czego od nas oczekujesz? Cudów ? Na każdą propozycję odpowiedź jest....Nie bo coś tam....

- zmiana ustawień systemu?....Nie bo....

- zmana miejsca siedzenia bez zmiany ustawienia systemu?....nie bo....

- system słuchawkowy ?....nie bo....

Pytasz czy są kolumny do wystawiania w narożniki? Są ale jest ich niewiele i dudnienia basu nie zmienią bo to nie jest wina kolumn tylko pokoju.

Czy coś jeszcze można zrobić ? Można zastosować procesor aktywnej korekcji pokoju np Lyngdorf DPA-1 i bedzie dużo lepiej ale on kosztuje ok 17000 zł.

A ty kasy wydać nie chcesz więc odpowiedź na twoje pytanie brzmi....Nie,nie będziesz miał dobrego stereo w tych warunkach i przy tych założeniach że źadne zmiany nie są możliwe bo z różnych względów ich nie akceptujesz.

Co gorsze problem nie zniknie przy kinie domowym bo fatalny układ sprzetu, ustawienia i akustyki pozostanie ten sam.

Te lepsze amplitunery kina domowego mają dość skuteczną korekcję cyfrową więc trochę lepiej powinno być ale mówię te lepsze, niestety droższe bo te tanie to mają kiepskie korektory które nie poradzą sobie z tak złą akustyką i bedzie tylko kaszana.

Ale są też inne hobby. Świat nie kończy się na muzyce. Nic na siłę.

sly, spokojnie, cudów nie oczekuję i cudów nie spodziewałem się. przeniesienie sprzętu w moim przypadku oznaczałoby w zasadzie remont, chyba nie muszę mówić, że to spory kłopot.. poza tym nie mieszkam sam i cóż, pokój musi dobrze wyglądać. dlatego chciałem spytać o sens przeznaczenia pokoju na KD, korzystając z istniejącej instalacji i sensownie umieszczonego ekranu. rozumiem, że musiałbym kupić amplituner z wyższej półki...

Imacman, ja zaczynałem od stereo właśnie i nawet nie myślałem o KD dopóki.. sytuacja mnie nie zmusiła, heh :)

Witam - a co zrobić żeby na środku takiego przykładowego pomieszczenia uzyskać bas. Dodam własnie że siedzę w około 2/3 długości pokoju. Mam podobne ustawienie, sprzęt zacny a niskich brak. Dziękuję.

Witam - a co zrobić żeby na środku takiego przykładowego pomieszczenia uzyskać bas. Dodam własnie że siedzę w około 2/3 długości pokoju. Mam podobne ustawienie, sprzęt zacny a niskich brak. Dziękuję.

Podałem rozwiązanie powyżej:

Oczywiście miejsce siedzenia trzeba "poszukać" - dobrze zrobić to używając np dźwięków testowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wypalasz z nimi płytę, na talerz - odtwarzasz i chodząc po pokoju szukasz strzałek i węzłów dla danych niskich częstotliwości - zapisujesz lub robisz rysunek gdzie można ewentualnie umieścić miejsce odsłuchu.

Można też "posiłkować" się kalkulatorem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie,nie będziesz miał dobrego stereo w tych warunkach i przy tych założeniach że źadne zmiany nie są możliwe bo z różnych względów ich nie akceptujesz.

Co gorsze problem nie zniknie przy kinie domowym bo fatalny układ sprzetu, ustawienia i akustyki pozostanie ten sam.

Te lepsze amplitunery kina domowego mają dość skuteczną korekcję cyfrową więc trochę lepiej powinno być ale mówię te lepsze, niestety droższe bo te tanie to mają kiepskie korektory które nie poradzą sobie z tak złą akustyką i bedzie tylko kaszana.

W pełni popieram kolegę sly30. Mam podobny problem jak ty (nawet większy) - wystarczy, że na próbę zmienisz ustawienie kolumn tak jak proponowali koledzy to od razu zobaczysz różnicę. Tak duża asymetria odległości kolumna-ściana powoduje zaburzenia stereofonii.

Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to rozdzielenie obu systemów.

Zmień ustawienie kolumn do stereo i dokup sobie elegancki fotel/pufę do słuchania.

Dokup jakiś system 5.1 z niedużymi satelitami (Boston Acustic XS, Harman-Kardan) do kina w zupełności wystarczy ale muzyki słuchać na tym się nie da.

Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to rozdzielenie obu systemów.

Kolega KTM777 dobrze radzi, może to rozwiązanie będzie na tyle optymalne, że spełni Twoje oczekiwania.

dlatego chciałem spytać o sens przeznaczenia pokoju na KD, korzystając z istniejącej instalacji i sensownie umieszczonego ekranu.

Mam dla Ciebie złą wiadomość. Jeżeli do tej pory w stereo nie udało się złapać sceny i wszystko brzmi nawet w tle denerwująco, to nie licz na satysfakcjonujące efekty w kinie domowym. Tam też po części plany z przodu są efektem stereofonii.

.

Ustawiłem kolumny wg planu Imacmana... wow. No jest różnica. Przesłuchałem kilka utworów i ... no w takim wydaniu to ich nie słyszałem na tym sprzęcie, nawet w poprzednim mieszkaniu. Dźwięk ładnie wypełnia cały pokój, można się w nim rozpłynąć. Nawet bez wytłumienia, więc jest jeszcze pole do dalszej poprawy. Lepiej jest jednak trochę dalej ustawić miejsce odsłuchowe niż na rysunku, no i to powoduje, że przestaje mieścić się stół ;/ generalnie takie ustawienie robi masakrę w pokoju :) heh. spróbuję może jeszcze na ścianie przeciwległej do tej na której jest aktualnie...

A może wymiana kolumn na monitory pomoże. Nie sieją basem po podłodze i mogą dać dobry przekaz stereofoniczny. Kino wspierasz subem więc wymiana na dobrego suba np. REL, Veodyne moze byc ciekawa. Kino zyska i jak bedziesz chciał to uzupełni bas w stereo.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

monitory + sub? ciekawy pomysł, sub nie byłby w rogu więc nie dudniłby... ale chodzi też o scenę - tutaj chyba nic się nie zmieni? monitory nie mają chyba większej tolerancji na pracę przy ścianie...

monitory nie mają chyba większej tolerancji na pracę przy ścianie...

Tylko szukaj takich które mają BR z przodu,jak chcesz postawić blisko ściany.

monitory + sub? ciekawy pomysł, sub nie byłby w rogu więc nie dudniłby... ale chodzi też o scenę - tutaj chyba nic się nie zmieni?

Z monitorami może być nawet lepiej.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

frost, chodzi o to, że w obecnym układzie z kolumnami scena to masakra, właściwie to jej nie ma. kolumna stoi za blisko lewej ściany, nie tylnej. zestaw stoi bardzo asymetrycznie względem pomieszczenia. tak jak na rysunku.. wymiana na monitory tu pomoże?

Swego czasu używałem monitorów (KEF IQ30)i nie było źle jezeli chodzi o dźwięk.Jedna kolumna stała bardzo blisko ściany(chodzi o bok),druga miała przynajmniej 2 razy większą odległość,no ale u ciebie jest trochę więcej w przypadku prawej,najlepiej byłoby postawić tak jak radzi Imacman.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

frost, chodzi o to, że w obecnym układzie z kolumnami scena to masakra, właściwie to jej nie ma. kolumna stoi za blisko lewej ściany, nie tylnej. zestaw stoi bardzo asymetrycznie względem pomieszczenia. tak jak na rysunku.. wymiana na monitory tu pomoże?

Dobrze, ze dałeś się namówić na chociaż chwilowe przestawienie zestawu. Może pozytywne zmiany jakie usłyszałeś pociągną Cię do lekkiej reorganizacji salonu :) W obecnym ustawieniu nie ma się co dziwić, ze jest źle, jak dźwięk ucieka w stronę jadalni. Tak czy tak, życzę pójścia w najlepsze możliwe ustawienie z pozytywnym odzewem ze strony żony :)

.

monitory + sub? ciekawy pomysł, sub nie byłby w rogu więc nie dudniłby... ale chodzi też o scenę - tutaj chyba nic się nie zmieni? monitory nie mają chyba większej tolerancji na pracę przy ścianie...

Ja mam monitory JMlab Point Source oddalone od ściany 80 cm efekt sceny 3D jest bardzo dobry. Tu masz trochę na ten temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky, z tego co czytam, to są specjalne głośniki o wąskiej wiązce promieniowania - zatem mniej im przeszkadza bliskość ściany? a masz je rozmieszczone symetrycznie względem pokoju czy asymetrycznie jak u mnie? no i ja mam do ściany 60cm od osi głośnika ;( 80 to już jest powyżej zalecanego minimum więc pewnie jest dobrze...

Lucky, z tego co czytam, to są specjalne głośniki o wąskiej wiązce promieniowania - zatem mniej im przeszkadza bliskość ściany? a masz je rozmieszczone symetrycznie względem pokoju czy asymetrycznie jak u mnie? no i ja mam do ściany 60cm od osi głośnika ;( 80 to już jest powyżej zalecanego minimum więc pewnie jest dobrze...

Monitory w przeciwieństwie do podłogówek mają mniejsze wymagania, 50 cm powinno wystarczyć. Głośniki mam ustawione asymetrycznie.

okey.. żeby podpiąc monitory z subem, wymagany jest amplituner wielokanałowy? czy są jakieś rozwiązania typu sub przelotowy, który da się podpiąć do analogowego zwykłego wzmaczniacza stereo a kolumny do suba?

okey.. żeby podpiąc monitory z subem, wymagany jest amplituner wielokanałowy? czy są jakieś rozwiązania typu sub przelotowy, który da się podpiąć do analogowego zwykłego wzmaczniacza stereo a kolumny do suba?

Do stereo możesz używać monitorów ze zwykłym wzmacniaczem stereo a sub podpinasz kablem RCA-Chinch do wzmacniacza pod wyjście Tape Out. Pamiętaj...pod wyjście a nie pod wejście.

Na chłopską logikę sub musi otrzymać sygnał ze wzmacniacza czyli musi być podłączony pod te gniazda RCA gdzie wzmacniacz wypuszcza z siebie sygnał a najczęściej jest to tzw tape out które pierwotnie

służyło do wyposzczenia sygnału na magnetofon żeby można było nagrywać.

Jest to jasne i proste?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.