Skocz do zawartości
IGNORED

Cicha głowica termostatyczna do grzejnika.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tylko mi przeszkadza (teraz w zimie) szum wody przepływającej przez głowicę? ;) To potrafi pracować na prawdę stosunkowo głośno. Używam zwykłej głowicy typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś z Was się przesiadł z takiej zwykłej, na te nowe elektroniczne typu:

Ukryta Zawartość

?

Czy przy elektronicznych jest w ogóle ciszej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tak będziesz słyszał grzejnik bo jest jeszcze szum przepływającej wody przez rury na wlocie i wylocie grzejnika. Prościej sobie radzić z tym nagrzewając pokój wcześniej trochę na zapas a do odsłuchu zakręcanie grzejnika. Czasami po prostu starczy nowa głowica bo niektóre z czasem zaczynają hałasować ponad normę bo się zakamieniają itp, może w tym kłopot?

Przy elektronicznych pewnie nie jest ciszej bo i tak woda przechodzi przez zwężenie, nie ważne czy sterowane gałką czy elektronicznie, tu chyba będzie ważny dobrej jakości zawór, może jakiś ceramiczny albo coś?

Ja u siebie słyszę pracującą pompkę wymuszonego obiegu CO, nawet w grzejnikach bez regulatorów. Wyjściem okazał się obieg grawitacyjny. Pompka działa tylko w czasie grzania ciepłej wody do mycia.

Ja u siebie słyszę pracującą pompkę wymuszonego obiegu CO, nawet w grzejnikach bez regulatorów. Wyjściem okazał się obieg grawitacyjny. Pompka działa tylko w czasie grzania ciepłej wody do mycia.

Mam pompkę wody, wspomagającą obieg, ale kiedy zakręcę grzejnik, lub odkręcę na max, to jest całkiem cicho przy zakręconym i dużo ciszej od typowego ustawienia na ~3 przy odkręconym na max.

Jeśli te elektroniczne działają na zasadzie "otwarty lub zamknięty", to powinno być ciszej. Jeśli natomiast działają na zasadzie płynnej regulacji otworu, to pewnie będzie tak samo jak przy tych zwykłych.

Jeśli te elektroniczne działają na zasadzie "otwarty lub zamknięty", to powinno być ciszej. Jeśli natomiast działają na zasadzie płynnej regulacji otworu, to pewnie będzie tak samo jak przy tych zwykłych.

Pytanie czy mogą tak działać - co będzie jak akurat w całym domu się zamkną i jak zniesie to pompka. No i zamiast kawitacji na zwężeniu będą odgłosy przełączania zaworu.

Przykręć głowicę (zamknij), a podkręć wzmaka - jak dobry piecyk to podgrzeje trochę ;-)

A tak na poważnie. W zależności od instalacji niekiedy potrafią hałasować - u siebie zauważyłem, że w zalezności od pomieszczenia/pokoju różne jest natęzenie tego hałasu, w zależności czy jest to początek obiegu czy koniec. Na szczęście tam gdzie słucham nie jest to uciążliwe nawet przy cichym słuchaniu.

A tak wogóle to najbezpieczniejsze audiofilsko jest ogrzewanie podlogowe ;-)

Prze głowicę nie płynie żadna woda. Woda płynie przez zawór którym ta głowica steruje. A głowica czy taka czy siaka działa płynnie. Lepiej zmienić pompę na sterowana elektronicznie. W momencie przymknięcia się zaworów ona zmieni sobie obroty.

Nie wgłowicy problem.Szum powoduje pompa cyrkulacyjna.Woda jako dobry nośnik fali dżwękowej daje słyszeć ja dość daleko.Dodatkowo szum może być wywołany wewnętrznym oporem przepływu z uwagi na kamień na ściankach rur.

Szumi woda w przymkniętym częściowo zaworze termostatycznym. Nie jest to żaden dźwięk od pompy. Pompa elektroniczna z charakterystyką ustawioną na utrzymanie stałego ciśnienia powinna sprawę załatwić. Ewentualnie zawór przelewowy między zasilaniem, a powrotem.

W momencie przymknięcia się zaworów ona zmieni sobie obroty

i tak szumi słyszalnie, nie słychać wcale tylko w dużych instalacjach, np. dom 3 kondygnacje po 300m2

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zbyt głośna praca instalacji c.o. może być wynikiem błędów projektowo-wykonawczych. Mam instalację c.o. zaprojektowaną i wykonaną przez siebie. Działa ponad 10 lat i żadnych szumów nie słyszę, ani pracy pomp obiegowych - a są w niej trzy ((jedna elektroniczna do c.o. i dwie "zwykłe"do c.w.u.) lub zaworu mieszającego czterodrożnego, czy też stukania zaworów grzejnikowych. Jedynym odgłosem są delikatne stuknięcia sterownika pokojowego w momencie włączania i wyłączania się. Szum w instalacji może być wynikiem nieodpowiedniego dobrania przekrojów rur. To o czym pisze Raziel - elektroniczna pompa obiegowa lub baypass - zapobiega jedynie stukaniom zaworów grzejnikowych wynikającym z nagłej zmiany ciśnienia w instalacji c.o.

Stukający zawór? Szum na zaworach jest skutkiem zbyt dużego przepływu przez niego i tyle. Być może jest za bardzo skryzowany i w momencie gdy głowica go przymyka powstaje szum. Jeśli szum jest na wszystkich tzn. że pompa ma za duża wydajność. Jeśli ma za duża wydajność to po zmianie biegu na niższy hałas powinien się uspokoić, a komfort cieplny nie powinien się pogorszyć. Trzeba tylko spróbować.

Zbyt głośna praca instalacji c.o. może być wynikiem błędów projektowo-wykonawczych. Mam instalację c.o. zaprojektowaną i wykonaną przez siebie. Działa ponad 10 lat i żadnych szumów nie słyszę, ani pracy pomp obiegowych - a są w niej trzy ((jedna elektroniczna do c.o. i dwie "zwykłe"do c.w.u.) lub zaworu mieszającego czterodrożnego, czy też stukania zaworów grzejnikowych. Jedynym odgłosem są delikatne stuknięcia sterownika pokojowego w momencie włączania i wyłączania się. Szum w instalacji może być wynikiem nieodpowiedniego dobrania przekrojów rur. To o czym pisze Raziel - elektroniczna pompa obiegowa lub baypass - zapobiega jedynie stukaniom zaworów grzejnikowych wynikającym z nagłej zmiany ciśnienia w instalacji c.o.

Jesteś hydraulikiem?

Stukający zawór? Szum na zaworach jest skutkiem zbyt dużego przepływu przez niego i tyle. Być może jest za bardzo skryzowany i w momencie gdy głowica go przymyka powstaje szum. Jeśli szum jest na wszystkich tzn. że pompa ma za duża wydajność. Jeśli ma za duża wydajność to po zmianie biegu na niższy hałas powinien się uspokoić, a komfort cieplny nie powinien się pogorszyć. Trzeba tylko spróbować.

jestes hydraulikiem?

I tak będziesz słyszał grzejnik bo jest jeszcze szum przepływającej wody przez rury na wlocie i wylocie grzejnika. Prościej sobie radzić z tym nagrzewając pokój wcześniej trochę na zapas a do odsłuchu zakręcanie grzejnika. Czasami po prostu starczy nowa głowica bo niektóre z czasem zaczynają hałasować ponad normę bo się zakamieniają itp, może w tym kłopot?

Przy elektronicznych pewnie nie jest ciszej bo i tak woda przechodzi przez zwężenie, nie ważne czy sterowane gałką czy elektronicznie, tu chyba będzie ważny dobrej jakości zawór, może jakiś ceramiczny albo coś?

jesteś hydraulikiem?...........wpis na 102))

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jesteś hydraulikiem?

(...)

Mądralo! Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem to co napisałem, to wiedziałbyś, że mam większe pojęcie o c.o. niż wielu tu piszących o audio. I nie tylko.

Mądralo! Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem to co napisałem, to wiedziałbyś, że mam większe pojęcie o c.o. niż wielu tu piszących o audio. I nie tylko.

Nawet zapytać sie nie można?

Zazwyczaj w/g mnie głowice i same termostaty powinni posiadac podobnie jak w audio dedykację-wtedy wsio gra.

Gdy po 15 latach dwie głowice mi ciekły wymieniłem głowice razem z termostatami-tez jest ok.

Dziadku Włodku z chęcia napił bym sie z Tobą grzańca made in ja....wtedy po nim tak ciepło,że niepotrzebne grzejniki))..........pozdr.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nawet zapytać sie nie można?

Zazwyczaj w/g mnie głowice i same termostaty powinni posiadac podobnie jak w audio dedykację-wtedy wsio gra.

Gdy po 15 latach dwie głowice mi ciekły wymieniłem głowice razem z termostatami-tez jest ok.

Dziadku Włodku z chęcia napił bym sie z Tobą grzańca made in ja....wtedy po nim tak ciepło,że niepotrzebne grzejniki))..........pozdr.

Pytać zawsze można, a nawet trzeba! W ten sposób też nabywałem doświadczenie, aby zrobić to samodzielnie. Działa. Jeszcze 5 lat i też pewnie będę coś wymieniał - jako pierwszy obstawiam kocioł. ;-)

szanowny kolego. jestem hydraulikiem . nie będę analizował przyczyny, natomiast podam ci 3 sposoby na przeprowadzenie prób usunięcia szumów powstających przy przepływie wody przez zawór grzejnikowy:

1. jeżeli zawór jest wyposażony w tzw. podwójną regulację (nastawę wstępną) tj. element pozwalający na zrównoważenie hydrauliczne całego układu grzewczego spróbuj ten element przekręcić tak aby "przysłona" była jak najmniejsza .

2. jeżeli pompa jest wyposażona w przełącznik prędkości spróbuj zmniejszyć prędkość obrotową pompy pamiętając o tym, aby po zmianie prędkości i ewentualnym ustąpieniu szumów sprawdzić jakość ogrzewania w grzejnikach najbardziej oddalonych od źródła ciepła.

3. najbardziej prawdopodobną przyczyna zjawiska jest niewłaściwe wykonanie samego zaworu grzejnikowego, w tym przypadku należy go po prostu wymienić.

pozdrawiam i życzę ciszy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.