Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne zachowanie CD

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś wie co jest nie tak z tym cedekiem:

-Bardzo długo szuka utworów, pierwsze 3 utwory nawet nie łapie.

-Laser bardzo nerwowo szuka utworów, zahowuje się jak drukarka :)

-Kiedy wybieram ostatni utwór na płycie to laser uderza o obudowę napędu i słychać przeskakujące zębatki.

-Kiedy chcę przesunąć utwór do przodu, jest dokładnie odwrotnie, zaczyna się cofać.

Na poczatku był całkiem martwy, winne były stabilizatory napięcia, potem wszystko ustawione według serwisówki ale dalej coś jest nie tak.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/91425-dziwne-zachowanie-cd/

Poważnie?

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie mam pojęcia ale niestety kilku serwisantów już widział :(

Był testowany na oscyloskopie, moc lasera też w normie i niestety kicha.

tu widać zachowanie lasera, szczególnie od 1:00 i od 3:00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można spróbować jeszcze ustawić kąt nachylania lasera, jeden z 2 wodzików powinien być regulowany, kiedyś podarowałem tak 2 życie leciwemu dvd, ustawiałem metodą prób i błędów

Trochę poeksperymentowałem i powiem tak:

-Zmniejszanie/zwiększanie mocy lasera absolutnie nic nie zmienia więc zostawiłem jak było.

-Kręcenie potencjometrami od focusu niewiele dało, teraz przynajmniej przewija do przodu zamiast w tył.

Najlepszy efekt dało przytrzymywanie lasera palcem żeby tak nie wariował, pytanie tylko skąd owa wariacja się bierze. Teraz też się zorientowałem że w tym cedeku jest przekaźnik, niestety się nie załącza, tam też coś jest nie tak.

NAKAMICHI OMS-5

2 x TDA1540D – SAA7030

HLPL 030020 / CA80255A (NEC)

To samo siedzi w OMS7.

to chyba laser sanyo

po prostu juz zobie zdechł a ze pewnie o ten laser trudno :)

A kto mierzył moc lasera i czym do tego trzeba specjalistyczny sprzęt który prócz naprawę zawodych serwisów nikt nie ma :)

Mogę mieć drugi laser, to nie problem. Gość bynajmniej zawodowiec :)

No nic, najwyżej będzie fajny przycisk do papieru. Szkoda bo wygląda praktycznie jak ze sklepu.

Jednak laser to na pewno nie jest, kiedy puszczę go do 1szego utworu to każdą płytę czyta bez problemu, żebym tylko nie chciał zmienić utworu na następny, bo wtedy wariuje. Wydaje mi się że jest kompletnie rozregulowany, chyba czas najwyższy zaopatrzyć się w oscyloskop.

Zmierzyłem też napięcie na przekaźniku na wyjściu, ma 8 pinów, na 2 pierwszych jest odpowiednio -0.34V i -0.98V, niezależnie czy cedek gra czy stoi włączony. Na reszcie jest 0V.

Mi w Nakamichi 4 (inna konstrukcja) też przeskakiwało, no może nie tak bardzo. Myślałem, że kończy sie laser, Nic z tego, jak opisano wyżej, pomogło przeczyszczenie i nasmarowanie tego co trzeba. Od pół roku chodzi bez najmniejszego zająknięcia. W drugim Nakamicho OMS5E, nowszy model od Twojego, smar był już bardzo zgęstniały. Jak tego jeszcze nie zrobiłeć, spróbuj, a nuż.

Przesmarowałem wsio, wymieniłem paski ale to jednak nie to. Sam laser rusza się bez żadnego oporu.

Tak, wszystko oryginały w bdb stanie. Na CD-Rach dzieje się to samo.

Przewaznie kolego woytyl cd z tego okresu mają lasery nie do zajechania

I czytają prawie wszystko z płytami chodnikowymi włącznie

Mistrzami w tej dziedzinie były CDM philipsa

wiem że są nie do zajechania, laser nie jest pierwszą rzeczą która się tam może zepsuć, mam mrantza 84 i jest zbudowany tak że chyba z karabinu trzeba go ostrzelać żeby przestał czytać, ale na nagrywanych płytach słychać trzaski w czasie odtwarzania i są problemy ze zmianą utworów.

Problem na pierwszy rzut oka wydaje się być w samym bloku lasera jak i/lub położeniu całej głowicy względem CD. Może kiedyś upadł?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.