Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman LR-6500? Monitor Audio RX czy BX w kinie?

lothian

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie przeprowadzki do nowego mieszkania i chciałem przy okazji przemodelować swój sprzęt. Sprawę stereo w osobnym pokoju mam już załatwioną. W salonie chciałbym mieć wreszcie prawdziwe kino, nie klasy Hi-End, tylko porządne kino;) Prawdopodobnie źródłem będzie używany NAD Viso Five, bo mogę kupić z pewnego źródła i podobało mi się zawsze brzmienie NAD. Ewentualnie rozważam jeszcze Luxman LR-6500 (tutaj minus ten, że muszę sie zdecydować w ciemno, bo nie mam możliwości odsłuchu-sprzęt kumpla z Niemiec).Czy ktoś słuchał może tego Luxmana? Kupuję używany tylko z pewnego źródła, bo już kiedyś się na niepewnych źródłach używek przejechałem.

Do tego chciałbym zestaw kolumn Monitor Audio i zastanawiam się czy wystarczy seria Bronze z BX6 na frontach czy może warto dopłacać do serii RX - w tym przypadku będę musiał rozłożyć zakupy elementów w czasie, bo dużo droższe (wiadomo remont już trochę kasy pochłonął). Czy będzie zauważalna różnica w brzmieniu? Będzie to grało przede wszystkim - kino, radio, CD (kolejność nieprzypadkowa) na pow. ok 20m2. Miałem wcześniej RX6 na 12m2 i byłem zadowolony z dźwięku stereo, ale nie wiem czy na 20m2 RX6 nie będą za małe i czy warto dopłacać do pozostałych elementów serii RX? Doczytałem w specyfikacji kolumn, to seria RX jest 6 Ohmowa, a seria BX 8 Ohm (czyli do kina jak znalazł). Do tej pory w stereo nie miało to dla mnie takiego znaczenia, ale czy ma to duże znaczenie w przypadku kina domowego?

Będę wdzięczny za pomoc.

Luxman LR-6500 - nie ma czegos takiego.To nie jest oryginalny Japoński wzmacniacz od legendarnego Luxmana.

Tania podróba.Na allegro sprzedaja kolumny "Luxmana" - pasują do tego amplitunera:)No i cena jak w biedronce.

Nie ma sie nad czym zastanawiac.

Polecam NADa.Ja mam T747 i jestem nawet bardziej niż zadowolony.

Moim skromnym zdaniem warto kupić droższe kolumny.Słychac różnice bez wysilania.

Tymi "Ohmami" sie az tak nie przejmuj.Pozatym w specyfikacjach sa takie bajki napisane ze głowa mała.

W rzeczywistości kilka razy sie spotkałem ze było dokładnie odwrotnie niz w papierach.

Dzięki za odpowiedź. Chociaż podobno ten Luxman był kupiony w oficjalnej dystrybucji w Niemczech (wyprodukowany podobno jeszcze w czasach gdy Luxman połączony był z Alpine). A co do Ohmów to w testach RX6 mają 4Ohmy a w opisie 6Ohmów.

ostroznie z tymi luxmanami LR. w berlinie widzialem to na wyprzedazach za jakies smieszne kwoty. na alegro tez bylo pare sztuk. 6500 to chyba najnizszy lub jeden z nizszych modeli tej serii wiec nie spodziewaj sie ze to fajnie zagra. RX6 z pewnoscia nie sa zbyt male do 20mkw ale podlacz je do czegos przynajmniej na poziomie marantz serii 7.. lub onkyo 8..

RX6 wystarczą na 20m, choć do kina MA rewelacyjne nie są

rozejrzałbym się na Twoim miejscu za Paradigmami z nowej serii lub Oli Roth, mimo że tańsze (zwłaszcza Roth) to powinny wypaść lepiej od MA BX/RX, będą znacznie bardziej efektowne i wyraziste, z lepszym basem (choć to bez znaczenia jeśli będzie sub, chyba że będziesz słuchał bez)

Te Luxmany to były sprzedawane po promocyjnych cenach, bo akurat wtedy ktoś inny kupił Luxmana i zmienił się wtedy image(i logo) firmy. Chyba na dzień dzisiejszy raczej odpuszczę tego Luxmana. A co do Paradigmów, chodzi o Millenia? Bo to takie filigranowe kolumny jak dla mnie, choć cena zachęcająca. Rothy wyglądają nieźle, tylko muszę poczytać trochę opinii.

Sprawdziłem Paradigmy i posłuchałem. Bas zagłusza moim zdaniem resztę pasma, raczej odpadają. Roth Oli polecają, ale grają tak bez wyrazu, choć porządnie. Ale nie umywają się moim zdaniem graniem do Monitor Audio, może po prostu lubię "brytyjskie' granie;)

Trochę podrążyłem pochodzenie amplitunera LR-6500 - znajomy sprawdził historię tego Luxmana u znajomego dystrybutora, ja poszukałem trochę w necie. Historia wygląda tak - chińska firma Blue Lake AV zakupiła kiedyś (chyba 2001r.) fabryki Luxmana w Chinach i rozpoczęła produkcję urządzeń, które tam zostały zaprojektowane i miały być wdrożone do produkcji przez Luxmana. Rozpoczęła dystrybucję wykorzystując stare kontakty Luxmana z Chin i stare logo (w koncu na maszynach już było). W międzyczasie markę Luxman kupił IAG (Internetional Audio Group) przeniosła produkcję do Japonii, zmieniła logo na sprzęcie (żeby odróżnić się od Blue Lake) i wytoczyła proces przeciwko bezprawnemu używaniu logo Luxmana. Proces IAG wygrała;) Tak więc powstałe m.in. LR-6500, LR-7500, LR-8500 i DVA-250 powstały na liniach i projekcie Luxmana bez wiedzy tegoż;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.