Skocz do zawartości
IGNORED

Wietrzny Mozart ;)

samotulinus

Rekomendowane odpowiedzi

Po około dwóch miesiącach słuchania wyłącznie jazzu we wszelkich jego przejawach zapragnąłem klasyki - muzyki zaplanowanej, uporządkowanej, dopracowanej do najdrobniejszych detali.

Przez ok. 30 lat kolekcjonowania nagrań uzbierały mi się całe sterty kompaktów, ale jak dotąd zabrakło w mojej kolekcji… koncertów na instrumenty dęte Mozarta. Jest to o tyle dziwne, niewytłumaczalne, że w czasach kiedy grałem na oboju zachwycałem się tymi utworami a podczas studiów marzyłem, aby wykonać z kolegami Symfonię koncertującą na klarnet, obój, fagot i róg, a nawet zacząłem rozczytywać swoją partię. Potem wlazłem w symfonikę, muzykę dawną, chóralną i jakoś zapomniałem o tych wdzięcznych Mozartowskich perełkach. Przypomniałem sobie o nich za sprawą najnowszych nagrań Orchestra Mozart pod batutą Abbado. Ponieważ próbki na YouTube brzmiały zachęcająco zamówiłem dwie pierwsze płyty dętego cyklu:

mozart1.jpgmozart2.jpg

Wcześniej, bardzo spodobały mi się koncerty skrzypcowe z Carmignolą, ale do sięgania po następne nagrania Orchestra Mozart zniechęciły mnie trochę Koncerty Brandenburskie. W przypadku koncertów na instrumenty dęte Mozarta fakt, że soliści grają na współczesnych instrumentach a nie na rekonstrukcjach okazał się dla mnie atutem. Niesamowita lekkość brzmienia orkiestry prowadzonej od pierwszego pulpitu przez Carmignolę w połączeniu ze znakomitym doborem solistów dała rewelacyjny efekt. Ten włoski waltornista Alessio Allegrini jest po prostu niesamowity - absolutna światowa czołówka młodszego pokolenia wirtuozów tego instrumentu (już w wieku 23 lat został koncertmistrzem Teatro La Scala pod Mutim, a prowadził sekcję waltorni również w wielu innych renomowanych orkiestrach, z Berliner Philharmoniker włącznie). Jakaż to przyjemność posłuchać tego instrumentu bez najmniejszej obawy o kiksy i niedoróbki intonacyjne. Czysta perfekcja.

Jeśli ktoś poszukuje miłego relaksu przy bardzo wdzięcznej, optymistycznej muzyce w znakomitych interpretacjach, tych nagrań nie może zignorować. Dla wstępnej orientacji przygotowałem dźwiękową zajawkę, aby każdy według własnych kryteriów mógł ocenić, czy gra warta świeczki. Będzie to końcówka cyklu wariacji wieńczących Symfonię koncertującą, temat drugiej części Koncertu podwójnego na flet i harfę (spopularyzowany w „Amadeuszu”) oraz fragment finałowego ronda z Koncertu Es-dur na róg i orkiestrę K. 495:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/91474-wietrzny-mozart/

a co ma wspólnego z wiatrem?

Wind instruments. :)

Przez ok. 30 lat kolekcjonowania nagrań uzbierały mi się całe sterty kompaktów, ale jak dotąd zabrakło w mojej kolekcji… koncertów na instrumenty dęte Mozarta.

Ciekawostka, bo u mnie jest podobnie, choć lubię te perełki.

Chociaż... jedna płytka z koncertami przypadkowym zbiegiem okoliczności jest właśnie w drodze do mnie, więc też zacząłem pomału nadrabiać "braczki".

Natomiast od wieków przepadam za niepozornym KV 452 - utworem, który sam Mozart w swoim czasie określił jako bodajże swój "najlepiej napisany". Niewiarygodny ideał proporcji.

Lubicie? (dla niezorientowanych - chodzi o kwintet Es-dur na fortepian i dęciaki).

https://www.audiostereo.pl/topic/91474-wietrzny-mozart/#findComment-2390723
  • 1 miesiąc później...

41r-6cAwVUL._SL500_AA300_.jpg

Jak kupowałem w Empiku Goulda, to widziałem wznowienie tego nagrania za 19,99 pln:

mozart-horn-concertos-nos-1-4-quintet-k452_philharmonia-orchestra-dennis-brain-99903504045_6783282_300.jpg

Chyba "dziadzieję". Zaczynam się poważniej interesować Mozartem... ;)

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

https://www.audiostereo.pl/topic/91474-wietrzny-mozart/#findComment-2433798

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.