Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowe i IC do 4 tys. zł

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Do skompletowania mojego pierwszego poważnego zestawu audio zostało tylko dokupienie dwóch kabli. Mianowicie głośnikowych i interkonektu, niestety nie bardzo wiem od czego zacząć moje poszukiwania. Budżet jaki pozostał to ok. 4 tys. zł. Szukam oczywiście kabli używanych. Jak na razie mój zestaw wygląda następująco:

ProAc S100 + Unison Research S6 + Linn Ikemi + PS Audio AC-12 + Shunyata Diamondback + Supra Sword Jumper

Zależy mi na otwartym i przestrzennym dźwięku, pełnym powietrza z wyraźnie zarysowaną sceną. Chciałbym aby było dużo dobrze kontrolowanego basu. Nie lubię dźwięku suchego i rozjaśnionego, wolę raczej bardziej ciepłe, nasycone i mocno osadzone brzmienie, ale oczywiście z dużą ilością detali.

Co do głośnikowych to zastanawiałem się nad jakimś Cardasem, Suprą Sword, Audiomicą z czerwonej serii.

Z interkonektów natomiast to może któryś z tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że zarówno Ikemi jak i Unison S6 nie są bardzo wrażliwe na kable, co innego ProAc-ki, dlatego też skupiłbym się na poszukiwaniach głośnikowych.

Prosiłbym doświadczonych kolegów o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Lesław01,

muzykalny zestaw złożyłeś i raczej ciepło grający, dlatego powinienes poszukać szybkich i transparentnych kabli. Proponuje ic coś z Siltech lub Stereovox, Audio Note AN-VX ale ten znowu pojdzie dalej w muzykalność...,

a głośnikowe polskie Albedo Air1 albo ukrainski YP Argentum. Efekt może być naprawde fajny, nic tylko słuchać.

ABs, może masz i rację. Nie chcę żeby dźwięk się za bardzo osłodził, bo już i tak brzmienie jest dosyć słodkie. To musi być kabel który wprowadzi trochę dynamiki i mięsa. Zastanawiałem się nad Audio Note swego czasu. Model AN-Vx to chyba starszy model tak? Jeśli chodzi o interkonekt Albedo to nie wiem dlaczego polecasz akurat Air1 a nie nowszy Air 3.

Zdecydowanie odradzałbym poszukiwania IC + głośnikowe jednocześnie. Skupiłbym się na głośnikowym i dopiero potem stwierdził czy np. iść dalej w srebrne kable czy może jednak w stronę wyżej wymienionego Harmonixa. Rzeczywiście jakoś mi również pasuje do tego setup'u srebro, jak miedź to można szukać stereovoxa, lub czegoś w tym stylu. Choć przy wyborze kabli nie kierował bym się tylko opiniami, odsłuch wskazany, pamiętaj, że szukasz kabli do lampy, a nie do wielkiego tranzystora. Jak możesz spróbuj Sonus Olivę.

pzdr joa.

Nordost SPM, jest takim wlasnie szybkim kablem i ciut jasnym. Moze sie dobrze sprawdzic w towarzystwie jakie masz, jednak mimo wszystko kupowanie w ciemno to troche ruletka bo przegiac w jedna czy druge strone wystarczy delikatnie, a cala przyjemnosc ze sluchanie umknie. O ukrainiskim YP rowniez dobrze slyszalem, co do kabli Albedo to Monolith rozjasnil dwa dobrze skonfigurowane wzmacniacze lampowe...oczywiscie nie pod niego, niemniej graly lepiej czy gorzej z takimi kablmi jak Nordost Frey, Cardas Cross, Cord Chorus, Nordost Baldur, najwyzszy Venum, Transparent Ultra. Niemniej z Monolithem nie dalo sie tego sluchac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Oczywiście że najlepiej jest posłuchać, tylko żeby było to możliwe trzeba pożyczać nowe kable ze sklepu. Bo tak, nie mając w ogóle ani głośnikowych ani IC trzeba wypożyczyć w tym samym czasie np. 2 IC i 2 głośnikowe żeby dokonać jakiegokolwiek porównania. Dopiero gdy jeden lub inny kabel się spodoba szukać takiego samego używanego lub zamiennika.

Teraz żeby pożyczyć po 2 pary IC i głośnikowych ze sklepu to trzeba mieć wolne 15-20 tys. zł. Bo chyba nikt nam nie wypożyczy kabli na ładne oczy. Tak więc najpierw jak mniemam trzeba mieć wolne środki by w ogóle móc porównywać kable. Do tej pory woziłem sprzęt na odsłuchy, ale wiadomo że ostateczny szlif dobrze by było zrobić w domu. Tak więc myślałem że kupię na razie jakieś kable "w ciemno" by mieć punkt odniesienia. Jeżeli np. mi się nie spodobają w porównaniu z czymś wypożyczonym to zawsze mogę sprzedać taki kabel bez jakiejś dużej straty.

Skupiłbym się na głośnikowym i dopiero potem stwierdził czy np. iść dalej w srebrne kable czy może jednak w stronę wyżej wymienionego Harmonixa.

Yoachim kojarzysz Harmonixa? Na allegro widzę że spore zainteresowanie interkonektem HS101-improved.

z głośnikowych vdh wind mk2 wypożycz na waliców mają, fajny kabel

No można i tak, chociaż może lepiej najpierw kupić docelowe głośnikowe, jak radzi yoachim.

Lesław

Nie mogę powiedzieć, że znam tego Harmonixa, bo nigdy nie miałem go u siebie, ale sam używam IC, który gra podobno jak Harmonix, czyli Auditorium 23. Są to kable, które wygrały z wszystkim z czym porównywałem, odpadły m.in. tary, audioquesty: cheetah i sky zostały poprostu pożarte żywcem, pod każdym względem: góra ,środek, dół pasma. Również używam głośnikowych tej firmy i mogę powiedzieć, że to najuczciwsze kable jakie miałem. Nawet jak będą potrzebne inne to ich nie sprzedam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś na temat Transparent Audio Musicwave Super. Na innych wątkach chwalą te kable ale nie wiem czy sprawdziłyby się z lampą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Harmonix, Albedo i Equilibrium. To trzy drogi - kazda nieco inna - ale postawie szklanke dobrej whisky, ze jedna z tych opcji bedzie pelnym sukcesem.

Przy okazji - gratuluje kolumn :-) Czy mozesz w skrocie opisac charakter dzwieku z S6 oraz co jeszcze brales pod uwage, zanim zostales szczesliwym wlascicielem Unisona?

Przy okazji - gratuluje kolumn :-) Czy mozesz w skrocie opisac charakter dzwieku z S6 oraz co jeszcze brales pod uwage, zanim zostales szczesliwym wlascicielem Unisona?

Unison Research S2 to pierwsza lampa której brzmienie tak naprawdę mnie satysfakcjonowało. Niesamowita kultura brzmienia, bardzo naturalna ale jednocześnie słodka barwa. Scena też bardzo ładna i przejrzysta. Mimo mocy 2 x 12watt było dość dynamicznie. Nie byłem jednak przekonany czy tyle wystarczy by napędzić ProAc-ki, gdyż grało to z S2 dość spokojnie, choć z pazurem. Po jakimś czasie na ebay-u zobaczyłem S6 w okazyjnej cenie ( ok. 1500 Euro z przsyłką ) i w zasadzie kupiłem go w ciemno. 35 watt w klasie A to jak na lampę sporo. Okazało się że S6 gra jaśniej i ostrzej niż S2 i nie ma takiej ładnej przestrzeni jak S2. Na początku byłem trochę rozczarowany. Jednak po wymianie lamp sterujących ( standardowe EH strasznie psują brzmienie ), dźwięk się wygładził, ocieplił i poprawiła się kultura brzmienia. Generalnie brzmienie S6 określiłbym jak naturalne, dynamiczne jak na lampę z ładną barwą i dobrą kontrolą. Z Studio 100 gra to bardzo ładnie. Góra staje się bardziej przejrzysta lecz nie ostra. Wzmacniacz potrafi również wykrzesać nieco basu z ProAc-ów, mimo iż są to monitory. Można powiedzieć iż S100 stoi stereofonią i średnicą, a resztę ratuje wzmacniacz.

Ps. przepraszam za mały wywód i off-top

Jeszce takie jedno pytanie. Dlaczego do lampy poleca się raczej jasno grające kable. Przyznam że ja osobiście lubię mniej odchudzone brzmienie z bardziej nasyconą średnicą i basem o holograficznej przestrzeni.

>Lesław01

Transparent nie bedzie dobrym wyborem, a Super już wogóle sie nie nadaje, może jeszcze Reference, ale w twoim przypadku tez bym nie polecał.

Masz Ikemi, masz lampy EL34 i Proaci - nie potrzeba ci kabli barwnie i grubo grających.

Zwróć uwage na Kondo SPC, a z łączówek koniecznie coś szybkiego, czystego i rozdzielczego, czyli srebro, Siltech, Kimber, Stereovox, Argento.

Transparent nie bedzie dobrym wyborem, a Super już wogóle sie nie nadaje, może jeszcze Reference, ale w twoim przypadku tez bym nie polecał.

ABs, czy mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedź?

>Lesław01

poprostu takie mam doświadczenia - to tak jakbyś chciał ciągnąć przyczepe autem z silnikiem diesela 1,2 ;-)

No rozumiem, ale co takiego jest w tych kablach transparenta że sie nie zgra. Będzie za mało szczegółów , za dużo basu, za bardzo ospale? Wydaje mi się że Unison gra trochę jasno i nie potrzebuję dodatkowo wyostrzać dźwięku, ale może się mylę. Może spróbuję posłuchać tego transparenta w hificlub i sam się przekonać o co chodzi

Bedzie za duzo grubego i wolnego basu, brak szybkości, rozdzielczości, selektywności i czystości - bedzie za to napewno miło, przestrzennie i jeszcze bardziej "muzykalnie".

Lesław do Twojego systemu jak chcesz to w ciemno mozesz zaryzykować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pociśnij gościa z ceną i bedziesz miał konekt na lata, a głośnikowy sobie dobierzesz w/g uznania.

Ukryta Zawartość

Bedzie za duzo grubego i wolnego basu, brak szybkości, rozdzielczości, selektywności i czystości - bedzie za to napewno miło, przestrzennie i jeszcze bardziej "muzykalnie".

Lesław do Twojego systemu jak chcesz to w ciemno mozesz zaryzykować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pociśnij gościa z ceną i bedziesz miał konekt na lata, a głośnikowy sobie dobierzesz w/g uznania.

A co to są te puszki w tym siltechu to jakiś upgrade firmowy?

Ukryta Zawartość

Tutaj taka sama cena tylko że w złotych???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czy ten kabel z ebay wart swojej ceny? "

imho TAK, za 550eur powinien być do zabrania i to jest normalna cena za taki kabel. Te czarne plastikowe tuleje to taki ozdobnik tylko.

ps

kupowałem u gościa wielokrotnie i zawsze bylo okay.

Abs może zdecyduję się na tego Siltecha, właśnie negocjuję cenę. Tylko zastanawiam się czy to nie jest aby jakiś super ostry kabel który mi wyostrzy zanadto brzmienie ?

>Lesław

to jest kabel który pokaże jak gra twój system, nie ma takiej potęgi jak wyższe modele, ale wszystko inne to typowy Siltech, otwartość, szybkość, czystość, neutralność - transparentność na najwyzszym poziomie i nic już nie bedzie tak kolorowe jak wcześniej ;-) ale masz przecież Ikemi i EL34 + na dodatek Proaci - jeżeli bedzie ostro dla Ciebie to ja nie wiem, żeby tylko pózniej nie było na mnie.

ps

może ten twój wzmak (przecież to rodzina EL34) jest coś żle ustawiony z prądami (bias) jeżeli gra jasno?

• 5 miesięcy później...

Odświeżam wątek, ponieważ nadal szukam interkonektu i głośnikowych. Zmieniło się u mnie źródło. Zamiast Linn-a Ikemi mam DAC Audio Note 0.1x i CECTL5100. Wymieniłem też lampy w UR S-6tce i dźwięk uległ poprawie jest bardziej przestrzenny i mniej natarczywy. Zastanawiałem się nad interkonektem Siltech-a, Audio Note. Słuchałem też ostatnio z jakimś niedrogim modelem Nordosta i też mi się podobało jego brzmienie.

Monitory to nadal Proac S100. Co do głośnikowych zastanawiam się nad Supra Sword - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym głośnikowcem?

Uprzejmie dziękuję wszystkim za sugestie

Mam do sprzedania kable głośnikowe goertza MI2 w dobrej cenie. Ewentualnie goertza python ag2. Kabel rewelacyjny, w internecie jest sporo dobrych recenzji. Zwłaszcza na zagranicznych stronach, bo to amerykański producent :) Jakby co pisz na PW.

o albedo już było więc tylko przypominam:

Albedo Versus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może coś z chorda ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Odświeżam wątek, ponieważ nadal szukam interkonektu i głośnikowych. Zmieniło się u mnie źródło. Zamiast Linn-a Ikemi mam DAC Audio Note 0.1x i CECTL5100. Wymieniłem też lampy w UR S-6tce i dźwięk uległ poprawie jest bardziej przestrzenny i mniej natarczywy. Zastanawiałem się nad interkonektem Siltech-a, Audio Note. Słuchałem też ostatnio z jakimś niedrogim modelem Nordosta i też mi się podobało jego brzmienie.

Monitory to nadal Proac S100. Co do głośnikowych zastanawiam się nad Supra Sword - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym głośnikowcem?

Uprzejmie dziękuję wszystkim za sugestie

Witam

Ja mam głośnikowego Sworda,myśle że to kabel nie do pobicia.Można wypożyczyć w Best Audio.

Szukałbym kabli Stereovoxa:Colibri+Firebird,w tej cenie raczej nie do pobicia.Są na tyle uniwersalne i jakościowo dobre,że to zakup na lata.Zagrają i z lampiakiem i tranzystorem

dołączam się do wątku, szukam "okablowania" do systemu arcam a38 cd+ arcam cd37 z kefami XQ30. Może ktoś z bardziej osłuchanych kolegów coś doradzi. Myslę że lepiej będzie bi-wire, mam rację? budżet ok1.5kzł

Dziękuję za porady. Albedo Versus odpada ( nie lubię tego typu prezentacji ). Goertz Chord też. Z interkonektów zastanawiam się jeszcze nad Siltech-em, Stereovoxem i Nordostem, ewentualnie Audio Note. Z głośnikowych rozglądam się za Audio Note lub Suprą Sword.Co do głośnikowych VDH to nie mam jakiś pozytywnych skojarzeń. Wolałbym też nie pakować się w mniej znane kable jak YP Argentum czy Auditorium, które potem ciężko odsprzedać.

triode, czy możesz coś więcej na temat Colibri (-R??). Jest chyba aktualnie do wyrwania?

Co do Nordosta to w zasięgu moich możliwości jest chyba Frey. Czy kroś ma jakieś spostrzeżenia na temat tego kabla?

Jeśli chodzi o Siltech-a to jakiś czas temu mogłem kupić ten kabelek, niestety z chwilowych braków środków nie udało mi się go kupić. Może znacie inne modele Siltech-a godne uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.