Skocz do zawartości
IGNORED

Japońskie ciekwostki

lukaszlab

Rekomendowane odpowiedzi

Znalezione przypadkiem

Te okrągłe prosiaczki to ciekawy patent :)

Może na dwóch paczkach i bazie stereo świat się nie kończy.

To jest tez dobre -

Hmm .. ale nie wiem co Mistrz właściwie robi

https://www.audiostereo.pl/topic/91533-japo%C5%84skie-ciekwostki/

Widze ze jakos nikt nie komentuje... czyzby pozatykalo znawcow i reszte ... Czyli moze wychodzi na to ze zyjemy w takim audio matrixie :) choc te ostatnie to mi troche wygladda na taki japonski TV Market czyli w reklamie wszystko ladnie pieknie a na zywo to ...

No to jeszcze jedno

Pokrewny watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona Mistrza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj fotki wnętrzności

Ukryta Zawartość

Strona po japońsku wiec ciężko coś skumać. To jest jednak japoński hi-end, i ceny raczej zawrotne. Wciąż nie wiem jak działają te kolumny - i o co z tymi "maskownicami" chodzi.

Zasadniczo zacząłem wątek od raczej niszowych konstrukcji w formie tej beczki i kolumn z rur (kanalizacyjnych? :))

Ukryta Zawartość

To nie maskownice, to MEMBRANY! Kosze i reszta napędu ze standardowych głośników, działając równolegle, służą do poruszania sztywnym, lecz lekkim panelem z drewna, działającym w niższych rejestrach, na górze wstęga. Chętnie bym tego posłuchał.

Porlick dzięki za naświetlenie sprawy. Mnie - jako syna hydraulika :), wciąż intrygują te ustroje rurowe

To nie ustroje, a obudowy kolumn (pudło rezonansowe). Podobną obudowę zastosował Liznkwitz w projekcie Pluto:

Ukryta Zawartość

Większość tych japońskich kolumn, to fostex szerokopasmowy, czasem z dodatkową wysokotonówką.

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

• 2 tygodnie później...

Nie wytrzymałem. Zrobiłem se na szybko, na szerokopasmówkach sony. Poj. około 6 litrów na głośnik. Wygłuszone samoprzylepną wykładziną. W środku podwójna skórzana membrana, b-r na słuch 3cm X 11cm.

Na razie słucham ,na razie patrze...

Ukryta Zawartość

post-36186-0-80568100-1329849492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wytrzymałem. Zrobiłem se na szybko, na szerokopasmówkach sony. Poj. około 6 litrów na głośnik. Wygłuszone samoprzylepną wykładziną. W środku podwójna skórzana membrana, b-r na słuch 3cm X 11cm.

Na razie słucham ,na razie patrze...

...kurcze - to się nazywa pasja i pozytywne zakręcenie:)

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Skórzana membrana to nic innego jak drewniana obręcz z przyklejoną skórą (dwoina 2mm). Wrażenia : jestem na razie zafascynowany, wydawałoby się że nie będzie stereo, ale niespodzianka dźwięk jakby opływał głowę. Śmiga po ścianie i uderza w błony bębenkowe. Trochę brakuje wysokich(jak w 90% szerokopasmowych),ale czego się spodziewać po takich głośniczkach. Mam zamiar kupić coś innego i popróbować dalej. Basu nie brakuje, przynajmniej jak dla mnie;) Do śpiewających pań można się prawie przytulić, lub paść na kolana przed nimi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kptsovva czy udało się Tobie coś znaleść w sieci o budowie tych beczek? - czy sam wymyśliłeś te skórzane membrany?. Napisz jeszcze z czego zrobiłeś tą rure. Jeśli słucha się tego z przyjemnością i coś w tym jest to już mysłe jak takie zmontować..

Widziałem filmik w sieci jak gość składał taka małą "beczkę". Za cholerę nie mogę tego odnaleźć. Jak znajdę to zalinkuje. Z tym że jego membrana była jakby wypukła jak piłka i b-r wychodził z jej środka. Ja próbowałem membranę wypełnioną w środku flizeliną i pustą. Ta druga bardziej mi odpowiada. Rura to 160mm kanalizacyjna taka pomarańczowa. Okleiłem to w środku 2mm wykładziną, a z zewnątrz jakąś okleiną co miałem w graciarni. Jak coś spłodzisz to pochwal się. Namiętnie teraz słucham na beczce jazzu z połowy zeszłego stulecia i akustyki. Gitara brzmi świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.