Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica w długości kabli głośnikowych

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

szybkie, może głupie pytanie - jaka może być maksymalna różnica w długości kabli głośnikowych, jeśli w ogóle jakaś różnica jest dopuszczalna?

przypuśćmy, że prawy głośnik mamy podłączony kablem 1,5m do wzmacniacza a lewy takim samym kablem 1,5m z tym, że do gniazdka w ścianie (dobrej jakości, na złote banany). Od gniazdka do wzmacniacza znowu jest 1,5m kabla porównywalnej jakości, ale innego modelu i producenta. Da radę tak? czy może w ogóle dopuszczalna jest różnica długości, ale z zachowaniem rodzaju kabla?

pozdrawiam,

1. Niech zadecydują Twoje uszy- jak nie będziesz słyszał różnicy, będzie OK. (Rozwiązanie praktyczne)

2. ABSOLUTNIE NIE MOŻE BYĆ ŻADNYCH RÓŻNIC!!! (Rozwiązanie audiofilskie)

3. Prawda zwykle leży pośrodku.

Jak masz 5 metrów różnicy i kabel 6mm2 to może będzie słychać różnicę, ale tak to nie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W tym wątku jest troszkę na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja wiem że różnica kabla w jednej kolumnie plus zle ustawienie tej kolumny i człowiek głupieje..niewie czy to wina kabla czy ustawień czy jeszcze czegoś innego..myśle że jeśli ten sam kabel a inna długość to różnicy nie będzie,

ja wiem że różnica kabla w jednej kolumnie plus zle ustawienie tej kolumny i człowiek głupieje..niewie czy to wina kabla czy ustawień czy jeszcze czegoś innego..myśle że jeśli ten sam kabel a inna długość to różnicy nie będzie,

Do pewnej różnicy długości nie będzie tego słychać.

nieduże różnice nie robią specjalnie problemu, ale generalnie lepiej tego nie robić, to tak jak z użyciem rezystorów ze sporym rozrzutem w obu kanałach, niby wszystko gra, ale jakoś nudno i holografia znika

W moim systemie mam 3/4,5m, ale przewody tego samego typu. Nie słyszę różnicy dźwięku i nie przeszkadza mi to. Problemem może być natomiast łączenie jednego z przewodów - nie chodzi o dosztukowanie przez lutowanie, lecz o jakiekolwiek rozłączalne złącza (ale fajny zwrot!) które mogą już być słyszalne.

Jeszcze jedno - im przewód ma większy przekrój, tym większa tolerancja na nierówność odcinków (w rozsądnych oczywiście granicach).

Ciekaw jestem czy watek nadal aktualny..:)

Chcialem tylko nadmienic iz w instrukcji zalaczonej do kolumn HECO Celan XT znajdujemy zapis, ze kable powinny byc tych samych dlugosci, a gdy sa dluzsze niz 3m powinny byc grubsze niz 4mm.

A moze ktos odpowie mi na pytanie zwiazane z zalaczonym obrazkiem?

Mianowicie - jak stosowac ten kabel? Dlaczego jest on splatany po czym rozdzielony na dwie koncowki (tak jest z obu stron kabla).

Zostal on zakupiony za nieproporcjonalnie niska kwote do swojego wygladu jednak info jakie przy nim znalazlem to tylko ze jest to OFC 2x5metrow.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!!!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.