Skocz do zawartości
IGNORED

Allegro - PayU.

markam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zapewne wielu z Was ma konto na Allegro, więc chciałbym zapytać, co sądzicie o PayU ?

To system płatności, który naprawdę ma ułatwiać życie kupującym?

Z założenia PayU na pewien czas zamraża nasze pieniądze i w chwili stwierdzenia podejrzenia sprzedawcy o oszustwa z równoczesnym zawieszeniem jego konta, gwarantuje nam zwrot środków bez konieczności wszczęcia kłopotliwego postępowania.

Dlaczego regulamin PayU zastrzega sobie możliwość przetrzymywania pieniędzy Allegrowiczów do trzech dni roboczych, co często nie jest przestrzegane i środki te są wypłacane użytkownikom dopiero po ich indywidualnych interwencjach?

Dlaczego ten system jest na tyle skomplikowany, że zwykły Allegrowicz często popełnia błędy w posługiwaniu się nim?

Dlaczego PayU tak często szwankuje, co objawia się głównie tym, że pieniądze gdzieś czasowo „giną” i trzeba się sporo namęczyć, aby trafiły do odbiorcy?

Służy to podstawowemu, regulaminowo przewidzianemu celowi, czy może czemuś innemu?

Ja odpowiedz na te pytania chyba znam, ale chciałbym prosić o potwierdzenie moich domysłów.

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/

słuszna i celna uwaga...

ostatnio sprzedawałem na allegro i bez uzgodnienia ze mną kupujący zapłacił mi za towar poprzez PayU

czekam i czekam a na koncie bankowym kasy nie ma...facet naciska abym wysłał towar a ja mówię że nie widzę przelewu.

Więc wtedy okazało się, że zapłacił PayU i musiałem interweniować w allegro...kliknąć "wypłać teraz" a i tak czekałem jeszcze prawie dwa dni

Nie polecam, jest to kłopotliwe i niepotrzebne rozwiązanie

Gdyby można w opcjach wyłączyć zapłatę PayU to byłoby idealnie

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2394424

PayU to bardzo dobra rzecz. Przyspiesza przedewszystkim wysylki towaru. Nie trzeba bawic sie w przelewy i wpisywac wszystko recznie. Sam sumuje koszty przedmiotow, dodaje koszt przesylki itd. i mamy pewnosc ze pieniadze napewno trafia do sprzedajacego, a nie na konto pana Stefana do Czerwonki. W ustawieniach mozna sobie ustawic wyplaty automatyczne i kasa na konto bankowe bedzie splywac codziennie. Nigdy nic mi Allegro nie przytrzymalo i nie mialem z tym problemu.

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2394577

Poniżej jedna skarga na system zgłoszona dziś w Allegro przez usera.

Podobnych problemów jest tam sygnalizowanych przynajmniej kilkanaście dziennie;

"Witam. Coś dziwnego dzieje się z PayU albo ja nie potrafię wykonać prostego przelewu. Dwie wpłaty na PayU wróciły na moje konto, chociaż jeden z kontrahentów przysłał już mi towar. Wysłałem pytanie do niego czy dostał pieniążki ale jeszcze nie mam odpowiedzi. W innym przypadku sprzedający wysłał mi maila, że pieniążki do niego nie wpłynęły (trzeci dzień po mojej wpłacie na PayU). Czwartej wpłaty w ogóle nie widzę na liście moich wpłat, chociaż przelew z mojego konta poszedł na PayU. Piątej wpłaty nie dokonałem wcale ale na swoim koncie widzę ją jako wpłatę rozpoczętą. czy ktoś może mi wyjaśnić co jest grane. najlepiej jakiś pracownik Allegro. Pozdrawiam"

Drugi user także dziś pisze;

"Witam dokonałem wpłaty w tym systemie 26 I 12 i do tej pory jej status widnieje jako "rozpoczęta".

Zwracałem się już w tej sprawie dwukrotnie poprzez formularz do allegro bez jakiegokolwiek oddzewu. Posiadam potwierdzenie tego przelewu w postaci wyciągu bankowego. Bardzo zależało mi na czasie gdyż zakupiony przedmiot potrzebny mi do pracy. Proszę o pomoc i podanie drogi kontaktowej do allegro w celu wyjaśnienia sprawy. Z góry dziękuję"

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2394583

Też przyzwyczaiłem się, że "płacę przez Allegro" działało ekspresowo... klik 10-15 minut i po sprawie.

Wczoraj robiłem pierwszy raz transakcję przez "PayU" i już zacząłem się martwić bo status "rozpoczęto" wisiał ponad 3 godziny, aż zadzwoniłem do banku co z moim przelewem, czy aby na pewno został dobrze wykonany...otrzymałem informację, że tak i należy czekać niestety. Całe szczęście towar już w drodze;) Nie podoba mi się "PayU"

Łoooo ciup !

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2394731

"Czemu przekazanie wpłaty przez PayU trwa tak długo? wygrałem aukcję - wpłata wybrana jako wpłata na konto wyskoczyły dane do wpłaty (na konto Payu). Pieniążki wpłaciłem z Bre Banku czyli mieli je w kilka sekund bo to ten sam bank. Jednakże wpłata już ponad 24godz nie jest przekazana. Na karcie płatności mam "płatność rozpoczęta" i brak w ogóle jest identyfikatora płatności co mnie dziwi. Płatności anulować nie będę bo przelew poszedł. Oczywiście napisałem do pomocy technicznej ale jak otrzymam odpowiedź gdzieś we wtorek to pewnie będzie dobrze. Chciałem szybko coś kupić ale niestety wybrałem tragicznego pośrednika tzn Pauy zamiast wpłaty bezpośredniej na konto i teraz muszę za to cierpieć"

Wyżej kolejny cytat.

Zakładając wątek chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie, dlaczego PayU czasowo przetrzymuje pieniądze Allegrowiczów i działa tak, aby ten czas był jak najdłuższy? Biorąc pod uwagę ilość transakcji, są to spore sumy.

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2397281
  • 3 tygodnie później...

W Allegro się nie da. Możesz w opisach aukcji dodawać płatność bezpośrednio na konto i zachęcać do takiego finalizowania transakcji.

Ale nie wyłączysz.

Zakładając wątek chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie, dlaczego PayU czasowo przetrzymuje pieniądze Allegrowiczów i działa tak, aby ten czas był jak najdłuższy? Biorąc pod uwagę ilość transakcji, są to spore sumy.

Znasz odpowiedź, czemu chcesz ją usłyszeć od kogoś innego ???

https://www.audiostereo.pl/topic/91642-allegro-payu/#findComment-2417908
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.