Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio AR-30 - problem z przegrzewaniem się

Baltazar77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do posiadaczy amplitunera Cambridge Audio AR-30: czy Wasze egzemplarze mają tendencję do przegrzewania się?

Mój egzemplarz po godzinie pracy osiąga temperaturę ponad 50 stopni, nawet przy poziomie głośności 5-6, niezależnie od źródła. Najbardziej grzeje się tylna część obudowy, czyli prawdopodobnie tranzystory w końcówce mocy.

Amplituner zasila kolumny Tannoy M1, o impedeancji 8 omów.

Pozdrawiam,

Michał

Witam, posiadam sonatę AR30 od ponad roku wcześniej grały u mnie Chario Silhouette 200 oraz dali concept 1 i przy chario trochę nagrzewał się wzmacniacz, ale nie na tyle żeby nie dało się go dotknąć a są to kolumny 4ohm. teraz grają u mnie z sonatą Zensor 5 impedancja 6ohm i piecyk praktycznie wcale się nie grzeje i nie ma problemu z wysterowaniem poprawnym tych kolumn.

Dziękuję za odpowiedź.

Monitory Tannoya nie należą raczej do prądożernych, ale faktycznie spróbuję przetestować wzmacniacz z innymi kolumnami.

50 stopni to chyba jednak trochę za ciepło.

posłuchaj jak możesz tak jak mówisz innych kolumn, sprawdzałeś może jaką skuteczność mają twoje kolumny nie to co pisze na papierze a mierzoną moje chario miały 8ohm na papierze a faktycznie w pomirach 4ohmy i skuteczność 84db i sonata nie nagrzewała mi się aż tak bardzo nawet na godz 12 a im wiecej dostarczysz mocy tym piękniej zagra jak na mini

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.