Skocz do zawartości
IGNORED

biwiring b&w 603, czy warto?

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

być może ktoś czytał już ten post na pl.rec.audio, pozwalam sobie go tu wrzucić w nadziei na więcej odpowiedzi ;-)

kupiłem ostatnio używane DM603 oraz CC6. używam ich do kina domowego i stereo, tak pół na pół. z tyłu mam stare monitory tonsila ale to nieistotne ;-)

ponieważ na zakup kolumn już się spłukałem, póki co podłączyłem to sonic linkiem ast 75. bardzo mi się podoba jak to gra. człowiek, od którego kupowałem bardzo zalecał biwiring. czy faktycznie warto? wiadomo, że w każdym sklepie powiedzą, że warto bo przecież sprzedać więcej kabla to interes :)

jeśli jednak warto dopiąć drugi kabelek to czy dokupić też ast 75 czy może ast 150 albo 200?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/917-biwiring-bw-603-czy-warto/

Sonic linkiem nie zawracaj sobie głowy. Proponuję Van Den Hule, albo Audioquesty. Pierwsze są ciepłe, drugie szybkie - co kto woli. A bi-wiring zawsze wpływa na wzmacniacz, bo kabla więcej, to jakaś tam pojemność większa i opór. Może się wzmacniacz zacząć dusić.

może dodam, że amplituner to yamaha rx-v430, a na kolumny też nie wydałem majątku, bo kupiłem je używane. nie wiem czy droższe kable jak audioquest czy van den hul to nie przerost formy nad treścią, tym bardziej, że potrzebuję po 4,5 m z każdej strony, żeby sensownie poprowadzić kabel.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Marcin do Krzysiek

(Konto usunięte)

A jakie kupiles te Dm603 ? bo to ma znaczenie - nie do wszystkich b&W z tej serii bi-wire jest korzystny !!! - poza tym chyba to nie najlepszy dobór kabelków do tego systemu - mozna taniej a lepiej ....

jest to pierwsza seria. kupiłem sonic linki bo tanio, a ja potrzebuję 2x4,5m. jak się trochę odbiję od dna ;-) to mogę poeksperymentować z innymi kabelkami, choć w trójmieście wybór konfekcji do pożyczenia za kaucją do domu nie jest imponujący, a Albatrosie mogę wypożyczyć straight wire duo i rhythm chyba.

a jakie inne kabelki byś proponował? w top hi-fi proponowali mi audioquesta type6+ za jedyne 69 zł metr. pan z top hi-fi jeszcze dowcipnie zauważył, że jak kogoś nie stać na takie kabelki, to nie powinien kupować takich kolumn...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Marcin do Krzysiek

(Konto usunięte)

Cóż - hmmm -Zacznę od konca - z pewnoscią polecam Ci audioquesta ---- ale nie musi to byc od razu type 6 , w zupelnosci wystarczy type 4 ( grałem i na type 2 , i na type 4 i na type 6 i na slate a teraz mam bedrocka ) moim zdaniem - B&W sa tak jasnymi glosnikami ze wlasciwie co nie zastosujesz to bedzie w miarę Ok - nie jestem w stanie Ci pwoiedziec czy przy twojej akustyce uslyszysz roznicę ( bo nie wiem jaka masz akustyke ) ----> do tego sprowadzaja sie testy kabli - nikt nie slucha ich kto pisze opinie w domu ale w dobrze urzadzonym studiu odsluchowym - a to bardzo wazne - bo w domu dociera do Ciebie niezliczona ilosc informacji - od buczenia lodówki , pralki , po halas zza okna szum z rur itd itp ... i co w takim przypadku ? kicha ... i wyda sie kupe kasy a wyznaczniem roznicy bedzie w duzej mierze autosugestia zakupu bardzo drogiego kabla ... bo przy takich warunkach trzeba miec naprawde niezle ucho zeby naprawde uslyszec roznicę. Sonic linka wogole CI nie polecam bo to magia reklamy --- rownie dobry efekt osiagniesz na zwyklych polskich kablach - odcinek 4,5 metra to juz spory kawalek przewodu i na takiej dlugosci ( choc opinie sa tu podzielone jak zawsze w takich przypadkach ) mozna slyszec roznice w domowych warunkach pomiedzy dobrym a zlym kablem. Wazne jest czy przechodzi kabel kolo zrodel pradu itd itp mozna by w nieskonczonosc. Stright wire - sa OK - dobry efekt jest juz na modelu chorus - nie musisz sie pakowac w rhytm. Magia kabla jest ogromna - i ma wielu zwolenników za i przeciw - moje zdanie jest takie : jesli nie masz akustyki idealnej lub prawie idelanej - roznice pomiedzy kablami w pewnych sferach cenowych sa bardzo niewielkie - jesli nie masz sprzetu wysokiej klasy - tym roznica jest mniejsza ... kupisz kabel za nieboskie piniadze - i wyjda ci smieci z cd i wzmacniacza - [ ja byłem tego dobitnym przykladem :-) ] - wiec zmienilem zupelnie zalozenia... Sam jestem posiadaczem B&W z tym ze CDM9NT - bylem posiadaczem B&W 603 S3 i 603 S4 - mialem na tyly / kiedys bylem fanem kina domowego / DM602,5 S3/ = i z wlasnego doswiadczenia moge Ci powiedziec ze sens stosowania bi-wiringu ma znaczenie w przypadku Dm603 S3 oraz jeszcze bardziej 603 S4. W chwili obecnej nie mam bi wiringu - bo nic mi to nie dało - Tak na marginesie - nie jestem zwariowanym audiofilem - ktory o zgrozo bedzie sie wpatrywał w laboratoryjne niuanse - uwazam ze glosniki B&W wogole nie sa rewelacyjnymi glosnikami - znam wiele lepszych w kazdym zakresie cenowym. Ale sluchanie to nie wszystko - liczy sie tez przyjmnosc z patrzenia, obcowania az czyms - dlatego wybrałem B&W bo po prostu w porównnaiu do innych bardziej mi sie podobały, wygladaja lepej u mnie a jesli nie masz bezposredniego porównainia to i graja bardzo fajnie - a niuanse sa i owszem - czasem duze czasem niwielkie - ale nie zniósł bym osobiscie czarnego brzydkiego grata w salonie - tylko dlatego ze dzwiekowo rozróznia jednego stradiwariusa od drugiego - nie dajmy sie zwariować !!! - i z kablami jest tak samo - czy swiadomosc posiadania kabla za 200 zł za metr porpawia mi samopoczucie ? szczerze - TAK , czy slychac roznice w moich warunkach w stosunku do type 2 audioquesta ? szczerze TAK ! czy slychac roznice w porowaniu do Slate ? sczerze NIE (badz minimalna choc moze to autosugestia ) ale slate jest czarny i mi sie nie podobał - a bedrock jest bardzo ładny ... i tak samo i mozna by wkółko ... Co z kabelków moge Ci polecic ... nie polecam Ci van den hula - bo to tez magia rekalmy - aczkolwiek sa niezle , chcesz tanim kosztem zrobic fajny bi-wire zeby dobrze wygladało i sensownie grało ? kup sobie kimber kable 4PR albo 8PR - bardzo przyjmny kabelek, ładnie wygladajaca pecionka a nie droga ( 4PR to cos ok 19-21 zł za metr ) pomiedzy nim a audioquestem np type 2 czy nawet type 4 - nie uslyszysz powalajacej roznicy ( jesli wogole uslyszsz ... polecam slepe tesy :-) to najlepszy wyznacznik ). Jesli sobie zyczysz i napisz do mnie na emiala / [email protected] / dam ci namiar do goscia ktory sprowadza kable z nimiec np type 4 kosztuje u niego 25 zł za metr - a nie 39 w audio-klanie / ( nie zrobie tego na forum bo nie chce zeby wszyscy korzystali z tego kontaktu :-) / Ale zanim podejmiesz decyzje ... zastanów sie mocno - czego oczekujesz ? jak masz kipeski interkonekt - to na grzyba Ci dobry kabel glosnikowy - Zastanów sie co chcesz osiagnać ? wtedy mozna dobrac obiektywnie dobór drogi ... Co ci w tym momencie nie odpowada ? moze sa jakies inne metody zaradzenia temu niz wydawanie pieniedzy itd itp = Nie potrafie Ci odpowiedziec na pytanie = co kupic ? Jest tego zbyt wiele , w wielu wypadkach zbyt male roznice , mnostwo reklamy itd... odsluchalem w swoim zyciu wiele kabli - moze zbyt wiele, i na palcach jednej reki moge wyminic kable ktore na dobrym sprzecie daja oczywisty , zauwazalny i bardzo wyraznie poprawiajacy ( a moze po prostu dajacy inne brzmienie ) dzwiek wobec innych kabli. Jesli bedziesz miał jakies pytania służe pomoca - ale nie spodziewaj sie maniakalnego nakierunkowania na jakis cudowny kabel ktory zrobi cuda w twoim systemie ... nie ma czegos takiego !!! mozesz spodziewac sie natomiast w miare mojej wiedzy obiektywnego i zdrowego podejscia do sprawy .... Pozdrawiam Cię

• 40 lat później...

oczywiscie ze warto podlaczyc przez bi-wiring,a dlaczego ? poniewaz mozna sobie wedle swojego gustu dzwiekowego wymodelowac dzwiek, mianowicie do srednioniskotonowego podlaczasz gruby kabel do tego jakis dobry zeby byl a do wysokotonowca jak za mocno gra i chcesz go lekko oczyscic dobry cieniutki kabelek najlepiej posrebrzany efekt murowany ,wiadomo nie jest to skok o nie wiem ile ale zawsze warto bez dwoch zdan

pozdrawiam robert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.