Skocz do zawartości
IGNORED

SŁUCHAWKI do Yamaha RX-V671

n4k5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję zamkniętych lub półotwartch słuchawek, grających w 99.9% z amplitunerem Yamaha RX-V671.

Obecnie Yamaha napędza kolumny Tannoy Mercury V4 i to połączenie jest dla mnie po prostu rewelacyjne, taki dźwięk lubię! Wszystkie pasma są widocznie i na dodatek ten fantastyczny bas.

Pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) adresem znajduje się link do wątku z października, gdzie wskazywałem swoje preferencje, przed zakupem kina domowego.

Ze słuchawkami jest podobnie, film/muzyka (50/50), filmy w formacie .MKV z wysoką jakością dźwięku, muzyka - tylko .FLAC (gatunki bardzo zróżnicowane, reggae, rock, dubstep, indie, soul, hiphop, electro i inne, ale bez czegoś w stylu muzyczki klasycznej czy heavy metalu/innego hardkoru)

Przede wszystkim zależy mi na komforcie, słuchawki nie powinny uciskać, drażnić przy dłuższym użytkowniu. Chciałbym kupić gotowy produkt, recabling i inny tuning nie wchodzi w grę.

Chciałbym uzyskać podobny dźwięk jaki otrzymałem przy połączniu Yamahy z głosnikami Tannoy, dynamiczny, z widocznym, nisko schodzacym basem (który jest priorytetem), który nie przysłania reszy pasma, ze świetną, spójną sceną z delikatnie wzmocnioną górą. Może wydawać się to dosyć idealistyczne, ale tak to odczuwam i tego potrzebuję :)

Yamaha, posiada tryb słuchawkowy "Silent Cinema", nie wiem czy to bardziej chwyt marketingowy czy faktycznie usprawnienie dźwiękowe, dlatego chętnie dowiem się czegoś również na ten temat.

Zakup jest na długie lata, jakość wykonania ma znaczenie, a kwota jaką dysponuję to powiedzmy 700PLN, co nie znaczy, że chciałbym tyle wydać. Produkty typu Superlux, CAL, nie wchodzą w grę :)

Z odsłuchem będę miał problem z racji tego gdzie mieszkam, ale jak już na coś padnie to zrobię te kilkadziesiąt km :)

Prosiłbym o pomoc i rady.

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/91933-s%C5%82uchawki-do-yamaha-rx-v671/

Kolego amplituner ma beznadziejny pre-słuchawkowy,więc czego ty oczekujesz,jak kupisz nawet powiedzmy Senki 650 to i tak lipa.słyszałeś o przedwzmacniaczach,może najpierw kup sobie coś takiego,a potem dobieraj słuchawki.

kwota w stosunku do wymagań jest niewspółmierna. potrzebny byłby zewnętrzny wzmacniacz słuchawkowy. Jedyne słuchawki jakie przychodzą mi do głowy to HD558 - może zagrają z tą Yamahą.

http://www.sklep.rms.pl/index.php?p7193,sennheiser-hd-558-hd558-sluchawki-przewodowe-otwarte-nastepca-hd555

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przecież piszesz że szukasz słuchawek do 700 pln może mniej,a ja ci piszę że nie ma znaczenia czy będziesz miał słuchawki dobrej klasy za powiedzmy 1000 pln ,czy tanie Philipsy za 30 pln,bo nie będzie różnicy w dzwięku .Przedwzmaniacz jest bo jest ale zresztą pozyćz jakieś słuchawki podłącz pare rodzajów i sam ocenisz.

Czyli jak rozumiem wszystko rozchodzi się o impendancję? Czy jest coś jeszcze?

Czy ta Yamaha byłaby w stanie uciągnąć takie AKG K272HD lub Sennheiser HD598 i jeśli tak jaka byłaby charakterystyka brzmienia?

Chciałbym uniknąć wzmacniacza słuchawkowego, nawet poświęcając pewne wymagania.

Z zamkniętych Skure 840 lub Beyerdynamic DT-150 (te drugie w filmach i grach nie mają moim zdaniem konkurencji zaś muzycznie są na wysokim poziomie)

DT150 po czterech godzinach zaczynają męczyć i trzeba zrobić małą przerwę (ale tylko latem, jak jest gorąco) W tej cenie nie będziesz miał również niżej schodzącego basu niż w DT150 (czasami jest on "fizjologiczny") Yamaha z silent cinema nie ma problemów z napędzeniem. Miałem w kinie domowym Yamahę RX-V 650 i było dobrze, co nie znaczy, że nie może być lepiej. Zakup na długie lata również pod wzgledem wytrzymałościowym. Te brzydkie słuchawki są zaprojektowane by wytrzymać trudne warunki panujace w studio, więc niech to będzie rekomendacja.

Jeśli chodzi o półotwarte wybór jest znacznie większy i możesz wybierać, zaś najbardziej komfortowe będą chyba DT880 i sennki hd600.

Nie zgadzam się z dariusz964, że nie będzie różnicy w dźwięku pomiedzy sluchawkami. Jest i to ogromna.

Dobry wzmacniacz i zmiana okablowania zmienia dzwiek, ale to już są niuanse...

Tak jak w systemie stereo najwazniejsze sa kolumny, pozniej wzmacniacz + CD, na koncu kable i inne "czary"

Tak samo jest w sluchawkach (pomijam planarne, elektrostaty etc, ktore z racji swojej budowy mają inne wymagania pradowe)

Proponuję ci audio techniki ath ad700 (słuchawki otwarte).Jeżeli chcesz słuchać z dziurki z amplitunera do będzie to dobre rozwiązanie gdyż są one 32 omowe i bardzo łatwe do napędzenia.U nie grają z YAMAHĄ rxv 730.

niskoomowe są łatwe do napędzenia, ale niekoniecznie łatwo je wysterować.

Wysokoomowe są dość "łatwe", ale cichsze, coś za coś.

Właśnie słucham DT150 z dziurki laptopa firmowego (DELL latitude), mam głośność na 40% i jest głośno a mają 250 łomów:)

Ważna jest jeszcze skuteczność... dlatego Senki HD25 są takie głośne...:)

Ultrasone, Grado, Audiotechnika zagrają na przyzwoitym poziomie z byle czego. Piszę to na podstawie posiadanego albo odsłuchiwanego sprzętu. Na pewno lepiej byłoby z wzmaniaczem słuchawkowym, ale da się w/w słuchawek słuchać z prawdziwą przyjemnością. Sennheisser HD 555 (niestety otwarte) na pewno też sobie poradzi i da przyjemność ze słuchania (no chyba, że będzie Ci przeszkadzał sztuczny efekt 3D). Do tego można je kupić na allegro używane za śmieszne pieniądze.

Niestety, w grę wchodzą tylko słuchawki zamknięte lub półotwarte, muszę mieć dobrą izolację (w obie strony).

Z tego co znalazłem na zagranicznych forach RX-V671 radzi sobie dobrze nawet z DT770 Pro (porównywalnie z Xonar Essence) czy Sennheiser HD600, nie wiadomo co o tym myśleć.

Napisałem dodatkowo zapytanie do Yamaha Polska jak wygląda sytuacja ze słuchawkami o wysokiej impedancji. Zobaczymy co napiszą.

Niestety, w grę wchodzą tylko słuchawki zamknięte lub półotwarte, muszę mieć dobrą izolację (w obie strony).

Z tego co znalazłem na zagranicznych forach RX-V671 radzi sobie dobrze nawet z DT770 Pro (porównywalnie z Xonar Essence) czy Sennheiser HD600, nie wiadomo co o tym myśleć.

Napisałem dodatkowo zapytanie do Yamaha Polska jak wygląda sytuacja ze słuchawkami o wysokiej impedancji. Zobaczymy co napiszą.

Przecież napisałem Ci, że nie ma problemów z wysoką impedancją, jeśli skuteczność jest powyżej 95dB. No ale spece z yamahy wiedzą lepiej...

Cytaty z pierwszego posta:

Chciałbym kupić gotowy produkt, recabling i inny tuning nie wchodzi w grę.
Przede wszystkim zależy mi na komforcie, słuchawki nie powinny uciskać, drażnić przy dłuższym użytkowniu.
Produkty typu Superlux, CAL, nie wchodzą w grę.

a ja od siebie dodam ze Kolego owsze kup dobre sluchawki ale do tych sluchawek w przyszlosci kup jakis prosty wzmacniacz sluchawkowy . moze nawet lampowy . to majatkow nie kosztuje a dzwiek stanie sie owiele lepszy niz z tego amplitunera . wydaje mi sie ze mozna tu porownac stwierdzenie ze amplituner kina domowego nie zagra jak wzmacniacz stereo i tyczy sie to rowniez sluchawek pod nie podlaczonych . wiedz skabinuj pare zl na wzmacniacz do tych sluchawek . na rynku wturnym mozna cos ciekawego znalesc

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.