Skocz do zawartości
IGNORED

Reorganizacja sprzętu i upodobań

Different

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich ponownie .

Jeden wątek dotyczący kolumn :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakończony kupnem MA BX6

Drugi odnośnie akustyki :

Ukryta Zawartość

na etapie poszukiwań Isover PT80 ( z krótkim czasem oczekiwania w okolicach 3city ) by zbudować panele polecane przez Kolegę IMACMAN .

Obecnie :

HK AVR4550

Denon DVD 1920

MA BX6

Odtwarzacz sieciowy Ariva 200A ( spory zbiór FLAC na dysku )

Powiem krótko - jest coraz lepiej , ale szukam czegoś więcej...

Przestrzeń , przestrzeń.... scena... kontrola.... dynamika w skali mikro i makro...

Powiem krótko - chciałbym przeznaczyć ok 5 - 6 tys ( nie ukrywam też że chętnie pozbyłbym się całego ustrojstwa kinowego - ale to z czasem - pewnie szybko kupca nie znajdę ) .

Myślałem nad zakupem Roksan Kandy K2 , Exposure 2010 S2 , Anthem 226 , Xindak 6950 ( 09 ) , Vincent 226 ( z nowych ) lub coś używanego w dobrej cenie...

Nie wiem jednak czy nie będzie to mezalians łączyć wzmacniacz za 5 tys z MA BX6 ?

Nie jest dobrze zmieniać kilka elementów na raz - więc odpada mój cichy plan sprzedania MA BX6 i rozłożenia przeznaczonej powyżej kwoty po równo na kolumny SH oraz wzmacniacz SH....

Kolego IGNAC - miałeś rację 100% pisząc w powyższym z moich postów.... stereo z kinem nie połączę :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogólnie sprzet od kina domowego tez może ładnie grać, ale na dłuższą metę pojawią sie ograniczenia głównie w zakresie swobody brzmienia, szczegółu, przestrzeni. tego mi brakowało jak słuchałem muzy na wzmaku 5.1.

Kino odpada - tzn. nowy ampli.... najwyżej zostawię HK żeby czasem coś obejrzeć...

Póki co interesują mnie wzmacniacze - jak powyżej .

Pewnie z czasem i w CD zainwestuję ...

• 4 tygodnie później...

Panowie.

Prośba o krótką i szybką poradę.

Rozważam - używany Musical Fidelity A3 lub nowe :

HK 990

Vincent 226

Anthem 225

Xindak 6950

Primare I22

Roksan Kandy K2

Exposure 2010

Hegel 70

Do moich kolumn ( wolałbym jak najtaniej - ale nie chcę kupić bubla , który ograniczy...dlatego rozważam kupno gotówka-raty ) jakie byłoby rozsądne połączenie ?

HK ma DAC wewnątrz i korekcje akustyki...

Proszę o wymianę doświadczeń..

możesz kupić lepszy wzmacniacz, będzie baza dla ewentualnej zmiany kolumn

jaki wybrać ? do obecnych kolumn wg mnie najlepszy będzie wzmacniacz taki mniej "audiofilski", idący nieco w stronę mocnego, bezpośredniego brzmienia, tzn wzmacniacz z dużą skalą dźwięku, który rozbuja nieco ugrzeczniony charakter obecnych kolumn

być może ten HK 990 to właściwy kierunek, ale to tylko moje domysły

Powiem krótko - jest coraz lepiej , ale szukam czegoś więcej...

Przestrzeń , przestrzeń.... scena... kontrola.... dynamika w skali mikro i makro...

Masz duże, sprecyzowane oczekiwania...i rację, że chcesz poprawić akustykę pomieszczenia.

Dodaj do tego wydzieloną linię elektryczną tylko do audio i jedno- poprawiona akustyka z drugim stworzy podstawę do dalszych poszukiwań- spójnie grającego systemu hi fi.

Jesteś z okolicy Trójmiasta, to do mnie do Gdańska nie masz daleko.

Zapraszam, to pokażę o czym mówię.

Byłem już kiedyś u CIebie w salonie.... bardzo miło wspominam wizytę - z Kolegą rozmawiałem na temat autorskiego projektu wzmacniacza....

Skoro zapraszasz to zabieram dzisiaj Drugą Połowę i po 16 będę :)

Do salonu mam jakieś 10 minut piechotą....

Pozdrawiam - Marcin

MF A3 od dzisiaj u mnie gości... Krótko gra...ale to zupełnie inna bajka niż amplituner...

Jak się osłucham zacznę dobór interkonektów i źródła...

Chciałbym zostawić odtwarzacz sieciowy - z plikami flac , ale przydałby się dobry przetwornik...

Takowy podpiąłbym pod powyższy odtwarzacz oraz pod DVD ( zależy mi zatem na 2 wejściach cyfrowych ).

Może jakieś sugestie w cenie do 1500 zł ?

Przy okazji jestem na etapie tworzenia paneli QRD 2D - jak coś złożę lub kupię to wrzucę fotki :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Po zmianie wzmacniacza przyszła pora na źródło...

Adaptacja akustyczna gdzieś w tle ( dalej dumam nad panelami QRD ).

Czy lepiej kupić CD czy dokupić DAC do posiadanych źródeł ( przypomnę - DVD1920 oraz Ferguson Ariva 200A - głównie pliki flac , czasem jakiś film w stereo , koncert ).

Myślałem nad :

Arcam RDAC

Cambridge Audio DACMAGIC

Xindak DAC-5

Adwance Acoustic MDX600

Musical Fidelity M1 DAC

Jakieś inne propozycje..?

Czego oczekuję...lekkiego złagodzenia basu... dobrej rozdzielczości.. naturalnej barwy , świetnej przestrzeni w każdej płaszczyźnie ( jest już duuużo lepiej - ale szukam dalej ).

Kwota jaką mogę przeznaczyć na źródło to ok 2000 zł .

Pozdr

Ja bym radził dokupic DACa. Wybór w tej chwili jest ogromny. Nie wiem też, czy miałeś okazję posluchać tego HK999 - ma w sobie zdaje się 2 daci od razu na pokładzie.

Ja sam od ponad roku ciesze się z b. skromnego DACa (VDAC), ale poprawa po jego wpięciu w system była bezsprzeczna i b. wyraźna. Nawet osoby nieosłuchane w audio to potwierdzały. Dla mnie jest to trop do sprawdzenia. W przyszłości też raczej zamierzam zmieniać DACa niż napęd, ewentualnie rozwijać część gramofonową systemu o lepsze wkładki.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

Wypożyczony M1 DAC... kolejny etap odkrywania muzyki na nowo :)

Nie wiem czy do końca mi podejdzie ( mam weekend na osłuchanie ) , ale widzę jak wiele wnosi ten element toru... na końcu zostaną kable...i może napęd...tuner...z czasem gramofon...

Póki co największym odkryciem był dla mnie wzmacniacz MF - różnica w porównaniu do ampli jest kolosalna !! !!

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.