Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny podłogowe + Blu Ray

fpaprocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tutaj nowy i jestem całkowitym amatorem jeśli chodzi o sprzęt audio stąd proszę o zrozumienie.

Dotychczas korzystałem ze starej wieży Technicsa która niestety przeżyła juz swoje lata i nadszedł czas na zmiane sprzętu. Chciałbym zaznaczyć ze poszukuje sprzetu audio do kwoty ok. 3500zł (ewentualnie max 4000zł). Pokój w którym cały zestaw ma stać ma wymiary 3,5 x 6 metrów. Sprzęt ma słuchać zarówno do muzyki jak i do filmów (50/50) stąd chciałbym kupic zestaw składający sie z amplitunera, kolumn podłogowych i Blu Ray'a najchętniej tej samej firmy co amplituner.

Czy jesteście w stanie mi coś doradzić?

Zastanawiam się nad czymś takim:

Harman Kardon 3490 -> ok. 1700zł

Harman Kardon BDT 20 -> ok. 1000zł

Kolumny Jamo S606 -> ok. 2 x 650zł

taki zestaw wychodzi ok. 4000zł. Pierwsze pytanie z mojej strony czy sa moze troche tańsze wersje takich zestawów, w sensie jakieś inne propozycje gdyż wstepnie planowałem zamknąć sie w kwocie max 3500zl a teraz juz jestem przy 4 tys. zl. Drugie pytanie to kwestia czy przeze mnie dobramy zestaw dobrze bedzie sie spisywał, w sensie czy wszystkie elementy będą ze sobą współgrały? Zaznaczam ze Blu Ray ma być zamiast CD bo zestaw chce wykorzystac również do odtwarzania i sluchania filmów.

Za wszelkie rady bede bardzo wdzieczny bo póki co to mam wielki mętlik w głowie.

Pozdrawiam

Filip

W sumie to przymierzam się do podobnego zestawu.

Wybór zawęziłem do odsłuchu:

hk 3490

+

Roth Oli 40 lub mission mx4 lub heco metas xt 501

+

Sony BDP-S780 -> wifi, radio internetowe, odtwarzacz strumieniowy sieciowy, youtube i inne serwisy .....

Zastanawiam się nad czymś takim:

Harman Kardon 3490 -> ok. 1700zł

Harman Kardon BDT 20 -> ok. 1000zł

Kolumny Jamo S606 -> ok. 2 x 650zł

taki zestaw wychodzi ok. 4000zł. Pierwsze pytanie z mojej strony czy sa moze troche tańsze wersje takich zestawów, w sensie jakieś inne propozycje gdyż wstepnie planowałem zamknąć sie w kwocie max 3500zl a teraz juz jestem przy 4 tys.

ja ci doradze abys po wybraniu zestawu napisał do kilku sklepów o obniżke za taki zestaw, napewno cos opuszcza i wyjdzie ci 3500:P

a jeszcze mam takie pytanie odnośnie tych głośników "Jamo s606". Otóż szukam głośników które dadzą mi dobry bass, Jamo mają głośniki po boku i tak zastanawiam sie czy to jest:

a) dobre rozwiązanie

b) czy kolumny muszą mieć dużo miejsca wolnego obok siebie aby mogły wykorzystać w pełni ich moc

c) nad jakimi alternatywnymi kolumnami warto sie zastanowić które dają dobry bass i współgrające z harmanem 3490?

Dzięki za wszelkie info i pozdro

Witaj,

podana przez Ciebie konfiguracja jest optymalna. System zagra dynamicznie, dźwiękiem pełnym. Z mojej strony natomiast ewentualnie mogę zaproponować Ci kilka drobnych opcji:

1. Zestaw złożonych z amplitunera i Blu-Ray innych producentów - w takim przypadku zdecydowanie polecałbym Ci amplituner stereofoniczny Marantz SR 5023 oraz odtwarzacz Blu-Ray Pioneer BDP-140 / BDP-440 lub wybrany przez Ciebie Harman Kardon BDT 20. Przy konfiguracji z amplitunerem Marantz będziesz w stanie uzyskać trochę lepsze brzmeinie (szczególnie góra pasma bedzie czystsza, bardziej aksamitna, lepsza przestrzeń)

2. Wybrane kolumny to dobry produkt, chociaż bardziej skonstruowane pod kątem kina domowego, efektów. Twoje pomieszczenie nie jest duże, tak więc zdecydowanie w podobnej cenie poleciłbym Ci kolumny Pylon Audio Pearl Front (przeczytaj sobie recenzję - http://www.highfidelity.pl/@main-963&lang=). Ewentuanie Monitor Audio MR4.

Zapraszam w miare możliwości na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji,

w przypadku pytań służę pomocą

Jeszcze jedna ważna sprawa - odtwarzacz Blu-Ray Harman Kardon BDT 20 nie posiada wyjść analogowych, nie posiada przetworników cyfrowo/analogowych. Urządzenia niestety nie podłączysz do klasycznego amplitunera czy wzmacniacza stereofonicznego który nie posiada wejścia cyfrowego. Rozwiązaniem (wpływającym bardzo korzystnie na brzmienie) może być zewnętrzny przetwornik cyfrowo/analogowy Fiio D3 (149 zł.)

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.