Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI w amplitunerze?

fpaprocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nurtuje mnie nastepujące pytanie.... Czy w amplitunerze stereo powinno być wejscie HDMI? Stoje właśnie przed wyborem sprzetu Stereo który ma służyć do słuchania muzyki i filmów. Do tego amlitunera zamiast CD chcialbym podlaczyc Blu Ray aby unknac dodatkowego odtwarzacza.

Czy wejscie HDMI fakycznie bedzie mi potrzebne? Zastanawiam sie nad Harmanem 3490 ktory nie ma wejcia HDMI.

Pozdrawiam

Filip

https://www.audiostereo.pl/topic/92015-hdmi-w-amplitunerze/

Podłączenie BluRaya po hdmi czy innym łączem cyfrowym do amplitunera kina domowego czyni z niego tylko transport, detekcją dźwięku zajmują się układy wbudowane w amplituner. Z tego powodu przetwornik d/a w BluRayu nie jest zwykle wysokich lotów (oczywiście do pewnej granicy cenowej urządzenia). Jeśli to zaakceptujesz, możesz kupić urządzenie (amplituner, wzmacniacz) stereo i połączyć z BluRayem po analogu.

Teoretycznie możesz mieć obraz HD nie mając HDMI. Miałem kiedyś Yamaszkę rxv-630, która też nie miała HDMI i korzystając z Kabla Component do obrazu + Coaxial do dźwięku. Wszystko było git. Właściwie jedyna przewaga HDMI nad Componentem to jest to, że obraz i dźwięk masz w jednym kablu i ten dźwięk jest z większym transferem co ma znaczenie przy formatach dźwięku HD - i właściwie tyle

W amplitunerze stereofonicznym złącze HDMI nie jest potrzebne. Zwróć jednak uwagę, aby odtwarzacz Blu Ray posiadał wyjście analogowe. Często przy zestawie Harman Kardon - amplituner stereofoniczny z BDT 20 ludzie robią błąd, gdyż BDT 20 posiada tylko wyjścia cyfrowe, co uniemożliwia bezpośrednie połączenie BD a amplitunerem. Rozwiązaniem dobrym jakościowo jest zewnętrzny, mały przetwornik Fiio D3, którego koszt wynosi 149 zł. brutto.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dokładnie.Sprawdz czy Blu ray ma wyjscie analogowe bo bedzie lipa.

Tak pozatym będzie smigać, choc dzwięk na blu ray bez 5.1 ..... troche szkoda.ale kazdy slucha tak jak lubi.Kupować drogie płyty tylko dla obrazu.... Niby warto ale w kinie domowym ważny jest dzwięk.

Ale wracając do tematu to - nie musi miec HDMI.

Zastanawiam sie nad Harmanem 3490 ktory nie ma wejcia HDMI.

Ten ma i pozostałe także wejścia SPDIF , koakcjonalne i optyczne . DAC w tym ampli jest pewnie lepszy od DACa odtwarzacza BD .

Teoretycznie możesz mieć obraz HD nie mając HDMI. Miałem kiedyś Yamaszkę rxv-630, która też nie miała HDMI i korzystając z Kabla Component do obrazu + Coaxial do dźwięku. Wszystko było git. Właściwie jedyna przewaga HDMI nad Componentem to jest to, że obraz i dźwięk masz w jednym kablu i ten dźwięk jest z większym transferem co ma znaczenie przy formatach dźwięku HD - i właściwie tyle

Po HDMI obraz jest ostrzejszy , po komponencie taki trochę miękki i rozmyty. Wiem to z własnego doswiatczenia

Pytający na pewno nie ma zamiaru puszczać obrazu przez amplituner . Obraz będzie realizowany z odtwarzacza BD bezpośrednio do TV takim kablem jakim chce . Może ma TV kineskopowy ?

sory za ciągnięcie offtopa

Po HDMI obraz jest ostrzejszy , po komponencie taki trochę miękki i rozmyty. Wiem to z własnego doswiatczenia

Bo to bzdura, że component i HDMI to bez różnicy. Wystarczy puścić tablicę testową i popatrzeć na fragment od szerokości pasma.

Component puszcza do 1080i hdmi jak na razie nie wiadomo jakie bedzie miec ograniczenia. to jezeli chodzi o sama rozdzilczosc. Róznice wynikaja tez w bitrate puszczanego sygnalu. Po HDMI moze leciec sygnal duzo bardziej "gesty"

Pytający na pewno nie ma zamiaru puszczać obrazu przez amplituner . Obraz będzie realizowany z odtwarzacza BD bezpośrednio do TV takim kablem jakim chce . Może ma TV kineskopowy ?

Jest jeszcze jeden drobny acz upierdliwy problem: Input Lag telewizora - przez to dźwięk wyprzedza obraz (przecząc temu co uczyli na fizyce o prędkościach :-))

Rozwiązaniem jest wyjście audio z TV...

Acha - niektóre BR nie chcą działać nie podłączone po HDMI (mimo że płyta audio)

W amplitunerach wielokanałowych jest opcja , regulowania opóźnienia dźwięku , ten amplituner stereo przesyła obraz , może jest ta w nim funkcja ? Ciekawo w odtwarzaczach jest opóźnienie dźwięku ?

Nie spotkałem się w odtwarzaczach z taka funkcja. Ani w amplitunerach stereo. Do tego musi być już jakiś procesor który jest w wielokanalowkach a nie ma w tamtych

Jeszcze raz:

1. Wzmacniacz albo amplituner stereo do odtwarzania filmów trzeba "zasilić w audio" z TV (czyli: BR >> TV >> Wzmacniacz)

2. Bezpośrednie wyjście audio przydaje się tylko do muzyki pod warunkiem że...

3. Niektóre BR nie działają bez podłączonego odbiornika HDMI - zatem wyjście audio też jest w nich zbędne (czyt: mimo że odtwarzają CD nie zastąpią go w systemie stereo).

Rozwiązaniem dobrym jakościowo jest zewnętrzny, mały przetwornik Fiio D3, którego koszt wynosi 149 zł. brutto.

Czy umie zamienić AC3/DTS na stereo ?

3. Niektóre BR nie działają bez podłączonego odbiornika HDMI - zatem wyjście audio też jest w nich zbędne (czyt: mimo że odtwarzają CD nie zastąpią go w systemie stereo).

To może dźwięk odtwarzany z płyt CD pojawi się na wyjściu cyfrowym SPDIF ?

to podczepię się pod ten wątek - ja puszczam z blu-raya (LG 565) sygnał wideo po kablu HDMI do projektora, natomiast dźwięk kablem stereo do amplitunera yamaha rxv 800

i kiszka, bo nie mam wtedy 5.1

to jak zapewnić sobie dźwięk 5.1?

a) można komponentem sam dźwięk przesyłać do ampli?

b) coaxial - ale kurcze niestety yamaszka ma takie wejście tylko dla sygnału z CD, a nie DVD - mogę ich używać zamiennie?

c) optyczne - tu z kolei blu-ray nie ma takiego wyjścia

a przy okazji, gdybym jednak chciał kupić nowszy amplituner z HDMI, to co polecacie? Nie siedziałem w tematyce od jakiegoś czasu, a tu widzę za ~1500zł można ciekawe klocki kupić, ot chociażby:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

zależy mi szczególnie na jakości stereo, bo nie mam kasy na wzmacniacz stereo i muzykę chciałbym sobie puszczać w 2.1 bezpośrednio z ampli, wiem że to pogarsza ale godzę się z tym, podobno harmany mają dobre sekcje stereo - ktoś może polecić numerację sprzętu jakiego mam szukać? (używki do 1500zł)

dzięki,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz 2.1 to zwróć uwagę na Kenwood RA-5000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na alledrogo za ok 1200 PLN.

Testów urządzenia szukać na niemieckich stronach.

Ukryta Zawartość

i kiszka, bo nie mam wtedy 5.1

to jak zapewnić sobie dźwięk 5.1?

a) można komponentem sam dźwięk przesyłać do ampli?

b) coaxial - ale kurcze niestety yamaszka ma takie wejście tylko dla sygnału z CD, a nie DVD - mogę ich używać zamiennie?

c) optyczne - tu z kolei blu-ray nie ma takiego wyjścia

Nie żadna kiszka . " ale kurcze niestety yamaszka ma takie wejście tylko dla sygnału z CD, a nie DVD - mogę ich używać zamiennie? " ---- możesz.

Yamaszka ma dwa koaxoalne CD i CBL SAT , możesz tu lub tu .

Ukryta Zawartość

zależy mi szczególnie na jakości stereo, bo nie mam kasy na wzmacniacz stereo i muzykę chciałbym sobie puszczać w 2.1 bezpośrednio z ampli, wiem że to pogarsza ale godzę się z tym, podobno harmany mają dobre sekcje stereo - ktoś może polecić numerację sprzętu jakiego mam szukać? (używki do 1500zł)

Możesz śmiało podłączyć wzmacniacz stereo zintegrowany pod wielokanałową Twoją Yamahę , źródło dźwięku stereo bezpośrednio analogiem do wzmaka stereo . Wtedy uzyskasz dobre stereo , a i kino poprawi się . UWAGA KOLUMNY FRONTOWE MAJĄ BYĆ PODPIĘTE TYLKO POD WZMACNIACZ STEREO .

Tego było na forum dużo .

Edytuję : w układzie ( wzmak zintegrowany stereo + amplituner kina ) sub ma być podłączony do amplitunera .

2)

Ukryta Zawartość

Ten nie ma HDMI .

Masz już zestaw kolumn 5.0 ?

Jeżeli nie , i nie masz zamiaru dokupić w przyszłości to tylko tego Kenia lub podobny .

Edytuję : ten Kenio to ciekawa propozycja , pierwszy raz się spotkałem z amplitunerem stereo A/V z wejściami i wyjściem HDMI , czas najwyższy żeby inne marki " dogoniły " ofertę Kenia .

Zapotrzebowanie na taki produkt jest duże .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki,

więc jest tak:

1. pożyczyłem od kumpla integrę marantz PM7001 i podłączam ją tak:

a) do ampli puszczam dźwięk 5.1 coaxialem jaki mi radziłeś czester

b) z ampli w sekcji output biorę wyjścia frontów (MAIN) i kablami podłączam do marantza w sekcji MAIN IN, i dopiero z marantza idzie sygnał do frontów

c) reszta 5.1 zasilana z ampli

równolegle mam drugie podłączenie - z CD playera puściłem kabel optyczny do amplitunera

i trzecie podłączenie: kabel audio bezpośrednio z CD do marantza

teraz mogę porównać - muzyka prosto z CD do wzmaka, albo najpierw do yamahy i stamtąd do wzmaka

tylko jest jedno ALE: otóż z tyłu marantza muszę przestawiać włącznik SEPARATE ON/OFF, zatem w praktyce jest dość uciążliwe korzystanie z tego wzmaka naprzemiennie do muzyki (z CD) oraz do kina (z blu-ray) bo wymaga to za każdym razem przełączania.

z tego wnioskuję że ten wzmak nie pracuje w trybie pre-out(albo ja coś źle podłączyłem) - racja?

co do odsłuchu, to przesuwając sobie ten SEPARATE porównuję muzykę z CD puszczaną bezpośrednio do maranta, lub pośrednio poprzez yamahę, i nie słyszę żadnej różnicy - czyli to by oznaczało, że yamaha nie ingeruje w muzykę.

następnym krokiem będzie porównanie dźwięku z/bez wzmaka - ale to za tydzień.

MARVIS: ciekawe urządzenie ten kenwood - ale ponieważ chcę utrzymać 5.1, to może da się jakoś tak podłączyć z ampli, żeby jednak efekty 5.1 były?

a jeszcze jedno: ten kenwood ma też starszego brata z 5.1, troszkę droższy, tutaj

Ukryta Zawartość

tylko czy on da tą samą jakość stereo jak ten 2.1?

nowy sprzęt za ~1300zł ma dawać rozsądne stereo i 5.1? aż nie chce mi się wierzyć...

Ukryta Zawartość

Zrób w ampli i marantzie zerowe ustawienia , w ampli program stereo ( pewnie wiesz )

Nie wiem jak jest z tym SEPARATE , dlaczego musisz mechanicznie przełączać .

Czytałem na tym forum ,że tą funkcję tzn podłączenie do ampli trzeba uaktywnić , są różne ustawienia , poziom czułości wejścia ? ( chyba nie mylę się , gość pisał mający marantza za 3000 PLN , to chyba ten )

Normalnie to powinno działać tak :

Ampli pod main - in , odtwarzacz bezpośrednio do wejścia np. input CD

Selektorem wybierasz lub pilotem w marantzie źródło dźwięku które chcesz , kino , lub np. odtwarzacz CD .

Coś tu nie gra , stereo przepuszczone przez ampli powinno zryć poprawne stereo , pomimo że Twój ampli jest starszy i być może lepiej wykonany od współczesnych o wiele droższych .

Poczytaj instrukcje o tym przełączniku .

Co to za odtwarzacz CD ?

Czy to możliwe , że ma bardzo marny wbudowany DAC ? ( to pytanie nie do Ciebie , tak sobie głośno myślę )

Może kable analogowe masz za 5 PLN ?

Twój ampli jest starszy i być może lepiej wykonany od współczesnych o wiele droższych .

Z tym to raczej przesadziłem .

a jeszcze jedno: ten kenwood ma też starszego brata z 5.1, troszkę droższy, tutaj

Ukryta Zawartość

tylko czy on da tą samą jakość stereo jak ten 2.1?

nowy sprzęt za ~1300zł ma dawać rozsądne stereo i 5.1? aż nie chce mi się wierzyć...

Nie da takiej samej jakości , nie da nawet amplituner 5.1 droższy .

Ukryta Zawartość

1. kable faktycznie mam słabiutkie, muszę kupić coś lepszego, warto inwestować w interkonekt XLO?

2. pokombinuję z ustawieniami, ale w instrukcji yamahy napisali dokładnie tak, jak zrobiłem

3. instrukcję marantza muszę przejrzeć

4. i tak prawdziwa różnica będzie, kiedy zestaw usłyszę TYLKO przez wzmak, a potem TYLKO przez ampli

1. kable faktycznie mam słabiutkie, muszę kupić coś lepszego, warto inwestować w interkonekt XLO?

Masz na myśli to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Przecież i tak nie połączysz bo twoje wzmaki i źródła nie mają takich wejść i wyjść zbalansowanych .

3. instrukcję marantza muszę przejrzeć

Chyba tam faktycznie trzeba przełączać z tyłu , ale instrukcję poczytaj .

4. i tak prawdziwa różnica będzie, kiedy zestaw usłyszę TYLKO przez wzmak, a potem TYLKO przez ampli

Masz na myśli próby bez połączenia wzmaka z amplitunerem ?

Ukryta Zawartość

Koledzy, nie wiem jaki poziom brzmieniowy reprezentują te amplitunery Kenwooda ale wzmacniacze nie były takie złe, szczególnie wysokie modele i te, w których końcówka oparta jest na modułach T.R.A.I.T.R.

Kiedyś poszukiwałem amplituner stereo z gniazdami HDMI bo była taka potrzeba aby podłączyć 2-3 urządzenia właśnie używając tylko 2-3 przewodów HDMI zamiast rozbijać się na kilka przewodów analogowych audio a wizję gonić po HDMI i było ciężko takie urządzenie znaleźć. Przypadkiem trafiłem na tego Kenwooda więc podsunąłem ten model do wątku.

tylko jest jedno ALE: otóż z tyłu marantza muszę przestawiać włącznik SEPARATE ON/OFF, zatem w praktyce jest dość uciążliwe korzystanie z tego wzmaka naprzemienni

jesli nie chcesz przestawiac SEPARATE ON/OFF to podlacz ampli do wejscia AUX lub innego wolnego wejscia liniowego w marantzu. Ale przy takim polaczaniu masz aktywne 2 potencjometry glosnosci (w ampli i w integrze) wiec trzeba zapamietac ustawienie gały we wzmaku do ogladnia filmow i muzy m-ch a glosnosc regulowac tylko z amplitunera

• 2 tygodnie później...

dzięki Panowie za podpowiedzi, chwilę byłem nieobecny z powodów zdrowotnych - operacja kolana powoduje że teraz sprzętem nie mogę się bawić, bo leżę plackiem

ale zakupu amplitunera z HDMI nie uniknę i niestety stereo nie wystarczy - będę potrzebował 5.1, a za nim ustawię stereo tak jak mam teraz

kojarzycie jakieś wątki, gdzie tego typu sprzęty były omawiane/polecane? chodzi o używki do ~1200zł

na razie to był tylko przegląd kolana i okazało się że faktycznie mam więzadło krzyżowe urwane, co nie przeszkadzało mi jeździć na nartach tydzień temu... - ale rekonstrukcja więzadeł dopiero za jakiś czas, a masz może jakieś doświadczenia w tym temacie?

a co planujesz sprzedać i za ile? może jednak się dogadamy....

a co planujesz sprzedać i za ile? może jednak się dogadamy....

Ukryta Zawartość

a masz może jakieś doświadczenia w tym temacie?

niestety mam spore doswiadczenia w tym temacie - calkowite zwichniecie stawu - 3 wiezadla zerwane, tylko jedno z pobocznych sie ostalo. pozostale struktury kolana tez troche oberwaly. poki co rekonstrukcji nie bylo i chyba nie bedzie.

narty i snowboard u mnie nie wchodza w gre. raz tylko odwazylem sie poplywac na desce z niestabilnym kolanem ale chyba juz nie bede wiecej ryzykowal. Jesli chodzi o Poznan to moge polecic lekarza oraz rehabilitanta. Przede wszystkim wzmocnij miesnie przed zabiegiem jak tylko mozesz - skrocisz czas powrotu do pelnej sprawnosci. Cwicz czesto ale ze spokojem, nie przesadzaj z intensywnoscia, nie przeciazaj.

post-27617-0-81192000-1330729096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.